UUTISET

25.03.2023

PUDOTUSPELIENNAKKO: KARHUBASKET (1) – TAMPEREEN PYRINTÖ (8)

Lauantaina ne sitten alkavat, nimittäin Korisliigan pudotuspelit ja taistelu pantteripatsaasta alkaa. Karhubasket nappasi viime keskiviikkona paalupaikan pudotuspeleihin, voittamalla ylemmän loppusarjan viimeisellä kierroksella IKH Areenassa Seagullsit. Pyrintö sijoittui alemmassa loppusarjassa toiseksi ja lähtee haastamaan kauhajokisia. Välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

Ensimmäinen ottelu pelataan IKH Areenassa lauantaina 25.3. kello 17 alkaen. Liput ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi ja R-Kioskeilla kautta maan. Lipunmyynti IKH Areenalla aukeaa kello 15 eli aina kaksi tuntia ennen ottelun alkamisaikaa. Lisätietoa pudotuspelien lipunmyynnistä löytyy TÄSTÄ LINKISTÄ tai nettisivuilta https://www.karhubasket.fi/liput-2022-2023/

Puolivälieräsarja Karhubasket – Tampereen Pyrintö ohjelma:

#1 La 25.3. kello 17 IKH Areena, Karhubasket – Tampereen Pyrintö

#2 La 1.4. kello 16, Pyynikki, Tampereen Pyrintö – Karhubasket

#3 La 8.4. kello 16 IKH Areena, Karhubasket – Tampereen Pyrintö

#4* Ma 20.4. kello 16 Pyynikki, Tampereen Pyrintö – Karhubasket

#5* Ke 12.4. kello 18.30 IKH Areena, Karhubasket – Tampereen Pyrintö

*= tarvittaessa

Karhubasket nappasi yläloppusarjan voiton kaatamalla Seagullsit keskiviikkona pistein 86-84. Kauhajokiset ovat voittaneet kaikki kauden 16 Korisliigan kotiottelua IKH Areenassa. Helpolla voitto ei tullut, sillä Gulls johti keskiviikon ottelua suurimman osaa ja vielä päätösneljänneksellä 10 pisteellä. Karhubasket nousi lopussa rinnalle ja ohi, päästen tuulettamaan ehkäpä kauden toistaiseksi tärkeintä voittoa.

Karhubasketin pelin tukipilarit ovat tällä kaudella olleet tiivispuolustuspeli ja tarkka heittäminen niin kolmosissa kuin kakkosissakin. Kauhajokiset päästivät 76,8 pistettä omiin 32 ottelussa, ollen sarjan ainoa joukkue, joka piti vastustajat alle 80 pisteessä. Kotona IKH Areenassa vieraat jäivät jopa alle 70 pisteen, kun vastustajien pistekeskiarvo oli 69,4. Vapaaheitoissa oranssipaidat olivat sarjan tarkin joukkue, 79,2 prosentin tarkkuudella. Kakkosten tarkkuus oli 55 prosenttia, joka oli Korisliigan kolmanneksi paras noteeraus ja kolmoset osuivat sukkaan 37,7 prosenttisesti, mikä oli sarjan parasta tekimistä.

Karhubasket päätti ylemmän loppusarjan voittoon ja viidestä viimeisestä ottelusta se voitti neljä. Ainoa tappio tuli Salossa, toiseksi viimeisellä kierroksella, mutta tuossa ottelussa ei ollut panosta, sillä voittamalla tuonkin kamppailut panokset olisivat olleet päätöskierroksella aivan samat. Loppusarjan 10 ottelusta voittoja tuli seitsemän ja kaksi vierastappiota Salon lisäksi tulivat Helsingissä (99-71) ja Kouvolassa (102-93).

Korisliigan pudotuspelien lisäksi kauhajokisten fokuksen jakaa FIBA Europe Cupin pudotuspelit. Karhubasket on raivannut tiensä Europe Cupissa neljän parhaan joukkoon ja kohtaa välierissä puolalaisen Anwil Wloclavekin. Ensimmäinen osaottelu pelataan Puolassa ensi keskiviikkona ja kotiottelu on vuorossa keskiviikkona 5. huhtikuuta kello 18.20. Oranssipaitojen eurokiireiden takia Korisliigan pudotuspelejä pelataan aikaisempaa harvemmin, joten nähtäväksi jää kuinka se vaikuttaa joukkueiden pelaamiseen.

Vaikka Karhubasket voitti Korisliigan runkosarjan, ylemmän loppusarjan ja on edennyt FIBA Europe Cupissa välieriin, niin näillä saavutuksilla ei ole mitään merkitystä, kun kauden tärkeimmät pelit alkavat. Ottelusarja Pyrintöä vastaan lähteen nollasta voitosta ja kolme voittoa tarvitaan, jotta pelit jatkuisivat välierissä.

Karhubasketin vastustaja Tampereen Pyrintö lähtee selvänä altavastaajana pudotuspelisarjaan. Varmasti kukaan ei odota, että tamperelaiset onnistuisivat kaatamaan oranssipaidat kolme kertaa, mutta juuri se tekee asetelmasta vaarallisen. Ilman paineita pelaava Pyrintö lähtee haastamaan ja tekemään koreja jokaisessa ottelussa. Jos kauhajokiset antavat Pyrinnön roikkua mukana pelissä, niin kaikki on mahdollista. Karhubasketin pitää repiä riittävä ero Pyrintöön jo otteluiden alussa, jotta vastustajalle ei anneta mahdollisuuksia voittoon.

Ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – Pudotuspelit käyntiin nopealla aikataululla ja vastassa Pyrintö, jota emme ole täydellä kokoonpanolla vielä kohdanneet. Heitonvalinnat ja menetysten välttäminen ovat tärkeässä osassa Pyrintöä vastaan, joka haluaa päästä avoimen kentän tilanteisiin aina kun mahdollista.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Kantonen, Dolenc, Suokas, Patterson (GTD 25%), Kaukiainen, Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Crockett (GTD 75%), Skinner (GTD 75%), Dixson (GTD 75%).

Karhubasket ja Pyrintö kohtasivat runkosarjassa kahdesti. Pyynikiltä kauhajokiset hakivat joulukuun lopussa vierasvoiton lukemin 72-95, mutta IKH Areenassa oli tammikuun loppupuolella tiukempaa, sillä lukemat olivat kotijoukkueen eduksi 80-78. Voitto Pyrinnöstä tuli kahden pisteen marginaalilla, kuten myös Gullseista, ja koko kaudella Karhubasket on pelannut Korisliigassa kuusi ottelua, jossa eroa on lopussa viisi pistettä tai vähemmän. Oranssipaidat ovat voittaneet nämä kaikki kuusi tasaista kamppailua.

Ike Smith #3 on Pyrinnön paras pistemies (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kaikkiaan joukkueet ovat kohdanneet Korisliigassa 72 kertaa ja voitot ovat tasan 36-36. Viimeiset 10 ottelua ovat menneet kauhajokisten tahdissa, sillä niistä pyrintö on voittanut vain yhden. Sekin tuli maaliskuussa 2022 luovutuksella, kun Karhubasket ei saanut jalkeille terveitä pelaajia.

Pudotuspeleissä Karhubasket ja Pyrintö ovat kohdanneet viimeksi välierissä kaudella 2020-2021. Silloin kauhajokiset etenivät finaaleihin otteluvoitoin 4-1. Kaudella 2017-2018 joukkueet kohtasivat puolivälieräsarjassa ja silloin Karhubasket oli parempi puhtaasti 3-0, edeten lopulta ensimmäiseen Suomen mestaruuteensa. Kaudella 2014-2015 nähtiin joukkueiden välillä tiukka puolivälieräsarja, jonka oranssipaidat voittivat lopulta viidennessä ottelussa, joten välieräpaikka irtosi voitoin 3-2. Kaudella 2012-2013 voitot olivat Karhubasketin eduksi 3-1, joten neljästä pudotuspelikohtaamisesta kauhajokiset ovat voittaneet jokaisen.

Ylpistymisen aihetta tästä ei ole, sillä Pyrintö on pelannut pääsarjassa 56 kautta (2.), voittanut kolme Suomen mestaruutta ja 950 ottelua (3.), sekä pitää hallussaan rikkomatonta ennätystä. Pyrintö on nimittäin pelannut pääsarjassa eniten tasapelejä, joita on tullut yhdeksän kappaletta (myös yhdeksän tasapeliä Helsingin Kisatoverit ja Karhun Pojat).

Pyrintö taisteli runkosarjassa tiukasti yläloppusarjapaikasta, mutta jäi lopulta runkosarjan sijalle yhdeksän, voitettuaan 22 ottelusta yhdeksän. Yläloppusarjapaikka jäi lopusta kahden voiton eli neljän sarjapisteen päähän. Alemmassa loppusarjassa tamperelaiset kiilasivat Kobrien ohi ja pitivät Lahden takanaan, voittamalla 10 ottelusta kuusi.

Pyrintö on voittanut kaudella vain viisi kertaa vieraskentällä, joten haaste on kova, sillä jos joukkue mieliin Karhubasketin tiputtaa jatkosta, niin ainakin kertaalleen pitäisi IKH Areenalta hakea voitto. Kotona Pyynikillä Pyrintö voitti 16 ottelustaan kymmenen.

Tylan Birts osaa heittää, mutta viihdyttää myös ilmavilla donkeilla (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Pyrinnön kokoonpano ja tilastot (ottelut, minuutit/pisteet/levyrit/syötöt):

#2 LJ Thorpe, takamies, 196 cm. USA. (31 ott, 26,10 min/12/4,9/4,9/1,7 riistoa)

#3 Ike Smith, takamies, 193 cm. USA. (32 ott, 29,43 min/19,1/6,8/3,5/1,1 riistoa)

#4 Tylan Birts, laitahyökkääjä, 198 cm. USA. (16 ott, 30,10/15,4/5,4/1,8/2,4 riistoa)

#5 Tomas Pihlajamäki, takamies, 194 cm. (20 ott, 22,57/10/2,6/1,8/1,3 riistoa)

#7 Valtteri Leppänen, takamies, 187 cm. (27 ott, 13,08 min/3,2/1,2/0,9)

#9 Lassi Kilpinen takamies, 185 cm. (28 ott, 17,41 min/4,2/1,1/2,3)

#10 Osku Heinonen, takapelaaja, 194 cm. (31 ott, 26,10 min/13,2/2,5/0,9/1,3 riistoa)

#12 Roni Ahvenjärvi, laitahyökkääjä, 197 cm. (10 ott, 4,42 min/1,2/0,9)

#16 Panu Peltokangas, laitahyökkääjä, 201 cm. (31 ott, 16,07 min/4,1/3/0,8)

#28 Arttu Pitkänen, laitahyökkääjä, 195 cm. (27 ott, 8,30/2/0,7)

#40 Jaquan Lawrence, laitahyökkääjä, 206 cm. USA. (32 ott, 24,38 min/8,2/6,4/0,9/1,3 riistoa/1,8 torjuntaa)

#51 Kion Williams, takamies, 187 cm. (10 ott, 6,31 min/0,6/1,1/0,8)

Pyrinnön avainpelaajat ovat:

Ike Smith, joka kuuluu sarjan parhaisiin pistemiehiin, tehden yli 19 pistettä ottelua kohden. Smith nakuttaa kakkoset 52,5 prosentin tarkkuudella, mutta kolmosten osumatarkkuus on jäänyt vain 29,5 prosenttiin. Smith ajaa paljon korille ja hankkii 4,3 vaparia ottelua kohden. Ehkäpä yllättänen, Smith on myös joukkueensa paras puolustuslevypalloissa.

Kesken kauden Pyrintöön liittynyt Tylan Birts pelaa yli 30 minuuttia ottelua kohden ja riistää pallon vastustajalta peräti 2,4 kertaa per ottelu. Jos Smith oli pistetilaston kolmas, niin Birts on riistotilaston kärkinimi. Birts heittää tarkasti, sillä kakkosten osumatarkkuus on 55,9 ja kolmosten 36,1 prosenttia.

LJ Thorpe on 196 senttinen takamies, joka jakaa 4,9 syöttöä ottelua kohden. Vaikka heittotarkkuudet ovat alhaisia (2p 49,4 %, 3p 25 %), niin mies on siitä huolimatta tehnyt 12 pistettä per ottelu. Heittouhkaa ei löydy myöskään ulottuvalta Jaquan Lawrenceltä, mutta hän torjuu vastustajan heiton 1,8 kertaa ottelussa. Sillä irtoaa blokkitilaston kakkospaikka, muuan Rene Rougeaun takana. Lawrence on myös joukkueensa paras levypallomies, 6,4 levarin keskiarvolla.

Kaikki tietävät, että Osku Heinonen osaa heittää. Heinonen otti 6,4 kolmosta ottelua kohden ja upotti kaukoheitot 38,2 prosentin tarkkuudella. Takamies Lassi Kilpinen upotti kolmoset Pyrinnön parhaalla prosentilla, sillä Kilpisen kolmoset upposivat 41,2 prosentin osumatarkkuudella. Jo viime kaudella hänen osumatarkkuus oli hyvä, kun silloin prosentti oli 46,9. Komean kauden pelannut Tomas Pihlajamäen kautta sotki loukkaantuminen, joka piti hänet sivussa 12 ottelusta, mutta siitä huolimatta hän lähes tuplasi viime kauden pistekeskiarvon, kun se nousi 10 pinnaan per ottelu.

Pyrintö on sarjan paras joukkue riistoissa, joita se ryövää 9,8 per ottelu, joka on Korisliigan paras keskiarvo. Riistoista tamperelaiset haluavat päästä juoksemaan nopeita hyökkäyksiä, joten Karhubasketin pitää suojella pelivälinettä. Kauhajokisille menetyksiä tulee sarjassa toiseksi vähiten, 11,7 ottelua kohden. Myös Pyrintö on pallovarma joukkue, sillä se menettää pallon 12,1 kertaa ottelua kohden. Voittaakseen Pyrinnön pitää onnistua kaukoheittopelissä ja sen pitää pärjätä levypalloissa.

Ennakkokommentit päävalmentaja Miikka Sopanen: – Kausi huipentuu jälleen pleijareihin, jotka toivottavasti jatkuvat lomakeleihin asti. Pääsemme haastamaan Karhun ilman suuria ennakkosuosikin paineita.

Kokoonpano: Thorpe, Smith, Birts, Pihlajamäki, Leppänen, Kilpinen, Heinonen, Ahvenjärvi, Peltokangas, Pitkänen, Lawrence, Williams.

Puolivälieräsarjan Karhubasket – Tampereen Pyrintö ensimmäinen näytös lauantaina kello 17 IKH Areenalla.

Jaquan Lawrence torjuu vastustajan heiton 1,8 kertaa ottelussa (kuva: Janne Yli-Korhonen)