UUTISET

19.04.2021

VILPAS VOITTI TOISEN FINAALIN

Salon Vilpas oli heti ensimmäisessä finaaliottelussa hakenut kotiedun Kauhajoelta. Karhubasket oli toisessa ottelussa paremmin rytmissä mukana, mutta Vilpas siirtyi otteluvoitoissa 2-0 johtoon, kun Teemu Rannikko näytti mitä kokemus on.

TJ Holyfield oli sivussa ylävartalovamman takia, joka oli pitänyt miehen sivussa miltei koko avausottelunkin. Osasumwen Osaghae Jr oli palannut pelaavaan kokoonpanoon, muutaman ottelun tauon jälkeen. Jos oli kauhajokisilla ollut hidas alku ensimmäiseen finaaliin, niin nyt alussa oli sähäkkyyttä. Collin Malcolm (17/4/2) onnistui kolmosessa ja Osaghae (14/4/4 riistoa) laittoi pallon koriin Antti Niskasen (2/3/2) tarjoilusta, joten vieraat johtivat minuutin jälkeen 0-5. Okko Järvi (17/2 syöttöä) ja Malcolm jatkoivat isäntien tuskaa, piirtäen valotaululla lukemat 3-10. Karhubasket oli pitämässä johtoasemansa toiselle kympille, mutta viimeiset pari minuuttia tuottivat ohi heitettyjä vapareita, sekä menetyksen. Näin Vilpas paineli johtopaikalle 6-0 jaksolla, Jeremiah Woodin (23/12/4) ja Teemu Rannikon (22/1/5) näyttäessä esimerkkiä ja salolaiset johtivat avausneljänneksen jälkeen 18-17.

Toisella neljänneksellä Vilpas kasvatti etumatkansa vajaassa kolmessa minuutissa lukemiin 28-21. Janne Koskimies kutsui joukkueensa aikalisälle, jonka jälkeen Kalle Peltonen (6/1) piti peliä tasaisena parilla kolmosella. Vieraiden ilo oli lyhytaikaista, sillä Rannikon kaksi kolmosta antoi isännille 8-0 jakson ja lukemat olivat 39-29. Bojan Sarcevic (10/1/6) ja Jeff Garrett (17/2/3) kavensivat eroa, joten minuutti ennen puoliaikaa lukemat olivat 43-41. Puoliajalle lähdettiin lukemista 46-44.

Karhubasket rakensi kolmannen kympin alussa 0-12 jakson, joten kahden pisteen puoliaikatappio vaihtui runsaassa kahdessa minuutissa 46-56 johtoon. Onnistumisia tuli kaikille ja puolustuspäässä joukkue sai kaivattuja stoppeja. Vilpas yritti kaventaa eroa, mutta Järven vapari pari minuuttia ennen kympin päättymistä antoi oranssipaidoille 56-68 johtoaseman, ollen suurimmillaan 12 pistettä. Vilpas leikkasi tilanteeksi 64-71 ennen kuin lähdettiin päätösneljännekselle.

Vilpas nykäisi ensimmäiset neljä minuuttia 10-2, joten kotijoukkue oli taas johtoasemassa. Wood kuritti vieraita korin alla ja Aatu Kivimäelle (14/1/2) jätettiin liikaa heittotilaa. Garrettin vaparit vievät vieraat johtoon 74-75, mutta sen jälkeen ote pysyi Vilppaalla. Rannikko sekä Wood rankaisivat vuorollaan, ja Vilpas oli myös taktisella puolella pykälän tai kaksi edellä. Vilpas otti toisen kiinnityksen pantteripatsaaseen 93-87 voitolla.

Edelleen kuuluu paljon puhetta, että kauhajokiset ovat vaikeuksissa sentteri Jeremiah Woodin kanssa. No niin ovat, mutta ei se peli yhteen mieheen ratkea. Kaiken nähnyt ja kaiken kokenut Teemu Rannikko on palannut erittäin pahan loukkaantumisen jälkeen parketille ja teki toisessa finaaliottelussa 22 pistettä 75 prosentin osumatarkkuudella. Myös Kivimäki sai jatkaa heittämistä suht vapaasti. Karhubasketin ongelmat ovat puolustuspäässä, sillä Vilpas takoi myös toiseen otteluun yli 90 pistettä, 63 prosentin kakkosilla ja 43 prosentin kolmosilla. Jos vielä palataan ongelmaan nimeltä Wood, niin sen lisäksi, että hän saa pallon juuri sinne, minne hän haluaa, niin pallon syöttäminen hänelle on liian helppoa. Parempaan on pystyttävä tai Vilpas vie finaalisarjan puhtaasti 4-0.

-Oltiin tänään valmiimpia otteluun, kuin Kauhajoella, Janne Koskimies jutteli pelin jälkeen. – Koivisto ei päässyt irti, kuten edellisessä ottelussa. – Olen tyytyväinen meidän aloitukseen, ja tulimme terävästi myös puoliajalta. – Pelasimme paremmin joukkueena hyökkäyspäässä. – 21 syöttöä ja seitsemän menetystä, mutta pallon liikettä pitää vielä parantaa. – Puolustuksessa, varsinkin Rannikon ja Kivimäen parissa ratkaisussa olisi pitänyt olla paremmin mukana, mikä ei ole helppoa. – Pari kertaa olimme Teemua vastaan pehmeitä ja myöhässä, ja rankaisu tuli heti. – Woodia vastaan pitää pystyä puolustamaan paremmin. – Nyt hän saa pallon juuri sinne, minne hän haluaa, Koskimies harmitteli.

Puolustuksen parantamiseen avautuu tilaisuus tulevana keskiviikkona, kun finaalien kolmas ottelu pelataan karhuluolassa kello 18.30. Karhubasketin on lähes pakkovoiton edessä, sillä muuten lukemat ovat Vilppaalle 3-0. Finaalisarja menee poikki neljällä voitolla.