UUTISET

17.10.2023

OTTELUENNAKKO FIBA EUROPE CUP: KARHUBASKET – JONAVA CBET (LIETTUA)

FIBA Europe Cup alkaa Karhubasketin osalta keskiviikkona kotona IKH Areenalla, kun liettualainen Jonava CBet saapuu Karhubasketin vieraaksi. Ottelu alkaa kello 18.30. IKH Areenan ovet avautuvat kello 16.30 ja samalla käynnistyy lipunmyynti.

Ennakkoon lippuja voi ostaa osoitteessa Lippu.fi ja R-Kioskeilta kautta maan.

Lisätietoa lipunmyynnistä löytyy TÄÄLTÄ

Karhubasket lähtee keskiviikon FIBA Europe Cupin avausotteluun pienessä voittoputkessa. Oranssipaidat voitti viime viikolla molemmat ottelunsa. Viime keskiviikkona kauden avausvoitto haettiin Salosta lukemin 69-72 ja lauantaina kauhajokiset voittivat IKH Areenassa Katajan 88-80.

Korihaille ja BC Nokialle kärsittyjen tappioiden jälkeen Karhubasketin otteet olivat täysin erilaisia Salossa, ainakin avauspuoliskolla. Kauhajokiset ottivat 15 pisteen etumatkan. Vilpas kiri eron umpeen toisella puoliajalla, mutta lopussa vieraat olivat parempia. Karhubasket voitti levypallot 35-45 ja sai hieman parannettua pallon liikettä kirjaamalla 15 syöttöä. Syöttöjen ohella kauhajokisten murheena ovat olleet menetykset, joita on tullut paljon. Salossa menetyksiä tuli 15 kappaletta. Alun karkumatka muodostui osittain onnistuneilla kolmosilla. Pelin jälkeen kolmosten onnistumisprosentti oli jälleen vaatimaton, kun tilastot kertoivat 24 prosentin osumatarkkuudesta.

Salossa viisi pelaajaa pääsivät kaksi numeroisille pistelukemille, joten onnistumisia tuli laajalla rintamalla. Chris Brandon ei enää ollut mukana Salossa, kun hän vaihtoi sarjaa. Suoraan lentokentältä Saloon saapui uusi takamies Courtney Fortson, joka teki ensiesiintymisen lauantain kotiottelussa Katajaa vastaan.

Ennen lauantaita Korisliigan ainoa joukkue, joka oli matkassa ilman tappioita, oli Kataja. Joensuulaiset joutuivat kamppailuun ilman parasta pistemies Nike Sibandea, joka sairastui matkalla Kauhajoelle. Tämä ehkä hieman sotki vieraiden suunnitelmia ja Karhubasket ehätti alussa hankkia yli 10 pisteen etumatkan. Vierailta meni noin 15 minuuttia päästä vauhtiin, jonka jälkeen edettiin loppuun saakka lähes tasatahtia.

Takamies Fortson jakoi heti alkuun muutaman näyttävän syötön, mitä oranssipaidat olivat kaivanneet. Jälleen Karhubasket oli vahva levyreissä, voittaen ne 45-33. Menetyksiä kauhajokisille tuli 10 kappaletta ja nyt kolmoset osuivat hyvällä 46 prosentin tarkkuudella.

Karhubasketin kokoonpanon yllä leijailee pieni kysymysmerkki huomista FIBA Europe Cupin aloitusottelua ajatellen, kun Malik Ellison sai harjoituksissa keskivartalovamman. Jatkotutkimuksen ovat keskiviikkona ja hänen pelaamisensa on hyvin epävarmaa.

Karhubasket pelaa FIBA Europe Cupin alkulohko C:ssä, yhdessä Jonava CBetin (Liettua), Rostock Seawolvesin (Saksa) ja Larnaca AEK:n (Kypros) kanssa. Viime kaudella kauhajokiset etenivät FIBA Europe Cupissa aina välieriin saakka. Tällä kaudella Cupin alkulohkoissa pelaa 40 joukkuetta, kun viime kaudella alkulohkoissa oli mukana vain 32 joukkuetta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vain alkulohkojen voittajat ovat varmuudella jatkossa eli 16 parhaan joukossa. Loput kuusi paikkaa jaetaan lohkokakkosten kesken, joten jokainen voitto ja jokainen piste ovat entistä tärkeämpiä jatkopaikan kannalta. Jos (ja kun) lohkokakkosia on tasapisteissä, niin jatkopaikat ratkotaan ensin voittosuhteen, sitten korieron ja viimeksi tehtyjen pisteiden mukaisessa järjestyksessä.

Karhubasket sai paikan FIBA Europe Cupiin, oltuaan mukana BCL:n karsinnoissa. BCL:n karsintoihin oranssipaidat pääsivät mukaan, joska viime kevään mestari Seagulls ei europeleihin halunnut lähteä mukaan. Karhubasketin avausvastustaja Jonava CBet sai paikkansa FIBA Europe Cupiin kauhajokisten tapaan BCL:n karsintaturnauksesta. Jonava oli samassa turnauksessa Karhubasketin kanssa, häviten ensimmäisen ottelunsa SIG Strasbourgille (Ranska) 83-78. Karhubasketin tappio tuli myös heti avausottelussa murskaluvuin 56-92 Israelilaiselle Ironi Hay Motors Ness Zionalle, jonka SIG Strasbourg voitti toisella kierroksella 79-74. Strasbourg eteni lopulta turnausvoittoon saakka ja sai itselleen himoitun BCL:n runkosarjapaikan.

Viime kaudella Jonava tuli Liettuan pääsarjassa kuudenneksi, voittamalla 18 ja häviämällä 15 ottelua. Jonava hävisi pudotuspelien välierissä Rytakselle otteluvoitoin 3-0 (Rytas hävisi finaaleissa Zalgirisille otteluvoitoin 3-1), mutta pelasi sen jälkeen vielä paras viidestä ottelusarjan Lietkabelisiä vastaan, jossa tappio tuli otteluvoitoin 2-3.

Jonava on aloittanut Liettuan pääsarjan neljällä voitolla ja yhdellä tappiolla. Ainoa tappio on tullut suurseura Zalgirisille. Euroliigassa pelaava Zalgiris oli kotonaan parempi pistein 86-69. Jonava voitti toisessa ottelussaan kotona Mazeikiain 82-79. Tämä oli sikäli mielenkiintoinen ottelu, että Mazeikiainin joukkueessa pelaavat Henri Kantonen ja Daniel Dolenc. Tuossa ottelussa Kantonen teki 24 minuttissa tehot 3/5/4 ja Dolenc 18 minuutissa 6/2.

Jonava CBet kokoonpano ja Liettuan pääsarjan tilastot (minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#0 Mike LEWIS Point Guard 185cm QAT 19/02/1998 (25min/14,2/1,4/5/2 riistoa)

#2 Michael HUGHES Center 203cm USA 01/02/1998 (21min/8,4/3,8/2,4/1 riisto)

#4 Strahinja MICOVIC Power Forward 204cm SRB 28/09/1992 (33 min/12,6/6,2/1,8/1 torjunta)

#8 Lukas KREISMONTAS Shooting Guard 198cm LTU 08/04/2001 (19 min/5,6/1,8/1/3p 50%)

#9 Edvinas SESKUS Guard 194cm LTU 10/03/1995 (27 min/8/3,6/3

#10 Ivan GANDIA Guard 182cm PUR 14/09/1997 (18 min/9/1,8/3,7/3p 42,9%)

#13 Robertas SYCIUS Shooting Guard 181cm LTU 09/11/1999

#17 Aleksandar MARELJA Center 209cm SRB 06/12/1992 (20 min/9,8/4,4/1,2)

#22 Tauras JOGELA Small Forward 202cm LTU 02/05/1993 (25 min/13,8/4,8/1,2/1 riisto)

#77 Nojus MINEIKIS Forward 200cm LTU 29/11/2000 (16min/3,2/1,6)

Nedas RAULUSEVICIUS Small Forward 194cm LTU 19/06/2002

Dominykas CERNIUS Center 204cm LTU 03/03/2004

#0 Mike Lewis toimii liettualaisten takamiehenä )kuva: BCL)

-Jonava on aloittanut Liettuan sarjan vahvasti, päävalmentaja Janne Koskimies aloittaa keskiviikon ottelun ennakoinnin. He hävisivät sunnuntaina Zalgirikselle, joten alla on ottelu euroliigajoukkuetta vastaan. Kun peli oli sunnuntaina, niin heillä oli keskiviikon otteluun hieman lyhyempi valmistautumisaika kuin meillä.

Jonavalla on yhdeksän pelaajan rotaatio. He ovat erittäin isokokoinen ja fyysinen joukkue. Liettuan sarjassa he ovat pelanneet palloa eniten korin läheisyyteen. Joukkueessa on kaksi jenkkitakamiestä. Mike Lewis, joka on heidän aloittava takamies ja numero kymmenen Ivan Gandia, joka on kova kolmenpisteenheittäjä. Sen jälkeen joukkue on isokokoinen. Kakkos- ja kolmospaikalla ovat Kreismontas ja Seskus, jotka ovat molemmat isoja sekä fyysisiä. Avainpelaaja on numero neljä Strahinja Micovic. Micovic on kokenut Serbi, joka aloittaa pelipaikalla neljä, mutta siirtyy myös kolmospaikalle eli pienemmäksi laituriksi, kun vaihdosta tulee kentälle kokenut Tauras Jogela, joka hyökkää kovaa korille.

Jonavan #4 Strahinja Micovic on avainpelaaja (kuva: BCL)

Sentterinä eli vitospaikalla aloittaa Michael Hughes, joka on fyysinen 203 senttinen jässikkä. Häntä tuuraa 209 senttinen Serbi Aleksandar Marelja, joka on myös kokenut, iso ja fyysinen, mutta pystyy heittämään myös kolmosia.

Jonavalla jakautuvat pisteet tasaisesti. Heillä on seitsemän eri pelaajaa, jotka ovat tehneet pisteitä 8-14 pinnan keskiarvolla. He tulevat varmasti meitä vastaan pelaamaan palloa korin läheisyyteen. Heiltä ehkäpä puuttuu korille hyökkäävä takamies-laituri, eikä pallonkäsittelyvoimaa ole välttämättä paljoa.

Meidän tavoitteena on pistää kova paine heidän takamiehiin ja pakottaa muita pelaajia tuomaan palloa ylös. Meidän pitää olla aggressiivinen kokokentänpuolustuksessa. Jos lähdemme pakittamaan ja annamme heidän tuoda palloa helposti ylös sekä pelata palloa helposti korisläheisyyteen, niin olemme vaikeuksissa. Meidän isonpään pitää pysyä poissa virhevaikeuksista.

Jonava on tehokas kakkosissa, jos joukkueita vertailee keskenään. Heidän kakkosten prosentti on yli 60, missä he ovat meitä edellä (KB 50,3 %), vaikka heittomäärät ovat saman suuntaisia. He ovat myös päässeet enemmän vapaaheittoviivalle. Jonava on tilastoinut 20 syöttöä per peli ja menettänyt alle 10 kertaa ottelua kohden, mitkä kertovat siitä, että vaikka pelaavat palloa sisään, mutta osaavat syöttää myös ulos heittäjille, Koskimies päättää vastustajan analysoinnin.

Jonava saapui Kauhajoelle tiistaina iltapäivällä ja he harjoittelevat IKH Areenalla tiistaina illalla sekä keskiviikkona kello 11.30. Uteliaat voivat suunnata IKH Areenan maittavalle lounaalle keskiviikkona ja ruokailun ohessa voi seurata liettualaisten viimeistelyharjoituksia.

FIBA Europe Cupin avausottelu Karhubasket – Jonava CBet keskiviikkona 18.10. kello 18.30 IKH Areenalla.

IKH Areenan ovet avautuvat kello 16.30 ja samalla käynnistyy lipunmyynti areenan aulan lipunmyyntipisteessä. Ennakkoon lippuja voi ostaa osoitteesta Lippu.fi.