UUTISET

07.10.2019

LAHTI BASKETBALL SEURAHISTORIAN ENSIMMÄISEEN KORISLIIGAVOITTOON KAUHAJOELLA

Antti Niskanen toi Karhubasketille lisävirtaa toisella puoliajalla (kuva: Erkki Hautaviita)

Lahti Basketball nappasi seurahistorian ensimmäisen voiton Korisliigassa sunnuntaina, kun se haki voiton karhuluolasta pistein 84-92 (35-31). Valmentaja Janne Koskimies oli antanut Samme Givensille lepovuoron raskaiden BCL karsitaotteluiden ja keskiviikkona Kotkassa pelatun avausottelun jälkeen.

Ennen ottelua Karhubasket nosti toisen mestaruusviirin liikuntahallin seinälle. Juhlassa nähtiin myös videokooste viime keväältä, joka nosti tunnelman hallissa ylös.

Ottelun alussa juhlat olivat vain muisto, sillä Lahti meni vajaassa minuutissa 0-5 johtoon, kun Tuomas Hirvonen (11/7 syöttöä) heitti kolmosen säkkiin, ja Vesa Mäkäläinen (13/7/4) nosti kakkosen. Vieraat pitivät johtopaikkaa aina kympin puoliväliin, ennen kuin Okko Järvi (17/3) heitti kamppailun toisen kolmosen säkkiin. Heti perään hyvää energiaa penkiltä tuonut Thomas Vehmanen (4/1 syöttö) nosti kakkosen sisään, joten Karhubasket johti 14-10. Pari minuuttia ennen neljänneksen loppua isäntien johto oli viisi pistettä, Vehmasen korin jälkeen. Lahtelaiset kirivät tuon eron umpeen Aleksanteri Aholan (5/1) ja illan pistekunkun Jerry Evansin (28/6) korilla, joten toiselle neljännekselle siirryttiin lukemissa 18-17.

Thomas Vehmanen (kuva: Erkki Hautaviita)

Toisen kympin alkuun korkealla pelannut Desmond Hubert (6/6/3) donkkasi Hirvosen tarjoilusta vieraat johtoon. Bojan Sarcevic (11/3/5) väläytti tarkkaa heittopeliä, mutta Koskimies kutsui joukkueensa aikalisälle, kun Evansin kolmonen vei Lahden 20-24 johtoon. Evan Yatesin (8/13/5) kakkonen ja Järven kolmonen tasoittivat lukemat 27-27 kympin puolivälissä. Hetkeä myöhemmin Järven kolmonen antoi oranssipaidoille kolmen pisteen etumatkan ja Petri Velling kutsui lahtelaiset aikalisälle. Alex Thompsonin (9/6/2) kolmonen päätti ensimmäisen puoliajan lukemiin 35-31.

Avauspuoliskolla ilman pisteitä jäänyt Cameron Jones (16/6/2) oli puoliajalla hionut heittosihdin kohdalleen ja teki kolmannella neljänneksellä 11 pistettä. Tämä oli kuitenkin laiha lohtu, sillä kympin jälkipuoliskolla kotijoukkueen pelaamista hankaloittivat menetykset ja helpot ohi heitot. Lahti nousi johtoon Evansin johdolla. Viimeiselle kympille lähdettiin lukemista 57-61.

Cameron Jones (kuva: Erkki Hautaviita)

Minuutissa Eero Innamaan (5) ja Sarcevicin kolmoset tasoittivat pelin lukemiin 63-63. Antti Niskasen ((8/1/2) energia piti Karhubaskettia mukana, mutta Devante Wallacen (12/1/2) pisteputki nosti vieraat johtoon kympin puolivälissä. Tästä asemasta lahtelaiset eivät enää luopuneet. Courtney Stockard (12/10/3) ja Evans nostivat Lahden jo kuuden pisteen karkumatkalle, kun pelaamatta oli runsaat neljä minuuttia. Pari minuuttia ennen loppua Hirvosen kolmonen muovasi valotaululle lukemat 81-89 ja Janne Koskimies yritti aikalisällä kääntää pelin kurssia. Jones kavensikin eroa, ja kun Hirvonen epäonnistui kahdessa vaparissa, niin Karhubasketilla oli mahdollisuus nosta vielä voittokamppailuun. Helpohko ohiheitto ja Stockardin kaksi onnistunut vaparia sinetöivät voiton Lahdelle, joka lopulta kirjattiin pistein 84-92.

Jerry Evans oli kentän paras pistemies 28 pisteteellä (kuva: Erkki Hautaviita)

Karhubasket voitti levypallot 40-36, menetykset menivät suurin piirtein tasan 13-14 ja syötöissä suhde oli sama 19-20. Lahti upotti kakkoset 68 prosentin ja kolmoset 37 prosentin tarkkuudella. Karhubasketilla kakkosten prosentti jäi 51 ja kolmosissa 34 prosenttiin. Karhubasketilla oli paikkansa hoitaa tarvittavat korit, mutta pallo tuntui välttelevän sukkaan menemistä. Toki lahtelaisen puolustus oli tässä tärkeässä asemassa. Joukkueiden eroa aktiivisuudessa kuvasivat vapaaheitot. Lahti pääsi vapariviivalle 25 kertaa (68 %), kun Karhubasket sai ainoastaan yhdeksän vapaaheittoa.

– Onnittelut Lahdelle voitoista, mikä oli seurahistorian ensimmäinen, Janne Koskimies avasi pelin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. – Tänään oli monta asiaa, mitkä eivät menneet, kuten olisimme halunneet. – Vastustaja teki toisella puoliajalla 61 pistettä, mikä on todella paljon. – Lahti pisti koviin paikkoihin heittoja sisälle ja me emme pystyneet sitä tekemään. – Vastustaja oli hyvä ja he tekivät pelistämme vaikeaa, emmekä pystyneet tänään parempaan, Koskimies antoi tunnustuksen vieraiden paremmuudelle.

Karhubasket jatkaa Korisliigaa ensi keskiviikkona kotiluolassa, kun Greg Gibsonin valmentama BC Nokia saapuu karhuluolaan. Ottelu alkaa kello 18.30 ja lippuja saa ennakkoon osoitteesta ennakkolippu.com ja Kauhajoen Kesportista.