UUTISET

01.02.2022

OTTELUENNAKKO: TAMPEREEN PYRINTÖ – KARHUBASKET

Korisliigan runkosarja lähenee loppuaan ja viimeiset pelit saadaan pelattua tällä viikolla. Tai sitten ei. Karhubasketilla (18 voittoa/2 tappiota) on ohjelmassa kaksi vierailua Pirkanmaalle ja molemmat tapahtuvat tällä viikolla. Reissut aloitetaan keskiviikkona Pyynikiltä, jossa Tampereen Pyrintö (11/9) isännöi kauhajokisia.

Vastakkain on Koriliigan kuntopuntarin kaksi parasta joukkuetta. Molemmat ovat voittaneet viisi viimeistä otteluaan. No oranssipaitojen voittoputki on venynyt seitsemään otteluun, mutta Pyrintö on kairannut itsensä voitoilla yläloppusarjan porteille. Voitto keskiviikkona lähes varmistaisi sen.

Karhubasket on viime pelit pelannut ilman maajoukkuetakamies Henri Kantosta, joka on vielä muutaman viikon sivussa alavartalovamman takia. Poissa on ollut myös Lee Skinner, mutta hänen paluunsa lähenee koko ajan. Viime viikolla Karhubasket solmi pelaajasopimuksen Teemu Suokkaan kanssa, mutta häneltä jäi viime sunnuntain kärkiottelu väliin flunssan takia. Nähdäänkö Suokkaan ensiesiintyminen keskiviikkona ratkeaa vasta ottelupäivänä.

Voittoputkessa oranssipaitojen kovuuden ovat kokeneet Kobrat, Kouvot, Bisons, KTP, Kataja, Lahti ja Gulls. Näistä vieraissa on voitettu Kouvot ja Kataja. Karhubasket on pitänyt vastustajat 69,6 pisteessä per ottelu, mutta nyt vastassa on sarjan kolmanneksi paras hyökkäysjoukkue, joten tarkkana saa olla.

Joukkueet kohtasivat marraskuun alussa karhuluolassa ja silloin Karhubasket oli parempi pistein 105-84. Pyrinnön joukkue on tuosta muuttunut paljon, joten siitä ottelusta on turha vetää mitään isompia johtopäätöksiä. Keskiviikkona on joukkueiden 68 kohtaaminen Korisliigassa ja näistä Pyrintö on voittanut 37. Viimeiset viisi ovat menneet kauhajokisten tahdissa ja Pyrinnön viimeisin voitto tuli maaliskuun lopussa 2021.

-Runkosarjan toiseksi viimeisen kierros edessä, kun suuntaamme Pyynikille voittoputkessa olevan Pyrinnön vieraaksi, Janne Koskimies aloittaa pelin ennakoinnin. – He ovat tehneet muutoksia sekä joukkueeseen, että pelitapaan ensimmäisen kohtaamisemme jälkeen, joten siitä emme pysty hirveästi ottamaan asioita mukaan tähän otteluun. – Heidän tehokkaiden 1vs1 pelaajien puolustuksessa onnistuminen tulee varmasti olemaan se avainasia meille, Koskimies pohtii.

Karhubasketin kokoonpano: Jones, Rougeau, Suokas GTD 25%, Kaukiainen, Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Toppin, Carter, Peltonen.

Pyrintö oli jo heittämässä pyyhettä kehiin yläloppusarjan osalta joulukuun puolivälissä, kun se hävisi Uudessakaupungissa Korihaille 88-81. Vielä ennen joulu- ja koronataukoa se pesi kasvonsa ja kävi hakemassa 85-94 voiton Lahdesta.

Kun pelit jatkuivat tammikuussa, niin Pyrintö on ollut pysäyttämätön. 100-90 kotivoittoa Kobrista seurasi kolme kovaa vierasvoittoa Kouvoista 95-103, Seagullseista 76-79 ja viime lauantaina Vilppaasta pistein 74-81. Nämä voitot ovat nostaneet tamperelaiset yläloppusarjan puolelle, kun sillä on jäljellä kaksi kotiottelua. Kahdella voitolla yläloppusarjapaikka on varma, yhdellä todennäköinen, mutta kahdella tappiolla ruvetaan runkosarjan päätöksen jälkeen laskemaan keskinäisiä otteluita tasapisteisiin päätyneiden joukkueiden kanssa.

Kouvoja vastaan Pyrintö voitti levypallot 35-41, jakoi 20 syöttöä ja upotti kolmoset 42 prosentin sekä kakkoset 54 prosentin tarkkuudella. Tehomies Ike Smith iski 34 pistettä ja poimi 10 levypalloa. Osku Heinonen upotti 19 pinnaa, repi viisi levypalloa ja jakoi kolme syöttöä.

Gullseja vastaan Pyrintö upotti kakkoset 65 prosentin tarkkuudella. Joukkueelle tuli vain kahdeksan menetystä ja helsinkiläisten 11 menetyksestä rokotettiin 10 pisteellä. Vaikka Pyrintö hävisi levypallot 38-36, niin se teki 10 hyökkäyslevyristä 14 pistettä. Ike Smith tehtaili 19 pisteen ja kahdeksan levypallon saldon. Vilpasta vastaan Smith teki 23 pistettä ja Heinonen teki 20 pisteen saldon. Tamperelaiset olivat levypalloissa parempia numeroin 34-45, hakien 10 hyökkäyspään irtopalloa ja teki niistä 12 pistettä.

Pyrinnön vahva vire henkilöityy Ike Smithiin ja Osku Heinoseen. Smith on pelannut nyt Korisliigassa seitsemän ottelua ja tehnyt tilastoin keskiarvoiksi 23,9 pistettä ja 6,7 levypalloa. Smith upottaa kakkoset 62,5 prosentin tarkkuudella. Kolmosissa tarkkuus on 36,4 prosenttia ja hän hankkii 6,7 vaparia ottelua kohden. Smith onkin yhdessä Karhubasketin Severi Kaukiaisen kanssa kiinni tammikuun kuukauden pelaajan palkinnossa eli tittelissä Valopikku. Heinonen (15/2,6) tunnetaan tarkkana heittäjänä. Kakkoset osuvat sukkaan 66,4 prosentin ja kolmoset 38,6 prosentin tarkkuudella.

Vaikka kaksikko Smith – Heinonen on ollut vakuuttava, niin pelin parantumiseen on tarvittu koko joukkueen panosta. Emanuel Shepherd (12,2/6,2/2,9), Devante Foster (11,7/8,5/1,6) ja David Gonzalvez (9,2/2,4/3,5) muodostavat Smithin takana laadukkaan ja tasaisen jenkkikolmikon. Tomas Pihlajamäki (5,4/2,8), Valtteri Leppänen (3/1,1), Lassi Kilpinen (5,7/1,5/2,1), Eero Lehtonen (1,5/1,6) ja loukkaantumisista kärsinyt Panu Peltokangas (2,1/1) antavat valmentaja Miikka Sopaselle työkaluja oman pelin pyörittämiseen.

Pyrintö on vaihtanut paikkapuolustuksen perinteiseen miesvartiointiin, joka on selkeyttänyt joukkueen pelaamista puolustuspäässä. Toki Pyrintö väläyttelee paikkaakin, jolla se sotkee vastustajan hyökkäyspeliä. 11 voittopelissä Pyrintö on upottanut kolmoset 38,2 prosentin tarkkuudella. Tappioissa tarkkuus on jäänyt 30,3 prosenttiin. Eroa on myös levypalloissa. Tappioissa Pyrintö saa niitä 34,7 kappaletta, voittopeleissä levypalloja tulee 39,2. Syöttöjä tilastoidaan voittopeleissä 18,3 ottelua kohden, kun tappioissa keskiarvo jää 14,1 syöttöön.

Kun vertailee Karhubasketin ja Pyrinnön tilastoja, niin kauhajokiset ovat edellä levypalloissa. Oranssipaidat ovat tässä tilastossa koko Korisliigan paras. Pisteissä ja heittoprosenteissa joukkueet ovat tasavahvoja. Pyrinnölle tulee menetyksiä 14,6 per ottelu, kun Karhubasket menettää pelivälineen vain 11,4 kertaa ottelussa. Pyrintö riistää pallon 9,2 kertaa ottelussa, joka on sarjan paran noteeraus. Kauhajokiset ovat tässä hieman perässä, 8,4 riiston keskiarvolla.

Tampereen Pyrintö – Karhubasket keskiviikkona kello 18.30 Pyynikin palloiluhallissa. Peli on katsottavissa suorana Ruudun välityksellä.