UUTISET

27.09.2019

KARHUBASKET AVASI BCL:N TOISEN KARSINTAKIERROKSEN VOITOLLA

Samme Givens teki 20 pistettä (kuva: Erkki Hautaviita)

Karhubasket kohtasi torstaina BCL:n toisen karsintakierroksen avausottelussa puolalaisen Polski Cukier Toruńin. Entisiä NBA- ja Puolan maajoukkuemiehiä, jotka olivat juuri palanneet Kiinan MM-kisoista, vilissyt vierasjoukkue lähti otteluun suurena suosikkina. Pelaajien taustat eivät kuitenkaan merkitse kentällä mitään ja 945 loistavasti kannustaneen fanin edessä, Karhubasket sysäsi syrjään kaikki ennakkoasetelmat ja nappasi voiton lukemin 93-82 (54-41).

Karhubasket pääsee sunnuntain toiseen osaotteluun 11 pisteen johtoasemassa. Paikka BCL:n runkosarjassa irtoaa kahden ottelun yhteistuloksella.

Karhubasket otti torstain ottelun hallintaan ensimmäisen neljänneksen jälkipuoliskolla. Okko Järvi (11/3) jatkoi siitä, mihin oli ensimmäisellä karsintakierroksella Tsmoki-Minskiä vastaan jäänyt. Myös Samme Givens (20/5) oli pelipäällä ja oranssipaidat johtivat avauskympin jälkeen 25-16. Puolan maajoukkuemies Aaron Cel (18/6) oli vieraiden terävin alussa.

Okko Järvi (kuva: Erkki Hautaviita)

Toisella neljänneksellä Järvi ja Givens jatkoivat ilotulitustaan, ja Cameron Jones (17/6/6) pääsi vauhtiin, joten Karhubasket kasvatti etumatkan 16 pisteeseen (48-32). NBA:ssa sekä mm. Turkin, Ranskan ja Italian pääsarjoissa useiden vuosien ajan pelannut takamies Chris Wright (25/4/2) näytti taitojaan. Wright teki toisella kympillä 15 pistettä ja Torun tuli 0-7 jaksolla yhdeksän pisteen etäisyydelle. Karhubasket heitti avausjaksolla kolmoset 61,5 prosentin ja kakkoset 60,9 prosentin tarkkuudella, joten eroa olisi voinut olla enemmänkin, mutta vieraat hakivat ensimmäisellä puoliajalla 10 hyökkäyslevypalloa, joten tauolle lähdettiin lukemista 54-41.

Cameron Jones korinteossa (kuva: Erkki Hautaviita)

Kolmannella kympillä Toruńin Keith Hornsby (11/1) näytti heittotaitoaan ja takamies Jakub Schenk (10/3) teki kahdeksan pistettä, joten ero kutistui Toruńin 0-8 jaksolla lukemiin 56-51. Janne Koskimies komensi kentälle Antti Niskasen (9/4/2), joka teki 100 prosentin tarkkuudella seitsemän pistettä. Myös Mikael Laihinen (5/2) oli pelipäällä ja hän oli myös erehtymätön pelitilanneheitoissa. Puolalaisten rynnistyksestä huolimatta Karhubasket johti 68-61, kun lähdettiin viimeiselle kympille.

Päätösneljänneksen aluksi Alex Thompson (16/4) huudatti kotiyleisöä kolmosilla ja Karhubasketin 8-0 jakso kasvatti eron 13 pisteeseen. Myös kapteeni Bojan Sarcevic (10/5/5) liittyi talkoisiin ja ilmassa alkoi olla sensaation makua. Wright ja Cel yrittivät kaikkensa, mutta sentteri Alade Aminun (10/11) pisteet korin alta olivat laiha lohtu. Ottelun päätössekunneilla Sarcevic upotti vielä vaparin ja muovasi taululle loppulukemat 93-82.

Alex Thompson heittämässä kolmosta (kuva: Erkki Hautaviita)

Karhubasket antoi Torunille toisella jaksolla vain kaksi hyökkäyslevypalloa. Vieraat voittivat levypallot 35-38 ja menettivät pallon yhdeksän kertaa, kun Karhubasket hukkasi pelivälineen 13 kertaa. Suurin ero joukkueiden välillä oli heittotarkkuudessa. Karhubasket heitti kolmoset loistavalla 55,6 prosentin tarkkuudella. Kakkosetkin onnistuivat 51,3 prosenttisesti. Torun upotti kolmoset 33,3 prosentin ja kakkoset 47,9 prosentin tarkkuudella. Kauhajokisten puolustus piti Puolan maajoukkuemies Damian Kuligin viidessä pisteessä ja 73 NBA-ottelua pelannut Kyle Weaver teki vajaassa 20 minuutissa vain kolme pistettä.

Yksi ottelun ehdottomista tähdistä oli Antti Niskanen (kuva: Erkki Hautaviita)

– Joukkueemme oli oikeastaan vasta nyt ensimmäistä kertaa koossa, Toruńin saksalainen valmentaja Sebastian Machowski harmitteli pelin jälkeen. – Iso hatunnosto vastustajalle. – He heittivät hyvin ja olivat ottelussa parempia. – Nyt matkustamme takaisin Puolaan ja yritämme saada pelin toimimaan, että voimme kamppailla jatkopaikasta. – Aikaa ei tosin ole paljoa, Machowski sanoi.

– Meillä oli tietysti se etu puolellamme, että olemme harjoitelleet yhdessä pitkään ja pelanneet otteluita joukkueena, Janne Koskimies aloitti oman osuutensa lehdistössä. – Torunista oli vaikea saada mitään ennakkoanalyysiä, koska mitään pelinauhaa tästä joukkueesta ei ollut. – Iso kiitos joukkueelle, joka pelasi hyvin. – Meillä oli myös onni puolellamme, sillä vastustajalla oli hyviä tekopaikkoja. – Huomenna palaudutaan ja lauantaina matkustetaan Puolaan. – Sunnuntaina ollaan sitten valmiita pelaamaan jatkopaikasta, Koskimies lupasi.

Karhubasket paransi europelien kotisaldon neljään voittoon ja yhteen tappioon. Sunnuntaina joukkue pääsee 11 etumatkan turvina toiseen osaotteluun, joten 10 pisteen tappiokin olisi voitto ja veisi joukkueen BCL:n runkosarjaan.

BCL:n runkosarja tiivistäisi Karhubasketin ottelutahtia melkoisesti. Korisliigassa pelataan tällä kaudella 44 ottelua, ja tuohon ohjelmaan pitäisi mahduttaa 14 euro-ottelua lisää. Taustat selvittävät tällä hetkellä vaihtoehtoja kotiotteluille. Vieraspelit olisivat Italiassa, Espanjassa, Israelissa, Belgiassa, Turkissa ja joko Kyproksella tai Liettuassa. Mutta sitä nyt on liian aikaista ennakoida. Varmaa on, että puolalaiset iskevät rajusti kotisalissa, koska tippuminen BCL:n runkosarjasta piskuiselle Karhubasketille olisi taatusti kova kolaus.

Karhubasket matkustaa Toruniin lauantaina Gdanskin kautta ja pääsee lauantaina avaamaan paikkojaan perillä. Sunnuntaina otetaan aamuharjoituksissa tuntumaan peliareenaan. Karhubaskettia on lähdössä tukemaan yli 10 päinen fanilauma ja eilinen kotivoitto on aktivoinut lisää faneja matkustamaan Puolaan. Karhubasket saa taas loistavaa tukea faneilta.

Sunnuntain ottelu näkyy Veikkaus TV:n välityksellä. Virallinen kisakatsomo rakennetaan Pub Janoiseen Leipuriin. Ottelu alkaa kello 20 Suomen aikaa.