UUTISET

01.05.2023

PUDOTUSPELIENNAKKO: KARHUBASKET (1) – HELSINKI SEAGULLS (2)

Koripallon Suomen mestaruudesta pelaavat keväällä 2023 Karhubasket ja Helsinki Seagulls. Kauhajokiset ovat finaaleissa nyt viidettä kautta putkeen ja aikaisemmat finaalit ovat tuoneet kolme mestaruutta sekä yhden hopeasijan. Seagulls raivasi tiensä finaaleihin ensimmäistä kertaa ja kirkastaa nyt mitalin värin ainakin hopeaksi, voitettuaan aikaisemmin neljä pronssia. Seagulls yrittää tuoda mestaruuden Helsinkiin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1998, jolloin ToPo nosteli pantteripatsasta kauden päätteeksi.

Finaalien ohjelma:

#1 ti 2.5. kello 18.30, IKH Areena Karhubasket – Helsinki Seagulls LIPUT

#2 pe 5.5. kello 18.30, Kisahalli Helsinki Seagulls – Karhubasket

#3 ma 8.5. kello 18.30, IKH Areena Karhubasket – Helsinki Seagulls LIPUT

#4 to 11.5. kello 18.30, Kisahalli Helsinki Seagulls – Karhubasket

*#5 la 13.5. kello 17, IKH Areena Karhubasket – Helsinki Seagulls

*#6 ti 16.5. kello 18.30, Kisahalli Helsinki Seagulls – Karhubasket

*#7 pe 19.5. kello 18.30, IKH Areena Karhubasket – Helsinki Seagulls

*=tarvittaessa

Liput Karhubasketin finaalien kotiotteluihin ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi. IKH Areenan ovet avautuvat pelipäivinä kaksi tuntia ennen ottelun alkua ja samalla käynnistyy areenalla myös lipunmyynti.

Karhubasket raivasi tiensä finaaleihin kaatamalla puolivälierissä Tampereen Pyrinnön puhtaasti otteluvoitoin 3-0. Välierissä kaatui Salon Vilpas voitoin 4-1. Kauhajokiset olivat molemmissa sarjoissa selvästi parempi joukkue, mutta Vilpas haki IKH Areenasta ensimmäisenä Korisliigajoukkueena vierasvoiton, joka aiheutti sydämentykytyksiä, mutta se kuitattiin heti takaisin Salohallissa.

Karhubasket saa finaalisarjaan arvokkaan kotiedun, kun se voitti sekä runkosarjan että ylemmän loppusarjan. Ylemmän loppusarjan voitto ratkesi vasta sen päätöskierroksella, kun Seagulls hävisi IKH Areenalla pistein 86-84. Joukkueiden kohtaamiset tällä kaudella menivät 2-2, molempien joukkueiden voitettua kotiottelunsa niin runko- kuin ylemmässä loppusarjassa.

Karhubasket ja Seagulls ovat kohdanneet pudotuspeleissä neljä kertaa. Tuoreessa muistissa on viime kevään välieräsarja, josta oranssipaidat etenivät finaaliin otteluvoitoin 4-1. Sitä ennen joukkueet ovat kohdanneet puolivälierissä kaudella 2018-2019 ja 2015-2016, sekä pronssiottelussa kauden 2016-2017 päätteeksi. Puolivälieräkohtaaminen keväällä 2019 meni kauhajokisille 3-0, mutta kaksi ensimmäistä pudotuspelitaistoa menivät helsinkiläisille. Puolivälieräsarja kaudella 2015-2016 otteluvoitoin 3-2 ja ratkaiseva viides voitto tuli Kauhajoella jatkoajan jälkeen. Pronssipelissä Gulls oli parempi pistein 93-77.

Seagulls on ollut vuoden 2023 puolella hurjassa kunnossa. 21 ottelusta se on hävinnyt vain kaksi. Tammikuun puolivälissä KTP oli parempi pistein 94-91 ja sitten loppusarjan päätöspelissä Karhubasket oli parempi pistein 86-84. Molemmat finaalijoukkueet ovat olleet vahvoja kotisaleissaan, sillä kumpikin on hävinnyt kotona vain yhden Korisliigan kamppailun. Karhubasketin ainoa kotitappio tuli kolmannessa välierässä, kun Vilpas oli parempi pistein 87-90. Seagullsin ainokainen kotitappio Kisahallissa tuli lokakuun puolivälissä, kun Kobrat hakivat 77-90 voiton. Sen jälkeen Gulls on pelannut 17 peräkkäistä kotiottelua tappioitta.

Finaalijoukkueet ovat kohdanneet Korisliigassa 47 kertaa, joista Karhubasket on voittanut 30 ja Gulls 17. Viimeisistä 10 kohtaamisesta kauhajokiset ovat voittaneet seitsemän.

Finaaliennakko Janne Koskimies:

Janne Koskimies (kuva: Janne Yli-Korhonen)

-Selkeästi kauden kaksi parasta joukkuetta vastakkain. Molemmat joukkueet varmasti kunnioittavat paljon vastustajaa. Paljon tuttuja pelaajia ja valmentajia molemmin puolin. Lähtökohdat finaalisarjaan ovat erittäin tasaiset. Uskon, että molemmilta joukkueilta löytyy asioita, joilla he voivat horjuttaa vastustajaa. Joukkueilla on hyvin tarkkaan tiedossa vastustajan vahvuudet ja heikkoudet. Seagulls oli kauden aikaisemmissa kohtaamisissa pienesti niskanpäällä ja antanut maistaa meidän omaa lääkettä, jolla olemme kahden kauden aikana pärjänneet. He tulevat kovaa hyökkäyslevypalloihin, heidän joukkueensa on nyt nuorempi ja atleettisempi kuin aikaisemmin, mikä on näkynyt heidän tekemisessä. Gullsien välieräsarja Katajaa vastaan oli tasaista tekemistä ja tuntui ettei Katajalla riittänyt aseita tai työkaluja ratkoa Seagullsin puolustusta. Gulls hyökkäsi epäitsekkäästi ja konemaisesti.

Meillä on iso asia heidän hyökkäyspelaamisessa, että kuinka saamme ehjiä puolustuksia. Gullseja ei saa pois raiteilta sillä, että pysäyttää yhden pelaajan tai ottaa pois yhden jutun. He jatkavat tosi hyvin hyökkäämistä seuraavaan vaiheeseen ja pystyvät reagoimaan nopeasti. Tästä näkee, että joukkue on hyvin valmennettu ja että heillä on kokemusta sekä taitoa.

Gullseja vastaan on vaikea pelata 40 minuuttia samalla tavalla puolustaen. He löytävät ratkaisut ja sitten pitää olla valmiina muuttamaan jotain. Meidän avainasiat ovat samat, millä on koko kausi menty eli pidetään korkea intensiteetti ja uskotaan, että toisilla puoliajoilla pelit alkavat kääntyä meille. Edosomwan on vahva pelaaja korin alla, joten miten saamme hänet sieltä liikkeille, on yksi kysymys mikä helpottaisi meidän pelaamista. Ja muitakin jippoja on mietittynä, mutta koitetaan pitää niitä piilossa aikakin ensimmäiseen otteluun saakka.

Jussi Laakso:

Jussi Laakso (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Olen tosi ylpeä meidän jätkistä, jotka ovat todella hienosti hoitaneet pudotuspelit tähän mennessä ja pääsimme heidän avuillaan finaaleihin. Monta onnistujaa on löytynyt, että olemme tähän päässeet. Koko seura ansaitsee pitkästä työstä vihdoin finaalipaikan ja mahdollisuuden tavoitella pantteripatsasta, vaikka ehkä vähän altavastaajana lähdemme finaalisarjaan.

Upeaa, että Suomen kaksi selvästi parasta joukkuetta kohtaavat finaaleissa. Tälläkin kaudella keskinäiset ottelut ovat olleet kovia vääntöjä. Vaikea sanoa, kumpi joukkue olisi pelillisesti niskan päällä. Molemmat joukkueet ovat alkuperäisillä kokoonpanoilla matkassa, joilla kauteen lähdettiin, eikä muutoksia ole hirveästi tarvinnut tehdä. Odotettavissa on tasaiset pelit.

Bonuksena on se, että itsellä mahtavat muistot kahdelta mestaruuskaudelta. Rene oli niissä molemmissa mukana ja Okko toisessa. On kiva tulla pelaamaan uuteen upeaan IKH Areenaan ja nähdä tuttuja kasvoja katsomossa. Mielellään pelaan juuri nyt Kauhajokea vastaan, varsinkin kun tämä on nyt minun viimeinen kausi tässä joukkueessa. Toivon, että kun olin ensimmäinen valmentaja, joka pääsi nostelemaan pantteria Kauhajoella, olen ensimmäinen valmentaja, joka nostelee pantteria Seagullsin valmentajana. Koitetaan tehdä lisää historiaa, se on meidän tavoite.

On selvää, että molemmat joukkueet janoavat mestaruutta. Seagulls on ensimmäistä kertaa finaaleissa ja he haluavat palauttaa korisvaltikan pääkaupunkiseudulle. 20 eri joukkuetta on voittanut Koripallossa Suomen mestaruuden, joten Lokit voivat päästä 21 joukkueena kaivertamaan nimensä historiaan. Kaksi pelaajaa ylitse muiden janoavat mestaruutta:

Timo Heinonen. Kolme hopeaa (PuHu 2005, ToPo 2010, KTP 2013) ja seitsemän pronssia 24 kauden aikana Korisliigassa. Tiistaina, kun kauden 2022-2023 ensimmäinen finaali alkaa, niin Heinonen saa jossain kohtaa ottelua täyteen 970 pääsarjaottelua. Hurja määrä! Ja se, että kaudella 24 pääsee edelleen pelaamaan Suomen mestaruudesta ja on merkittävä palanen joukkueessaan, on jotain todella käsittämätöntä.

Toinen, joka on metsästänyt mestaruutta kauan, on Antti Kanervo. Äänekosken Huiman kasvatti on pelannut pääsarjaan nykyisen seuran lisäksi Kouvoissa, Kauhajoella ja Katajassa. 13 kautta, 535 ottelua ja kolme hopeaa (Kataja 2011, 2012, 2014) sekä viisi pronssia.

Seagullsien kokoonpano ja tilastot (ottelut, minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#0 Henri Mennander, laituri, 204 cm. (20 ott, 2,54 min/1,1/0,5/0,2)

#1 Zena Edosomwan, sentteri, 206 cm. USA. (38 ott, 25,13 min/12,7/11,3/1,2/1,3 torjuntaa)

#4 Rene Rougeau, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (28 ott, 28,53 min/14,9/6,6/3,7/2,3 riistoa/1,9 torjuntaa)

#5 Elias Leskinen, laitahyökkääjä, 199 cm. (22 ott, 4,17 min/1,2/0,3/0,3)

#8 Timo Heinonen, laitahyökkääjä, 198 cm. (39 ott, 15,58 min/6,4/3,2/1,2)

#9 Antti Kanervo, takamies, 193 cm. (31 ott, 24,07 min/10,6/1,7/1,6)

#10 Sakari Laakso, laitahyökkääjä, 194 cm. (31 ott, 8,37 min/2/2/1,7)

#13 Lassi Nikkarinen, takamies, 187 cm. (39 ott, 26,48 min/10,2/2,6/6/1,1 riistoa)

#14 Okko Järvi , laitahyökkääjä, 193 cm. (37 ott, 25,22 min/12,9/2,9/2,5)

#15 Markus Rautasalo, takamies, 180 cm. (28 ott, 2,23 min/0,4/0,3/0,2)

#30 Jeffrey Carroll, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (39 ott, 30,01 min/18,5/6,2/2,5)

#33 Robert Hall III, takamies, 193 cm. USA. (39 ott, 20,29 min/8/3/3,5)

Gullsien avainpelaajat:

Rene Rougeau ei esittelyjä kaipaa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

#4 Rene Rougeau on voittaja isolla V:llä. Neljä kautta Korisliigassa ja kolme mestaruutta. Tuoko neljäskin kausi mestaruuden? Rougeau on monipuolinen, pystyen puolustamaan erityyppisiä pelaajia vastaan. 2,3 riistoa per ottelu ja 1,9 torjuntaa. Hän löytää vapaat pelaajat, poimii levypallot ja pystyy ratkaisuihin myös hyökkäyspäässä.

Lassi Nikkarinen on Lokkien pelin moottori (kuva: Janne Yli-Korhonen)

#13 Lassi Nikkarinen. Gullsien pelin moottori. Nopea takamies voi halkoa vastustajan puolustusta ajoillaan ja jos ajoon tarvitaan apuja, niin hän löytää vapaat pelaajat. Pick and roll -pelit sentteri Edosomwanin kanssa ovat tuottaneet vaikeuksia vastustajille, mikä tuottaa varmasti myös finaaleissa harmaita hiuksia Karhubasketin puolustukselle.

Okko Järvi pitää saada kuriin (kuva: Janne Yli-Korhonen)

#14 Okko Järvi. Järven kolmoset avaavat kenttää koko joukkueelle. Hän ottaa 5,8 kolmosta per ottelu ja upottaa ne 35,6 prosentin tarkkuudella. Jos puolustaja tulee lähelle ottamaan heittoa pois, niin Järvi ajelee myös mielellään korille.

Jeffrey Carroll on paha puolustettava Karhubasketille (kuva: Janne Yli-Korhonen)

#30 Jeffrey Carroll. Ehkäpä koko Korisliigan paras pelaaja. Carroll omaa erinomaisen heiton. Kolmoset uppoavat 40,4 prosentin tarkkuudella, mutta hän on myös loistava keskimatkanheitoissa. Kakkoset hän upottaa 59,9 prosentin tarkkuudella ja hankkii 4,2 vapaaheittoa ottelua kohden, upottaen vaparit erinomaisella 86,6 prosentin tarkkuudella.

Vastustajat tekevät Gullseja vastaan 80,2 pistettä, 46,6 prosentin kakkosilla ja 34,4 prosentin kolmosilla. Vastustajat poimivat 37,7 levyriä, joista 12 hyökkäyspäässä ja jakavat 16 syöttöä. Menetyksiä vastustajille tulee 12,4 kappaletta ottelua kohden. Gulls hankkii 21,7 vapaaheittoa ottelua kohden, kun vastustajat jäävät 15,3 vapariin.

Karhubasketin vastustajat tekevät 78,1 pistettä per ottelu, 50,9 prosentin kakkosilla ja 33,8 prosentin kolmosilla. Kauhajokisten vastustajat ottavat 34,6 levypalloa, joista 10,9 tulee hyökkäyspäässä ja jakavat 13,9 syöttöä. Menetyksiä vastustajille tulee 13,2 ottelua kohden. Karhubasket hankkii 12,9 vapaaheittoa ottelua kohden, mutta vastustajat saavat 15,9 vaparia.

Karhubasketin ja Seagullsien tilastovertailu:

JOUKKUETILASTOT KAUHAJOKI SEAGULLS
Pisteet #2 90.1 #1 93.5
Levypallot #5 40.0 #2 42.7
Syötöt #2 21.4 #1 22.2
Tehokkuus #2 110.7 #1 114.9
Vapaaheitto-% #1 78.3 #6 73.1
2P heitto-% #2 57.0 #1 57.6
3P heitto-% #1 37.4 #4 35.5
Hyök. levypallot #3 13.2 #5 12.4
Puol. levypallot #7 26.8 #2 30.3
Riistot #2 7.8 #9 6.7
Torjunnat #9 2.5 #1 4.0
Menetykset #11 11.8 #9 12.0

Ennakkokommentit ensimmäiseen finaaliin:

Päävalmentaja Jussi Laakso: – Finaalit ja mieli erittäin virkeänä. Ensimmäinen matsi Kauhajoella, jonne lähdemme hyvin valmistautuneena ja terveenä. Jos olimme ennakkosuosikkeja aikaisemmissa sarjoissa, niin nyt pääsemme haastajan asemassa nauttimaan Korisliigan huipennuksesta. Tavoitteena on ”BIG STEAL” heti ensimmäisessä ottelussa.

Kokoonpano: Henri Mennander, Zena Edosomwan, Rene Rougeau, Elias Leskinen, Timi Heinonen, Antti Kanervo, Sakari Laakso, Lassi Nikkarinen, Okko Järvi, Markus Rautasalo, Jeff Carroll jr., Trey Hall III.

Päävalmentaja Janne Koskimies: – Seagullsin vahvuudet ovat mielestäni aiempia kausia paremmin toisiaan täydentävät pelaajatyypit, tempo, jolla he hyökkäyspäässä toteuttavat ja lisäksi heidän tekemisestään heijastuu erittäin kova nälkä voittaa seurahistorian ensimmäinen suomen mestaruus. Kauden aiemmissa kohtaamissa he ovat aiheuttaneet meille vaikeuksia ikään kuin meidän omilla aseilla mm. ottamalla enemmän hyökkäyslevypalloja ja aiheuttamalla meille enemmän pallonmenetyksiä. Erittäin mielenkiintoinen ja ennakkoon tasainen ottelusarja käyntiin tiistaina IKH-Areenalla.

Kokoonpano: Jones, Kantonen, Dolenc, Suokas (GTD 25%), Patterson, Kaukiainen, Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett, Skinner.

Ensimmäinen finaali Karhubasket – Seagulls tiistaina 2.5. IKH Areenalla kello 18.30.

Liput ennakkoon osoitteesta Lippu.fi.