UUTISET

14.10.2023

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – KATAJA BASKET

Tekeekö Courtney Fortson ensiesiintymisen Korisliigassa lauantaina? (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasket (1 voitto/2 tappiota) jatkaa Korisliigan otteluita lauantaina kotona IKH Areenassa, kun vierasjoukkueeksi saapuu Kataja Basket (3/0). Kauhajokiset hakivat kauden ensimmäisen voiton keskiviikkona Salosta. Kataja johtaa Korisliigaa puhtaalla saldollaan, voitettuaan kaikki kolme otteluaan. Seagulls ja BC Nokia kärsivät perjantaina kauden avaustappiot.

Molemmat joukkueet ovat mukana FIBA Europe Cupin runkosarjassa, joka pyörähtää käyntiin keskiviikkona 18. lokakuuta. Kauhajokiset aloittavat europelit kotona IKH Areenassa, jonne vieraaksi saapuu liettualainen Jonava CBet. Katajan europelit alkavat Varsovassa, kun Legia Warszawa isännöi joensuulaisia Puolassa. Mutta ei hypätä europeleihin vielä, vaan pidetään fokus tiukasti Korisliigassa.

Lauantain ottelu alkaa IKH Areenassa kello 18. IKH Areenan ovet aukeavat ja lipunmyynti käynnistyy kello 16. Samalla hetkellä myös ravintolat alkavat palvella asiakkaita. Pääsylippuja saa ennakkoon myös osoitteesta Lippu.fi ja R-Kioskeilta kautta maan.

Karhubasket kohtasi keskiviikkona vieraissa Salon Vilppaan. Pelaaminen oli ollut kauden kahdessa ensimmäisessä ottelussa tuskaista, mutta nyt palloon saatiin liikettä ja muutama onnistunut kaukoheitto aukaisi pelaamista. Tämä siis avauspuoliskolla. Toisella jaksolla Vilpas tuli tasoihin, mutta lopussa oranssipaidat olivat parempia ja kirjasivat helpottavan avausvoiton nimiinsä.

Karhubasket voitti keskiviikkona levypallot 35-45, mutta menetyksissä on vielä varaa karsia (14 kpl) ja kaukoheittopeliin pitää keksiä lääkkeitä, jotta kolmoset uppoavat tarkemmin (24 %). Lääke voi olla uuden takamiehen Courtney Fortsonin saaminen mukaan. Fortsonin tekeminen harjoituksissa on näyttänyt hyvältä ja syötöt ovat teräviä.

Kataja on päästänyt omiin vain keskimäärin 71,3 pistettä kolmessa ottelussa. Lukema on Korisliigan pienin. Karhubasketin vastustajat ovat tehneet 78,3 pistettä kolmessa ottelussa, mikä on sarjan kolmanneksi paras lukema. Kauhajokisilla pitäisi olla levypalloissa etulyöntiasema, sillä oranssipaidat poimivat 44,7 levyriä ottelua kohden, kun joensuulaisten vastaava lukema on 36,3 levypalloa.

Kataja kohtasi keskiviikon kierroksella kotona Tampereen Pyrinnön ja kirjasi siitä lopulta 77-71 voiton. Sitä edelsi tiukka 68-67 voitto Kotkassa ja kauden avausottelussa Kataja voitti kotona Kobrat pistein 79-76. Katajan puolustus on pitänyt vastustajien kolmosprosentin vain pikkuisen liköörin alkoholipitoisuutta korkeampana eli 23,4 prosentissa. Lisäksi vastustajalle on aiheutettu 17,7 menetystä. Kataja on sarjan pallovarmimpia joukkueita, kun se menettää pelivälineen vain 11 kertaa ottelussa. Katajan oma kaukoheittopeli ei vielä ole ollut uomissaan, sillä kolmoset ovat uponneet 29,2 prosentin tarkkuudella. Toki sekin on useamman prosenttiyksikön parempi, kuin Karhubasketin 23,4 prosenttia.

Katajan pelin avaimena on ollut kolmikon Nike Sibande – Amanze Egekeze – Tuomas Hirvonen pelaaminen. 193 senttinen laituri Sibande on tehnyt pisteitä 22 keskiarvolla. Lisäksi hän on poiminut 9,7 levypalloa). Sibande pelasi viime kaudella Pittsburghin yliopistossa (8,4/4,1/1,2) ja aloitti ammattilaisuransa tänä syksynä Joensuussa. Egekeze pelasi Katajassa jo viime kaudella ja on tällä kaudella tehnyt 18,3 pistettä ottelua kohden. Viime kaudella Egekeze teki 13,5 pistettä per ottelu. Vikkelän Tuomas Hirvosen tietävät kaikki Korisliigaa seuraavat. Hirvonen on tehnyt 14,3 pinnaa ottelua kohden ja on upottanut kakkoset yli 60 prosentin tarkkuudella.

Uusia pelaajia Katajassa ovat Henri Permanto, sekä jenkit Grant Singleton ja Vatangoe Donzo. Donzon on tarkoitus pelata enemmän divari B:ssä, mutta kun Kataja purki aikaisemmin tällä viikolla sentteri Devin Thomasin (2/6/2) sopimuksen, niin Donzo ottaa hänen paikkansa, ennen kuin joensuulaiset löytävät uuden sentterin. Kotkasta lähtöisin oleva Permanto pelasi kaudella 2021-2022 Kouvoissa, mutta häneltä jäi koko viime kausi väliin ikävän loukkaantumisen takia.

Katajan kokoonpano ja keskiarvot (pisteet/levypallot/syötöt):

#1 Nike Sibande, laituri, 193 cm (22/9,7/3,7).

#4 Tuomas Hirvonen, takamies, 181 cm (14,3/4,7/4,7/1,3 riistoa)

#5 Grant Singleton, takamies, 183 cm (1,7/2/3)

#8 Otso Purmonen, takamies, 186 cm

#10 Sebastian Lindberg, takamies, 193 cm (4/0,3/1)

#12 Amanze Egekeze, laituri, 203 cm (18,3/6/2/1,3 riistoa)

#20 Vatangoe Donzo, laituri, 201 cm (2,5/2,5/2,5 torjuntaa)

#21 Teemu Knihtinen, laituri, 194 cm (2,3/1,7)

#23 Thomas Tumba, laituri, 196 cm (8/4,7/2 riistoa)

#45 Henri Permanto, laituri, 198 cm (2,5/0,5)

Karhubasket ja Kataja ovat kohdanneet Korisliigassa 61 kertaa. Kauhajokiset ovat voittaneet otteluista 32, joten tasaista on ollut. Viimeiset 10 kohtaamista ovat kuitenkin menneet Karhubasketin tahdissa, kun oranssipaidat ovat voittaneet noista kohtaamisista yhdeksän. Karhubasket pääsee lauantain kohtaamiseen seitsemän ottelun voittoputkessa (Katajaa vastaan).

Päävalmentajien Janne Koskimies ja Petri Virtanen ennakkokommentit ottelusta tulevat näkyviin lauantaina kello 10 korisliiga.fi sivustolle. Samalla selviää myös alustavat kokoonpanot. Ne löytyvät TÄSTÄ linkistä.

Karhubasket – Kataja Basket lauantaina 14.10. kello 18 IKH Areenassa.

Liput ennakkoon osoitteesta Lippu.fi. Lipunmyynti areenalla alkaa lauantaina kello 16.