UUTISET

31.03.2023

PUDOTUSPELIENNAKKO: TAMPEREEN PYRINTÖ (8) – KARHUBASKET (1)

Otteluvoitot Karhubasketille 1-0, kolmella voitolla etenee Korisliigan välieriin.

Puolivälieräsarjan toinen ottelu pelataan lauantaina Tampereella Pyynikin palloiluhallissa kello 16. Ottelua voi seurata suorana Ruudun välityksellä.

Tampereelle lähtee kaksi fanibussillista Karhubasketin faneja tukemaan omiaan. Hajapaikkoja voi olla vielä jäljellä, joten jos mukaan mieliin, niin nopeasti sähköpostia osoitteeseen fanibussi@karhubasket.fi

Ottelusarjan kolmas kohtaaminen pelataan IKH Areenassa pääsiäislauantaina 8.4. kello 16. Liput ovat ennakkomyynnissä osoitteessa Lippu.fi. IKH Areenan ovet avautuvat aina kaksi tuntia ennen ottelun alkua ja samalla käynnistyy myös lipunmyynti.

Ennen kolmatta kohtaamista Karhubasket kohtaa FIBA Europe Cupin välierän toisessa osaottelussa puolalaisen Anwil Wloclawekin. Toinen kohtaaminen pelataan IKH Areenassa keskiviikkona 5. huhtikuuta kello 18.30. Lippuja peliin saa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi.

Lisäinfoa Korisliigan pudotuspelien ja FIBA Europe Cupin lipunmyynnistä saa TÄSTÄ linkistä.

Karhubasket voitti ensimmäisessä pudotuspelikohtaamisessa selvin 124-103 numeroin. Kauhajokiset ottivat pelin komentoon heti ensimmäisellä kympillä, voittamalla sen 39-15. Parhaimmillaan oranssipaitojen etumatka oli 35 pistettä.

Karhubasket voitti levypallot 35-32 ja upotti heittonsa tarkasti, kun peräti 36 syöttöä löysivät heittäjät vapaista paikoista. Kakkoset upposivat 72 ja kolmoset 52 prosentin tarkkuudella. Kun heitto kulki ja menetyksiä tuli vain 10 kappaletta, niin voitto oli selviö. Pyrintö upotti kakkoset 61 ja kolmoset 36 prosentin tarkkuudella. Pyrintö haki myös 15 hyökkäyslevypalloa, mikä kertoo joukkueen aktiivisuudesta.

Toisella puoliajalla kotijoukkue hellitti puolustuspelaamisen intensiteettiä ja Pyrintö alkoi hyökätä suoraviivaisesti kohti koria. Pyrintö myös siirtyi pienempään viisikkoon, kun Jaquan Lawrence loukkasi sormensa. Lawrence puuttuu tamperelaisten kokoonpanosta lauantain toisesta ottelusta. Pyrinnöstä Tylan Birts (31/5/4) pussitti peräti 31 pistettä. Myös LJ Thorpe (25/6/6) ja Ike Smith (16/7/2) pääsivät hyvin pisteiden makuun, mutta nousivat esille vasta toisella puoliajalla, kun ottelu oli jo taputeltu. Osku Heinonen (16/2) upotti kolme kolmosta hyvällä 60 prosentin tarkkuudella.

Kauhajokisista kaikki 10 kokoonpanossa ollutta pelaajaa pääsivät pisteille jo ensimmäisellä puoliajalla. Ahkerimmin sukkaa heiluttivat Jeffrey Crockett (27/8/4), Severi Kaukiainen (17/4/5), Cameron Jones (17/1/5) ja Daniel Dolenc (13/4/4). Myös Lee Skinner (12/7/3) pääsi yli 10 pisteen, tekemällä 12 pistettä.

Karhubasketilta puuttui kokoonpanosta Eero Innamaa ja Dikembe Dixson kärsi avauspuoliskolla alavartalovamman. Hän pelasi sen jälkeen ottelussa, mutta ei ollut pelikuntoinen keskiviikon FIBA Europe Cupin välierässä. Dixson tuskin pelaa lauantaina, joten Manny Patterson noussee kokoonpanoon.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Mielenkiintoista nähdä mitä Pyrintö on viikon aikana keksinyt meidän päänmenoksi. Lawrencin poissaolo tarkoittaa varmasti sitä, että samaa small ballia, johon siirtyivät ensimmäisessä ottelussa, on odotettavissa myös lauantaina. Karhubasket Fan Club oli keskiviikkona runsaslukuisena Puolassa ja taas lauantaina Tampereella. Mahtavaa sitoutumista oranssipaidoilta.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 75%), Kaukiainen, Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%), Dixson (GTD 25%).

Ennakkokommentit päävalmentaja Miikka Sopanen: – Ensimmäisessä pelissä pääsimme intensiteettiin kiinni vasta vähän ennen puoliaikaa, nyt pitää pystyä parempaan. Lähdemme karhun kaatoon nopeuteemme luottaen.

Kokoonpano: Thorpe, Smith, Birts, Pihlajamäki, Leppänen, Kilpinen, Heinonen, Ahvenjärvi, Peltokangas, Pitkänen, Williams.

Puolivälieräsarja Karhubasket – Tampereen Pyrintö ohjelma:

#1 La 25.3. kello 17 IKH Areena, Karhubasket – Tampereen Pyrintö 124-103

#2 La 1.4. kello 16, Pyynikki, Tampereen Pyrintö – Karhubasket

#3 La 8.4. kello 16 IKH Areena, Karhubasket – Tampereen Pyrintö

#4* Ma 20.4. kello 16 Pyynikki, Tampereen Pyrintö – Karhubasket

#5* Ke 12.4. kello 18.30 IKH Areena, Karhubasket – Tampereen Pyrintö

*= tarvittaessa

Tylan Birts oli Pyrinnön pisteykkönen 31 pisteellä avauskohtaamisessa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket nappasi yläloppusarjan voiton kaatamalla Seagullsit päätöskierroksella pistein 86-84. Kauhajokiset ovat voittaneet kaikki kauden 17 Korisliigan kotiottelua IKH Areenassa. Helpolla voitto ei tullut, sillä Gulls johti päätöskierroksen ottelua suurimman osaa ja vielä päätösneljänneksellä 10 pisteellä. Karhubasket nousi lopussa rinnalle ja ohi, päästen tuulettamaan ehkäpä kauden toistaiseksi tärkeintä voittoa. Voitto varmisti oranssipaidoille kotiedun kaikkiin kevään pudotuspelisarjoihin.

Karhubasketin pelin tukipilarit ovat tällä kaudella olleet tiivispuolustuspeli ja tarkka heittäminen niin kolmosissa kuin kakkosissakin. Kauhajokiset päästivät 76,8 pistettä omiin 32 ottelussa, ollen runko- ja ylemmän loppusarjan ainoa joukkue, joka piti vastustajat alle 80 pisteessä. Kotona IKH Areenassa vieraat jäivät jopa alle 70 pisteen, kun vastustajien pistekeskiarvo oli 69,4. Vapaaheitoissa oranssipaidat olivat sarjan tarkin joukkue, 79,2 prosentin tarkkuudella. Kakkosten tarkkuus oli 55 prosenttia, joka oli Korisliigan kolmanneksi paras noteeraus ja kolmoset osuivat sukkaan 37,7 prosenttisesti, mikä oli sarjan parasta tekimistä.

Karhubasket päätti ylemmän loppusarjan voittoon ja viidestä viimeisestä ottelusta se voitti neljä. Ainoa tappio tuli Salossa, toiseksi viimeisellä kierroksella, mutta tuossa ottelussa ei ollut panosta, sillä voittamalla tuonkin kamppailut panokset olisivat olleet päätöskierroksella aivan samat. Loppusarjan 10 ottelusta voittoja tuli seitsemän ja kaksi vierastappiota Salon lisäksi tulivat Helsingissä (99-71) ja Kouvolassa (102-93).

Korisliigan pudotuspelien lisäksi kauhajokisten fokuksen jakaa FIBA Europe Cupin pudotuspelit. Karhubasket on raivannut tiensä Europe Cupissa neljän parhaan joukkoon ja kohtaa välierissä puolalaisen Anwil Wloclavekin. Ensimmäinen osaottelu pelattiin Puolassa keskiviikkona. Kauhajokiset hävisivät ottelun 90-71, joten toiseen osaotteluun jäi 19 pisteen takamatka. 19 pistettä on tietysti paljon, mutta käytännössä se tarkoittaa jokaisen neljänneksen voittamista viidellä pisteellä.

Vaikka Karhubasket voitti Korisliigan runkosarjan, ylemmän loppusarjan ja on edennyt FIBA Europe Cupissa välieriin, niin näillä saavutuksilla ei ole mitään merkitystä, kun kauden tärkeimmät pelit ovat menossa Korisliigan pudotuspeleissä. Ottelusarja Pyrintöä on tilanteessa 1-0 ja kaksi lisävoittoa tarvitaan, jotta pelit jatkuisivat välierissä.

Karhubasketin vastustaja Tampereen Pyrintö lähtee selvänä altavastaajana pudotuspelisarjaan. Varmasti kukaan ei odota, että tamperelaiset onnistuisivat kaatamaan oranssipaidat kolme kertaa, mutta juuri se tekee asetelmasta vaarallisen. Ilman paineita pelaava Pyrintö lähtee haastamaan ja tekemään koreja jokaisessa ottelussa. Jos kauhajokiset antavat Pyrinnön roikkua mukana pelissä, niin kaikki on mahdollista. Karhubasketin pitää repiä riittävä ero Pyrintöön jo otteluiden alussa, jotta vastustajalle ei anneta mahdollisuuksia voittoon. Tämä kävi toteen jo sarjan avausottelussa.

Karhubasket ja Pyrintö kohtasivat runkosarjassa kahdesti. Pyynikiltä kauhajokiset hakivat joulukuun lopussa vierasvoiton lukemin 72-95, mutta IKH Areenassa oli tammikuun loppupuolella tiukempaa, sillä lukemat olivat kotijoukkueen eduksi 80-78. Voitto Pyrinnöstä tuli kahden pisteen marginaalilla, kuten myös Gullseista, ja koko kaudella Karhubasket on pelannut Korisliigassa kuusi ottelua, jossa eroa on lopussa viisi pistettä tai vähemmän. Oranssipaidat ovat voittaneet nämä kaikki kuusi tasaista kamppailua.

Kaikkiaan joukkueet ovat kohdanneet Korisliigassa 73 kertaa ja voitot ovat nyt kauhajokisille 37-36, kun ottelusarjan avauskamppailu päättyi Karhubasketin voittoon. Viimeiset 10 ottelua ovat menneet kauhajokisten tahdissa, sillä niistä pyrintö on voittanut vain yhden. Sekin tuli maaliskuussa 2022 luovutuksella, kun Karhubasket ei saanut jalkeille terveitä pelaajia, joten peli täytyi luovuttaa.

Pudotuspeleissä Karhubasket ja Pyrintö ovat kohdanneet viimeksi välierissä kaudella 2020-2021. Silloin kauhajokiset etenivät finaaleihin otteluvoitoin 4-1. Kaudella 2017-2018 joukkueet kohtasivat puolivälieräsarjassa ja silloin Karhubasket oli parempi puhtaasti 3-0, edeten lopulta ensimmäiseen Suomen mestaruuteensa. Kaudella 2014-2015 nähtiin joukkueiden välillä tiukka puolivälieräsarja, jonka oranssipaidat voittivat lopulta viidennessä ottelussa, joten välieräpaikka irtosi voitoin 3-2. Kaudella 2012-2013 voitot olivat Karhubasketin eduksi 3-1, joten neljästä pudotuspelikohtaamisesta kauhajokiset ovat voittaneet jokaisen.

Ylpistymisen aihetta tästä ei ole, sillä Pyrintö on pelannut pääsarjassa 56 kautta (2.), voittanut kolme Suomen mestaruutta ja 950 ottelua (3.), sekä pitää hallussaan rikkomatonta ennätystä. Pyrintö on nimittäin pelannut pääsarjassa eniten tasapelejä, joita on tullut yhdeksän kappaletta (myös yhdeksän tasapeliä Helsingin Kisatoverit ja Karhun Pojat).

Pyrintö taisteli runkosarjassa tiukasti yläloppusarjapaikasta, mutta jäi lopulta runkosarjan sijalle yhdeksän, voitettuaan 22 ottelusta yhdeksän. Yläloppusarjapaikka jäi lopusta kahden voiton eli neljän sarjapisteen päähän. Alemmassa loppusarjassa tamperelaiset kiilasivat Kobrien ohi ja pitivät Lahden takanaan, voittamalla 10 ottelusta kuusi.

Pyrintö on voittanut kaudella vain viisi kertaa vieraskentällä, joten haaste on kova, sillä jos joukkue mieliin Karhubasketin tiputtaa jatkosta, niin ainakin kertaalleen pitäisi IKH Areenalta hakea voitto. Kotona Pyynikillä Pyrintö voitti 16 ottelustaan kymmenen.

Ike Smith #3 on Pyrinnön paras pistemies (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Pyrinnön kokoonpano ja tilastot (ottelut, minuutit/pisteet/levyrit/syötöt):

#2 LJ Thorpe, takamies, 196 cm. USA. (32 ott, 26,23 min/12,4/4,9/4,9/1,6 riistoa)

#3 Ike Smith, takamies, 193 cm. USA. (33 ott, 29,45 min/19/6,8/3,5/1,1 riistoa)

#4 Tylan Birts, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (17 ott, 30,30 min/16,3/5,4/1,9/2,4 riistoa)

#5 Tomas Pihlajamäki, takamies, 194 cm. (21 ott, 23,03 min /9,8/2,6/1,8/1,3 riistoa)

#7 Valtteri Leppänen, takamies, 187 cm. (28 ott, 12,48 min/3,1/1,2/0,8)

#9 Lassi Kilpinen takamies, 185 cm. (29 ott, 17,13 min/4,1/1,1/2,2)

#10 Osku Heinonen, takapelaaja, 194 cm. (32 ott, 26,17 min/13,3/2,4/0,8/1,2 riistoa)

#12 Roni Ahvenjärvi, laitahyökkääjä, 197 cm. (11 ott, 4,38 min/1,1/0,8)

#16 Panu Peltokangas, laitahyökkääjä, 201 cm. (32 ott, 15,49 min/4/2,9/0,8)

#28 Arttu Pitkänen, laitahyökkääjä, 195 cm. (28 ott, 8,40 min/2,1/0,8)

#40 Jaquan Lawrence, laitahyökkääjä, 206 cm. USA. (33 ott, 24,11 min/8/6,3/0,9/1,2 riistoa/1,7 torjuntaa)

#51 Kion Williams, takamies, 187 cm. (11 ott, 6,17 min/0,5/1,1/0,9)

Pyrinnön avainpelaajat ovat:

Ike Smith, joka kuuluu sarjan parhaisiin pistemiehiin, tehden 19 pistettä ottelua kohden. Smith nakuttaa kakkoset 52,7 prosentin tarkkuudella, mutta kolmosten osumatarkkuus on jäänyt vain 29,3 prosenttiin. Smith ajaa paljon korille ja hankkii 4,3 vaparia ottelua kohden. Ehkäpä yllättänen, Smith on myös joukkueensa paras puolustuslevypalloissa.

Kesken kauden Pyrintöön liittynyt Tylan Birts pelaa yli 30 minuuttia ottelua kohden ja riistää pallon vastustajalta peräti 2,4 kertaa per ottelu. Jos Smith oli pistetilaston kolmas, niin Birts on riistotilaston kärkinimi. Birts heittää tarkasti, sillä kakkosten osumatarkkuus on 56,9 ja kolmosten 36,9 prosenttia.

LJ Thorpe on 196 senttinen takamies, joka jakaa 4,9 syöttöä ottelua kohden. Vaikka heittotarkkuudet ovat alhaisia (2p 50,8 %, 3p 24,7 %), niin mies on siitä huolimatta tehnyt 12,4 pistettä per ottelu. Heittouhkaa ei löydy myöskään ulottuvalta Jaquan Lawrenceltä, mutta hän torjuu vastustajan heiton 1,7 kertaa ottelussa. Sillä irtoaa blokkitilaston kakkospaikka, muuan Rene Rougeaun takana. Lawrence on myös joukkueensa paras levypallomies, 6,3 levarin keskiarvolla. Lawrence ei ole mukana lauantaina, joten se tekee Pyrinnöstä nopeamman, mutta samalla levypallopelaamisesta puuttuu tärkeä palanen.

Kaikki tietävät, että Osku Heinonen osaa heittää. Heinonen ottaa 6,4 kolmosta ottelua kohden ja upottaa kaukoheitot 38,7 prosentin tarkkuudella. Takamies Lassi Kilpinen upotti kolmoset Pyrinnön parhaalla prosentilla, sillä Kilpisen kolmoset upposivat 41,5 prosentin osumatarkkuudella. Jo viime kaudella hänen osumatarkkuus oli hyvä, kun silloin prosentti oli 46,9. Komean kauden pelannut Tomas Pihlajamäen kautta sotki loukkaantuminen, joka piti hänet sivussa 12 ottelusta, mutta siitä huolimatta hän lähes tuplasi viime kauden pistekeskiarvon, kun se nousi 10 pinnaan per ottelu.

Pyrintö on sarjan paras joukkue riistoissa, joita se ryövää 9,8 per ottelu, joka on Korisliigan paras keskiarvo. Riistoista tamperelaiset haluavat päästä juoksemaan nopeita hyökkäyksiä, joten Karhubasketin pitää suojella pelivälinettä. Kauhajokisille menetyksiä tulee sarjassa toiseksi vähiten, 11,7 ottelua kohden. Myös Pyrintö on pallovarma joukkue, sillä se menettää pallon 12,1 kertaa ottelua kohden. Voittaakseen Pyrinnön pitää onnistua kaukoheittopelissä ja sen pitää pärjätä levypalloissa.

Puolivälierä numero kaksi Tampereen Pyrintö – Karhubasket lauantaina 1.4. kello 16 Pyynikin palloiluhallilla. Suorana Ruudussa.