UUTISET

11.10.2023

OTTELUENNAKKO: SALON VILPAS – KARHUBASKET

(kuva: Janne Yli-Korhonen)

Kauden kahdella tappiolla aloittanut Karhubasket (0 voittoa/2 tappiota) lähtee keskiviikkona kääntämään kurssia ja hakemaan kauden avausvoittoa Salosta, jossa Vilpas (1/1) isännöi kauhajokisia. Karhubasketin ja Vilppaan otteluissa on tavattu näkemään erilaisia panoksia kuin keskiviikkona. On pelattu mestaruudesta, finaalipaikasta ja runkosarjan kotieduista, mutta nyt realiteetit ovat seuraavat; tappiolla Karhubasket pysyy nollakerhossa Korisliigan jumbona, voitolla se nousee salolaisten ohi sarjataulukossa.

Toki Korisliigan runkosarjassa on pelattu vasta kaksi ottelua, mutta keskiviikon jälkeen 22 ottelun runkosarjaa on takana yli 10 prosenttia. Mahdollisuudet ovat vaikka mihin ja uuden takamiehen Courtney Fortsonin pitäisi saapua suoraan lentokentältä Saloon, josta hän saapuu joukkueen bussilla Kauhajoelle. Peliasussa hänet nähtäneen lauantaina kotiottelussa Katajaa vastaan. Oranssipaitojen tavoitteet ovat korkealla ja ehdottomasti ylemmässä loppusarjassa. Kahtena viime kautena, kun joukkueet on jaettu ylä- ja alaloppusarjaan, on varmaan yläloppusarjapaikkaan vaadittu 12 voittoa ja 11 voitolla on jääty viimeisten kuuden joukkueen puolelle.

Kun sarjataulukkoa silmäilee, pitää sarjapisteiden ohella ihmetellä Karhubasket +/-saldoa, joka näyttää lukemaa -18. Kaksi ottelua on siis hävitty yhteensä 18 pisteellä, mikä kuulostaa kenttätapahtumat huomioiden täysin pielessä olevalta lukemalta. Kauhajokiset ovat päästäneet 83 pistettä omiin kahdessa ottelussa, mikä ei ole hirveän iso lukema ja sillä otteluita pystytään voittamaan. Hyökkäyspäässä pisteitä on tehty vain 74 ottelua kohden, joten siinä on parannettavaa.

Karhubasket on upottanut kakkoset 47,1 ja kolmoset vain 23,2 prosentin tarkkuudella. Ei ole yllättävää, että tuo kolkkiprosentti on koko sarjan huonoin. Myös menetyksiä on kauhajokisille kirjattu eniten, kun niitä tulee 15,5 ottelua kohden. Mataliin heittojen onnistumisprosentteihin vaikuttaa varmasti pallon liike. Kun syöttöjä on tilastoitu vain 11 kappaletta per ottelu, mikä on sarjan huonoin noteeraus, niin heittopaikkoja ei paljoa ole pystytty A luomaan ja B hakemaan. Toki pitää muistaa, että kahden ottelun perusteella ei vielä voi tehdä suuria tilastollisia analyysejä, kun otanta on suppea, mutta kyllä nuo lukemat kertovat kaiken oleellisen joukkueen pelaamisesta.

Tilastot kertovat myös sen, että keskiviikon vastus Vilpas on Korisliigan pallovarmin joukkue, kun menetyksiä tulee vain seitsemän ottelua kohden. Salolaiset ovat nakuttaneet kolmoset 35,4 prosentin tarkkuudella sukkaan. Kakkosissa joukkueet ovat lähellä toisiaan osumatarkkuudessa, mutta kauhajokisilla pitäisi olla yliote levypallotaistelussa. Karhubasket on poiminut 45,5 levyriä ottelua kohden, mikä on sarjan toiseksi paras lukema, kun Vilpas poimii 37,5 levyriä ottelua kohden.

Salolaisten pistetilastoa johtaa kauhajokisille tuttu mies eli Teemu Suokas. Kesällä Vilppaaseen siirtynyt Suokas on tehnyt kahdessa ottelussa 19 pistettä per matsi ja hyvillä prosenteilla. Kakkosten osumatarkkuus on 60 ja kolmosten 55,6 prosenttia. Siihen päälle vielä kaksi levyriä, 3,5 syöttöä ja yksi riisto. Peliaikaa on tullut 23 minuuttia ottelua kohden, eikä menetyksiä ole vielä tullut yhtäkään. Huikea alkukausi Teemulta!

Toinen hyvän alkukauden pelannut on Luukas Vaara. Vaara on kahdessa pelissä tehnyt keskiarvoiksi 12 pistettä ja 8,5 levypalloa. Älkää huoliko, löytyy Vilppaalta yhä tutut nimet Juho Nenonen (7/4), Mikko Koivisto (7/1,5/2,5) ja Riku Laine (6/5/1). Roope Ahonen lopetti ja Perttu Blomgren siirtyi ulkomaille, mutta Suokas on täyttänyt näiden kahden herran saappaat ihan itse.

Jenkkiosastolta löytyvät 198 senttinen sentteri DeAndre Dishman (7,5/2), 196 senttinen laituri Tyree Eady (5,5/3,5/1,5), 180 senttinen takamies Tavon King (14,5/3/2,5) ja 193 senttinen takamies Djimon Henson (9/1/1).

DeAndre Dishman aloitti Salossa ensimmäisen kautensa ammattilaiskentillä. Dishman pelasi kaudet 2016-2017 ja 2017-2018 Eastern Kentucky yliopistossa. Sitten seuraava kausi jäi väliin, kun hän vaihtoi yliopistoa ja seuraava jäi väliin loukkaantumisen takia. Sitten oli ohjelmassa kolme kautta yliopistokoripalloa Middle Tennessee Statessa. Viime kaudella 33 ottelussa keskiarvoiksi syntyi 10,5 pistettä, 5,7 levypalloa ja 2,1 syöttöä. Tyree Eady pelasi myös viisi edellistä kautta yliopistossa. Neljä ensimmäistä kouluna oli North Dakota State ja viime kaudella North Texasin yliopisto. Siellä hän teki tilastoihin keskiarvoiksi 38 ottelussa 3,4 pistettä ja 2,8 syöttöä.

Takamies Tavon King pelasi kaudet 2018-2019 ja 2019-2020 yliopistokorista NCAA:n ykköstasolla North Alabaman joukkueessa. Sieltä hän vaihtoi NAIA:n Cumberlandiin, jossa jälkimmäisellä 2021-2022 kaudella keskiarvoiksi merkattiin 17,8/2,7/2,2 31 ottelussa. Viime kauden King pelasi Slovakian pääsarjassa ja BK Iskra Svit joukkueessa (19,1/4,1/4,3). Djimon Henson pelasi kaudet 2016-2020 Morehead Staten yliopistossa ja viimeisellä kaudella 2019-2020 tilastoihin tuli 32 ottelussa rivi 10,4/4,2/1. Kauden 2021-2022 Henson pelasi Georgian superliigassa Mega Tbilisi -joukkueessa (17,5/2,8/2,7) ja viime kaudella samassa sarjassa, mutta joukkueena oli Tbilisi State University (21,3/5,8/3,3).

Salon Vilppaan kokoonpano:

#1 Teemu Suokas, takamies, 188 cm

#2 DeAndre Dishman, sentteri, 198 cm

#3 Tyree Eady, laituri, 196 cm

#4 Mikko Koivisto, laituri, 194 cm

#5 Patrik Poutiainen, laituri, 198 cm

#7 Juho Nenonen, laituri, 202 cm

#10 Onni Mäkynen, laituri, 198 cm

#11 Thomas Rönnholm, laituri, 197 cm

#12 Tavon King, takamies, 180 cm

#13 Tuukka Juntunen, takamies, 193 cm

#20 Luukas Vaara, sentteri, 207 cm

#21 Riku Laine , laituri, 197 cm

#32 Djimon Henson, takamies, 193 cm

Karhubasket ja Vilpas ovat kohdanneet Korisliigassa 82 kertaa ja niistä kauhajokisilla on 50 voittoa. Edelliset kaksi keskinäistä kohtaamista on voittaneet oranssipaidat ja viimeisistä 10 kohtaamisesta Karhubasket on vienyt kahdeksan. Keskinäisten otteluiden kautta-aikain tilastokärjet ovat mielenkiintoisia nimiä. Karhubasketin ykkönen on syötöissä ollut Steffan Johnson ja Vilppaan ykkönen pisteissä Malik Story sekä syötöissä Adam Brown. Kuka muistaa nämä nimet?

Tällaiset tilastoknopit ja päävalmentajien ennakkokommentit sekä alustavat kokoonpanot löydät korisliiga-fi -sivustolta. Ennakot tulevat näkyviin aina pelipäivänä kello 10. Sinne pääsee myös TÄSTÄ linkistä.

Salon Vilpas – Karhubasket keskiviikkona Salohallissa kello 18.30

Ottelun näet suorana Ruudusta

Karhubasket saa jälleen tuen omalta fanijoukoltaan, joka pistää fanibussissa mökän päälle. Isoo KIITOS uskollisille faneille kannustamisesta ja joukkueen tukemisesta!

Karhubasketin seuraava kotiottelu IKH Areenassa on tulevana lauantaina, kun sarjakärki Joensuun Kataja Basket saapuu vieraaksi. Ottelu alkaa kello 18 ja IKH Areenan ovet sekä lipunmyynti käynnistyy kello 16. Lippuja saa ennakkoon myös osoitteesta Lippu.fi. Tule katsomaan Courney Fortsonin ensimmäistä ottelua oranssipaidassa!