UUTISET

21.01.2022

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – LAHTI BASKETBALL

Karhubasket (16 voittoa/2 tappiota) palasi koronatauon jälkeen parketille keskiviikkona, kun se haki huikean heittopelin avustuksella 78-106 voiton Joensuusta. Paluu kotiluolaan tapahtuu lauantaina, kun vieraaksi saapuu Lahti Basketball (8/10). Lahtelaiset tavoittelevat paikkaa yläloppusarjaan, joten pelissä riittää panosta.

Valitettavasti tärkein puuttuu lauantaina kotiottelusta. Se tärkein on maan paras yleisö, joka on ollut tukemassa Karhubaskettia loistavasti läpi vuosien. Koronatilanteesta johtuen, pelit pelataan suljetuin ovin ainakin tammikuun ajan. Lauantaina ottelua voi katsella suorana Ruudun välityksellä, jossa lähetys alkaa kello 16.50 ja ottelu kello 17.

Karhubasketin esitys Joensuussa oli loistava. Vaikka Rene Rougeau (korona), Cameron Jones (korona) ja Lee Skinner (alavartalovamma) puuttuivat kokoonpanosta, niin oranssipaidat dominoivat levypalloja, voittaen ne peräti 18-47. Pallo liikkui iloisesti Henri Kantosen (9 syöttöä) ja Severi Kaukiaisen (14) johdolla, joten vapaat heittopaikat löydettiin. Eero Innamaa upotti kuusi kolmosta ja Miikka Marttinen kahdeksan. Vaikka kolme viisikon pelaajaa puuttui, niin joukkue pelasi sarjajohtajan itseluottamuksella, uskoen omaan konseptiin ja käytti rohkeasti heittopaikat.

Rougeau ja Jones ovat palaamassa pelaavaan kokoonpanoon. Koko joukkue oli harjoittelematta edellisen viikon, mutta sekään ei kentällä keskiviikkona näkynyt. Rougeau ja Jones ovat palanneet yhteisharjoituksiin, mutta pelikunto ratkeaa vasta lauantaina. Paluun kanssa ei kannata hätiköidä.

-Lauantain vastustajamme Lahti Basketball on hyvin erilainen joukkue, kuin keskiviikkona Joensuussa kohtaamamme Kataja, valmentaja Janne Koskimies pohtii ennakkonsa aluksi. – Lahdelta löytyy paljon urheilullisuutta ja pelaajia, jotka pelaavat tarvittaessa useilla eri pelipaikoilla. – He heittävät paljon kolmosia ja ovat päässeet sarjassa eniten vapaaheittoviivalle. – Joukkueiden kokoonpanot elävät nyt ottelusta toiseen, joten nopeisiin muutoksiin on pystyttävä reagoimaan.

Kokoonpano: Jones (GTD 75%), Rougeau (GTD 75%), Kantonen, Kaukiainen, Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Toppin, Carter, Peltonen.

Lahti tavoittelee paikkaa kuuden parhaan joukkoon eli yläloppusarjaan. Lahti löytyy nyt sarjataulukon sijalta kahdeksan, joten kirittävää on pari sijaa. Edellä menevät BC Nokia ja Pyrintö, mutta Pirkanmaalaisilla on kasassa saman verran pisteitä, kuin lahtelaisilla. Kolmikkoa edellä on Vilpas, jolla on 18 sarjapistettä eli etumatkaa on yhden voiton verran. Sarjan tasaisuudesta kertoo se, että Kobrat ovat Lahtea kaksi ja Kataja neljä sarjapistettä perässä. Kaikki on siis mahdollista, kun pelaamatta on neljä ottelua.

Lahden kautta voi luonnehtia tapahtumarikkaaksi. Jenkkinelikko oli auto-onnettomuudessa, jossa ei kuitenkaan tullut henkilövahinkoja. Sitten joukkue pelasi kokonaan kotimaisella kokoonpanolla ja hyvin pelasikin. Sitä seurasi muutamat vaihdokset jenkkiosastolla ja nyt oltiin muutama viikko koronatauolla.

Keskiviikkona Lahti murskasi kotonaan Korihait pistein 114-67. Tuosta ottelusta ei jäänyt jossiteltavaa. Tuota voittoa edelsi neljä perättäistä tappiota Pyrinnölle (85-94), Nokialla (99-103) ja Kouvoille (103-106) kotona, sekä vierastappio Loimaalla (88-75). Ehkäpä koronatauko tuli lahtelaisille ns. kreivin aikaan. Viidestä viimeisestä pelistä Lahti on siis voittanut yhden ja 10 edellisestä kamppailusta neljä.

Keskiviikkona Lahdella oli jalkeilla 10 pelaajan rosteri. Avainmiehistä poissa olivat Arttu Saarijärvi, Ville Karvonen ja Ricky Waxlax. Lisäksi Henri Ventoniemi on sivussa alavartalovamman takia vielä hetken aikaa. Poissaoloista huolimatta Lahti rankaisi Korihaita ankarasti menetyksistä, tekemällä niistä peräti 28 pistettä. Nopeilla lahtelaiset iskivät 19 pistettä. Lahtelaiset ottivat 31 kolmosta, upottaen ne 48 prosentin tarkkuudella.

Lahden kokoonpano:

#1 Arttu Saarijärvi, laituri 200cm.7,4/3,7/1,7.

#3 Zackery Bryant, takamies 188cm. 22,5/2,5/3,5.

#4 Robert Bärlund, laituri 202cm. 1,9/1,2.

#6 Henri Ventoniemi, laituri 207cm. 7,3/5,1/3.

#7 Eemi Luukkonen, laituri 200cm. 7,4/2,4/1,2.

#8 Antonio Ballard, laituri 194cm. 20,3/12,3/2,2.

#9 Eetu Lähdetniemi, laituri 206cm.

#11Khalil Iverson, laituri 196cm. 9,5/5,1/2.

#15 Chris Clarke, laituri 196cm. 6,9/7,4/3,3.

#17 Erik Sajantila, takamies 195cm. 10,1/3,2/1,3.

#21 Roi Byman, laituri 197cm. 2,4/1,1.

#22 Ville Karvonen, laituri 199cm. 5,5/3,1/2,8.

#30 Aleksanteri Ahola, takamies 185cm. 5,5/2,2/1,6.

#47 Ricky Waxlax, laituri 194cm. 9,5/3.

Valmentaja Pieti Poikola peluuttaa joukkuettaan tasaisesti, joten edes aloitusviisikon ennakointia on lähes mahdotonta tehdä. Tietysti mahdolliset poissaolot sotkevat joukkueen peliä, mutta jokaiselle pelipaikalle löytyy vaihtoehtoja.

Väkivahva Antonio Ballard lienee avauksessa. Ballard on tehnyt yli 20 pistettä ottelua kohden, 51 prosentin kakkosilla ja 40 prosentin kolmosilla. Lisäksi Ballard poimii peräti 12,3 levyriä per ottelu. Levypalloista peräti viisi tulee hyökkäyspäässä. Lahden paras pistenikkari on takamies Zackery Bryant, joka tehtailee 22,5 pinnaa ottelua kohden. Bryant osuu kakkosissa 61 prosentin ja kolmosissa 44 prosentin tarkkuudella. Lisäksi hän hankkii 5,3 vaparia ottelua kohden. Ballard pääsee vapaaheittoviivalle peräti 9,2 kertaa otteluissa ja koko Lahden joukkue hankkii 20 vapaaheittoa per peli. Tämä kertoo joukkueen halukkuudesta hyökätä kohti koria, mikä samalla avaa vastustajan puolustusta.

Voittopeleissä Lahti on upottanut kolmoset 37,5 prosentin tarkkuudella. Syöttöjä tulee voittokamppailuissa 19, kun tappioon päättyneissä otteluissa syöttöjä kertyy 14,7. Tämäkin jo selittää hyvää kaukoheittoprosenttia.

-Kauhajoki on tilastollisesti paras hyökkäysjoukkue ja vielä selvemmin edellä muita puolustuksessa, Lahden valmentaja Pieti Poikola aloittaa oman ennakkonsa korisliiga.fi sivustolla. – Joukkue on yhdistelmä hyvää joukkuetoteutusta, lahjakkaita sekä kokeneita pelaajia ja hyvää eforttia. – Kaikki joukkueen pelaajat pysyvät struktuurissa ja ovat kurinalaisia. – Tuollaista joukkuetta vastaan on kiva pelata, vaikkakin todella haastavaa. – Teemme parhaamme ja pyrimme rikkomaan Kauhajoen pelaamista, mikä on helpommin sanottu kuin tehty.

Lahden kokoonpano: Luukkonen, Ahola, Bryant, Ballard, Iverson, Sajantila, Clarke, Bärlund, Lähdetniemi, Byman, Waxlax (GTD 75%), Karvonen (GTD 50%).

Joukkueiden vertailussa huomio kiinnittyy tilastojen yhtäläisyyksiin. Karhubasket tekee 86,9 pistettä ottelua kohden, kun lahtelaiset heiluttavat sukkaa 85,3 pisteen edestä. Levypalloissa joukkueet ovat koko Korisliigan kaksi parasta. Kauhajokiset poimivat 42,7 levyriä ja Lahti 41,2. Kakkosissa prosentit ovat 55,8 – 52,2 kotijoukkueen eduksi ja sama tilanne on kolmosissa 33,2 – 32,2. Isot erot tulevat menetyksistä, joita Karhubasketille tulee sarjassa vähiten 11,3 per ottelu, kun Lahti taasen menettää pelivälineen 17,3 kertaa otteluissa, joka on sarjan huonoin noteeraus. Kauhajoki päästää vain 69,6 pistettä, mutta Lahtea vastaan on tehty 89,9 pistettä per ottelu.

Joukkueet kohtasivat Lahdessa marraskuun puolivälissä ja silloin kauhajokiset pääsivät kotimatkalle 70-83 voiton jälkeen. Tuolloin Karhubasket teki 60 pistettä korin läheisyydestä, Lahti menetti 23 kertaa pallon ja ratkaisu nähtiin jo avauskympillä, jonka vieraat voittivat 6-25.

Joukkueet ovat kohdanneet Korisliigassa seitsemän kertaa. Ensimmäisen kohtaamisen voitti Lahti, hakemalla 84-92 vierasvoiton karhuluolasta 6. päivä lokakuuta 2019. Sen jälkeen oranssipaidat ovat voittaneet kuusi peliä putkeen ja tuon putken toivotaan jatkuvan lauantaina.

Karhubasket – Lahti Basketball lauantaina 22. tammikuuta kello 17. Peli katsottavissa suorana Ruudusta.