UUTISET

15.12.2023

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – SALON VILPAS

(kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket (5 voittoa/7 tappiota) saa lauantaina vieraaksi IKH Areenaan Salon Vilppaan (7 voittoa/6 tappiota). Vaikka runkosarjan päätökseen on matkaa kauhajokisilla vielä 10 ja Vilppaalla yhdeksän ottelua, niin pelissä on paljon panosta. Runkosarjan päätteeksi kuusi parasta joukkuetta etenee ylempään loppusarjaan ja kuusi viimeistä joukkuetta jää alempaan loppusarjaan. Taistelu ylemmän loppusarjan paikoista tiivistyy kierros kierrokselta ja Vilpas kuuluu tässä taistelussa oranssipaitojen päävastustajiin.

Viime kaudella ylempää loppusarjaan vaadittiin 50 prosentin voittosuhde, mutta vaikka KTP ja Kouvot etenivät jatkoon 11 voitolla sekä 11 tappiolla, niin sekä Kobrat että Nokia jäivät alempaan loppusarjaan samalla saldolla. Keskinäiset ottelut olivat tässä ratkaisevassa roolissa. Kaudella 2021-2022 Pyrintö ja Vilpas etenivät ylempään loppusarjaan voitettuaan 12 ottelua ja hävittyään 10. Alempaan loppusarjaan jäivät 11 ottelua voittanut BC Nokia sekä 10 voiton Kataja.

Lauantaina IKH Areenassa kello 18 Karhubasket – Salon Vilpas. Areenan ovet avautuvat kello 16 ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti. Ennakkoon lippuja voi ostaa osoitteesta Lippu.fi. Ennen Korisliigan kamppailu IKH Areenan alueella järjestetään joulumarkkinat kello 9-16, joten tapahtumaa riittää koko päiväksi.

Karhubasket palasi voittokantaan edellisessä ottelussa Nokialla viime lauantaina, kun tärkeät sarjapisteet lähtivät mukaan 84-91 voiton jälkeen. Tätä voittoa edelsivät tappiot kotona IKH Areenassa Korihaille (111-116), Pyrinnölle (109-100) ja Kobrille (77-68). Lauantaina 2. joulukuuta voittajan hakemiseen tarvittiin peräti kaksi jatkoaikaa, mutta Hait olivat toisella jatkoajalla parempia ja ansaitsivat voittonsa.

Nokialla lähtökohdat otteluun olivat haastavat. Poissa olivat takamies Courtney Fortson ja sentteri Horace Spencer, eikä heitä enää nähdä kauhajokisten kokoonpanossa. Myös Vincent Sanford oli sivussa (alavartalovamma), joten jalkeille saatiin vain kahdeksan pelaajan rosteri. Onneksi alavartalovammasta toipunut Eemi Luukkonen oli mukana. Sanford lienee kokoonpanossa tulevana lauantaina Vilpasta vastaan ja uusin pelaaja Nathaniel Pollard Jr tekee numerolla 22 debyytin oranssipaitojen joukkueessa. Pollard Jr pelasi alkukauden Koiviston Kipinässä (Äänekoski), jossa tilastoihin syntyi yhdeksässä ottelussa 19,9 pistettä, 13,8 levypalloa ja 4,9 syöttöä.

Taustatietojen mukaan Pollard Jr tulee sopimaan joukkueeseen hyvin, sillä häntä luonnehditaan iloiseksi ja ulospäin suuntautuvaksi joukkuepelaajaksi. Juuri tätä Karhubasket kaipaa. Pelillinen ilme oli Nokialla kauden parasta, pelaajat hymyilivät ja tuulettivat onnistumisia railakkaasti. Toki voittaminen on häviämistä mukavampaa, mutta pelilliset ongelmat ovat voineet johtua epäsopivista palasista joukkueen sisällä. Pollard Jr on ollut koko viikon harjoituksissa mukana ja verkkotoimituksen tekeminen on ollut hyvällä tasolla.

Topias Palmi on hyvässä heittovireessä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Topias Palmi on ollut kahdessa viimeisessä ottelussa tulikuumana. Tappiollisessa Korihait pelissä Palmi pussitti miltei 42 minuutin peliajalla 37 pistettä ja Nokialla Palmi pussitti hieman vajaassa 33 minuutissa 36 pinnaa. Samme Givens on jäänyt kahdessa edellisessä ottelussa yhden syötön päähän tripla-tuplasta eli kaksinumeroisista lukemista pisteissä, levyreissä ja syötöissä. Varmaa on, että salolaiset pyrkivät pitämään Palmin kurissa lauantaina, joten ratkaisijan viittaa on tarjolla joka pelaajalle. Shawn Hopkins oli näyttävästi esillä edellisen ottelun ratkaisuhetkillä, mistä on hyvä jatkaa tulevana lauantaina.

Vilpas hävisi edellisen ottelun viime lauantaina Salohalissa Pyrinnölle lukemin 92-95. Vilpas 15 kolmosta peräti 65 prosentin tarkkuudella, mutta tamperelaiset voittivat levyrit 27-37 ja tekivät 17 hyökkäyslevypallosta 19 pistettä. Salolaiset myös menettivät pelivälineen 12 kertaa ja näistä Pyrintö rokotti 19 pistettä. Varmasti valmentaja Jussi Savolainen on korostanut levypallojen ja menetysten merkitystä ennen tulevaa ottelua, mutta näissä kohdissa myös kauhajokisten tulee onnistua.

Ennen Pyrintötappiota Vilpas voitti neljä ottelua putkeen ja kipusivat voittoputkella ylemmän loppusarjan puolelle. Voitot tulivat vieraissa KTP:stä numeroin 89-97 ja Kobrista 66-76, kotona Lahdesta 103-99 ja vieraissa Biisoneista 79-90. Kauden aikana Vilpas on voittanut viisi vieraspeliä ja hävinnyt vain kaksi, kun Salohallissa salolaisten saldo on kaksi voittoa ja neljä tappiota.

Seitsemässä voittopelissä Vilpas on menettänyt pallon vain 8,7 kertaa ottelua kohden ja on 9,2 menetyksellä koko sarjan pallovarmin joukkue. Vaikka heittoprosentit ovat saman suuntaiset voitoissa ja tappioissa, tappioissa kolmosissa jopa parempi, niin Vilpas on ollut aktiivinen voitto-otteluissa keräten niissä 24 vaparia, kun tappiollisissa kamppailussa joukkue on päässyt viivalle 15,7 kertaa. Karhubasketin pitäisi olla parempi levypallojoukkue (KB 43,6 levyriä, Vilpas 14,8) ja tarkempi kakkosissa (KB 50,4 %, Vilpas 47,7 %), mutta sentterin puuttuminen saattaa tasoittaa etua. Vilpas upottaa kolmoset 38,1 prosentin tarkkuudella, ollen koko Korisliigan toiseksi tarkin kaukoheittojoukkue, joten heittopaikkoihin Vilpasta ei saa päästää.

Salon Vilppaan kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#1 Teemu Suokas, takamies, 188 cm, (13 ott/28 min/15,6/3,3/4,5/1,1 riistoa)

#2 DeAndre Dishman, sentteri, 198 cm, (12 ott/21 min/10/5,7/0,8/1,1 riistoa)

#3 Tyree Eady, laituri, 196 cm, (13 ott/28 min/8,2/4/1,3/1,7 riistoa)

#4 Mikko Koivisto, laituri, 194 cm, (9 ott/25 min/8,9/1,2/3)

#5 Patrik Poutiainen, laituri, 198 cm

#7 Juho Nenonen, laituri, 202 cm (13 ott/22 min/7,8/4,6/0,8)

#10 Onni Mäkynen, laituri, 198 cm, (5 ott/3 min/1,4/1/0,2)

#11 Thomas Rönnholm, laituri, 197 cm, (2 ott/5 min)

#12 Tavon King, takamies, 180 cm, (13 ott/27 min/14,2/2,5/2,3)

#13 Tuukka Juntunen, takamies, 193 cm

#20 Luukas Vaara, sentteri, 207 cm, (13 ott/19 min/6,4/4,5/1,5)

#21 Riku Laine , laituri, 197 cm, (11 ott/15 min/4,1/3,5/0,6)

#22 Jamison Overton, takamies, 198 cm, (4 ott/25 min/15,3/3/1,8/1 torjunta)

Teemu Suokas on Vilppaan paras pistemies (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Vilppaan parhaana pistemiehenä häärii kauhajokisille tuttu Teemu Suokas. 188 senttinen takamies siirtyi juuri Karhubasketista Vilppaaseen täksi kaudeksi ja on tehnyt pisteitä komealla 15,6 keskiarvolla. Suokas on upottanut kolmoset 36,1 ja kakkoset 51,1 prosentin tarkkuudella. Salolaisten pistetilaston kakkosena on joukkueen uusin tulokas 198 senttinen takamies Jamison Overton. Overton on pelannut neljä ottelua, joista Vilpas on voittanut kolme ja 15,3 pisteen keskiarvon on muodostonut 54,1 kakkosilla sekä 45,5 prosentin kolmosilla.

Tuttuun tapaan Mikko Koivisto ja Juho Nenonen ovat salolaisten pelin keskiössä. Nenonen on upottanut kolmoset tällä kaudella 43,6 prosentin tarkkuudella. Koiviston heittotarkkuus ei tule yllätyksenä, mutta 45,9 prosentin kolmoset alleviivaa sen, ettei miestä saa päästää heittämään. Vilppaan uusi pelaaja Jamison Overton on osoittautunut neljässä ottelussa energiseksi pelaajaksi. 15,3 pisteen keskiarvo syntyy 54,1 prosentin kakkosilla ja 45,5 prosentin kolmosilla. Toistaiseksi vaparit ovat uponneet nihkeästi, sillä vapaaheittotarkkuus on vain 40 prosenttia.

Mikko Koivistoa ei saa päästää nakuttamaan kolmosia koriin (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket ja Vilpas ovat kohdanneet Korisliigassa 83 kertaa ja kauhajokiset ovat voittaneet kamppailusta 51. Kauhajokiset pääsevät lauantaina kohtaamiseen kolmen ottelun voittoputkessa. Viimeisitä 10 kohtaamisesta Karhubasket on voittanut kahdeksan. Yksi näistä voitoista on joukkueiden kauden ensimmäinen kohtaaminen, kun Karhubasket nappasi Salohallissa kauden avausvoiton lukemin 69-72. Oranssipaidoilla oli alla tappiot Korihaille ja BC Nokialle, joten ensimmäinen voitto helpotti paljon. Karhubasketin kokoonpano on elänyt sen jälkeen paljon, eikä mukana ole enää yhtäkään vahvistusta tuosta ottelusta. Topias Palmi teki tuossa ottelussa 14 pistettä, ollen joukkueensa ahkerin korintekijä. Shawn Hopkins teki 11 pinnaa ja Eero Innamaa seitsemän. Tilastollisesti voitto perustui kauhajokisten levypallopelaamiseen, jotka menivät vieraiden eduksi 35-45 ja Vilppaan kaukoheittopeli pidettiin kurissa, sillä kolmoset upposivat vain 25 prosentin tarkkuudella.

Joukkueiden päävalmentajien ottelua ennakoivat kommentit ja alustavat kokoonpanot tulevat näkyviin Korisliiga.fi sivustolle viimeistään lauantaina kello 10 ja löytyvät TÄSTÄ linkistä.

Karhubasket – Salon Vilpas lauantaina 16. joulukuuta IKH Areenassa kello 18. Areenan ovet avautuvat kello 16 ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti. Ennakkoon lippuja voi ostaa osoitteesta Lippu.fi.