UUTISET

14.05.2023

KARHUBASKET VENYTTI FINAALISARJAA KOTIVOITOLLA

Puolustava Suomen mestari Karhubasket oli ajettu selkä seinää vasten ennen lauantain viidettä ottelua, kun torstaina Kisahallissa kärsityn tappion jälkeen finaalien otteluvoitot olivat Helsinki Seagullseille 1-3. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

IKH Areenan oli lauantaina saapunut 2223 katsojaa, mikä on uusi seuran ja areenan katsoja ennätys. Yleisö näki alussa oranssipaitojen hallitsevan pelitapahtumia ja katsomo eli loistavasti mukana läpi pelin. Jeffrey Crockett (15/7/2) ja Henri Kantonen (20/9/4) johdattivat isännät avauskympin puolivälissä 9-4 johtoasemaan. Jeffrey Carroll (16/2/2) ja Rene Rougeau (16/6/5) toivat vieraat kahden pisteen etäisyydelle, ennen kuin Karhubasket nykäisi parissa minuutissa 6-0 jaksolla tilanteeksi 17-9. Okko Järven (17/5/3) kolmonen päätti avauskympin lukemiin 17-12.

Zena Edosomwan pelasi omassa korkeudessa ja teki 11 pistettä avauspuoliskolla (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Johtopaikka vaihtui toisella kympillä runsaassa minuutissa Järven johdolla, kun vieraiden 0-6 jakso pyöräytti valotaululle lukemiksi 17-18. Peli jatkui tasaisena kympin puoliväliin saakka, mutta sitten Seagulls pyrähti kolmen minuutin 0-11 jaksolla karkumatkalle. Timo Heinonen (10/3/2) ja väkivahva sentteri Zena Edosomwan (13(8/1) olivat vieraiden avainhahmoja. Lee Skinner (12/3) ja Cameron Jones (17/7/3) leikkasivat eron kuuteen, kun joukkueet poistuivat puoliajalle lukemissa 29-35.

Karhubasket kiri eroa kiinni, mutta ennen kolmannen neljänneksen puoliväliä Gulls oli kasvattanut sen suurimmilleen eli 12 pisteeseen (36-48). Henri Kantosen kolmonen herätti isännät taisteluun, ja kun Severi Kaukiainen (8/1/3) liittyi mukaan, ero kaventui nopeasti viiteen pisteeseen. Kantosen kolmonen teki tilanteeksi 51-56, kun 30 peliminuuttia täyttyi.

Henri Kantonen palkittiin kotijoukkueen parhaana (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Seagulls piti sitkeästi hallussaan muutaman pisteen etumatkaa. Kauhajokiset tuskailivat kaukoheittojen kanssa, mutta aktiivinen hyökkäyslevypallopelaaminen avasi uusia korintekopaikkoja. Crockettin kakkonen toi isännät pisteen etäisyydelle päätösneljänneksen puolivälissä (64-65). Rougeau kuittasi sen nopeasti, mutta Kantosen and1 -suoritus tasoitti lukemiksi 65-65, kun pelaamatta oli kolme minuuttia. Joukkueet vaihtoivat pisteitä, kunnes Rougeau vei vieraat 69-71 johtoon vain 30 sekuntia ennen peliajan loppua. Carroll teki viidennen virheensä ja Crockettin vaparit tasoitti lukemat. Gulls piti aikalisän ja pelasi pallon kapteeni Rougeaulle, mutta voittoheitto ei uponnut, joten edessä oli jatkoaika.

Järvi avasi jatkoajan kolmosella, mutta Crockett kuittasi sen nopeasti omalla kolmosellaan. Antti Kanervon (0/2) kaksi kolmosta kolisivat raudoista ulos ja Karhubasket poimi levypallot. Henri Kantonen ja Cameron Jones tekivät kakkoset, joten oranssipaidat johtivat 78-74, kun jatkoaikaa oli pelaamatta kolme minuuttia. Järvi kavensi eron kahteen ja Edosomwanilla oli mahdollisuus tasoittaa peli, mutta donkki epäonnistui ja Lee Skinner (12/3) poimi levypallon. Skinner upotti yhden vaparin, joten vierailla oli mahdollisuus venyttää ottelu kolmosella toiselle jatkoajalle, mutta kolmonen kolahti takarautaan, joten Karhubasket kuittasi finaalisarjan toisen voiton lukemin 79-76.

Lee Skinner oli avainroolissa viimeisellä neljänneksellä ja jatkoajalla (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket onnistui voittamaan ottelun, vaikka kolmoset upposivat vain 20,7 prosentin tarkkuudella (6/29). Toinen kompastuskivi meinasi olla menetykset, joita kotijoukkueelle tuli 15 kappaletta. Onneksi Gulls ei rokottanut niistä kuin 14 pisteen edestä. Karhubasket upotti kakkoset 57,1 prosenttisesti ja puolustuspeli piti vieraiden kakkosten tarkkuuden 46,3 prosentissa. Oranssipaidat voittivat levypallot 45-33 ja hakivat 16 hyökkäyslevyriä, joista 12 tuli ottelun toisella puoliajalla sekä jatkoajalla. Kakkospalloista kauhajokiset tekivät 23 pistettä, mikä tällä kertaa riitti voittoon.

-Pelasimme selkä seinää vasten ja pelimme oli tosi takkuista, Janne Koskimies aloitti pelin jälkeisen analyysin. Välillä rikoimme hyppyheittäjää ja he pääsivät vapaaheittoviivalle. Seagulls oli koko ajan edellä ja meillä oli nihkeää. Gulls puolustaa hyvin ja fyysisesti, ottaen meiltä hyökkäyspäässä asioita pois. Tänään oli iso asia, että pystyimme tekemään hyökkäyslevypalloista 23 pistettä. Puolustuspäässä toteutimme suunnitelmaamme riittävän hyvin, että vieraat jäivät 76 pisteeseen. Menemme nyt päivää aikaisemmin Helsinkiin ja teemme siinä poikkeuksen matkustussuunnitelmaan. Meidän pitää pystyä pelaamaan hyökkäyspäässä paremmin joukkueena. Menetyksiä ei voi tulla näin paljoa, sillä heidän roolipelaajansa pelaavat kotikentällä pykälän tai kaksi paremmin. Tämä ei tule riittämään Kisahallissa, se on ihan selvä. Meidän pitää pystyä pelaamaan tosi hyvä peli, mitä emme vielä ole tehneet.

Kuudes finaali pelataan tiistaina Kisahallissa. Karhubasketin pitää hakea voitto, jos se mielii päästä pelaamaan mestaruudesta seitsemännessä finaalissa, joka olisi ohjelmassa perjantaina 19. toukokuuta kello 18.30 IKH Areenassa.

Karhubasket on pelannut Korisliigan finaaleissa kaksi kuudetta ottelua. Keväällä 2021 kuudes finaali päättyi Salohallissa lukemiin 76-68 ja Vilpas pääsi juhlimaan ensimmäistä mestaruutta. Kaudella 2017-2018 Karhubasket pääsi juhlimaan ensimmäistä mestaruutta, voitettuaan kuudennessa finaalissa kotiluolassa Salon Vilppaan jatkoajan jälkeen 99-96.

Korisliigassa ei ole finaaleissa nähty seitsemättä ottelua. Paras seitsemästä järjestelmä on ollut käytössä finaaleissa kaudesta 2015-2016 saakka. Sitä ennen paras viidestä systeemillä pelatuissa finaaleissa viides ja viimeinen finaali on nähty 2000-luvulla seitsemän kertaa (2015 Kataja, 2013 Bisons, 2011 Pyrintö, 2010 Pyrintö, 2006 LrNMKY, 2002 Honka, 2000 Lahti).