UUTISET

28.03.2023

OTTELUENNAKKO: ANWIL WLOCLAWEK – KARHUBASKET

(kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket matkustaa tiistaina Puolaan, jossa pelataan FIBA Europe Cupin välierien ensimmäinen osaottelu. Pelipaikkana on Wloclawekin Hala Mistrzów areena, jossa pallo nousee ilmaan keskiviikkona kello 19.30 Suomen aikaa. Finaalipaikka ratkaistaan kahden ottelun yhteistuloksella.

Välierien toinen osaottelu pelataan IKH Areenassa keskiviikkona 5. huhtikuuta kello 18.30. Liput toiseen osaotteluun ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi.

Karhubasket saa keskiviikkona jälleen mahtavan tuen faneiltaan, joita on Wloclawekiin matkustamassa noin 50. Puolivälierien avausottelussa Portossa fanit näyttivät, että seisovat omiensa tukena ja he olivat iso osa tärkeän vierasvoiton hakemisessa. Keskiviikon välierä on katsottavissa suorana FIBA Europe Cupin youtube -kanavalta.

Anwil tekee 86,7 pistettä ottelua kohden, mikä on toiseksi kovin lukema ja paras jäljellä olevista joukkueista. Karhubasket löytyy tuon tilaston sijalta viisi, kun se on tehnyt 14 ottelussa keskimäärin 83,7 pinnaa per ottelu. Kauhajokiset poimivat FIBA Europe Cupissa toiseksi eniten levypalloja, 38,6 ottelua kohden. Anwil on levypallotilastossa sijalla kahdeksan, 35,6 levyrin keskiarvolla. Karhubasket jakaa toiseksi eniten syöttöjä, 19,6 ottelua kohden, kun Anwilin 18,9 syöttöä oikeuttaa tilaston sijaan seitsemän. Yksi keskiviikon ratkaisutekijöistä ovat menetykset. Niitä oranssipaidoille on tullut sarjassa eniten, perätä 16 kappaletta ottelua kohden. Anwil menettää pelivälineen vain 11,7 kertaa ottelussa, joten tässä kauhajokisten pitää onnistua. Anwil on vielä rokottanut vastustajia menetyksistä 17,9 pisteellä per ottelu.

Molemmat joukkueet löytyvät kolmosissa FIBA Europe Cupin kärkipäästä. Anwil on upottanut kaukoheitot 41,4 prosentin tarkkuudella, mikä on koko sarjan toiseksi kovin lukema. Karhubasket on tilaston kolmantena 40,6 prosenttisilla kolmosilla. Puolalaiset ovat myös kakkosissa hieman tarkempia, kun ne uppoavat 56,5 prosentin tarkkuudella. Kauhajokisten lukema on 53,2 prosenttia.

Anwilin Phillip Green löytyy pistetilaston sijalta kolme, 17,2 pisteen keskiarvolla. Karhubasketin parhaat pistemiehet löytyvät pistetilaston sijalta 31. ja 33. Jeffrey Crockett on tehnyt 12,6 pistettä ottelua kohden ja Daniel Dolenc 12,4 pinnaa. Levypallotilastossa Crockett on sijalla kaksi, 8,7 levyrin keskiarvolla.

Anwilin Phillip Green löytyy FIBA Europe Cupin pistetilaston kärjestä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket ja Anwil kohtasivat FIBA Europe Cupin alkulohko G:ssä kahdesti. Ensimmäinen kohtaaminen pelattiin Wloclawekissä keskiviikkona 19. lokakuuta. Kauhajokiset johtivat avauskympin jälkeen 21-24 ja puoliajalla tilanne oli 43-46. Anwil otti johtopaikan kolmannella neljänneksellä, joten joukkueet lähtivät päätöskympille lukemista 73-71. Severi Kaukiaisen kolmonen nosti oranssipaidat johtoon parin minuutin jälkeen. Viimeisellä minuutilla Henri Kantosen lay-up vei Karhubasketin 81-87 johtoon, mutta Anwil nousi loppuhetkillä kolmosella tasoihin ja onnistuneella vaparilla 88-87 johtoon. Karhubasket piti aikalisän, jonka jälkeen Kantonen syötti Daniel Dolencille, joka nosti voittokorin ja kauhajokiset pääsivät tuulettamaan 88-89 voittoa.

Karhubasket voitti levypallot 27-36, tehden 12 hyökkäyslevypallosta 15 pistettä. Oranssipaitojen 16 menetystä tarjosi mahdollisuuden isännille ja Anwil rankaisi menetyksistä 23 pisteen edestä. Joukkueet olivat kakkosissa lähes yhtä tarkkoja (KB 61,8 %, Anwil 61,1 %), mutta Karhubasket upotti 13 kolmosta 39,4 prosentin tarkkuudella. Kauhajokista Daniel Dolenc pelasi maagisen pelin, upottamalla 23 pistettä ja kirjasi viisi levypalloa sekä jakoi neljä syöttöä. Jeffrey Crockett (18/9/2), Severi Kaukiainen (12/2/4) ja Henri Kantonen (4/6/9) kuuluivat myös vieraiden parhaimmistoon, vaikka Kantosella ei paras heittopäivä ollutkaan. Anwilin kärkinimet olivat 28 pistettä tehnyt Phillip Greene ja 15 pisteen saaliin keränneet Johs Bostic sekä Luke Petrasek.

Toinen kohtaaminen pelattiin IKH Areenalla 23. marraskuuta. Karhubasketilla oli mahdollisuus varmistaa jatkopaikka, mutta Anwil haki vierasvoiton pistein 87-93 (43-48). Puolalaiset olivat kolmen pelatun neljänneksen jälkeen turvallisessa 60-70 johtoasemassa, eivätkä kauhajokiset päässeet päätösneljänneksellä kuutta pistettä lähemmän.

Karhubasket oli vähän tarkempi kolmosissa (KB 43 %, Anwil 42 %), mutta vieraat upottivat kakkosensa 58 prosenttisesti, kun kotijoukkueen oli tyytyminen 48 prosentin tarkkuuteen. Karhubasket oli levyreissä parempi 33-32, mutta 15 menetystä oli tällä kertaa liikaa. Anwil rokotti niistä 21 pistettä.

Jeffrey Crocket (18/6/2) johdatti neljä muutakin oranssipaitaa kaksinumeroisille pistelukemille. Henri Kantonen (14/6/6) teki 14 pistettä ja Severi Kaukiainen (13/2/5) 13. Anwilin parhaat olivat peräti 29 pistettä tehnyt Lee Moore (29/5/3) ja 22 pistettä tehnyt Luke Petrasek (22/6).

Sekä Karhubasket että Anwil selvittivät tiensä alkulohkosta toiselle kierrokselle. Kauhajokisten saldo oli viisi voittoa ja yksi tappio, kun Anwil pelasi läpi kuuden alkulohko-ottelun urakan neljällä voitolla ja kahdella tappiolla. Karhubasketin lisäksi Anwil hävisi vain portugalilaiselle Sportin CP:lle.

Karhubasket jatkoi urakkaansa jatkolohko J:ssä, jossa sen meno jatkui vahvana. Saldo oli jälleen viisi voittoa ja vain yksi tappio, joka tuli kotona IKH Areenassa lohkosta toisena pudotuspeleihin selvinneelle BC Budivelnyk Kyiv:lle. Viisi voittoa ja +85 pisteen koriero osoittautui myöhemmin arvokkaaksi.

Anwilin jatkolohko L:ssä pelasivat Brose Bamberg (Saksa), CSM CSU Oradea (Romania) ja BC Keravnos (Kypros). Anwil aloitti jatkolohkon kahdella voitolla, kun Keravnos kaatui kotona peräti 92-63 ja vierasvoitto Oradeasta tuli pistein 73-91. Bamberg voitti puolalaiset 73-69, mutta paluu voittokantaan tapahtui Kyproksella, josta voitto lähti matkaan lukemin 65-78. Pudotuspelipaikka varmistui kotipelissä Oradeaa vastaan, kun voittolukemat olivat 74-66. Lohkovoitosta pelasivat viimeisellä kierroksella Wloclawekissä Anwil ja Bamberg. Anwilille olisi lohkovoittoon riittänyt yhden pisteen voitto, mutta Bamberg oli toistamiseen parempi, nyt pistein 86-90.

Pudotuspeleissä Anwil sai vastaansa turkkilaisen Gaziantepin. Avausottelu päättyi Wloclawekissä lukemiin 84-85, vaikka Anwil pelasi ilman Phillip Greeniä, eikä puolalaisille annettu ennakkoon paljoakaan mahdollisuuksia Turkin pääsarjajoukkueen vieraana. Turkissa olleen kovan maanjäristyksen takia Ganziantep joutui pelaamaan kotiottelunsa Istanbulissa, joten Anwil käytti tilaisuutensa ja nappasi vierasvoiton lukemin 75-91, joten jatkopaikka välieriin irtosi yhteispistein 160-175.

Puolalaiset johtivat ratkaisuottelua koko ajan, jos alun pientä suvantovaihetta ei huomioida. Anwil voitti levypallot 29-38 ja iskivät turkkilaisten 10 menetyksestä 17 pistettä. Anwil upotti kakkoset 55,9 ja kolmoset 43,3 prosentin tarkkuudella. Anwilin paras pistemies oli Victor Sanders (19/3/1) 19 pisteellä. Kauhajokisille tutut nimet Phillip Greene (18/1/5) ja Lee Moore (16/4/4) olivat myös hyvin esille. Myös Luke Petrasek (15/5) ja Josip Sobin (12/7/3) pääsivät yli 10 pisteen rajapyykin.

Karhubasket kohtasi omassa FIBA Europe Cupin puolivälierässä portugalilaisen FC Porton. Avausosassa oranssipaidat saivat vierasvoiton lukemin 80-81, kun Jeffrey Crockett nosti voittokorin noin kymmenen sekuntia ennen loppua, Cameron Jonesin hyvästä syötöstä. Porto ei enää omassa ratkaisussa onnistunut, joten IKH Areenan toiseen osaotteluun lähdettiin Karhubasketin yhden pisteen johtoasemasta.

IKH Areenassa Karhubasket esitti yhden kauden parhaista puolustuspeleistä ja jätti vieraat toisella kympillä vain yhdeksään pisteeseen. Yli 2000 katsojaa sai todistaa, kun kauhajokiset ottivat voiton lukemin 75-65 ja etenivät välieriin yhteistuloksella 156-145. Dikembe Dixson teki toisessa osaottelussa 18 pistettä ja yli 10 pisteen pääsivät myös Cameron Jones (12/2/6), Henri Kantonen (12/4/3) ja Daniel Dolenc (14/4).

Anwilin ja Karhubasketin lisäksi FIBA Europe Cupissa on jäljellä vain kaksi joukkuetta. Toisessa välierässä kohtaavat virolainen BC Kalev ja Ranskan pääsarjaseura Cholet. Cholet selvitti tiensä pudotuspeleihin jatkolohko I:stä viidellä voitolla ja yhdellä tappiolla sekä korierolla +29. Kalevin saldo jatkolohkossa oli kolme voittoa ja kolme tappiota, joten Karhubasket saa kotiedun välierän lisäksi myös mahdollisessa finaalissa kaikkia jäljellä olevia seuroja vastaan.

BC Kalev kaatoi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Bundesliigaseura Bambergin yhteistuloksella 165-144. Cholet eteni välieriin kaatamalla Budivelnykin yhteistuloksella 155-152. FIBA Europe Cupin finaalin pelipäivät ovat keskiviikko 19.4. ja keskiviikko 26.4.

Kotimaisessa Korisliigassa Karhubasket voitti ylemmän jatkosarjan kaatamalla viime keskiviikon viimeisellä kierroksella IKH Areenassa Helsinki Seagullsit lukemin 86-84. Näin kauhajokiset saivat kotiedun kevään kaikkiin pudotuspelisarjoihin. Pudotuspelit alkoivat viime lauantaina ja oranssipaidat kohtaavat omassa puolivälieräsarjassa Tampereen Pyrinnön. Välieräpaikkaan tarvitaan kolme voittoa ja kauhajokiset ottivat ensimmäisen kiinnityksen voittamalla IKH Areenassa Pyrinnön lukemin 124-103. Toinen ottelu pelataan tulevana lauantaina 1.4. Tampereella ja kolmas ottelu on ohjelmassa pääsiäislauantaina 8.4., kun Pyrintö saapuu IKH Areenalla kello 16 alkavaan otteluun. Liput tuohon kolmanteen otteluun ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi.

Puolan pääsarjassa ei ole vielä edetty pudotuspelivaiheeseen. Sinne on matkaa viisi ottelua. Tällä hetkellä Anwil on sarjassa yhdeksäntenä ja matkaa viimeiseen pudotuspelipaikkaan on kaksi pistettä. Anwil on voittanut 24 ottelustaan puolet eli 12 kappaletta. Anwil pelasi edellisen ottelun Puolassa viime torstaina, kun se voitti kotonaan MKS DG:n lukemin 94-72. Voitto oli Puolan pääsarjassa toinen peräkkäinen, sillä edeltävänä sunnuntaina Anwil kaatoi kotonaan sarjajumbo Twarde Piernikin pistein 86-79.

Anwil Wloclawekin kokoonpano (ottelut, minuutit/pisteet/levyrit/syötöt):

#1 Phillip Greene, takamies. 187cm. USA. (13 ott, 26,4 min/17,2/2,5/2,8)

#2 Lee MOORE, takamies. 193cm. USA. (9 ott, 29,4 min/12,8/4,7/5,2)

#4 Malik Williams, sentteri. 211cm. USA. (6 ott, 15,5 min/6,3/4,7/0,8)

#6 Viktor Sanders, takamies. 196cm. USA. (4 ott, 24,1 min/12,5/2,3/1,3/1,3 riistoa)

#7 Daniel Dawdo, laituri. 197cm. POL. (8 ott, 4,7 min/0,3/0,4)

#8 Josip Sobin, sentteri. 206cm. CRO. (14 ott, 19,7 min/10,2/5,4/1,7)

#9 Kamil Laczynski, takamies. 183cm. POL. (12 ott, 25,1/5,2/1,9/4,9/2,2 riistoa)

#11 Bartosz Lazarski, takamies. 188cm. POL. (2 ott, 2 min/2/0,8)

#16 Dawid Slupinski, sentteri. 206cm. POL. (14 ott, 11,2 min/3,1/1,6/0,9)

#18 Luke Petrasek, laituri. 208cm. USA. (14 ott, 27,8 min/12,6/5,1/1,5)

#21 Maciej Bojanowski, laituri. 198cm. POL  (4 ott, 13,9 min/1/3,5/0,8)

#25 Michal Nowakowski, laituri. 202cm. POL. (14 ott, 21,9 min/8,7/3,6/1,1)

#33 Szymon Szewczyk, laituri. 209cm. POL. (6 ott, 6,6 min/3,8/1,6/0,4)

#77 Marcin Woroniecki, takamies. 186cm. POL. (14 ott, 13,5 min/5,6/1,3/0,7)

Sitten viimeisen Anwil kohtaamisen, joukkueeseen on liittynyt kaksi uutta pelaajaa. Sentterinä häärii 211 senttinen ja 24-vuotias Malik Williams. Williams pelasi edelliset viisi kautta NCAA yliopistokorista kovassa Louisvillen yliopistossa. Viime kaudella hän pelasi 28 ottelussa keskimäärin 23,2 minuuttia ja teki tilastoihin 9,2 pistettä ja 7,7 levypalloa. Lisäksi hän torjui 0,6 vastustajan heittoa. Kuudessa FIBA Europe Cupin ottelussa keskiarvot ovat olleet 6,3 pistettä, 4,7 levyriä ja 0,7 torjuntaa. 10 Puolan pääsarjaottelussa pisteitä on syntynyt 5,6 keskiarvolla ja levyreitä hän on poiminut 2,9 kappaletta ottelua kohden.

211 senttinen Malik Williams tuo kokoa puolalaisten korin alle

Toinen uusi pelaaja on 28-vuotias heittävä takamies Viktor Sanders. Sanders pelasi Idahon yliopistossa kaudet 2014-2018 ja viimeisellä yliopistokaudella 2017-2018 hän teki 31 ottelussa 30 minuutin peliajalla keskiarvoiksi 19  pistettä, 3,5 levyriä ja 3,3 syöttöä. Kolmoset upposivat hyvällä 39 prosentin tarkkuudella. Ammattilaisena Sanders on pelannut kaksi kautta Belgiassa ja kaksi kautta Italian pääsarjaa. Tämä kausi alkoi Romaniassa, josta hän siirtyi Puolaan.

Anwilin toinen ”uusi” pelaaja on 196 senttinen heittävä takamies Victor Sanders

Anwil Wloclawek – Karhubasket keskiviikkona kello 19.30

Peli on katseltavissa suorana FIBA Europe Cupin youtube -kanavalta. LINKKI