UUTISET

21.03.2023

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – HELSINKI SEAGULLS

Keskiviikkona IKH Areenassa huipentuu Korisliigan ylempi loppusarja, kun puolustava Suomen mestari ja Helsinki Seagulls ratkaisevan loppusarjan voiton. Voittaja saa myös kotiedun kaikkiin kevään tuleviin pudotuspelisarjoihin. Korisliigan pudotuspelit alkavat lauantaina 25. maaliskuuta.

Keskiviikon ottelu alkaa IKH Areenassa kello 18.30. Liput ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi. IKH Areenan ovet avautuvat ja lipunmyynti areenalla käynnistyy keskiviikkona kello 16.30.

Lipunmyynti lauantaina käynnistyviin pudotuspeleihin on myös käynnissä osoitteessa Lippu.fi. Karhubasketin tuleva vastustaja ratkeaa keskiviikkona. HUOM! Kausikortit eivät ole voimassa pudotuspeleissä. Tarkemman pudotuspelien lipunmyynti-infon voi kurkata TÄSTÄ linkistä. Lisäksi myynnissä ovat liput FIBA Europe Cupin välierien toiseen osaotteluun, joka pelataan IKH Areenassa keskiviikkona 5.4. kello 18.30. LIPUT.

Karhubasket hävisi edellisen ottelun lauantaina Salossa, kun Vilpas oli parempi pistein 93-77. Kauhajokisille ei tuossa ottelussa ollut panosta, sillä keskiviikkona IKH Areenassa Seagulls pitää voittaa joka tapauksessa, jos oranssipaidat mielivät voittaa ylemmän loppusarjan ja saada kotiedun kaikkiin kevään pudotuspelisarjoihin.

Lauantaina kauhajokisilta puuttuivat kokoonpanosta Eero Innamaa (alavartalovamma), Lee Skinner (flunssa) ja Henri Kantonen (flunssa), mutta ainakin Skinner ja Kantonen ovat palaamassa kokoonpanoon keskiviikkona. Miikka Marttinen (alavartalovamma) palasi parketille lauantaina. Simeon Carterin kausi päättyi alavartalovammaan aikaisemmin ja hänet leikataan alkuviikosta Helsingissä, jonka jälkeen saadaan toipumisennuste.

Karhubasket on voittanut yhdeksästä ylemmän loppusarjan ottelusta kuusi ja hävinnyt kolme. Tappiot ovat tulleet vieraissa Kouvoille, Seagullseille ja Vilppaalle. Koko kaudella oranssipaidat ovat hävinneet kuusi ottelua, ja loppusarjan tapaan kolme muutakin tappiota ovat tulleet vieraissa Kobrille, Gullseille ja Hongalle. Karhubasket on voittanut kaikki kauden 15 kotiotteluaan IKH Areenalla ja jos kotitili säilyy puhtaana myös keskiviikkona, niin joukkue varmistaa kotiedun pudotuspeleihin.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Jatkosarja huipentuu keskiviikkona IKH-areenalla. Seagulls on keskinäisissä tällä kaudella niskan päällä voitoin 3-1, kun Suomen Cup lasketaan mukaan eli ilman 100% onnistumista emme saa pidettyä kotietua loppuun asti. Seagullsin vahvuus on nopea hyökkäyspään toteutus, johon meidän pitää saada lyötyä aiempaa paremmin kapuloita rattaisiin. Jatkosarjan viimeisellä kierroksella pelataan runkosarjan voitosta, kotiedusta ja viimeisestä pudotuspelipaikasta, jotenka sarjauudistuksen kehujien joukkoon on helppo yhtyä mukaan. Mikäli kotiyleisö saapuu tähän otteluun yhtä latautuneena ja oranssina kuin viikko sitten Portoa vastaan, tullaan näkemään Suomessa tunnelmaltaan poikkeuksellinen runkosarjaottelu.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen (GTD 75%), Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 25%), Kaukiainen, Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%), Dixson (GTD 75%).

Seagulls on ollut Korisliigan kuumin joukkue. Helsinkiläiset ovat voittaneet kaikki yhdeksän ylemmän loppusarjan ottelua ja pääsevät keskiviikon kärkikamppailuun vakuuttavassa 10 ottelun voittoputkessa. Gullsien edellinen tappio tuli Kotkassa 17. tammikuuta, kun KTP oli parempi pistein 94-91. Sitä edeltävää tappiota saadaankin hakea aina joulukuun alusta saakka, kun Gulls joutui kotimatkalle IKH Areenasta 85-73 häviön jälkeen.

Lokkien alkukausi oli takkuinen. Pari veteraanipelaajaa poistui kokoonpanosta ja joukkue haki itseään. Lokakuussa helsinkiläiset pelasivat kuusi ottelua ja voittivat niistä vain kaksi. Lokakuun lopussa joukkueen saldo oli kolme voittoa ja neljä tappiota. Tuon jälkeen tappiota on tullut vain kaksi. Lokakuulle mahtuu myös Gullsien kauden ainoa kotitappio, kun Lapuan Kobrat hakivat 77-90 voiton Kisahallista.

Gullsien vanha sentteri Zena Edosomwan on parhaimmillaan korin läheisyydessä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Mikä sitten selittää helsinkiläisten nousun sarjan kärkipaikalle? Tietysti peli on lähtenyt kulkemaan valmentaja Jussi Laakson suunnitelmien mukaan, mutta yksi mies pitää nostaa esille. Kauhajoella kolmea mestaruutta juhlinut Rene Rougeau loukkaantui alkukaudesta ja hän palasi joulukuun alussa parketille. Rougeau on voittaja ja hän on ottanut joukkueensa reppuselkään. Toki tarkkakätinen Antti Kanervo on löytänyt heittoviereen ja 198 senttinen laituri Jeffrey Carroll on ehkäpä koko sarjan paras pelaaja.

25 voitto-ottelussa Gulls on upottanut kakkoset 59,6 ja kolmoset 37,3 prosentin tarkkuudella. Kuudessa tappiopelissä vastustajat ovat pitäneet helsinkiläiset kakkosissa 48,1 ja kolmosissa 29,7 prosentin tarkkuudessa. Tappioissa syötöt ovat jääneet 16 per ottelu, menetyksiä on tullut 13,8 ja levyrietä on poimittu 41,3 kappaletta per ottelu. Voitoissa nuo lukemat ovat 23,8 syöttöä, 11,9 menetystä ja 43,4 levypalloa.

Rene Rougeau #4 torjuu vastustajan heiton 2,1 kertaa ottelussa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Tilastollisesti joukkueet löytyvät Korisliigan eri tilastojen kärkipaikalta. Seagulls tekee eniten pisteitä per ottelu, kun niitä tulee 93,4 per ottelu. Kakkoset uppoavat 57,4 prosentin ja kolmoset 35,8 prosentin tarkkuudella. Kauhajokisten vastaavat lukemat ovat; 88,6 pistettä per ottelu, kakkosten tarkkuus on 55,1 ja kolmosten 37,6. Gulls on tarkin kakkosissa ja Karhubasket kolmosissa.

Joukkueet ovat myös kaksi parasta puolustusjoukkuetta. Oranssipaidat päästävät 76,6 pistettä ottelua kohden ja pitää vastustajat 50,2 tarkkuudessa kakkosissa sekä 33,4 prosentin tarkkuudessa kolmosissa. Gullseja vastaan tehdään 80,7 pistettä, tarkkuuksien olleessa heitä vastaan 46,7 prosenttia ja kolmosissa 35,1.

Seagullsien kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#0 Henri Mennander, (14 ott/3,13 min/0,6/0,4/0,1)

#1 Zena Edosomwan, sentteri, 206 cm. USA. (30 ott/25,15 min/13/11,7/1,1/1,4 torjuntaa)

#4 Rene Rougeau, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (20 ott/28,35 min/15,1/6,7/3,6/2,2 riistoa/2,1 torjuntaa)

#5 Elias Leskinen, laitahyökkääjä, 199 cm. (17 ott/4,39 min/0,9/0,4/0,4)

#8 Timo Heinonen, laitahyökkääjä, 198 cm. (31 ott/15,49 min/6,3/3,2/1,3)

#9 Antti Kanervo, takamies, 193 cm. (29 ott/24,29 min/10,7/1,8/1,7)

#10 Sakari Laakso, laitahyökkääjä, 194 cm. (23 ott/8,41 min/1,7/2/1,3)

#13 Lassi Nikkarinen, takamies, 187 cm. (31 ott/26,18 min/10,2/2,7/5,6)

#14 Okko Järvi , laitahyökkääjä, 193 cm. (29 ott/24,36 min/11,5/2,4/2,7)

#15 Markus Rautasalo, takamies, 180 cm. (21 ott/2,27 min/0,4/0,3/0,1)

#30 Jeffrey Carroll, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (31 ott/29,46 min/18,8/6,5/2,8)

#33 Robert Hall III, takamies, 193 cm. USA. (31 ott/20,07 min/8,4/3,2/3,5)

Ennakkokommentit päävalmentaja Jussi Laakso: – Viimeinen runkosarjaottelu ja matka vie IKH Areenaan Kauhajoelle. Onnistuimme hienosti tavoitteessamme ja voitimme kaikki tarvittavat ottelut. Tilanne on siis se, että tämän ottelun voittaja voittaa myös runkosarjan ja kaappaa kotiedun loppuun asti. Korisliigassa kukaan ei ole vielä voittanut Kauhajokea uudella areenalla. Olisiko jo nyt sen aika?

Kokoonpano: Henri Mennander (GTD 75%), Zena Edosomwan, Rene Rougeau, Timi Heinonen, Antti Kanervo (GTD 25%), Sakari Laakso (GTD 75%), Lassi Nikkarinen, Okko Järvi, Markus Rautasalo, Jeff Carroll jr., Trey Hall III.

Joukkueet ovat kohdanneet kaudella kolme kertaa. Jokaisen ottelun on voittanut kotijoukkue. Kauden ensimmäisen kohtaamisen Gulls voitti Kisahallissa 91-85 lokakuun 7. päivä. Kauhajokiset voittivat avauskympin 18-27, mutta helsinkiläiset voittivat kolme viimeistä ja etenivät kuuden pisteen voittoon. Karhubasket upotti kolmoset 39 prosentin tarkkuudella ja haki 15 hyökkäyslevyriä. Gulls voitti levypallot niukasti 36-35 ja upotti kakkoset erinomaisella 61 prosentin tarkkuudella. Tilastoista silmiin pistää ero vapaaheitoissa. Helsinkiläiset saivat 31 vaparia ja upottivat ne 77 prosenttisesti. Karhubasket hankki yhdeksän vapaaheittoa.

Karhubasket oli parempi IKH Areenassa joulukuun alussa pistein 85-73. Gulls voitti avauskympin 13-21, mutta sitten edettiin täysin kotijoukkueen tahdissa. Kolmannen kympin kauhajokiset voittivat 20-7 ja piti parhaimmillaan 22 pisteen johtoasemaa. Karhubasketin puolustus piti Gullsien osumatarkkuudet matalina, sillä kakkoset osuivat 44 ja kolmoset 21 prosentin tarkkuudella.

Kolmas kohtaaminen pelattiin helmikuun puolivälissä Kisahallissa. Silloin kotijoukkue oli koko pelin parempi. Tauolla oltiin vielä lukemissa 48-40, mutta Gulls iski toiseen puoliaikaan 51 pistettä ja piti kauhajokiset vain 31 pisteessä, joten helsinkiläiset ottivat suurimman voiton Korisliigassa joukkueiden kohtaamisissa, kun eroa oli lopussa 28 pistettä ja lukevat valotaululla olivat 99-71. Gulls upotti kakkoset 55 prosentin ja kolmoset 48 prosentin tarkkuudella. Levypallot he voittivat 43-34, jakoivat 24 syöttöä ja menettivät pallon 11 kertaa. Kauhajokisten vastaavat lukemat olivat 2p 51 %, 3p 23 %, 19 syöttöä ja 14 menetystä.

Kaikkiaan joukkueet ovat kohdanneet Korisliigassa 46 kertaa. Kauhajokiset ovat voittaneet näistä 29 ottelua. Viimeisistä 10 kohtaamisesta oranssipaidat ovat voittaneet seitsemän.

Karhubasket – Helsinki Seagulls keskiviikkona kello 18.30 IKH Areenalla.

Tervetuloa!

Jeffrey Carroll #30 on Korisliigan parhaita pelaajia (kuva: Janne Yli-Korhonen)