UUTISET

19.10.2023

KARHUBASKET HÄVISI FIBA EUROPE CUP -AVAUKSEN

Kauhajokisilla oli täysi iltapohde Jonavan pelaajien kanssa korin läheisyydessä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket avasi FIBA Europe Cupin kotiottelulla IKH Areenassa keskiviikkona, kun vieraaksi oli saapunut Liettualainen Jonava CBet. Viime kaudella kauhajokiset etenivät aina FIBA Europe Cupin välieriin saakka. Tällä kaudella paikka europeleihin irtosi, kun mestari Seagulls ei halunnut osallistua BCL:n karsitoihin, mutta Karhubasketilla halua oli. Tie nousi pystyyn BCL:ssä, mutta sieltä aukesi paikka FIBA Europe Cupin lohkovaiheeseen.

Päävalmentaja Janne Koskimies piti ennakkoon lohkon suosikkina Jonavaa ja Saksan Budnesliigassa pelaavaa Rostockia. Jonava tiedettiin isokokoiseksi ja fyysiseksi, eikä kenttätapahtumat todistaneet tätä tietoa vääräksi. Kauhajokiset kärsivät myös jo ennen ottelua takaiskun, kun isoista pelaajista puuttui Malik Ellison (keskivartalovamma).

Topias Palmi teki 24 pistettä ja upotti kuusi kolmosta 50 % tarkkuudella (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasketin tavoitteena oli pelata aggressiivista puolustuspeliä ja mennä lujaa hyökkäyslevypalloihin. Tämä toteutuikin avauspuoliajalla. Kauhajokiset veivät ensimmäisen puoliskon levyrit 24-18 ja haki 14 hyökkäyslevypalloa, joista tehtiin 13 pistettä.

Avauskymppi pelattiin läpi lukemissa 14-18, mutta toisella neljänneksellä pistehanat avautuivat. Tahj Eaddy (30/1/5) ja Topias Palmi (24/1) heiluttivat korisukkaa ahkerasti ja Eaddyn saaliina oli puoliaikaan mennessä 15 pistettä. Karhubasket nousi 8-0 jaksolla hiukan ennen taukoa 41-37 johtoon, mutta liettualaiset pääsivät silti tauolle 41-42 johtoasemassa.

Tahj Eaddyn saalis oli peräti 30 pistettä ja viisi syöttöä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Ottelun ratkaisu nähtiin kolmannella neljänneksellä, jonka vieraat voittivat 16-31. Vielä kympin puolivälissä lukemat olivat siedettävät (50-57), mutta sitten vieraat menivät menojaan. Kauhajokisten yltiöaggressiivinen puolustus tuotti runsaasti virheitä, jota vieraiden kokeneet pelaajat osasivat käyttää hyväkseen, eikä kotijoukkueen pelityyli sopeutunut tiukkaan linjaan. Yksistään kapteeni Tauras Jogela (10/8/2) hankki 14 vaparia, kun koko oranssipaitojen joukkue pääsi vapaaheittoviivalle 10 kertaa.

Jonava meni 0-15 jaksolla 57-78 johtoon, eikä ottelun voittajasta enää ollut epäselvyyttä. Karhubasket kuitenkin taisteli, sillä tällä kaudella ainoastaan alkulohkojen voittajat lunastavat suoran paikan toiseen lohkovaiheeseen. Lopuista kuudesta paikasta taistelevat kymmenen lohkokakkosta, joista vain kuudelle on luvassa lisäpelejä 16 parhaan joukossa.

Karhubasket sai toisella puoliajalla enää vain kaksi hyökkäyslevyriä ja Jonava voittikin levyrit 35-37. Vieraat kierrättivät palloa hyvin, hakien korin läheisyydestä mieluisia ratkaisupaikkoja. Jonava tilastoi 25 syöttöä ja upotti kakkoset 65,7 sekä kolmoset 50 prosentin tarkkuudella. Kotijoukkueen oli tyytyminen matalampiin onnistumisprosentteihin, sillä kakkoset osuivat 42,9 ja kolmoset 40,4 prosentin tarkkuudella. Karhubasket menetti avauspuoliajalla pelivälineen vain viisi kertaa, mutta toisella puoliskolla niitä tuli yhdeksän lisää ja liettualaiset tekivät niistä 22 pistettä.

Oliver Kandén (9/4/3) pelasi hyvin ensimmäisessä europelissään (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Jonavalta pääsi viisi pelaajaa yli 10 pisteen rajan. Takamies Mike Lewis (22/2/3) ja Serbilaituri Strahinja Micovic (18/5/3) olivat ahkerimmat korisukan heiluttajat. Karhubasket ei saanut kaksikon Eaddy – Palmi lisäksi muita pelaajia yli 10 pisteen rajan.

Karhubasketin seuraava FIBA Europe Cupin ottelu on ensi keskiviikkona Saksassa, jossa Rostock isännöi kauhajokisia. Kyseessä on molemmille iso ottelu, sillä myös saksalaiset hävisivät ensimmäisen ottelun, kun Larnaka oli Kyproksella avausottelussa parempi pistein 78-76.