UUTISET

07.04.2023

PUDOTUSPELIENNAKKO: KARHUBASKET (1) – TAMPEREEN PYRINTÖ (8)

Otteluvoitot Karhubasketille 2-0, kolmella voitolla etenee Korisliigan välieriin.

Puolivälieräsarjan Karhubasket – Pyrintö on kahden ottelun jälkeen lukemissa 2-0. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa on tehty yllättävän paljon pisteitä. Ensimmäinen ottelu päättyi IKH Areenassa lukemin 124-103 ja toinen ottelu Pyynikillä 116-100. Pyrinnön small ball -pelityyli, jossa ei ole mukana sisäpelaajaa ollenkaan, on tuonut peliin vauhtia ja molemmille joukkueille lukuisia yksi vastaan yksi ratkaisupaikkoja. Kahdella voitolla Karhubasket pääsee lauantaina hakemaan ratkaisevaa kolmatta voittoa ja paikkaa Korisliigan välierissä, jotka alkavat ensi viikolla.

Puolivälieräsarjan kolmas kohtaaminen pelataan IKH Areenassa pääsiäislauantaina 8.4. kello 16. Liput ovat ennakkomyynnissä osoitteessa Lippu.fi. IKH Areenan ovet avautuvat kaksi tuntia ennen ottelun alkua eli kello 14 ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti.

Lisäinfoa Korisliigan pudotuspelien lipunmyynnistä saa TÄSTÄ linkistä.

Karhubasket voitti ottelusarjan toisen ottelun Pyynikillä 100-116. Kauhajokiset voittivat kolme ensimmäistä kymppiä ja eroa oli parhaimmillaan 20 pistettä. Viimeinen neljännes kirjattiin numeroin 32-32 ja lopulta joukkueen välille jäi 16 pisteen ero. Oranssipaidat tekivät korin läheisyydestä 68 pistettä ja upottivat kakkoset peräti 80 prosentin tarkkuudella. Kun kolmosetkin osuivat 43 prosenttisesti ja levypallot kirjattiin kauhajokisten eduksi 16-43, niin voitto oli selviä. Ero pysyi siedettävänä, kun Karhubasket menetti pallon peräti 19 kertaa ja niistä Pyrintö rankaisi 23 pisteellä.

Ike Smith #3 on Pyrinnön paras pistemies (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasketin onnistujia olivat Jeffrey Crockett (28/12/2) ja kauden parhaimman pelin pelannut Manny Patterson (19/7/1 torjunta). Myös kapteeni Cameron Jones (20/3/9). Lee Skinner (15/5/2) ja Severi Kaukiainen (12/3/7) pääsivät myös yli 10 pisteen rajapyykin. Kauhajokiset hakivat 26 syötöllä hyvät heittopaikat Jonesin, Kaukiaisen ja Henri Kantosen (8/4/5) johdolla.

Pyrinnön tehomiehenä hääri 31 pistettä upottanut Ike Smith (31/3/2). Tomas Pihlajamäki (23/2) teki 23 pistettä ja LJ Thorpe (17/4/6) 17. Tylan Birts (12/1/3) pelasi miltei 38 minuuttia. Muut Pyrinnöstä pisteille päässeet olivat Osku Heinonen (12/1/1) ja Lassi Kilpinen (5/2).

Pyrintö on vaihtanut pieneen ja nopeaan viisikkoon, koska sentteri Jaquan Lawrence sai ylävartalovamman ottelusarjan avausottelussa. Panu Peltokangas pelasi edellisessä ottelussa vain runsaat kaksi minuuttia. Olettaa sopii, että Pyrintö jatkaa samalla pelityylillä, mutta heidän on pakko tiivistää puolustuspeliään. ettei Karhubasket pääse iskemään taululle eli 100 pistettä.

Karhubasket pelasi keskiviikkona yhden kauden parhaista puolustuspeleistään, kun se kärsi FIBA Europe Cupin välierän toisessa osaottelussa puolalaiselle Anwil Wloclawekille 63-67 kotitappion. Toki vastustajat ovat pelityyliltään täysin erilaisia, joten puolustuksen lähtökohdat ovat skaalan ääripäistä. Oletusarvona voidaan pitää kauhajokisten puolustuspelin tiivistymistä kahteen ottelusarjan aikaisempaan otteluun nähden. Jos tämä toteutuu, niin puolivälierät päättyvät Karhubasketin ja Pyrinnön osalta lauantaina.

Karhubasketilla oli keskiviikon europelissä täysi kokoonpano, kun alavartalovamman takia pari ottelua huilannut Dikembe Dixson palasi kokoonpanoon. Hän on käytettävissä lauantaina, mutta haluaako Karhubasketin valmennus vaihtaa voittavaa kokoonpanoa?

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Keskiviikon Anwil-ottelusta on taas siirryttävä erilaiseen moodiin Pyrinnön saapuessa IKH-areenalle. Kaksi ensimmäistä ottelua ovat olleet poikkeuksellisen isokorisia otteluita ja haluamme nyt pystyä kontrolloimaan ottelua puolustuksen kautta.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%), Dixson (GTD 25%).

Ennakkokommentit päävalmentaja Miikka Sopanen: – Kauhajoelta pitää hakea voitto jotta kausi jatkuu. Olimme kakkospelissä parempia kuin ekassa, mutta kolmanteen pitää parantaa vielä enemmän.

Kokoonpano: Thorpe, Smith, Birts, Pihlajamäki, Leppänen, Kilpinen, Heinonen, Ahvenjärvi, Peltokangas, Pitkänen, Williams.

Puolivälieräsarja Karhubasket – Tampereen Pyrintö ohjelma:

#1 La 25.3. kello 17 IKH Areena, Karhubasket – Tampereen Pyrintö 124-103

#2 La 1.4. kello 16, Pyynikki, Tampereen Pyrintö – Karhubasket 100-116

#3 La 8.4. kello 16 IKH Areena, Karhubasket – Tampereen Pyrintö

#4* Ma 20.4. kello 16 Pyynikki, Tampereen Pyrintö – Karhubasket

#5* Ke 12.4. kello 18.30 IKH Areena, Karhubasket – Tampereen Pyrintö

*= tarvittaessa

Karhubasket – Pyrintö puolivälieräsarjan voittaja kohtaa Korisliigan välierissä Salon Vilppaan. Vilpas voitti omassa puolivälieräsarjassa Kouvot puhtaasti otteluvoitoin 3-0. Kolmas ja viimeinen puolivälierä päättyi perjantaina Vilppaan 93-76 voitoon Salohallissa.

Karhubasket nappasi yläloppusarjan voiton kaatamalla Seagullsit päätöskierroksella pistein 86-84. Kauhajokiset ovat voittaneet kaikki kauden 17 Korisliigan kotiottelua IKH Areenassa. Ja Korisliigan kotivoittoputki on saanut jatkoa yhdellä pudotuspelivoitolla Pyrinnöstä.

Karhubasketin pelin tukipilarit ovat tällä kaudella olleet tiivispuolustuspeli ja tarkka heittäminen niin kolmosissa kuin kakkosissakin. Kauhajokiset päästivät 76,8 pistettä omiin 32 ottelussa, ollen runko- ja ylemmän loppusarjan ainoa joukkue, joka piti vastustajat alle 80 pisteessä. Kotona IKH Areenassa vieraat jäivät jopa alle 70 pisteen, kun vastustajien pistekeskiarvo oli 69,4. Pudotuspeleissä Pyrintö on tehnyt pisteitä urakalla, joten kauhajokisten päästettyjen pisteiden lukema on nyt 78,3. Vapaaheitoissa oranssipaidat olivat sarjan tarkin joukkue, 79,2 prosentin tarkkuudella. Kakkosten tarkkuus oli 55 prosenttia, joka oli Korisliigan kolmanneksi paras noteeraus ja kolmoset osuivat sukkaan 37,7 prosenttisesti, mikä oli sarjan parasta tekimistä.

Karhubasket päätti ylemmän loppusarjan voittoon ja viidestä viimeisestä ottelusta se voitti neljä. Ainoa tappio tuli Salossa, toiseksi viimeisellä kierroksella, mutta tuossa ottelussa ei ollut panosta, sillä voittamalla tuonkin kamppailut panokset olisivat olleet päätöskierroksella aivan samat. Loppusarjan 10 ottelusta voittoja tuli seitsemän ja kaksi vierastappiota Salon lisäksi tulivat Helsingissä (99-71) ja Kouvolassa (102-93).

Korisliigan pudotuspelien lisäksi kauhajokisten fokuksen jakoi FIBA Europe Cupin pudotuspelit. Karhubasket raivasi tiensä Europe Cupissa neljän parhaan joukkoon ja kohtasi välierissä puolalaisen Anwil Wloclavekin. Ensimmäinen osaottelu pelattiin Puolassa, jossa kauhajokiset hävisivät ottelun 90-71. Tämä tappio oli liian kova pala korjattavaksi IKH Areenassa, jossa Anwil voitti 63-67 ja selvitti tiensä kaksiosaiseen FIBA Europe Cupin finaaliin ranskalaista Cholet Basketia vastaan.

Karhubasket ja Pyrintö kohtasivat runkosarjassa kahdesti. Pyynikiltä kauhajokiset hakivat joulukuun lopussa vierasvoiton lukemin 72-95, mutta IKH Areenassa oli tammikuun loppupuolella tiukempaa, sillä lukemat olivat kotijoukkueen eduksi 80-78. Voitto Pyrinnöstä tuli kahden pisteen marginaalilla, kuten myös Gullseista, ja koko kaudella Karhubasket on pelannut Korisliigassa kuusi ottelua, jossa eroa on lopussa viisi pistettä tai vähemmän. Oranssipaidat ovat voittaneet nämä kaikki kuusi tasaista kamppailua.

Kaikkiaan joukkueet ovat kohdanneet Korisliigassa 74 kertaa ja voitot ovat nyt kauhajokisille 38-36, kun ottelusarjan kaksi ensimmäistä ottelua päättyivät Karhubasketin voittoon. Viimeiset 10 ottelua ovat menneet kauhajokisten tahdissa, sillä niistä pyrintö on voittanut vain yhden. Sekin tuli maaliskuussa 2022 luovutuksella, kun Karhubasket ei saanut jalkeille terveitä pelaajia, joten peli täytyi luovuttaa.

Pudotuspeleissä Karhubasket ja Pyrintö ovat kohdanneet viimeksi välierissä kaudella 2020-2021. Silloin kauhajokiset etenivät finaaleihin otteluvoitoin 4-1. Kaudella 2017-2018 joukkueet kohtasivat puolivälieräsarjassa ja silloin Karhubasket oli parempi puhtaasti 3-0, edeten lopulta ensimmäiseen Suomen mestaruuteensa. Kaudella 2014-2015 nähtiin joukkueiden välillä tiukka puolivälieräsarja, jonka oranssipaidat voittivat lopulta viidennessä ottelussa, joten välieräpaikka irtosi voitoin 3-2. Kaudella 2012-2013 voitot olivat Karhubasketin eduksi 3-1, joten neljästä pudotuspelikohtaamisesta kauhajokiset ovat voittaneet jokaisen.

Ylpistymisen aihetta tästä ei ole, sillä Pyrintö on pelannut pääsarjassa 56 kautta (2.), voittanut kolme Suomen mestaruutta ja 950 ottelua (3.), sekä pitää hallussaan rikkomatonta ennätystä. Pyrintö on nimittäin pelannut pääsarjassa eniten tasapelejä, joita on tullut yhdeksän kappaletta (myös yhdeksän tasapeliä Helsingin Kisatoverit ja Karhun Pojat).

Pyrintö taisteli runkosarjassa tiukasti yläloppusarjapaikasta, mutta jäi lopulta runkosarjan sijalle yhdeksän, voitettuaan 22 ottelusta yhdeksän. Yläloppusarjapaikka jäi lopusta kahden voiton eli neljän sarjapisteen päähän. Alemmassa loppusarjassa tamperelaiset kiilasivat Kobrien ohi ja pitivät Lahden takanaan, voittamalla 10 ottelusta kuusi.

Pyrintö on voittanut kaudella vain viisi kertaa vieraskentällä, joten haaste on kova, sillä jos joukkue mieliin Karhubasketin tiputtaa jatkosta, niin ainakin kertaalleen pitäisi IKH Areenalta hakea voitto. Kotona Pyynikillä Pyrintö voitti 16 ottelustaan kymmenen.

Pyrinnön kokoonpano ja tilastot (ottelut, minuutit/pisteet/levyrit/syötöt):

#2 LJ Thorpe, takamies, 196 cm. USA. (33 ott, 26,37 min/12,5/4,9/4,9/1,6 riistoa)

#3 Ike Smith, takamies, 193 cm. USA. (34 ott, 29,51 min/19,4/6,7/3,4/1,2 riistoa)

#4 Tylan Birts, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (18 ott, 30,55 min/16,1/5,2/2/2,4 riistoa)

#5 Tomas Pihlajamäki, takamies, 194 cm. (22 ott, 23,37 min /10,4/2,6/1,7/1,3 riistoa)

#7 Valtteri Leppänen, takamies, 187 cm. (29 ott, 12,50 min/3/1,1/0,8)

#9 Lassi Kilpinen takamies, 185 cm. (30 ott, 17,04 min/4,2/1,1/2,1)

#10 Osku Heinonen, takapelaaja, 194 cm. (33 ott, 26,23 min/13,3/2,4/0,8/1,3 riistoa)

#12 Roni Ahvenjärvi, laitahyökkääjä, 197 cm. (11 ott, 4,38 min/1,1/0,8)

#16 Panu Peltokangas, laitahyökkääjä, 201 cm. (33 ott, 15,25 min/3,9/2,8/0,8)

#28 Arttu Pitkänen, laitahyökkääjä, 195 cm. (29 ott, 8,23 min/2/0,7)

#40 Jaquan Lawrence, laitahyökkääjä, 206 cm. USA. (33 ott, 24,11 min/8/6,3/0,9/1,2 riistoa/1,7 torjuntaa)

#51 Kion Williams, takamies, 187 cm. (11 ott, 6,17 min/0,5/1,1/0,9)

Pyrinnön avainpelaajat ovat:

Ike Smith, joka kuuluu sarjan parhaisiin pistemiehiin, tehden 19,4 pistettä ottelua kohden. Smith nakuttaa kakkoset 53 prosentin tarkkuudella, mutta kolmosten osumatarkkuus on jäänyt vain 30,1 prosenttiin. Smith ajaa paljon korille ja hankkii 4,4 vaparia ottelua kohden. Ehkäpä yllättänen, Smith on myös joukkueensa paras puolustuslevypalloissa.

Kesken kauden Pyrintöön liittynyt Tylan Birts pelaa yli 30 minuuttia ottelua kohden ja riistää pallon vastustajalta peräti 2,4 kertaa per ottelu. Jos Smith oli pistetilaston kolmas, niin Birts on riistotilaston kärkinimi. Birts heittää tarkasti, sillä kakkosten osumatarkkuus on 56,2 ja kolmosten 37,3 prosenttia.

Tylan Birts osaa heittää, mutta viihdyttää myös ilmavilla donkeilla (kuva: Janne Yli-Korhonen)

LJ Thorpe on 196 senttinen takamies, joka jakaa 4,9 syöttöä ottelua kohden. Vaikka heittotarkkuudet ovat alhaisia (2p 50,6 %, 3p 24,7 %), niin mies on siitä huolimatta tehnyt 12,5 pistettä per ottelu. Heittouhkaa ei löydy myöskään ulottuvalta Jaquan Lawrenceltä, mutta hän torjuu vastustajan heiton 1,7 kertaa ottelussa. Sillä irtoaa blokkitilaston kakkospaikka, muuan Rene Rougeaun takana. Lawrence on myös joukkueensa paras levypallomies, 6,3 levarin keskiarvolla. Lawrence ei ole mukana lauantaina, joten se tekee Pyrinnöstä nopeamman, mutta samalla levypallopelaamisesta puuttuu tärkeä palanen.

Kaikki tietävät, että Osku Heinonen osaa heittää. Heinonen ottaa 6,4 kolmosta ottelua kohden ja upottaa kaukoheitot 38,7 prosentin tarkkuudella. Takamies Lassi Kilpinen upotti kolmoset Pyrinnön parhaalla prosentilla, sillä Kilpisen kolmoset upposivat 42,6 prosentin osumatarkkuudella. Jo viime kaudella hänen osumatarkkuus oli hyvä, kun silloin prosentti oli 46,9. Komean kauden pelannut Tomas Pihlajamäen kautta sotki loukkaantuminen, joka piti hänet sivussa 12 ottelusta, mutta siitä huolimatta hän lähes tuplasi viime kauden pistekeskiarvon, kun se nousi 10 pinnaan per ottelu.

Pyrintö on sarjan paras joukkue riistoissa, joita se ryövää 9,8 per ottelu, joka on Korisliigan paras keskiarvo. Riistoista tamperelaiset haluavat päästä juoksemaan nopeita hyökkäyksiä, joten Karhubasketin pitää suojella pelivälinettä. Kauhajokisille menetyksiä tulee sarjassa toiseksi vähiten, 11,8ottelua kohden. Myös Pyrintö on pallovarma joukkue, sillä se menettää pallon 11,9 kertaa ottelua kohden. Voittaakseen Pyrinnön pitää onnistua kaukoheittopelissä ja sen pitää pärjätä levypalloissa.

Puolivälierä numero kolme Karhubasket – Tampereen Pyrintö lauantaina 8.4. kello 16 IKH Areenalla.