UUTISET

25.04.2021

TAISTELU JATKUU – KARHUBASKET VOITTOON VIIDENNESSÄ FINAALISSA

Antti Niskanen donkkasi finaalisarjalle jatkoa (kuva: Erkki Hautaviita/EH Kuvat)

Asetelmat peliin

Vilpas johti finaalisarjaa otteluvoitoin 3-1, ennen sunnuntain viidettä finaalia. Suomen mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa, joten kauhajokiset olivat selkä seinää vasten. Voitolla sarja jatkuu tiistaina Salossa, tappiolla kausi loppuu siihen paikkaan.

Vilpas oli kolmessa voittamassaan pelissä tehnyt yli 90 pistettä. Karhubasketin suurimmat ongelmat olivat olleet puolustuspäässä, sillä salolaiset täytyy pitää alle 80 pisteen.

Ensimmäinen puoliaika

Karhubasket otti alun 5-0 jaksolla 7-3 johtoaseman. Vilpas vastasi pian omalla minirunilla, vieden pätkän 0-6 ja meni 9-11 johtoon, hieman avauskympin puolivälin jälkeen. Collin Malcolm (29(8/7) rynnisti vahvasti korille ja 12 avauspuoliajan pisteeseen kuului neljä vaparia. Bojan Sarcevic (17/5/6) upotti kaksi ensimmäistä kolmostaan, joten kauhajokiset johtivat avausneljänneksen jälkeen 21-17.

Collin Malcolmin mahtipeli siivitti isännät voittoon (kuva: Erkki Hautaviita/EH Kuvat)

Toisella kympillä Vilppaan sentteri Jeremiah Wood (21/8/3) pakitti itsensä kerta toisensa jälkeen hyvään asemaan, ja nosteli pehmeällä heitolla pallot koriin. Kahdessa edellisessä ottelussa 14 kolmosta 60 prosentin tarkkuudella ampunut Mikko Koivisto (3/2/7) jäi avauspuolikkaalla ilman heittoja. Juho Nenonen (12/1) aloitti vahvasti, mutta jäi sitten varjoihin. Karhubasket kasvatti etumatkansa suurimmilleen juuri ennen puoliaikaa, kun liikuntahallin valotaululla olivat lukemat 40-33. Kotijoukkueen EU-virheen jälkeen Vilpas olisi voinut leikata eron kahteen, mutta kaksi onnistunutta vaparia päättivät avauspuoliajan lukemiin 40-35.

Mikko Koivisto jäi kolmeen pisteeseen viidennessä finaalissa (kuva: Erkki Hautaviita/EH Kuvat)

Toinen puoliaika

Toisen puoliajan hahmoa ei tarvitse etsiä. Kapteeni Antti Niskanen (13/8) raatoi puolustuksessa, upotti heittoja ja nosti oranssipaitojen fanien takapuolet ylös kotisohvilta, näyttävällä putbackdonkilla. Myös Eero Innamaa (2/2) pelasi erinomaiset minuutit, vaikka se ei piste- tai levypallotilastossa näykkään. Innamaa +/-tilaston lukema +18 oli Karhubasketin toiseksi korkein, heti Jeff Garrettin (9/1/1) jälkeen. Garrett viihtyi parketilla lukemalla +19 hieman vajaat 20 minuuttia.

Kolmannen ja neljännen kympin taitteessa oranssipaidat venyttivät eron 19 pisteeseen (71-52) 10-0 jaksolla. Vilpas piti aikalisän ja vastasi 0-7 jaksolla, mutta kotijoukkueen voittoa salolaiset eivät enää nousseet uhkaamaan. Okko Järvi puuttui Karhubasketin kokoonpanosta, mutta Vilpas oli saanut mukaan kolmen viikon tauon jälkeen Deondre Parks Jr:n (2/1). Parks pelasi hiukan runsaat 21 minuuttia, tehden kaksi pistettä ja kirjasi +/-tilastoon lukeman -22. Sami Toiviainen tyytyikin peluuttamaan joukkuettaan tasaisesti, sillä kuudes finaali on edessä Salohallissa jo tiistaina. Karhubasket voitti ottelun lopulta lukemin 92-73.

Bojan Sarcevicin peli paranee, kun finaalit etenee (kuva: Erkki Hautaviita/EH Kuvat)

Tilastopoiminnat

Vilpas jäi finaalisarjassa toisen kerran alle 80 pisteen. Ja toisen kerran parketilta poistui voittajana Karhubasket. Ei varmasti tarvitse painottaa seuraavaan ottelun ratkaisukohtaa. Hyökkäys voittaa pelejä, mutta puolustus mestaruuksia.

Karhubasket voitti levypallot 33-22, hakien 11 hyökkäyspään levyriä. Näistä kotijoukkue nosteli 14 pinnaa. Vilppaalla oli puoliajalla viisi menetystä, joita oranssipaidat olivat tehneet vain kaksi pinnaa. Toisella puoliajalla vieraat menettivät pelivälineen 10 kertaa. Näistä syntyi peräti 19 pistettä. Karhubasket upotti kakkoset 60,5 prosentin ja kolmoset 47,6 prosentin tarkkuudella. Myös 19 vapaaheittoa osuivat hyvällä 84,2 prosentin tarkkuudella.

Kommentit

Riku Laine, Vilpas: Tämä oli aika lailla samanlainen peli kuin täällä viimeksi. Vähän jäi piippuun, kun olimme pehmeitä ja liikkeillä varovaisella mielellä. Kotona meillä oli tosi hyvä henki päällä, nyt Kauhajoki oli se joukkue. Sarjassa on annettu vuorotellen iskuja, nyt oli heidän vuoro ja olivat selvästi parempi. Meidän pitää parantaa kotiotteluun. Kotisali on kotisali, vaikka yleisö ei ollenkaan ja koitamme hoitaa homman kotona.

Sami Toiviainen, Vilpas: Koivisto jäi ensimmäisellä puoliajalla ilman heittoja. Otan osan syystä itselleni, sillä en kutsunut oikeita kuvioita. Puoliajalla pohdin, että nyt kotijoukkue on vähän väsyneempi ja Mikko pääsisi heittämään, mutta he puolustivat hyvin. Kauhajoki oli myös parempi pallon paineen kanssa. Kotijoukkue oli tänään askeleen edellä, kun hakivat aktiivisuudella ja halulla jo ensimmäisellä kympillä viisi hyökkäyslevypalloa. Kauhajoki voitti levypallot ja kokonaisuudessaan he hakivat 11 hyökkäyslevyriä, mikä ei ole katastrofi, mutta ihan liikaa. Yritimme saada Parksin mukaan peliin ja pelasimme laajalla rotaatiolla, jotta olisimme olleet toisella puoliajalla freesimpiä, mutta se ei oikein näkynyt. Tämä joukkue ei ole pelannut kahta huonoa peliä putkeen, joten tiedän, että olemme tiistaina parempia.

Antti Niskanen, Karhubasket: Näissä kahdessa kotipelissä on ollut selkeä asetelma. Jos voittoa ei tule, niin olemme tukalassa paikassa. Tänään tietysti tappiolla pelit olisi olleet siinä. Ehkä se helpottaa vapauttamaan kaiken energian, mitä sisällä on. Sama tilanne jatkuu, ja meidän pitää olla liikkeillä samalla energialla. Salossa pitää välttää helppoja virheitä kummassakin päässä, jos siellä mielii voittaa.

Janne Koskimies, Karhubasket: Vilpas kuitenkin johtaa ottelusarjaa 3-2 ja heillä on ottelupallo kotikentällä. Ajatukset siirtyvät sitä kohti. Tyypillinen meidän tämän kauden joukkueen esitys. Aina kun olemme tosi vaikeassa tilanteessa, niin saamme kaivettua itsestämme parhaan suorituksen irti. Teimme tänään selkeästi enemmän helppoja koreja, kuin vastustaja. Levypallopelaaminen oli hyvää. Heitimme hyvin, mutta siitä huolimatta haimme 11 hyökkäyslevypalloa, mikä on iso määrä. Collin Malcolm on sellainen pelaaja, jolla moottori toimii. Kun ottelusarja menee pidemmälle, niin häntä meidän pitää pystyä käyttämään. Collin on erittäin hyvä puolinopeissa hyökkäyksissä, kun Vilpas ei ole valmiina puolustusasemissa, niin hänellä on enemmän tilaa. Jumppa, Bojan ja muutkin näyttivät tahdin siihen, mikä se pitää olla, että sarja siirtyy Saloon. Jumppa pelasi 31 minuuttia, mikä oli hienoa, kun vastoinkäymisiä on pudotuspeleissä ollut. Nyt pitää siirtää ehjä peli Saloon, eikä antaa Vilppaalle helppoja koreja, mitä Stephens sai viimeksi.

Kuudes finaali

Nyt Vilppaalla on kotisalissa ottelupallo tiistaina. Kestääkö joukkue paineet, kun seurahistorian ensimmäinen mestaruus on hyppysissä, vai lipsahtaako finaalisarja ensimmäistä kertaa ikinä seitsemänteen peliin. Kauhajoella uunituoreita mestaruuslippiksiä ei tarvinnut vielä ottaa takakontista esille, sikarit pysyivät taskussa ja kuohujuomat kylmässä. Positiivista oli myös, että liikuntahalliin ei vielä tarvinnut hankkia uutta korisukkaa.

Karhubasket jatkaa seuraavassa ottelussa ilman Okko Järveä ja TJ Holyfieldiä. Vilpas sai ajettua Parksin sisään ja jakoi minuutit tasaisesti, joten jalan luulisi tiistaina liikkuvan notkeasti ehkäpä Teemu Rannikon viimeisessä ottelussa. Ja verkkotoimitus voi vakuuttaa, että mestaruuden voittaminen kotisalissa on ehdottomasti ainoa oikea tapa. Toki muusta ei ole kokemustakaan.

Kuuden finaali tiistaina kello 18.30 Salohallissa. Suorana Ruudussa alkustudion kera.