UUTISET

22.04.2021

KARHUBASKET AVAUSVOITTOON FINAALISARJASSA

Kuva: Erkki Hautaviita/EH Kuvat

Asetelmat ennen ottelua

Karhubasket oli ennen ottelua lähes klassisessa selkä seinää vasten tilanteessa. Vilpas oli vienyt kaksi ensimmäistä ottelua ja johti ottelusarjaa 2-0. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa. Kotijoukkueen lähtöä peliin ei auttanut Okko Järven (alavartalovamma) puuttuminen kokoonpanosta. Poissa oli myös TJ Holyfield (ylävartalovamma). Vilppaalta oli edelleen sivussa Deondre Parks Jr.

Pelin kulku

Mikko Koivisto oli jälleen karhuluolassa erinomaisessa heittovireessä. Koivisto naulasi ensimmäisellä kympillä viisi kolmosta pussiin ja salolaiset johtivat seitsemän minuutin jälkeen 15-22. Janne Koskimies kutsui joukkueensa aikalisälle, jonka jälkeen oranssipaidat veivät neljänneksen lopun 9-2, joten kymppi päättyi lukemiin 24-24.

Anthony Hilliard korinteossa (kuva: Erkki Hautaviita)

Toisella neljänneksellä Vilppaan hyökkääminen puuroutui. Isossa roolissa oli kotijoukkueen aktiivinen puolustaminen, eikä vieraat päässeet jakamaan helppoja syöttöjä. Osasumwen Osaghae Jr (14/10/3 torjuntaa) teki Jeremiah Woodin (16/12/4) kanssa erinomaista työtä pitkien käsien avulla. Karhubasket aloitti 7-0 jaksolla kolmessa minuutissa, ja Sami Toiviainen käskytti joukkueensa aikalisälle neuvonpitoon. Karhubasketista esillä olivat Collin Malcolm (19/6/7), Anthony Hilliard (19/5/2) ja Jeff Garrett (10/4). Osaghae ja Antti Niskanen (4/8) kasvattivat eron 11 pisteeseen, ennen kuin kuuden minuutin kohdalla Wood pussitti pari vaparia. Puoliajalle joukkueet lähtivät numeroista 42-34.

Toiselle puoliajalle salolaiset olivat selvästi saaneet uutta latausta puolustukseen. Vilpas kutisti eron neljään, Myles Stephensin (16/7/2) koreilla. Colin Malcolmilla tuntui kuitenkin olevan vastaus valmiina jokaiseen vastustajan koriin. Neljännes päättyi Hilliardin kolmoseen ja numeroihin 61-49.

Collin Malcolm jatkoi erinomaisia otteita (kuva: Erkki Hautaviita/EH Kuvat)

Vilppaan rynnistystä odotettiin päätösneljänneksellä. Kotijoukkue piti kuitenkin pelin hallussa ja Bojan Sarcevic (15/4/6) oli elementissään. Teemu Rannikko (2/7/6) jäi 27 minuutissa vain kahteen pisteeseen, eikä Aatu Kivimäen (3/2 syöttöä) iltapuhde ollut 20 minuutissa sen helpompi. Joukkueet olivat myös kaventaneet rotaatiota. Järven puuttuminen toi tietysti harmaita hiuksia Koskimiehen ohimolle, mutta Hilliard painoi kentällä yli 39 minuuttia. Eero Innamaa (2/1/1) oli pelissä 10 minuuttia, Garrett runsaat 23, mutta viisikko pelasi yli 30 minuuttia Niskasta lukuun ottamatta. Vilppaalla Riku Laineen peliaika jäi kuuteen ja Elias Eerikinharju yhteen minuuttiin. Päätöskymppi pelattiin läpi lukemin 22-22, joten Karhubasket voitti ottelun 83-71.

Pelin ratkaisu

Pelin ratkaisu nähtiin puolustuspäässä. Salolaiset olivat kahdessa ensimmäisessä ottelussa 96 ja 93 pistettä, jolloin otteluita on vaikea voittaa. Aktiivisempi puolustuspelaaminen sekoitti vieraiden hyökkäyspeliä ja Vilpas heitti kakkoset vain 43,3 prosentin tarkkuudella. Eikä tilaa löytynyt bonuskaaren takaakaan, sillä kolmoset upposivat 33,3 prosenttisesti, mutta jos laskuista jätetään pois Koiviston kolmoset, niin vain neljä kolmosta 21 yrityksestä. Karhubasket teki korin läheisyydestä 42 pistettä, 67,7 prosentin tarkkuudella ja voitti levypallot 39-34.

Jeremiah Woodin heittopaikat olivat keskiviikkona harvassa (kuva: Erkki Hautaviita)

Vilpas pelasi toisen neljänneksen kokonaan ilman onnistunutta pelitilanne heittoa. Kaikki kympin 10 pistettä tulivat vapareista, mutta ne toki osuivat 100 prosentin tarkkuudella. Kokonaisuudessa Vilpas pelasi 11 minuuttia ja 34 sekuntia ilman pelitilanne koria.

Kommentit

Mikko Koivisto, Vilpas: Heitto upposi alussa ihan kivasti. Muutama lisää olisi saanut mennä. Ratkaisu oli tänään korin alla. He olivat siellä paljon fyysisempiä. Karhubasketin sentteri oli hyvä. Hän sai käsiä eteen meidän heitoissa ja levypalloissa, ja teki Woodin kanssa hyvin töitä puolustuspäässä.

Sami Toiviainen, Vilpas: Karhubasketin aktiivisuus ja aggressiivisuus jäi pelistä päällimmäisenä mieleen. He laittoivat pallolle painetta, eikä meidän syöttäminen Woodille tai muille ollut helppoa. Kotijoukkue oli parempi. Korin alla pisteet menivät 42-20, niin se kertoo ison eron joukkueen välillä. En ole hyökkäyspäästä huolissani, mutta pienet virheet puolustuspään eri tilanteissa pitää saada minimiin. Palautuminen tästä urakasta on myös isossa osassa, kun ajatellaan seuraavaa ottelua perjantaina. Uskoisin, että Parks on mukana pelissä seuraavassa ottelussa.

Bojan Sarcevic, Karhubasket: Peli oli juuri sellainen, kuin odotimme. Pelasimme hienosti ja olimme parempia, ansaitsimme voiton. Meillä oli hyvä suunnitelma peliin ja joukkue osti sen, toteuttaen hienosti sitä. Puolustus voittaa mestaruuksia on klisee, mutta se on totta.

Janne Koskimies, Karhubasket: Vastakkain on kaksi joukkuetta, joiden valmentajat puhuvat pelaajista, jotka ovat kentällä. Ja se voi olla myös syy, että nämä kaksi joukkuetta ovat vastakkain. Meillä oli paljon hyviä pelaajia kentällä ja perjantaina katsotaan ketkä pystyvät tulla pelaamaan. Pelasimme välillä niin, että Malcolm oli kolmospaikalla, joten Garrett sai enemmän minuutteja nelospaikalla. Meidän piti panostaa Woodin puolustamiseen ja siinä onnistuimme. Toinen asia, johon keskityimme, oli Rannikon ja Kivimäen palloskriinipelaaminen, ja siinä onnistuimme. Koivisto sai alussa heittoja sisään ja on pelannut täällä Kauhajoella hyvin. Perjantain otteluun pitää olla valmiin, sillä Vilpas johtaa ottelusarjaa 2-1.

Tulossa seuraavaksi

Finaalisarja jatkuu perjantaina Salohallissa kello 18.30. Peliä voi katsella suorana Ruudun välityksellä. Kyseessä on ISO peli, sillä kamppailun jälkeen tilanne voitoissa on joko 3-1 tai 2-2. Varmaa on, että finaaleja pelataan Vielä Kauhajoella. Sunnuntaina ohjelmassa on viides ottelu Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallissa kello 18.