UUTISET

21.10.2023

OTTELUENNAKKO: KOUVOT – KARHUBASKET

Karhubasket (2 voittoa/2 tappiota) lähtee lauantaina fanibussin tukemana hakemaan kolmatta perättäistä voittoa Kouvolasta, jossa Kouvot (3 voittoa/1 tappio) isännöi kauhajokisia. Oranssipaidat hävisivät keskiviikkona kotona IKH Areenassa FIBA Europe Cupin avausottelun Liettualaiselle Jonava CBetille pistein 88-104.

Kouvojen hyökkäyspeli on ollut koko Korisliigan parasta. Pisteitä tulee 100,8 ottelua kohden ja kakkosten osumatarkkuus on 55 prosenttia, mikä on sarjan kolmanneksi paras lukema. Ainoastaan Seagulls on alkukaudesta pisteitä yli 90 per ottelu (93,5), joten eroa muihin joukkueisiin on paljon. Karhubasket on tehnyt neljässä ottelussa 77 pistettä per peli, joten lauantaina teemana onkin Kouvojen hyökkäys vastaan oranssipaitojen puolustus.

Karhubasket hävisi kauden kaksi ensimmäistä otteluaan. Avausottelussa sarjakärki Korihait oli parempi pistein 86-81. Sitä seurasi kotitappio BC Nokialle 67-80. Loppunumerot näissä otteluissa eivät kuvaa joukkueiden tasoeroa, vaan mairittelevat kauhajokisia. Kurssi kääntyi vierasottelussa Vilpasta vastaan, jossa Karhubasket aloitti hyvällä sykkeellä. Alun johto suli pois, mutta avausvoitto saatiin matkaan lukemin 69-72. Toinen voitto tuli edellisessä kotipelissä viime lauantaina IKH Areenalla Katajasta pistein 88-80.

Karhubasketin tukijalkana on tällä kaudella ollut levypallopelaaminen. Oranssipaidat ovat poimineet 45,5 levyriä ottelua kohden. Hyökkäyslevypalloja on haettu 15,8 ottelua kohden. Kouvoja vastaan näistä ei hirveästi etulyöntiasemaa saada, sillä Kouvojen hyökkäyslevypallomäärä on täsmälleen sama ja puolustus päässä kouvolalaiset ovat napanneet 27,5 levyriä (KB 29,8).

Karhubasket on tuskaillut kaukoheittojen kanssa. Kolmoset ovat uponneet vain 27,7 prosentin tarkkuudella, mutta edellinen Korisliigan ottelu Katajaa vastaan (3p 44 %) ja keskiviikon europeli (3p 40,4 %) antoivat viitteitä joukkueen potentiaalista kolmosissa. Kouvot ovat upottaneet kolmosensa 33,3 prosentin tarkkuudella.

Karhubasketin harmina ovat olleet alkukaudesta menetykset. Niitä on tullut 13,8 ottelua kohden. Vaikka kahdessa voittopelissä niitä onkin tullut huomattavasti tappiopelejä vähemmän, niin niitä tulee silti liikaa. Kouvot ovat vielä riistäneet pelivälineen vastustajilta 10,3 kertaa ottelussa, jolla lukemalla he johtavat Korisliigan riistotilastoa, joten pallokontrollin merkitys korostuu entisestää lauantaina.

Kouvojen kokoonpano ja tilastot (minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#0 Kyle Lofton, takamies, 192 cm (31 min/12/4/5,3/2 riistoa)

#1 Joel Mäntynen, laituri, 199 cm (28 min/15,8/6,3/5,5/1,3 riistoa)

#2 Malik Bowman, laituri, 203 cm (3 ott/17 min/7,7/3/2 torjuntaa)

#3 Kamau Stokes, takamies, 184 cm (3 ott/19 min/11,7/2/2,7)

#4 Ricardo Lindo, laituri, 198 cm (27 min/21,5/7,8/1,5/2,5 riistoa/2,3 torjuntaa)

#6 Patrik En, laituri, 193 cm

#7 Patrik Hautala, sentteri, 206 cm

#10 Henry Boyd, takamies, 178 cm (24 min/8,8/3/1,5/1,8 riistoa)

#11 Quanterrius Jackson, laituri, 193 cm (2 ott/21 min/20/6,5/1/2,5 riistoa)

#20 Eemeli Salmi, laituri, 200 cm (3 min)

#21 Topias Jokela, sentteri, 204 cm (21 min/5,3/3,5)

#22 Aarni Korkiatupa, laituri, 198 cm (3 ott/12 min/2,7/2/1)

#28 Aapeli Alanen, laituri, 201 cm (21 min/10,5/5,3/1)

#33 Teemu Kristeri, laituri, 195 cm (2 ott/3 min/1)

Kouvojen tehomiehenä on häärinyt 198 senttinen laituri Ricardo Lindo. Lindo on pussittanut 21,5 pistettä ottelua kohden ja upottanut kakkoset 70 sekä kolmoset 50 prosentin tarkkuudella. Hän on hakenut 2,8 hyökkäyslevypalloa, riistänyt pallon vastustajalta 2,5 kertaa ottelussa ja ehättänyt vielä torjumaan 2,3 kertaa ottelua kohden.

Quanterrius Jackson on kahdessa pelissä tehnyt keskiarvoksi 20 pinnaa. Nämä ovat syntyneet 45 prosentin kakkosilla ja peräti 60 prosentin kolmosilla. Kotimaisen osaston tähtiä ovat maagista alkukautta pelaava Joel Mäntynen sekä ulkomailta Korisliigaan palannut Aapeli Alanen. Mäntynen lähenteli KTP ottelussa toisena kotimaisena pelaajana tripla-tuplaa, joka lopulta jäi vain yhden syötön päähän.

Kouvot on poiminut alkukaudesta voitot kotona Lahdesta 112-71 ja KTP:stä 98-86, sekä vieraissa Pyrinnöstä 84-107. Ainoa tappio on tullut Lapualla, josta kouvolalaiset lähtivät kotimatkalle 99-86 tappion jälkeen. Tappio-ottelussa Kouvot onnistuivat kakkosissa vain 41 ja kolmosissa 34 prosentin tarkkuudella. Kouvot on jakanut syöttöjä 18 keskiarvolla, mutta Lapulla niitä tuli vain 12 kappaletta. Jackson ei Lapualla pelannut, vaan neljäntenä jenkkinä hääri Malik Bowman, joka kirjasi vajaan kahdeksan minuutin peliajalla nolla pistettä ja kaksi levypalloa.

Kouvot ja Karhubasket ovat kohdanneet Korisliigassa 62 kertaan. Kauhajokiset ovat voittaneet näistä 38 ja kouvolalaiset ovat kirjanneet sarjapisteet (tai voiton) nimiinsä 24 kertaa. Viimeisistä 10 kohtaamisesta oranssipaidat ovat voittaneet kahdeksan kamppailua.

Valmentajien ennakokommentit:

Janne Koskimies, päävalmentaja Karhubasket:

Keskiviikon Jonava-kohtaamisen jälkeen on odotettavissa täysin toisenlainen vastustaja, kun matkaamme Kouvojen vieraaksi. Pallonmenetysten minimointi, kurinalaisuus hyökkäyslevypallopelaamisessa ja 1vs1 puolustuksessa onnistuminen ovat avainasioita illan ottelussa. Kouvot ovat toistaiseksi tehneet yli 100 pistettä ottelua kohden, joten odotettavisssa on kova testi meidän puolustukselle.

Karhubasketin alustava kokoonpano: Eaddy, Fortson, Luukkonen, Hopkins, Kanden, Spencer, Innamaa, Ikkelä, Hakamaa, Palmi.

Päävalmentaja Jyri Lehtonen Kouvot:

Karhu Basket on saanut kasattua jälleen kerran kovan rosterin. Vaihdokset ovat hieman sekoittaneet joukkueen kehitystä, mikä on normaalia. Meillä oli haastava treeniviikko, muutama poissaolo hankaloitti harjoittelua. Stokes on sivussa pidempään, Mäntynen taisi selvitä säikähdyksellä?

Kouvojen alustava kokoonpano: Lofton, Bowman, Lindo, Boyd, Jackson, Jokela, Korkiatupa, Alanen ja Kristeri.

Kouvot – Karhubasket lauantaina kello 17 Kouvolan MLL Areenalla.

Ottelua voi katsella suorana Ruudun välityksellä.