UUTISET

22.04.2020

PUDOTUSPELIENNAKKO: VÄLIERÄT KARHUBASKET – KTP

Korisliigan runkosarjassa toiseksi sijoittunut Karhubasket raivasi tiensä välieriin, voittamalla Gullsit puhtaasti otteluvoitoin 3-0. Välierissä kauhajokiset saavat vastaansa KTP:n, joka voitti omassa puolivälieräsarjassa Joensuun Katajan otteluvoitoin 3-1. Välieristä finaaliin pääsee neljällä voitolla ja häviäjät ratkaisevat pronssimitalien kohtalon yhdessä ottelussa lauantaina 18.5.

Karhubasket oli Lokkeja askeleen tai kaksi edellä jokaisessa kolmessa ottelussa. Toki Gulls joutui pelaamaan kaikki kolme ottelua ilman parasta pelaajaansa, takamies Juwan Statenia. Kahdesta ensimmäisestä pelistä puuttui jenkki Christopher Ortiz.

Kauhajokiset pääsivät jokaiseen otteluun täydellä kokoonpanolla ja onnistumisia tuli eri pelaajille. Cameron Jones (19,7/5/4,7) oli tasaisen vahva jokaisessa ottelussa ja on upottanut kolmessa pudotuspeliottelussa kakkoset 75 prosentin tarkkuudella. Bojan Sarcevic (14/3,3/4,7) teki sarjan ainoassa vierasottelussa 25 pistettä ja tilastoi sarjan päätösottelussa yhdeksän syöttöä.

Rene Rougeau oli jälleen tutun tehokas kentän joka osa-alueella. Viime kauden tapaan, Rene johtaa pudotuspelien torjuntatilastoa. Okko Järvi pussitti viimeisessä ottelussa Gullseja vastaan 19 pistettä ja tärkeä vaihtomies Antti Niskanen on saanut itsensä kuntoon kauden tärkeimmillä hetkillä. Greg Mangano kävi pudotuspeleissä tiukkaa asemasotaa maajoukkuesentteri Tuukka Kottia vastaan. Ja kun muiden peli kulki mukavasti, ei Gregin tarvinnut väkisin heittoja ottaa. Chris McKnight tuo penkiltä energiaa ja kokoa. Mikael Laihonen ja Eero Innamaa ovat myös tarvittaessa valmiita auttamaan joukkuetta voittoon.

Karhubasket kärsi runkosarjan lopussa muutaman tappion, mutta niillä ei ollut mitään merkitystä joukkueelle. Kun kakkospaikka oli taskussa, pystyi Jussi Laakso antamaan avainpelaajille ansaittuja lepominuutteja ennen pudotuspelejä. Vierastappiot KTP:lle (98-79) ja päätöskierroksella Katajalle (85-65) voidaan siis unohtaa. Pyrinnölle joukkue hävisi pistein 87-86 huhtikuun 3. päivä.

Karhubasket päätti runkosarjan 13 perättäiseen kotivoittoon. Edellinen kotitappio tuli joulukuun alussa Katajalle 89-90. Kaksi pudotuspelien kotivoittoa kasvattivat putken 15 otteluun. Jos kotivoittoputki pysyy pystyssä myös välierissä, pääsee Karhubasket finaaleihin. Oranssipaidat hävisivät kotiluolassa runkosarjassa kolme ottelua. Katajan lisäksi vierasvoitot karhuluolasta hakivat välierävastus KTP (84-87) marraskuun puolivälissä ja BC Nokia lokakuun 20. päivä pistein 86-94.

Iso merkitys Karhubasketin hyviin kotiesityksiin on sen faneilla. Oranssiin pukeutuneet fanit siivittävät joukkuetta voittoihin ja tekevät äänekkäällä kannustuksella vierasjoukkueiden pelaamisesta hankalaa. Fanit ovat olleet hyvin mukana myös vieraspeleissä ja nytkin ensimmäiseen vierasotteluun välieräsarjassa lähtee fanibussi. Ilmoittautumisohjeet fanibussiin löytyvät omasta uutisesta.

 

Karhubasket ja KTP iskivät runkosarjassa yhteen neljä kertaa. Voitot tasattiin kaksi – kaksi ja molemmat voittivat toisensa kertaalleen vieraskentällä. Runkosarjan viimeinen kohtaaminen pelattiin huhtikuun 9. päivä Kotkassa. Karhubasket oli jo silloin varmistanut runkosarjan kakkospaikan, joten se sai lepuuttaa muutamaa pelaajaa. KTP taisteli vielä silloin pudotuspelien ensimmäisen kierroksen kotiedusta, ja otti voiton numeroin 98-79.

Joukkuevertailussa Karhubasket ja KTP ovat lähes yhtä hyviä tekemään pisteitä. Karhubasket pussittaa 88,5 pistettä ottelua kohden, kun kotkalaiset tekevät 87,8 pistettä per ottelu. Karhubasket on Korisliigan paras levypallojoukkue 40,8 irtopallon keskiarvolla ja tarkin vapareissa, prosentin ollessa 79,1. Kakkoset Karhubasket upottaa 55,3 prosentin tarkkuudella, kun KTP:n prosentti on 54,4. Kolmosissa KTP on tarkempi, sillä heitot bonusviivan takaa uppoavat 36,6 prosenttisesti. Karhubasketin prosentti kolmosissa on 33,4.

Korisliigassa joukkueet ovat kohdanneet 52 kertaa ja kotkalaiset ovat ottaneet 27 voittoa. Pudotuspeleissä joukkueet ovat kohdanneet kolmesti. Karvain tappio oli pronssiottelu karhuluolassa keväällä 2015, kun 79-92 voiton jälkeen KTP:lle ripustettiin kaulaan pronssiset mitalit.

Puolivälierissä joukkueet ovat kohdanneet kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla KTP on napannut voitot ja edenneet välieriin. Kaudella 2013-2014 voitot menivät KTP:lle 3-1 ja kausi 2010-2011 päättyi kauhajokisilla voitoin 3-0. Nyt olisi Karhubasketilla loistava hetki ottaa ensimmäinen voitto pudotuspelisarjassa Korisliigan maratontaulukon ykkösjoukkueesta. KTP on pelannut 62 kautta pääsarjassa ja poiminut 1195 voittoa. Pudotuspeleissä KTP on ollut 35 kaudella ja on playoff-pelien taulukossa kakkosena. ToPo:lla on 122 voittoa, KTP:llä 118. Toivottavasti KTP pysyy vielä voittojen määrässä helsinkiläisten takana.

– KTP on isokokoinen ja aktiivinen joukkue, joka hakee hyvin yksinkertaisten screen-pelien ja post-uppien kautta ratkaisuja melko nopeasti ja suoraviivaisesti, Jussi Laakso kertoo tulevasta välierävastustajasta. – KTP on pelannut erittäin vahvasti viime aikoina ja ovatkin saaneet selkeästi tasapainoa isojen amerikkalaisten ja takakentän välille skoraamisessa. – Etenkin Nikkarinen, Lehtoranta (Jonttu) ja Jackson ovat takakentältä nostaneet tasonsa kyllä kauden parhaaksi pudotuspeleissä. – Thomas aiheuttaa koollaan, urheilullisuudellaan, heittokyvyllään ja voimallaan miettimistä match-uppeja suunniteltaessa. – Nelson aloitti kauden non-shooterina, mutta on nyt mid-rangesta erittäin tarkka. Haastaa jo Langfordia heidän parhaan ison heittäjän tittelistä puhuttaessa. – Kokeneet Pounds ja Lehtoranta (Jurnu) ovat olleet melko pienellä vastuulla playoffeissa. Mielenkiintoista onkin nähdä mikä on rotaatio välierissä, Laakso pohtii.

 

KTP sijoittui runkosarjassa viidenneksi, kerättyään 23 voittoa ja hävittyään 17 kamppailua. Kotkalaiset olivat pitkään taistelussa kotiedusta, mutta se meni runkosarjan viime metreillä Katajalle. Tämä ei kuitenkaan haitannut, sillä KTP pisti joensuulaiset kesälomalle voiton 3-1. KTP voitti kolme ottelua putkeen, hävittyään ensimmäisen ottelun Joensuussa selvästi 109-72. Toisessa ottelussa Kotkassa Kataja oli nappaamassa toista kiinnitystä välieräpaikkaan, johtamalla kamppailua viimeisellä kympillä 22 pisteellä. KTP kehitti hirveän kirin ja nousi loppuhetkillä 98-95 voittoon. Tämä käänsi koko sarjan ja KTP haki vierasvoiton Joensuusta numeroin 92-100. Viimeisessä ottelussa KTP oli parempi lukemin 96-80.

Runkosarjassa KTP voitti 15 kotiottelua ja hävisi Steveco areenalla viisi kertaa. Kotitappiot tulivat lokakuussa Uralle (65-91) ja Pyrinnölle (74-98). Marraskuussa Karhubasket haki voiton numeroin 77-86. Joulukuussa KTP nappasi neljä kotivoittoa ja kotimatkalle joutui tappion jälkeen mm. runkosarjan voittanut Vilpas (76-72). Tammikuussa KTP hävisi kotona Pyrinnölle 92-95 ja maaliskuussa Vilppaalle93-100. Huhtikuussa KTP nappasi kaksi kotivoittoa ja toinen niistä tuli Karhubaskettia vastaan lukemin 98-79. KTP päätti runkosarjan neljään perättäiseen kotivoittoon ja kasvatti voittoputken puolivälierissä kuuteen, kaatamalla Katajan kahdesti.

Vieraissa KTP voitti kahdeksan ottelua ja hävisi 12 kertaa. Yksi noista vierasvoitoista tuli Kauhajoella, kun joukkue haki sarjapisteet marraskuussa lukemin 84-87. Kauden voitto-otteluissa (runkosarja + pudotuspelit) KTP on upottanut kakkoset 57,3 prosentin ja kolmoset 38,9 prosentin tarkkuudella. Tappioissa osumatarkkuus on jäänyt kakkosissa 49,9 ja kolmosissa 33,6 prosenttiin. Voittokamppailuissa KTP poimii 39,6 levypalloa (häviö 36,4) ja jakaa 20,3 syöttöä (18). Kotona KTP upottaa kolmoset 39,3 prosentin tarkkuudella, kun vieraissa prosentti on jäänyt 33,9.

KTP:n alkukausi oli hankala, mutta valmentaja Tomi Kaminen uskoi joukkueeseensa. Lokakuun KTP pelasi saldolla 2 voittoa/4 tappiota ja marraskuussa lukemat olivat 3/2. Vierasvoitto Kauhajoella käänsi joukkueen kurssin ja asemat sarjataulukossa paranivat kahdeksan ottelun voittoputkella. Lokakuussa Kaminen kyseli, että onko työpaikkaa vielä tulevaisuudessa, mutta kurssin kääntyminen palkittiin tammikuussa kahden vuoden jatkosopimuksella.

Kun loukkaantumisia ei tullut, niin pelaajia ei vaihdettu. Yksi vaihto nähtiin jenkkiosastolla, kun ex-NBA pelaaja Matt Williams Jr (14,7/4,7) siirtyi Kreikkaan tammikuun alussa 20 ottelun jälkeen. Tilalle KTP löysi alkukauden Seagullsseissa loukkaantumisia tuuranneen Jalen Jacksonin, joka pelasi ensimmäisen ottelun kotkalaisten rivistössä tammikuun 22. päivä. KTP:ssä oli mukana myös Vilppaasta lähtenyt takamies Diante Baldwin (7/1,7/1,7), mutta hän pelasi KTP:ssä vain kolme ottelua. Ilmeisesti Baldwin on jo lähtenyt takaisin USA:an.

Viisikko:

Donte Thomas, laituri 200 cm. 15,8/8,6/1,5. Paras levyrimies.

Jalen Jackson, laituri 198 cm. 14/6,3/3,5.

Tyrell Nelson, sentteri 201 cm. 15,8/7,4/2,4. 2,4 hyökkäyslevyriä ottelua kohden.

Kevin Langford, sentteri 203 cm. 13,8/5/3,1.

Antto Nikkarinen, takamies 185 cm. 9,4/2,7/5,4. Syöttötilaston kärkimies.

Koko jenkkinelikko oli puolivälierissä kovassa vedossa. Jackson teki 16,8 pistettä per ottelu, upotti kolmoset 57,9 prosentin ja kakkoset 68,4 prosentin tarkkuudella. Nelson teki 19,3 pistettä neljässä ottelussa ja poimi 9,5 levypalloa. Nelson haki 3,5 levyriä hyökkäyskorilla ja upotti kakkoset 58,2 prosentin tarkkuudella.

Vaihtomiehet:

Joonas Lehtoranta, laituri 194 cm. 6/2,2/1,9. 44 ottelua, 18,45 min peliaikaa.

Michael Pounds, takamies 189 cm. 9,4/2,2/1,3. 40 ottelua, 20,13 min peliaikaa.

Juho Lehtoranta, laituri 195 cm. 28 ottelua, 15,43 min peliaikaa.

Markus Rautasalo, laituri 180 cm. 1,7. 29 ottelua, 8,19 min peliaikaa.

Janne Lehtoranta, takamies 190 cm. 1,8/1. 24 ottelua, 7,24 min peliaikaa.

Okko Ailio, laituri 197 cm. 15 ottelua, 5,09 min peliaikaa.

Jari Vekkilä, laituri 193 cm. 7 ottelua, 2,01 min peliaikaa.

Coach Tomi Kaminen tiivisti peluutusta pudotuspeleissä. Pounds ja Juho Lehtoranta pelasivat vielä runkosarjassa noin 20 minuuttia per ottelu, mutta puolivälierissä heidän minuutit laskivat. Pounds (4,3) pelasi 9,43 minuuttia ja Juho (0,8) 11,27 minuuttia.

Vastaavasti hyvässä olevan Joonas Lehtorannan (8,5/2,8/3) peliminuutit nousivat 22,12 minuuttiin. KTP:n kauden parhaat viisikot +/-tilastossa ovat jenkit + Nikkarinen +34, jenkit + Joonas Lehtoranta +21 ja Nikkarinen, Joonas Lehtoranta, Nelson, Langford ja Nelson +28.

Välierien ohjelma:

Torstai 2.5. klo 18.30 Karhubasket – KTP

Lauantai 4.5. klo 17.00 KTP – Karhubasket

Maanantai 6.5. klo 18.30 Karhubasket – KTP

Keskiviikko 8.5. klo 18.30 KTP – Karhubasket

Perjantai 10.5. klo 18.30 Karhubasket – KTP (tarvittaessa)

Sunnuntai 12.5. klo 17.00 KTP – Karhubasket (tarvittaessa)

Tiistai 14.5. klo 18.30 Karhubasket – KTP (tarvittaessa)

Finaalipaikkaan tarvitaan neljä voittoa. Välierien voittajat Korisliigan finaaleihin, jotka alkavat runkosarjassa paremmin sijoittuneen joukkueen kotikentällä perjantaina 17.5. kello 18.30. Välierien häviäjät pronssiotteluun, joka pelataan runkosarjassa paremmin sijoittuneen joukkueen kotikentällä lauantaina 18.5. kello 17.

Toisessa välieräparissa runkosarjan voittaja ja puolivälierissä BC Nokian kesälomalle lähettänyt Salon Vilpas kohtaa Kouvolan Kouvot. Kouvot päätti Tampereen Pyrinnön kauden voitoin 3-0.

Lippujen hinnat:

Aikuiset 20 euroa.

Opiskelijat/eläkeläiset 13 euroa.

Lapset 7-12 v. 6 euroa.

Perhelippu (2 aikuista ja 1-2 kpl 7-12 v. lasta) 45 euroa.

Lipunmyynti salilla alkaa pelipäivinä 1,5 tuntia ennen ottelun alkua. Salilla lippuja voi ostaa käteisellä ja pankkikortilla.

Lippuja saa ostettua ennakkoon osoitteesta www.ennakkolippu.com ja Kauhajoen Kesportista (Porvarintie 1).

Junioripassilla on kaikkiin Karhubasketin kotiotteluihin vapaapääsy.

HUOM! Kausiliput tai numeroidut kausiliput eivät ole voimassa välierissä. Numeroidun kausilipun vakiopaikka on varattuna, jos on ostanut peliin pääsylipun.

Muista myös VIP-rekka!