UUTISET

13.04.2023

PUDOTUSPELIENNAKKO: KARHUBASKET (1) – SALON VILPAS (4)

Ja sitten oli jäljellä neljä. Perjantaina aloitetaan Korisliigan välierät, kun IKH Areenalla iskevät yhteen Karhubasket ja Salon Vilpas. Toisessa välieräparissa finaalipaikasta kilvoittelevat Helsinki Seagulls ja Kataja Basket. Kolme muuta joukkuetta raivasi tiensä välieriin puhtialla 3-0 ottelusarjaoilla, mutta joensuulaiset tarvitsivat KTP:tä vastaan täydet viisi ottelua.

Ensimmäinen välierä IKH Areenalla perjantaina 14.4. kello 18.30. Liput voi ostaa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi. IKH Areenan ovet avautuvat perjantaina kello 16.30 ja samalla käynnistyy lipunmyynti. Lisäinfoa lipunmyynnistä saa TÄSTÄ linkistä.

Välierien otteluohjelma:

#1 Pe 14.4. kello 18.30 IKH Areena, Karhubasket – Salon Vilpas LIPUT

#2 Ma 17.4. kello 18.30 Salohalli, Salon Vilpas – Karhubasket

#3 To 20.4. kello 18.30 IKH Areena, Karhubasket – Salon Vilpas LIPUT

#4 La 22.4. kello 17 Salohalli, Salon Vilpas – Karhubasket

*#5 Ti 25.4. kello 18.30 IKH Areena, Karhubasket – Salon Vilpas

*#6 To 27.4. kello 18.30 Salohalli, Salon Vilpas – Karhubasket

*#7 La 29.4. kello 16 IKH Areena, Karhubasket – Salon Vilpas

*=tarvittaessa

Finaalipaikkaan tarvitaan neljä voittoa.

Daniel Dolenc vei Juho Nenosta kaikin tuomariäänin sekä pysty- että mattopainissa, ja vei Nenoselta pallonkin (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket voitti omassa puolivälieräsarjassa Tampereen Pyrinnön otteluvoitoin 3-0. Ottelusarjan kaksi ensimmäistä ottelua olivat melkoista hurlumhei -koripalloa. Pisteitä tehtiin urakalla, eikä kummallakaan ollut halua puolustuspelaamiseen. Ensimmäinen ottelu päättyi IKH Areenalla lukemiin 124-103 ja toinen ottelu Pyynikillä 100-116. Kolmas ja sarjan päättänyt ottelu IKH Areenalla viime lauantaina päättyi lukemiin 84-77, mikä varmisti kauhajokisten kuudennen peräkkäisen paikan Korisliigan välierissä.

Keskellä puolivälieräsarjaa Karhubasket pelasi myös FIBA Europe Cupin välieräsarjan Anwil Wloclawekiä vastaan. Varmasti europeleillä oli merkitystä kahden ensimmäisen Pyrintö ottelun luonteeseen, sillä isokokoinen, mutta hyvin liikkuva Anwil oli täysin erityyppinen joukkue, kuin Pyrintö. Anwil ratkaisi FIBA Europe Cupin finaalipaikan itselleen jo avausottelussa, joka päättyi Wloclawekissä keskiviikkona 29. maaliskuuta lukemin 90-71. Oranssipaidoille jäi kurottavaksi 19 pisteen takamatka, joka oli lopulta liikaa. Anwil voitti myös toisen osaottelun 63-67 ja nappasi finaalipaikan yhteistuloksella 134-157 eli 23 pisteen marginaalilla.

Karhubasketin europelit sekoittivat myös Korisliigan normaalia pudotuspelirytmiä, sillä tiheän ottelutahdin sijaan, kolme ensimmäistä puolivälieräottelua pelattiin viikon välien. Kataja ja KTP pelasivat kolme ottelua 13 päivään, mutta lopussa tahti tiivistyi ja viimeiset kaksi ottelua pelattiin nopealla tahdilla. Ratkaiseva viiden välierä päättyi joensuulaisten 93-65 voittoon keskiviikkona. Kataja matkustaa Segullsin vieraaksi lauantaina, kun toinen välieräsarja polkaistaan käyntiin Kisahallissa.

Karhubasketilla on välierissä kotietu, sillä se voitti runkosarjan jatkoksi myös ylemmän loppusarjan. Helpolla loppusarjan voitto ei tullut, sillä se ratkesi vasta päätöskierroksella, kun oranssipaidat voittivat IKH Areenassa Gullsit lukemin 86-84. Karhubasket on kohdannut Vilppaan kaudella neljä kertaa. Runkosarjassa kauhajokiset voittivat molemmat kohtaamiset, mutta yläloppusarjassa Vilpas oli parempi kotipellissään numeroin 93-77.

Vaikka puolivälieräsarjan loppulukemat eivät sitä tue, niin Karhubasketin pelaaminen on perustunut tiiviiseen puolustuspelaamiseen. Vastustajat ovat jääneet 78,2 pisteeseen ja kakkosissa heidän tarkkuus on jäänyt 50,6 ja kolmosissa 33,5 prosenttiin. Lisäksi vastustajille on tullut 13,2 menetystä ja kauhajokiset ovat hallinneet levypalloja, antamalla niitä vastustajille 35,2 ottelua kohden.

Karhubasket on käyttänyt laajaa rotaatiota, jolla erityisesti puolustuksen intensiteetti on voitu pitää korkeana. Eniten kentällä on viihtynyt Lee Skinner, joka on saanut peliaikaa 26.13 ottelua kohden. Viidellä muulla pelaajalla peliaikaa on yli 20 minuuttia ja kolmella yli 15 minuuttia. Alle 10 minuutin vastuulle on jäänyt ainoastaan Teemu Suokas, mutta hänkin pelaa 9.45 minuuttia ottelua kohden.

Karhubasket on voittanut kaudella 29 Korisliigan kamppailua ja niissä heitot ovat osuneet mukavasti. Kakkosten osumatarkkuus on 57,5 ja kolmosten 39,1 prosenttia. Heittopaikat on löydetty mukavalla pallon liikkeellä, kun voitoissa syöttöjä on kirjattu tilastoihin 22,2 kappaletta.

Kuudessa tappiopelissä menetyksiä on tullut 13,2 ja heitot ovat uponneet kakkosissa 50,9 ja kolmosissa 32,5 prosentin tarkkuudella. Heittopeli ja menetysten kontrollointi ovat kauhajokisille avain asemassa.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Vuosiluvusta 2018 eteenpäin on pantteripatsaaseen kaiverrettu vain Karhubasketin ja Salon Vilppaan nimet, joka tietysti kertoo ennakko-odotuksista tähänkin ottelusarjaan. Runkosarjan neljässä kohtaamisessa voittanut joukkue oli selvästi parempi kaukoheittopelin tehokkuudessa ja pallonmenetyksissä. Uskon samojen teemojen olevan nytkin avainasioita voittoon.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 25%), Kaukiainen, Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%), Dixson (GTD 75%).

Karhubasket ja Vilpas ovat iskeneet yhteen tiiviisti viime vuosien pudotuspeleissä. Pääosa kohtaamisista ovat olleet Korisliigan finaaleissa. Viime kaudella Karhubasket voitti kolmannen Suomen mestaruuden otteluvoiton 4-1 Vilpasta vastaan. Kausi 2020-2021 päättyi Vilppaan mestaruusjuhliin, kun salolaiset ottivat seurahistorian ensimmäisen Suomen mestaruuden otteluvoitoin 4-2. Silloin Karhubasketin oli tyytyminen hopeisiin mitaleihin. Kaudella 2018-2019, mikä myös päätyi oranssipaitojen mestaruusjuhliin, joukkueet eivät pudotuspeleissä kohdanneet, mutta molemmat joukkueet olivat mukana välierissä. Kauden 2017-2018 päätteeksi kauhajokiset ottivat ensimmäisen mestaruuden, kun Vilpas kaatui finaaleissa otteluvoitoin 4-2.

Kaudella 2016-2017 joukkueet kohtasivat välierissä. Silloin tarvittiin kaikki seitsemän ottelua, mutta viimeisessä ja ratkaisevassa välierässä salolaiset olivat kotona parempia pistein 79-66. Tuossa ottelusarjassa kaikki kamppailut päättyivät kotivoittoihin. Karhubasket oli mukana välierissä myös kauden 2014-2015 päätteeksi, mutta silloin välierissä tuli tappio voitoin 3-2 mestaruuden lopulta voittaneelle Katajalle.

Kaikkiaan Karhubasket ja Vilpas ovat kohdanneet Korisliigassa 77 kertaa. Voitot ovat kauhajokisten eduksi 46-31 ja viimeisistä 10 kohtaamisesta oranssipaidat ovat voittaneet seitsemän. Pudotuspelikohtaamiset ovat Karhubasketin hyväksi 13-11.

Tällä kaudella Karhubasket on voittanut kolme ottelua ja Vilpas yhden. Ensimmäinen kohtaaminen oli IKH Areenan avausottelu lokakuun alussa ja silloin oranssipaidat olivat parempia 82-73. Toinen kohtaaminen pelattiin Salohallissa joulukuun alussa. Karhubasketin viiletti silloin mukavassa voittoputkessa, joka lopulta venyi 15 ottelun mittaiseksi, hakien Salosta voiton pistein 78-93. Yläloppusarjan ensimmäinen kohtaaminen tapahtui 11. päivä helmikuuta, mutta silloin Vilpas joutui täydelliseen mankeliin ja joutui lähtemään kotimatkalle 101-60 tappion jälkeen. Vilpas kuittasi tuon kuitenkin maaliskuun puolivälin jälkeen, kun loppusarjan toiseksi viimeisellä kierroksella loppulukemat Salohallissa olivat 93-77.

Vilpas sijoittui runkosarjassa neljänneksi, kun se voitti 22 ottelusta 12 ja hävisi 10. Salolaiset pitivät asemansa yläloppusarjassa, vaikka sen saldona oli neljä voittoa ja kuusi tappiota. Vielä päätöskierroksella Vilpas olisi voitolla kiilannut Katajan ohi kolmanneksi, mutta joensuulaiset olivat tuossa pelissä parempia, joten molemmat joukkueet päätyivät 16 voittoon ja 16 tappioon.

Puolivälierissä Vilpas sai vastaan Kouvolan Kouvot. Ottelusarjasta povattiin tasaista, mutta Vilpas oli lopulta parempi voitoin 3-0. Ottelusarjan kaksi ensimmäistä kamppailua olivat merkillisiä. Salolaiset olivat molemmissa häviöllä reilusti, mutta nousivat voittoon. Ensimmäisessä pelissä Salohallissa Kouvot johtivat jo 17 pisteellä, mutta salolaiset voittivat toisen puoliajan 46-28 ja voittivat pelin 84-80. Tuon pelin hahmot olivat Juho Nenonen (16/9) ja Riku Laine (15/4/2 riistoa). Laine oli joukkueensa paras +/-tilastossa, kun 28 minuutin peliajalla lukema oli +16. Toisessa kohtaamisessa Kouvot johtivat 23 pisteellä, mutta sekään ei riittänyt, vaan Vilpas oli jälleen suvereeni toisella puoliajalla, jonka he voittivat 38-58, edeten 93-95 voittoon. Tässä ottelussa Vilppaan parhaat olivat sentteri Keyshawn Feazell (24/3/3/4 torjuntaa) ja tarkkakätinen heittäjä Mikko Koivisto (23/6/4/2 riistoa), joka upotti kolmoset 64 prosentin tarkkuudella (7/11) ja millaisiin paikkoihin ne tulivatkaan.

Ottelusarjan kolmannessa eli viimeisessä ottelussa Vilpas ei enää päästänyt Kouvoja kuin seitsemän pisteen johtoon. Jälleen salolaiset olivat selvästi parempia toisella puoliskolla, kun tällä kertaa se meni numeroin 48-30, Vilppaan edetessä 93-76 voittoon. Tällä kertaa salolaisista kunnostautui Remy Abell (24/3), jonka kolmoset upposivat 80 prosentin tarkkuudella (4/5). Lisäksi Feazell (19/3) jatkoi hyviä otteitaan.

Vilpas on kotona Salohallissa voittanut 14 ottelua ja hävinnyt vain neljä kertaa. Sarjapisteiden kanssa Salosta ovat onnistuneet lähtemään kauhajokisten lisäksi vain BC Nokia ja Korihait runkosarjassa, sekä Seagulls ylemmässä jatkosarjassa. Vilpas upottaa kotona Salohallissa kakkoset 58,8 ja kolmoset 39,8 prosentin tarkkuudella, kun ne vieraissa jäävät 54,5 ja 34,7 prosenttiin. Kauden 19 voitto-ottelussa heittotarkkuudet ovat olleet loistavat, kun kakkoset osuvat keksintöön 60,7 ja kolmoset 40,2 prosentin tarkkuudella.

Vilppaan yksi Akilleen kantapää saattaa olla vieraspelaaminen. Runko- ja loppusarjan aikana salolaiset voittivat vain neljä vieraspeliä. Kaikki yläloppusarjan viisi matkaottelua päätyivät tappioon, mutta hyvä kotipelaaminen piti salolaiset neljännellä sijalla. Vierastappioputki meni poikki pudotuspeleissä Kouvolassa. Vierasvoitot haettiin Kotkasta, Uudestakaupungista, Tampereelta ja Lahdesta. Salolaisten dilemmaa vaikeuttaa myös se, että jos he mielivät finaaliin edetä, niin IKH Areenasta pitäisi ainakin yksi voittoa hakea. Mutta myös kevään 2021 finaalit alkoivat Vilppaan vierasvoitolla, joten mahdotonta se ei ole, vaikka salolaisten saldo on 11 tappiota ja vain yksi voitto Kauhajoella pelatuissa pudotuspelikohtaamisissa. Toki ei kauhajokisillakaan ole hirveästi voittoja Salosta haettuna.

Tilastovertailussa joukkueet ovat hyvin lähellä toisiaan:

JOUKKUETILASTOT KAUHAJOKI VILPAS
Pisteet #3 90.2 #2 90.8
Levypallot #5 40.2 #11 35.3
Syötöt #2 21.7 #3 20.3
Tehokkuus #2 111.0 #3 105.6
Vapaaheitto-% #1 77.9 #2 76.2
2P heitto-% #3 56.5 #2 56.7
3P heitto-% #1 37.9 #2 37.1
Hyök. levypallot #3 13.1 #12 9.1
Puol. levypallot #7 27.1 #10 26.2
Riistot #2 7.9 #3 7.8
Torjunnat #9 2.5 #3 3.4
Menetykset #8 12.1 #5 13.6

Karhubasket on edellä levypalloissa ja menettää palloa vähemmän. Nämä osa-alueet ovat tärkeitä, sillä niiden kautta saadaan lisää pallonhallintoja eli korintekomahdollisuuksia. Iso ero on myös päästettyjen pisteiden määrässä. Kauhajokiset päästävät 78 pinnaa ottelua kohden, mutta Vilppaan lukema on 10 pistettä korkeampi eli 88. Otteluiden voittaminen vaatii kuitenkin onnistumisia heittopelissä, joten se kumpi rakentaa paremmat heittopaikat, on hyvin lähellä ottelun voittamista. Joukkueet varmasti yrittävät ottaa toistensa vahvuuksia pois, joten tärkeään rooliin tulee reagointi uusiin tilanteisiin ja niiden hyödyntäinen.

Mikko Koiviston kolmoset ovat jälleen yksi varvimmista kesän merkeistä Kauhajoella (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Vilppaan kokoonpano ja tilastot (ottelut, minuutit/pisteet/levypallot/syötöt/muuta):

#1 Quentin Goodin, takamies, 193 cm. USA. (27 ott, 27,10 min/15,6/2,9/4,9/1,1 riistoa)

#2 Keyshawn Feazell, sentteri, 206 cm. USA. (32 ott, 26,45 min/15,8/7,6/1,8/1,2 torjuntaa)

#3 Perttu Blomgren, takamies, 195 cm. (29 ott, 26,01 min/8,3/3,5/4,9/1,7 riistoa)

#4 Mikko Koivisto, laitahyökkääjä, 194 cm. (33 ott, 28,29 min/11,2/1,8/3,2/1 riisto)

#5 Patrik Poutiainen, laitahyökkääjä, 198 cm. (5 ott, 4,19 min/0,2/1,2/0,2)

#7 Juho Nenonen, laitahyökkääjä, 202 cm. (35 ott, 20,34 min/8,3/3,5/1,1)

#8 Roope Ahonen, takamies, 187 cm. (28 ott, 18,22 min/6,8/1,2/3,1)

#10 Onni Mäkynen, laitahyökkääjä, 198 cm. (6 ott, 1,59 min/0,5/0,8/0,2)

#11 Ladavius Draine, (2 ott, 4,58 min/1,5/0/0,5)

#13 Tuukka Juntunen, takamies, 193 cm. (1 ott, 2,41 min/2/1)

#14 Niilo Kärkkäinen, laitahyökkääjä, 190 cm. (33 ott, 9,48 min/1,9/0,7/0,2)

#18 Remy Abell, laitahyökkääjä, 194cm. (9 ott, 25,50 min/13,4/2,2/0,9)

#21 Riku Laine, laitahyökkääjä, 197 cm. (35 ott, 13,53 min/5,3/2,2/0,6)

#23 Ira Lee, sentteri, 203 cm. USA (12 ott, 22,41 min/14,5/9/1,5)

Heittäjät Mikko Koivisto (3p 44,1%), Roope Ahonen (40,7%) ja Remy Abell (47,6%) pitää saada kaaren takana kuriin. Myös takamies Quentin Goodin (37,5%) osaa heittää, mutta ajaa myös korille, keräten 3,8 vaparia ottelua kohden.

Juho Nenonen (3p 37,7%) ja Riku Laine (38,9%) ovat myös olleet tarkkana kaukoheitoissa, mutta tulevassa välieräsarjassa he voivat saada enemmän heittotilaa.

Sentteri Keyshawn Feazell on ollut vanvassa vireessä ja kohonnut Vilppaan parhaaksi korintekijäksi (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Sentterikaksikko Feazell ja Lee tuovat torjuntauhkaa korin läheisyyteen, ja viimeistelevät molemmat hyökkäyskorin läheisyydestä kakkoset yli 60 prosentin tarkkuudella koriin. Sama kaksikko vastaa myös valtaosasta Vilppaan levypalloista.

Ennakkokommentit päävalmentaja Jussi Savolainen: – Välierät käyntiin perjantaina Kauhajoella. Aktiivinen puolustus. Oikeanlainen aggressiivisuus hyökkäykseen. Hyvä energia alusta asti. Näillä eväillä ensimmäiseen otteluun IKH Areenalle.

Kokoonpano: Goodin, Feazell, Blomgren, Koivisto, Nenonen, Ahonen, Kärkkäinen, Abell, Laine, Lee.

Korisliigan välieräsarja Karhubasket – Vilpas alkaa IKH Areenalla perjantaina 14. huhtikuuta kello 18.30.