UUTISET

19.12.2023

OTTELUENNAKKO: LAHTI BASKETBALL – KARHUBASKET

Jatkuuko Karhubasketin fanien juhlat tiistaina Lahdessa? (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Joulu se tulla kolkuttaa, mutta oranssipaidat pääsevät joulun viettoon vasta tämän viikon kahden pelin jälkeen. Näistä kahdesta pelistä ensimmäinen on ohjelmassa tiistaina, kun Karhubasket (6 voittoa/7 tappiota) matkustaa Lahteen. Lahti (2 voittoa/12 tappiota) on tällä hetkellä sarjataulukon viimeisellä sijalla, mutta missään tapauksessa lahtelaisia ei sovi aliarvioida.

Karhubasket otti lauantaina toisen voittonsa putkeen, kun Salon Vilpas kaatui IKH Areenassa numeroin 89-79. Kauhajokiset ottivat heti ottelun alussa 11-0 ja 16-3 johtoaseman. Salolaiset pääsivät peliin mukaan, mutta missään kohtaa vieraat eivät johtoasemassa käyneet. Viimeisellä kympillä Karhubasket kasvatti etumatkan 15 pisteeseen, mutta Vilpas leikkasi eron lopulta 10 pinnaan.

Vilpas helpotti kauhajokisten pelaamista sutimalla peräti 13 vaparia ohi, mutta myös oranssipaitojen puolustus oli tiivistä, eikä Vilppaan heittäjille jätetty vapaita heittopaikkoja. Vilppaan osumatarkkuus kolmosissa oli 28 prosenttia (11/40).

Lauantaina kamppailu jätti suuria kysymysmerkkejä tiistain kokoonpanoon. Divarista saapunut Nathaniel Pollard Jr teki ensimmäisessä Korisliigaottelussa Karhubasketin peliasussa 7 pinnaa, poimi 12 levypalloa ja jakoi kolme syöttöä, mutta Juho Nenosen töytäisy pakotti Pollard Jr:n sairaalaan pelin jälkeen. Lisäksi hurjassa vireessä ollut Topias Palmi sai iskun käteensä ja hänenkin pelaaminen tiistaina on vielä auki. Ennen loukkaantumista Palmi pussitti 18 minuutin peliajalla 24 pistettä ja poimi viisi levypalloa. Jos tämä kaksikko on poissa kokoonpanosta tiistaina, niin Karhubasket lähtee otteluun vain kahdeksan pelaajan rotaatiolla. Mutta kahdeksalla pelaajalla kauhajokiset hakivat voiton myös Nokialta.

Karhubasketilla riittää panosta kahdessa ottelussa ennen joulua. Kahdella peräkkäisellä voitolla oranssipaidat ovat hiipineet kahden sarjapisteen eli yhden voiton päähän kuudennesta sijasta. Runkosarjan 22 ottelun jälkeen joukkueet jaetaan ylä- ja alaloppusarjaan, joissa molemmissa on mukana kuusi joukkuetta. Jouluviikko voi kuitenkin nostaa kauhajokiset jopa sijalle viisi, sillä perjantaina juuri joulun kynnyksellä Karhubasket kohtaa IKH Areenassa KTP:n. On todennäköistä, että viimeiset tai viimeinen ylemmän loppusarjan paikka ratkotaan keskinäisten otteluiden vertailussa, jos joukkueet ovat tasapisteissä. Perjantain ottelu KTP:tä vastaan on tässä äärimmäisen tärkeä, sillä joukkueet kohtaavat vielä toistamiseen Kotkassa. Karhubasket on voittanut Vilppaan kaksi kertaa ja hakenut vierasvoiton Kouvoista, joten näitä joukkueita vastaan asetelmat ovat hyvät. Kobrille oranssipaidat hävisivät vieraissa yhdeksän åpistettä, joten verkkotoimituksen joululahjalistalta löytyvät voitot Lahdesta ja KTP:stä, sekä 10 pisteen kotivoitto Kobrista ja Kouvojen kaataminen välipäiväottelussa IKH Areenalla.

Lahden paras pistemies Erik Sajantila joutui joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa seuraamaan lähietäisyydeltä Eemi Luukkosen viimeistelyä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Lahti hävisi edellisen ottelun kotonaan Biisoneille viime perjantaina lukemin 88-101. Samalla lahtelaisten tappioputki kasvoi seitsemään otteluun. Kauden kaksi voittoa ovat tulleet kotona marraskuun alussa Pyrinnöstä 93-89 ja kotona lokakuun loppupuolella Kobrista 88-83. Pyrintö voiton jälkeen lahtelaisten tappioputki alkoi Kauhajoelta, kun Karhubasket oli IKH Areenassa parempi pistein 106-59. Nuo lukemat olivat rumat, mutta sillä ei ole mitään merkitystä tiistain ottelun kannalta.

Lahden ongelmat ovat olleet puolustuspäässä. Lahti päästää 103,1 pistettä omiin per ottelu ja tuolla lukemalla on todella vaikea otteluita voittaa. Ainoastaan Biisonit päästävät yli 90 pistettä ottelua kohden (91,1), joten eroa sarjan toiseksi viimeiseen joukkueeseen on 12 pistettä ottelua kohden.

Kahdessa voittopelissä lahtelaiset ovat upottaneet kolmoset 44 prosentin tarkkuudella, mutta Lahti onkin koko Korisliigan tarkin kaukoheittojoukkue, kun kolmoset uppoavat 39,6 prosentin tarkkuudella. Ongelmat ovat siis muualla kuin heittopelissä. Lahti menettää pallon 15,4 kertaa ottelua kohden, mikä on koko sarjan huonoin lukema. Lisäksi lahtelaiset ovat sarjan huonoin levypallojoukkue, 33,9 levyrin keskiarvolla. Näillä lukemilla vastustajat saavat runsaasti ylimääräisiä pallonhallintoja, ja kun vastustajat upottavat kakkoset miltei 60 prosentin tarkkuudella, niin puolustukseen tarvitaan lisää lääkkeitä.

Lahden Bobby Planutis ja Harrison Cleary tyytyivät katselemaan Shawn Hopkinsin viimeistelyä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Toki lahtelaisen hyökkäyspelaaminen vyöryy Erik Sajantilan (22,5/4,8/3) ja Harrison Clearyn (18,8/2,8/5,7) johdolla tehokkaasti, mutta uuden sentteri James Padgettin (19/8,8/2,4) johdolla levypallopelaamisessa on vielä parannettavaa. Antwan Walker (10,1/6,4) missasi Lahden edellisen ottelun ja Biisoneita vastaan häntä olisi tarvittu.

Lahden kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#0 Harrison Cleary, takamies, 185 cm (13 ott/34 min/18,8/2,8/5,7/1,1 riistoa)

#1 Arttu Saarijärvi, laituri, 200 cm (9 ott/25 min/4,2/3,4/2,1)

#5 Bobby Planutis, sentteri, 203 cm (14 ott/30 min/12,4/4,7/1,4)

#7 Erik Sajantila, takamies, 195 cm (12 ott/29 min/22,5/4,8/3/1,6 riistoa)

#9 Eetu Lähdetniemi, sentteri, 206 cm (13 ott/14 min/4,8/1,9)

#10 Ville Tolonen, takamies, 192 cm (11 ott/15 min/3,1/1,7/1,5)

#13 Pyry Kaunola, takamies, 193 cm (5 ott/5 min/0/0,4/0,6)

#15 Antwan Walker, laituri, 203 cm (7 ott/26 min/10,1/6,4/0,9)

#20 Tiitus Turtinen, laituri, 201 cm

#22 Ville Karvonen, laituri, 199 cm (10 ott/8 min/0,4/1/0,3)

#25 Kalle Koivunen, laituri, 190 cm (14 ott/20 min/6,3/1,1)

#33 Jan-Viljam Homanen, laituri, 193 cm (9 ott/7 min/1,9/0,9)

#34 James Padgett, sentteri, 203 cm (8 ott/28 min/19/8,8/2,4)

#36 Petrus Stock, laituri, 189 cm (1 ott/1 min)

Lahden pelillisten haasteiden lisäksi, joukkueella on ollut lähes jokaisesta pelistä pelaajia poissa. Ainoastaan Kalle Koivunen ja Bobby Planutis ovat pelanneet kaikissa 14 ottelussa. Lahdelta löytyy hyvä kahdeksan miehen rotaatio, josta jokainen on vuorollaan ollut avausviisikossa, mutta puolustuspään vastuujakoa on selkeytettävä ja jokaisen pelaajan on osallistuttava levypallopelaamiseen.

Karhubasket on ollut vieraissa vaikeuksissa sarjan tyvipään joukkueita vastaan. Tappiot ovat tulleet sekä Loimaalla että Tampereella, joten tuskin oranssipaidat syyllistyvät sarjataulukon tuijottamiseen ennen ottelua ja kuvittelevat, että voitto Lahdesta tulisi puolivaloilla.

Samme Givens viimeistelemässä yli Antwan Walkerin (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Tiistain ottelun alustavat kokoonpanot ja päävalmentajien ennakkokommentit tulevat näkyviin korisliiga.fi -sivustolle viimeistään tiistaina kello 10, ja ne löytyvät TÄSTÄ linkistä.

Lahti – Karhubasket tiistaina Lahti Energia Areenalla kello 18.30 alkaen. Ottelua voi seurata suorana Ruudun välityksellä.

Kalenteriin kannattaa merkitä isolla perjantai 22.12., sillä silloin pelataan Korisliigan viimeinen ottelu ennen joulutaukoa. Tuo ottelu pelataan Kauhajoella IKH Areenassa kello 18. Mikä onkaan parempi paikka suojautua joulusiivoukselta tai laatikoiden paistamiselta kuin IKH Areena? Tai sitten IKH Areenassa voi juhlistaa jouluaskareiden loppumista. IKH Areenan ovet avautuvat perjantaina kello 16 ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti. Ennakkoon lippuja voi ostaa osoitteesta Lippu.fi.

Jos on tarvetta joululahjoille, niin perjantaina ehtii ostamaan IKH Areenan fanimyymälästä fanituotteita pukinpussiin!