UUTISET

21.04.2023

VILPAS KAVENSI VÄLIERÄSARJAA VIERASVOITOLLA IKH AREENASSA

Karhubasketin kiri jäi hieman vajaaksi (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Korisliigan välieräsarja Karhubasket – Vilpas oli ennen torstain kolmatta ottelua lukemissa 2-0. Salolaisille ei paljoa annettu mahdollisuuksia kolmannessa ottelussa, sillä kauhajokiset eivät olleet hävinneet kotona IKH Areenassa vielä yhtään Korisliigan kamppailua.

Mutta Vilpas tuli, yllätti oranssipaidat, pelasi hyvin ja voitti lukemin 87-90 (38-46). Vilpas oli hävinnyt kahdessa ensimmäisessä välierässä levypallot selvästi. Nyt salolaiset voittivat levyrit 28-33 ja hakivat 12 hyökkäyslevypalloa, kun kauhajokiset olivat niissä selkeästi parempia aikaisemmissa otteluissa. Myös menetykset olivat tuottaneet Vilppaalle harmia, mutta nyt ne menivät 13-13, joten sillä sektorilla ei ratkaisua saatu.

Ottelun ratkaisi sen alku. Karhubasket ei ollut valmiina pelaamaan ja Vilpas johti viiden minuutin kohdalla 6-19. Lopulta avauskymppi päättyi lukemiin 14-30. Toisella neljänneksellä vieraiden johto kasvoi jo 25 pisteeseen, joten kauhajokisten kuoppa oli liian syvä, että siitä olisi voitu kiivetä voittoon.

Oranssipaidat veivät avauspuoliajan viisi viimeistä minuuttia 18-1 ja 16-0 jakso kavensi taukotilanteeksi 38-46. Kotijoukkue ajoi takaa Vilpasta koko toisen puoliajan, mutta vasta viimeisellä minuutilla se pääsi tasoihin, kun Severi Kaukiaisen kolmonen tasoitti lukemiksi 87-87 vain 25 sekuntia ennen loppua.

Vilpas otti aikalisän ja antoi pallon pelin ehdottoman hahmon Remy Abellin käsiin. Abell upotti kolmosen summerin soidessa ja Vilpas voitti lukemin 90-87. Tuomaristo tarkisti pelikellon ja aikaa jäi 0,4 sekuntia. Kauhajokiset pitivät viimeisen aikalisän, veivät pallon hyökkäysalueelle ja Cameron Jones heitti kolmosen pohjaan. IKH Areena räjähti, kun näytti hetken siltä, että ottelu olisi mennyt jatkoajalle, mutta videotarkistuksessa ilmeni, että pallo oli vielä Jonesin kädessä, kun summeri soi ja koritelineen punaiset ledit syttyivät palamaan.

Loppuhetkiin on syytä tehdä pari sääntöpykälää selväksi. Abellin kolmosen jälkeen pelikello pysähtyy, kun pallo tulee sukasta läpi eli peliaikaa jäi jäljelle alle yksi sekunti, vaikka Vilpas lähti viimeiseen hyökkäykseen 25 sekunnin kohdalla. IKH Areenan virallisen ajan määrittivät koritelineen päällä olevat näytöt ja niihin yhdistetyt punaiset LED-valot, jotka syttyvät palamaan, kun peliaika umpeutuu. Isoissa, areenan päädyissä olevat, videotulostaulut saattavat toimia pienellä viiveellä. Jossiteltavaa lopusta jäi, mutta parempi joukkue voitti ja pulinat pois.

Ottelun hahmot:

Vilppaan Remy Abell (31/2/3) teki peräti 31 pistettä. Abell upotti kakkoset 70 ja kolmoset 50 prosentin tarkkuudella. Kirsikaksi kakun päälle tuli pelin ratkaissut kolmonen. Sentteri Keyshawn Feazell (18/5/2 torjuntaa) pelasi ottelusarjan kirkkaasti parhaan pelinsä. Perttu Blomgren (8/3/3) upotti kovan kolmosen avauspuoliajan päätteeksi ja sitä seuranneen vaparin. Myös toisen puoliajan pari isoa riistoa olivat Vilppaan voiton kannalta keskeisessä roolissa. Riku Laine (3/2) pelasi vajaat 19 minuuttia, mutta kirjasi +/-tilastoon lukeman +19.

Remy Abell laittoi palloa koriin kaikilta etäisyyksiltä ja asennoista (kuva: Janne Yli-Korhonen)
Perttu Blomgren pelasi erinomaisen ottelun (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasketin kaikki kaikessa oli takamies Severi Kaukiainen (25/1/5). Kaukiainen upotti kuusi kolmosta 50 prosentin tarkkuudella ja herätteli onnistumisillaan kauhajokiset avauspuoliajan lopun kiriin, sekä nosti oranssipaidat voittotaistoon pelin lopussa. Kapteeni Cameron Jones (15/3/5) paransi läpi pelin, mutta peliaika jäi pari kymmenystä liian lyhyeksi. Myös Daniel Dolencin (10/9/3) panokseen voi olla tyytyväinen. Kahta aikaisempaa välierää dominoinut Jeffrey Crockett (14/6) pysyi tällä kertaa Vilppaan pihdeissä.

Severi Kaukiainen pussitti 25 pistettä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kommentit:

Jussi Savolainen, päävalmentaja Vilpas: – Saimme alussa stoppeja ja puolustuslevypalloja, joista olemme puhuneet kaksi edellistä peliä. Sitä kautta pääsimme hyökkäämään ja laitoimme muutaman aika kovankin siirtymäkolmosen sisään. Hienosti tulimme peliin sisään. Toisen neljänneksen lopussa Kauhajoki sai fiiliksen päälle, kuten meillä oli alussa. Ehkä laiskistuimme ja päästimme heidät liian lähelle. Tämä oli ensimmäinen peli ottelusarjassa, kun meillä on vastustajan kanssa saman verran pelitilanneheittoja. Menetyksetkään eivät meitä nyt satuttaneet. Levypallopelaaminen on tahto asia, ja sen kumpi niitä enemmän haluaa, yleensä saa ne. Nyt teemme töitä lauantain kotiottelua varten.

Janne Koskimies, päävalmentaja Karhubasket: – Puhuimme joukkueen kanssa ennen ottelua, että Vilppaan täytyy tulla kovaa alkuun, sillä heidän otteluiden alut ovat olleet heikkoja. Vilpas heitti kolmoset 5/7 ja me 0/6, joten he saivat kovemmalla pelillä ison johtoaseman. Paransimme heittopeliä ja puolustusta, mutta meillä oli ongelmia eteenkin Remy Abellin kanssa sekä levypallopelaamisessa. Vastustaja teki 90 pistettä, joten heikko puolustuspeli meiltä. Lopussa pääsimme yrittämään hyvän heittopelin ansiosta. Käymme huomenna pelin läpi, nollaamme sen ja lähdetään lauantaina Saloon.

Seuraavaksi:

Välieräsarja jatkuu tilanteesta 2-1 lauantaina Salohallissa. Karhubasket saa jälleen tukea omilta faneiltaan, jotka matkaavat Saloon kahdella fanibussilla. Lauantain kamppailu on ISO. Voitolla Karhubasket pääsisi voiton päähän finaalipaikasta ja salolaisten olisi haettava kaksi voittoa IKH Areenalta. Vilpas tasoittaa voitolla ottelusarjan lukemiin 2-2 ja silloin sarja olisi lähtöpisteessä. Vilpas käänsi pelinsä kurssia lähes 100 astetta kotipelistään ja tietää nyt, että kauhajokiset ovat voitettavissa.

Vilppaan voitto IKH Areenassa tarkoittaa sitä, että pelit jatkuvat ainakin viidenteen peliin saakka. Viides välierä pelataan IKH Areenassa ensi tiistaina kello 18.30. Liput tulevat myyntiin osoitteeseen Lippu.fi loppuviikon aikana. Tiistaina areenan ovet avautuvat ja lippukauppa käynnistyy kello 16.30.

Oho!

Paljon puhutaan, että voittaviin olosuhteisiin ei puututa kesken voittoputkea. IKH Areenassa näin kuitenkin torstaina tehtiin, mutta jätetään skuupin paljastus Keijo Poutiaisen harteille.

Oho 2:

Maamme johtava koripallon urheilutoimitus Salon Seudun Sanomat eli tuttavallisemmin SSS ei torstaina omiinsa uskonut, vaan jättivät juttukeikan Kauhajoelle torstaina väliin. Veikataan, että jos Vilpas lauantaina ennakkosuosikin asemasta kairaa kotivoiton, niin tiistaina voimme jälleen seurata mainiota matkaraporttia reissusta Kauhajoelle mikroblogi twitterin välityksellä.