UUTISET

09.02.2024

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – HELSINKI SEAGULLS

(kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket (12 voittoa/10 tappiota) aloitta ylemmän loppusarjan lauantaina IKH Areenassa, kun vieraaksi saapuu kello 18 alkavaan otteluun Korisliigan runkosarjan voittanut Helsinki Seagulls (17 voittoa/5 tappiota). Kauhajokiset varmistivat pääsynsä ylempään loppusarjaan vasta runkosarjan päätöskierroksella, kun oranssipaidat voittivat viime lauantaina IKH Areenassa Tampereen Pyrinnön lukemin 84-66. Gullsien pääsy ylempään loppusarjaan oli varmistunut jo hyvissä ajoin, mutta runkosarjan loppumetreillä BC Nokia nousi helsinkiläisten kanssa tasapisteisiin. Keskinäisten otteluiden vertailussa Gulls oli kuitenkin parempi, joten he pääsevät piikkipaikalta loppusarjan 10 otteluun, jonka aikana ratkotaan asetelmat huhtikuussa alkaviin pudotuspeleihin.

Jos Gulls tarvitsi keskinäisten otteluiden vertailua varmistaakseen runkosarjan voiton, niin samanlaisella vertailulla Karhubasket pääsi kuuden parhaan joukkoon eli ylempään loppusarjaan. Kouvot päätyivät samaan saldoon kuin kauhajokiset (24 sarjapistettä) ja Korihaiden lukema oli myös sama. Karhubasket oli voittanut Kouvot kahdesti, mutta hävinnyt kahdesti Haille. Kouvot ja Hait olivat molemmat voittaneet toisensa kertaalleen, joten Hait sijoittuvat kolmella keskinäisellä voitolla runkosarjan viidenneksi, Karhubasket kahdella keskinäisellä kuudenneksi ja Kouvojen kohtalona oli sijoittua seitsemänneksi yhdellä keskinäisten otteluiden voitolla. Seitsemäs sija jätti kouvolalaiset alempaan loppusarjaan.

Karhubasket – Seagulls lauantaina 10. helmikuuta kello 18 IKH Areenassa. Ennakkoon lippuja voi ostaa osoitteesta Lippu.fi. IKH Areenan ovet avautuvat kaksi tuntia ennen ottelun alkua, joten lauantaina se tapahtuu kello 16 ja samalla käynnistyy myös lipun myynti aulassa. IKH Areenan ravintolat avaavat myös ovensa kello 16, joten siitä alkaen ruokaa ja juomaa on ostettavissa. Myynnissä on myös VIP-lippuja, jolla pääsee IKH Areenan omiin VIP-tiloihin. Lipun hintaa kuuluu buffet-ruokailu ja saapuessa areenalle saa käyttöön kaksi drinkkilippua. Myös VIP-liput löytyvät osoitteesta Lippu.fi.

IKH Areenassa on tulevana lauantaina Happy Hour kello 16-17, jolloin olut/lonkero/siideri maksaa 5 euroa kappale. 1000 ensimmäiselle limpparin tai vissyn ostajalle on luvassa kaupan päälle sipsipussi.

Myös pelin jälkeen areenassa riittää tapahtumaa, sillä heti lehdistötilaisuuden jälkeen yläkerran Sporttibaarissa on haastateltavana kaksi Karhubasketin pelaajaa. Heille voi lähettää kysymyksiä etukäteen, joten kannattaa seurata Karhubasketin some-kanavia tiiviisti.

Karhubasket varmisti paikkansa kuuden parhaan joukossa eli ylemmässä loppusarjassa vasta runkosarjan päätöskierroksella, mutta ratkaisevassa osassa oli oranssipaitojen mahtava joulukuu, jolloin joukkue nousi viiden ottelun voittoputkella kiinni ylempään loppusarjapaikkaan. Ei liene sattumaa, että samaan aikaan joukkueessa tapahtui muutoksia, kun Courtney Fortson ja Horace Spencer putosivat pelaavasta kokoonpanosta ja valmennuksen oli pakko luottaa kotimaiseen rosteriin. – Käänteentekevä hetki tapahtui vierasottelussa BC Nokiaa vastaan, johon lähdimme loukkaantumisten ja kokoonpanomuutosten jälkeen vain kahdeksan pelaajan voimin (seitsemän suomalaispelaajamme ja Samme Givens), päävalmentaja Janne Koskimies kertoo. Nokialla kuitenkin asiat loksahtivat todellakin paikoilleen niin pelillisesti kuin joukkueen kemiankin puolesta ja viiden ottelun voittoputki auttoi meidät takaisin taisteluun paikasta kuuden joukkoon. Lopulta toisen ottelukierroksen saldomme 8-3 ja keskimäärin 90,5 tehtyä / 79,5 päästettyä pistettä ottelua kohden kertovat suunnan olevan nyt oikea. Suorituksen arvoa nostaa omissa silmissäni se, että olemme pelanneet koko toisen kierroksen neljän suomalaispelaajan aloitusviisikolla.

-Menetimme kesällä suomalaisosastolta kolme viime vuoden helmikuun maajoukkueikkunassa Susijengin paidassa pelannut avainpelaajaa, mutta uudet pelaajamme Topias, Shawn, Eemi, Oliver ja Jussi ovat varmasti yllättäneet monet Korisliigakatsojat samalla kun Eero ja Joona ovat todistaneet olevansa valmiita myös isomman roolin pelaajiksi. Tähän asiaan olen vaikeasta alkukaudesta huolimatta erittäin tyytyväinen. Karhubasketista on viime vuosina siirtynyt pelaajia ulkomaiden sarjoihin ja uskon saman jatkuvan myös tulevaisuudessa. Meidän on pystyttävä kehittämään seuraavista pelaajista uusia runkopelaajia, jotta pystymme kilpailemaan kärkisijoista, Koskimies painottaa.

Joulukuun jälkeen tammikuussa Karhubasket voitti kaksi ja hävisi kaksi ottelua. Erityisesti paikallisvastustaja Kobrille kotona IKH Areenassa tullut tupla-jatkoaikatappio (100-103) kirpaisi kovaa ja se tasoitti entisestään kisaa ylemmän loppusarjan paikoista. Välillä näytti mahdolliselta, että peräti seitsemän joukkuetta voi päätyä tasapisteisiin, kun top kuusi sijoituksia jaetaan. Kauhajokiset kuitenkin pitivät tilanteen hallussa ja avaimet ylempään loppusarjaan omissa käsissä, hakemalla 71-94 voiton Kotkasta ja voittamalla päätöskierroksella Pyrinnön.

Ylemmän loppusarjan kuusi joukkuetta ovat nyt varmistaneet paikkansa kevään pudotuspeleissä. Näiden lisäksi sinne pääsee alemman loppusarjan kaksi parasta joukkuetta. Vaikka pudotuspelipaikka on varma, niin panosta 10 loppusarjakierrokseen riittää. Kärkikaksikko Gulls ja BC Nokia pelaavat loppusarjan voitosta, joka tuo myös kotiedun kaikkiin kevään pudotuspelisarjoihin, koska kaksikon etumatka Katajaan on kolme voittoa eli kuusi sarjapistettä. Toki Katajalla on mahdollisuudet vaikka mihin, jos edellä menevät kompuroivat ja joensuulaisten peli loksahtaa täydellisesti paikoilleen.

Kataja (28 sarjapistettä), neljäntenä oleva Vilpas (26), Korihait (24) ja Karhubasket (24) käyvät kovaa kisaa sijoista kolme ja neljä, jotka toisivat kotiedun ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle. – Tavoitteemme loppusarjassa on olla joukkue, joka pystyy eniten kehittämään peliään pudotuspelien alkuun mennessä ja sitä kautta nousta myös kotietuun oikeuttaville sijoille kolme tai neljä, Janne Koskimies kertoo joukkueen tavoitteesta loppusarjaan.

Mar’Qualen Grant on kohonnut Lokkien parhaaksi pistemieheksi ja hän tekee 17 pinnaa ottelua kohden (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasketin 10 viimeistä ottelua ovat tuoneet seitsemän voittoa ja kolme tappiota. Viidestä viimeisestä ottelusta tuli kolme voittoa ja kaksi tappiota. Lauantain vastuksen Seagullsin kuntopuntari viidestä viimeisestä on yksi sarjan heikoimmista. Alkukaudesta voitosta voittoon marssineet helsinkiläiset olivat tammikuun alussa saldossa 16 voittoa ja yksi tappio, mutta viimeisistä viidestä ottelusta tuli vain yksi voitto ja peräti neljä tappiota. Tämä mahdollisti sen, että nokialaiset nousivat runkosarjan lopussa tasapisteisiin.

Viidessä viimeisessä ottelussa Gulls voitti Vilppaan kotona lukemin 100-91. Häviöt tulivat Nokialla 91-82, Joensuussa 90-79, kotona Kisahallissa Kouvoille 68-82 ja päätöskierroksella viime lauantaina Uudessakaupungissa Korihaille 99-93. Voi olla, että viime kauden mestarin fokus oli loppusuoralla harjoittelussa tai keskittyminen oli vain hukassa, mutta mihinkään suuren totaaliseen pelilliseen romahdukseen verkkotoimitus ei usko, vaan pieni kriisi saattaa olla juuri, jolla mestarit pääsevät taas hereille ja saavat fokuksen kohdalleen.

Topias Palmi sai heiton aikaiseksi, vaikka helsinkiläisten puolustus teki sen hankalaksi (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kauhajokisille Gullseissa on tuttuja nimiä. Kaikki tietävät Rene Rougeaun. Jopa Päntälän Puskanperällä, jos käymme herättämässä isännän leivinuunin vierestä päiväunilta ja kysytään yhden jenkin nimeä, niin Rougeau sieltä tuloo epäilemättä ekana. Okko Järvi, Timo Heinonen ja Lassi Nikkarinen ovat myös Vesa Vertion valmentaman Gulls-parven kärkinimiä.

Seagullsien kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levyrit/syötöt):

#0 Henri Mennander, laituri, 204 cm (10 ott/6 min/1,8/0,9)

#1 Chuba Ohams, laituri, 206 cm (22 ott/28 min/16/11/1,6/1,2 riistoa)

#2 Mar’Qualen Grant, takamies, 185 cm (21 ott/24 min/17/4,5/3,9/1,6 riistoa)

#3 Tomas Pihlajamäki, laituri, 194 cm (7 ott/18 min/9,6/2,3)

#4 Rene Rougeau, laituri, 198 cm (22 ott/27 min/10,4/5,8/3,7/1,2 riistoa/1,4 torjuntaa)

#5 Elias Leskinen, laituri, 199 cm (3 ott/2 min/1)

#8 Timo Heinonen, laituri, 198 cm (21 ott/17 min/7,9/3,4/1,4)

#10 Sakari Laakso, laituri, 194 cm (12 ott/8 min/1,3/1,3)

#11 Tuukka Härsilä, laituri, 192 cm (9 ott/3 min/0,8)

#13 Lassi Nikkarinen, takamies, 187 cm (22 ott/28 min/8,7/2,6/5,2)

#14 Okko Järvi, laituri 193 cm (21 ott/27 min/13,8/3,6/1,9)

#15 Shavon Coleman, laitahyökkääjä, 196 cm (22 ott/26 min/12,9/5,3/2,2/1,2 riistoa)

#25 Lenni Hervola, takamies 179 cm (5 ott/2 min/0,2/0,6/0,4)

#47 Ricky Waxlax, laituri, 194 cm (19 ott/12 min/3,5/1,3)

Karhubasketin some-tiimi tavoitti Rene Rougeaun ja tässä pienen haastattelun tulos:

Rene – onnittelut Suomen cupin voitosta. Miltä ensimmäinen Suomen Cupin voittaminen tuntui neljän Suomen mestaruuden jälkeen?

-Ensimmäinen Suomen Cupin voitto tuntuu hyvältä. Kaudella 2021-2022 meillä oli hyvä mahdollisuus cupin voittoon, mutta koronan takia ei emme pystyneetkään osallistumaan turnaukseen. Kolme vuotta cup-mestaruutta on haettu, joten se tuntuu hyvältä ja olen siitä kiitollinen. Nyt on aika rikkoa Suomen Cup-kirous ja voittaa myös Suomen mestaruus. Meillä on paljon työtä tehtävänä – moni joukkueista parantanut peliään ja ylemmän jatkosarjan alku on aina haastava.

Voititte Karhubasketin viime kevään finaaleissa ja tällä kaudella kauhajokilaisten joukkueessa on tapahtunut paljon pelaajavaihdoksia kauden aikana. Mitä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia tämän vuoden Karhubasketin joukkueessa on aiempiin kausiin verrattuna?

-Viime vuoden finaalit olivat haastavimmat finaalit urallani. Pelissä oli paljon tunteita, koska historiani Kauhajoella on pitkä ja menestyksekäs. Olen kiitollinen koko Kauhajoelle ja seuralle. Isoin ero viime vuoden ja tämän vuoden joukkueissa ovat pelaajamuutokset edellisestä kaudesta. Nyt kuitenkin kemiat joukkueen sisällä näyttävät kohdanneen, josta olen erityisen iloinen Joonan ja Eeron kannalta. Janne saa pelaajansa aina antamaan kaikkensa ja hän on pystynyt säilyttämään tämän vuosien varrella pelaajienkin vaihtuessa. Pelaajamuutoksista huolimatta Karhubasketin peli on parantunut koko ajan kauden edetessä. On kiva nähdä Karhubasket ylemmässä jatkosarjassa, eikä heitä vastaan ole ikinä helppo pelata – kotona tai vieraissa. Iso arvostus joukkueen mukana reissaaville ja tukena oleville faneille!

Kolmas kysymys onkin sitten mielenkiintoinen – Haluamme, että koostat All Star-viisikon pelaajista, joiden kanssa pelasit Kauhajoella urasi aikana. Ketkä neljä pelaajaa valitset itsesi lisäksi?

Rene Rougeau juhlimassa mestaruutta keväällä 2022 (kuva: Janne Yli-Korhonen)

-Aluksi ajattelin tämän olevan vaikea kysymys, mutta loppujen lopuksi tämä on melko helppo: Bojan Sarcevic, Cameron Jones, Greg Mangano – Kauhajoen historian kovin roskan puhuja ja Henri Kantonen. Heidän kaikkien kanssaan olen voittanut kaksi mestaruutta.

Lopuksi, kerro millaista ottelua odotat lauantailta ja haluatko lähettää jotain terveisiä Karhubasketin faneille?

-Lauantain peli tulee olemaan taistelu loppuun asti. Kaksi edellistä kohtaamista tällä kaudella ovat olleet tiukkoja, joten en odota mitään vähempää kolmanneltakaan kerralta. Peli Karhubaskettia vastaan on aina fyysistä ja vaatii myös henkistä valmistautumista. Karhubasketilla on pitkä historia liigan kärjessä ja myös joukkuekaverini odottavat kohtaamista Korisliigan kärkijoukkueen kanssa. Fanit tekevät areenan tunnelmasta aina kiihkeän, ja otan vastaan kaiken huutelun (kiitos pienestä lisäbuustista). Nähdään lauantaina, all love to Kauhajoki!

Karhubasket ja Gulls kohtasivat runkosarjan aikana kahdesti. Lokakuun lopussa Gulls haki tiukan 75-76 vierasvoiton, kun Shavon Coleman upotti voittoheiton. Joulukuun lopussa joukkueet kohtasivat uudelleen Kisahallissa ja silloin Gulls oli parempi pistein 93-87. Voitto oli kauhajokisille molemmilla kerroilla lähellä, mutta sitä ei lasketa.

Shavon Coleman #15 ratkaisi joukkueiden edellisen kohtaamisen IKH Areenassa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Joukkueet ovat kohdanneet pääsarjassa 55 kertaa ja kauhajokiset ovat voitoissa niskan päällä, kun Karhubasket on voittanut kamppailuista 32 ja Gulls 23. Viimeisistä 10 kohtaamisesta helsinkiläiset ovat kuitenkin voittaneet seitsemän ja pääsevät lauantain otteluun keskinäisissä kolmen ottelun voittoputkessa.

Joukkueiden tilastovertailu:

Pisteet: KB 87,8 (6.), Gulls 92,9 (1.)

Päästetyt pisteet: KB 81,4 (2.), Gulls 80,9 (1.)

Levypallot: KB 42,1 (4.), Gulls 43,7 (2.)

Hyökkäyslevypallot: KB 12,6 (7.), Gulls 14,5 (1.)

Menetykset: KB 11,8 (9.), Gulls 10,6 (11.)

Vapaaheitot: KB 71,3 % (9.), Gulls 75,7 % (4.)

Kakkoset: KB 52,7 % (3.), Gulls 52,5 % (4.)

Kolmoset: KB 35,2 % (4.), Gulls 33,8 % (8.)

Gulls tekee Korisliigassa eniten pisteitä ottelua kohden, mutta myös päästää vähiten. Vastustajat upottavat sitä vastaan kakkoset 48,7 ja kolmoset 34,8 prosentin tarkkuudella. Gulls on hyvä myös levypalloissa ja hakee sarjassa eniten hyökkäyslevypalloja.

Tilastojen ja sarjataulukon pohjalta voi sanoa, että Karhubasketin pitää pelata lauantaina hyvin, jotta ylempi loppusarja aloitetaan voitolla ja sarjapisteet jäävät Kauhajoelle.

Päävalmentajien Janne Koskimiehen ja Vesa Vertion ottelua alustavat kommentit ja joukkueiden alustavat kommentit tulevat näkyviin lauantaina viimeistää kello 10 ja löytyvät TÄSTÄ linkistä.

Karhubasket – Seagulls lauantaina kello 18 IKH Areenassa. Liput ennakkoon osoitteesta Lippu.fi. IKH Areenan lipunmyynti aukeaa kello 16, kun ovet aukeavat.

Karhubasketin muut kotiottelut Korisliigan ylemmässä loppusarjassa:

La 17.2. klo 18 IKH Areena Karhubasket – Salon Vilpas

Ke 6.3. klo 18.30 IKH Areena Karhubasket – Korihait

La 16.3. klo 18 IKH Areena Karhubasket – BC Nokia

Ti 19.3. klo 18.30 IKH Areena Karhubasket – Kataja Basket

Lipunmyynti on kaikkiin kotipeleihin auki osoitteessa Lippu.fi.