UUTISET

03.12.2020

KARHUBASKETILLE KAUDEN KUUDES KOTIVOITTO

Daniel Utomi johdatti tarkalla heittopelillä Karhubasketin voittoon Urasta (kuva: Erkki Hautaviita)

Kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut Karhubasket palasi maaottelutauolta  kentälle keskiviikkona kotiluolassa, kun vieraaksi Korisliigakamppailuun oli saapunut Ura Basket Kaarinasta. Kauhajokiset joutuivat otteluun ilman Joona Hakamaata (armeija), Thomas Vehmasta (alavartalovamma) ja Brandon Spearmania (koronakaranteeni). Vierailtakin puuttui pelaavasta ryhmästä kova nimi, sillä joukkueen kapteeni ja viikonvaihteessa kahdessa maaottelussa Georgiaa sekä Serbiaa vastaan urakoinut Matti Nuutinen ei pukenut peliasua päälleen.

Oman lisämausteen keskiviikon kamppailuun toi AVI:n aamuinen päätös, jonka perusteella yleisöä ei voitu katsomoon ottaa. Samoin kierroksen toinen ottelu Joensuussa pelattiin tyhjälle salille. Molempien joukkueiden pelaajat huomasivat fanien puuttumisen ja pitivät tilannetta valitettavana.

Ottelu alkoi vieraiden hallinnalla. Uran puolustus sekoitti isäntien hyökkäämisen, eikä liikettä tuntunut löytyvän. Lisäksi neljä ensihetkien menetystä auttoivat Uraa 3-9 johtoasemaan neljässä minuutissa. Oranssipaidat tulivat seuraavien minuuttien aikana pisteen etäisyydelle, kun Daniel Utomi (20/2) onnistui kolmosessa ja Okko Järven (9/6/2) ajot tuottivat vieraille vaikeuksia. Heti perään Eero Innamaa (2/1) teki tilanteeksi 15-14 kahdella onnistuneella vaparilla. Javan White (8/10/2) donkkasi vieraat edelle numeroin 14-17, mutta Collin Malcolmin (17/5/7) vaparit päättivät avausneljänneksen lukemiin 16-17.

Kapteeni Antti Niskasen (8/3) ja Utomin kakkoset sekä Bojan Sarcevicin (12/6/7) kolmonen muovasivat valotaululle vajaassa kahdessa minuutissa lukemat 23-17. Uran valmentaja Damion Dantzler reagoi nopeasti ja kutsui joukkueensa terävöittämään otettaan aikalisällä. Tämä onnistuikin, sillä vielä ennen kympin puoliväliä Ura oli 25-26 edellä, laituri Kevin Bracy-Davisin ((22/5/2) johdattamana. Niskanen ja Sarcevic onnistuivat perättäin kolmosissa, mutta Teemu Sulonen (3/1/2) kuittasi jälkimmäisen omalla kolmosellaan. Avauspuoliajan lopussa joukkueet vaihtoivat koreja tasatahtiin, joten tauolle siirryttiin lukemissa 36-33.

Sarcevic syöttää ja Peltonen päättää (kuva: Erkki Hautaviita)

Kotikatsomoissa odoteltiin Karhubasketin tulevan kopista pelin ratkaisu mielessään. Mutta Ura siirtyi parissa minuutissa edelle, kun Emmitt Holt (10/3) upotti kakkosen ja Kevaughn Allen (14/2/3) kolmosen. Utomi ja Malcolm urakoivat kauhajokiset viiden pisteen johtoon ja oli Uran aikalisän vuoro. Neljänneksen puolivälissä oltiin tilanteessa 45-45, mutta sitten Niskanen ja erinomaisesti pelannut Kalle Peltonen (11/4) veivät Karhubasketin 7-0 jaksolla 52-45 johtoon. Utomi kasvatti kolmosellaan eron 11 pisteeseen ja näytti siltä, että isännät pääsevät turvallisen tuntuisessa johtoasemassa päätöskympille. Bracy-Davis ja Ville Hänninen (9/1) tekivät viimeiseen puoleen minuuttiin kuusi pistettä, joten kolmas kymppi päättyi lukemiin 59-54.

Päätösneljänneksen alun oranssipaidat veivät 9-2. Vieraat yrittivät sinnitellä vastaan, mutta Karhubasket käytti tekopaikat hyväkseen ja rokotti Uraa sen menetyksistä. Ura pitää Korisliigan jumbosijaa menetyksissä per ottelu, 17 menetyksen keskiarvolla, eikä keskiviikon 20 menetystä tuonut korjausta tuohon tilastoon. Peltonen jatkoi erinomaisesti ja Utomin illan neljäs kolmonen päätösminuutin alussa sinetöin voiton kauhajokisille. Voittolukemat olivat 85-73 Karhubasketin eduksi.

Menetysten lisäksi Karhubasketin voittoon vaikuttivat hieman tarkemmin uponneet kolmoset. Isäntien kaukoheitot osuivat sukkaan 39 prosentin tarkkuudella, kun Uran tarkkuudeksi tuli 36 prosenttia. Kauhajokiset rakentelivat heittopaikkoja paremmalla pallonliikkeellä, josta 19 syöttöä kertoo. Vieraille syöttöjä tilastoitiin 12 kappaletta. Karhubasket oli myös hyökkäyspäässä aktiivisempi keräten 20 vaparia, ja ne heitettiin koriin 80 prosentin tarkkuudella. Uran oli tyytyminen seitsemään vapariin, joista viisi meni koriin (71 %). Utomin vahvan heittopelin (3p 4/5) ja Kalle Peltosen lisäksi esiin pitää nostaa kapteeni Jumppa Niskasen +/-tilaston lukema +14 ja Colin Malcolmin monipuolisuus.

Antti Niskanen oli keskiviikkona oranssipaitojen parhaimmistoa (kuva: Erkki Hautaviita)

-Olimme harjoitelleet tauon hyvin, valmentaja Janne Koskimies aloitti pelin jälkeisen analyysin. – Ura pystyi sekoittamaan meidän peliä omalla puolustuksella, emmekä löytäneet niihin ratkaisuja, joten peli meni aika staattiseksi. – Puolustuspäässä meillä ei ollut tänään isompaa hätää. – Vastustajalla oli vain 12 syöttöä ja 20 menetystä. – Viimeisellä kolmella neljällä minuutilla annoimme vastustajalle pisteitä hyökkäyslevypalloista, mikä on ollut meille ongelma. – Ratkaisuhetkillä onnistuimme kaukoheitoissa, eikä Ura päässyt lähelle. – Kalle Peltonen oli tänään loistava. – Hän uskaltaa heittää, kun heittopaikka tulee, Koskimies jakoi kiitokset.

Keskiviikon voitto oli Karhubasketin tämän kauden kuudes perättäinen kotivoitto. Voitto oli myös kuudes perättäinen ja voittoputki siivitti kauhajokiset runkosarjan toiselle sijalle. Perjantaina on ohjelmassa Korisliigan seurakokous ja odotettavissa on Korisliigan jääminen tauolle koronan takia, jotta viruksen leviäminen saadaan pysähtymään. Jos pelit eivät tämän vuoden puolella jatku, niin Karhubasket pelasi koko vuoden 2020 läpi ilman kotitappiota. Jos pelit jatkuvat ennen vuoden vaihdetta, avautuu mahdollisuus tämän voittojakson päättymiseen.

Karhubasket tiedottaa seurakokouksen päätöksistä perjantaina omilla nettisivuilla ja samalla voidaan saada tietoon loppuvuoden ohjelma. Pysytään terveenä!