UUTISET

28.01.2022

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – HELSINKI SEAGULLS

Korisliigaa johtava Karhubasket (17 voittoa/2 tappiota) isännöin sunnuntaina Korisliigan kärkikamppailussa Helsinki Seagullsia (13/6). Helsinkiläiset ovat sarjassa toisena, ja ovat urakoineet viikolla jo kaksi ottelua, ennen vierailua Etelä-Pohjanmaalle. Pystyykö kauhajokiset voittamaan nyt Gullsit, päättyykö helsinkiläisten kahden ottelun mittainen tappioputki? Siinä kysymykset sunnuntaille.

Karhubasket voitti edellisen ottelunsa kotiluolassa lauantaina, kun Lahti Basketball joutui lähtemään kotimatkalle 111-64 (54-31) tappion jälkeen. Voitto oli oranssipaitojen kuudes perättäinen. Karhubasket on voittanut kaikki kymmenen kotiotteluaan. Kaksi tappiota ovat tulleet vieraissa. Joulukuun alussa Salon Vilpas voitti kauhajokiset 76-65, ja kauden avaustappio tuli marraskuun alussa Gullsien vieraana lukemin 84-75. Helsingissä Lokit naulasivat kolmoset 48 prosentin tarkkuudella sukkaan, joten siinä on jo lääke, jolla oranssipaidat voivat päästä voittokantaan.

Tuo tappio peli Helsingissä oli edellinen kerta, kun Karhubasketilla oli käytössä kaikki kokoonpanon pelaajat. Sen jälkeen sivussa ovat olleet Henri Kantonen, Cameron Jones, Rene Rougeau ja Lee Skinner. Skinnerin alavartalovamma pitää miehen sivussa vielä muutaman viikon. Voittoisassa Lahti ottelussa Kantonen kärsi alavartalovamman, joka pitää takamiehen sivussa pelikentiltä 6-8 viikkoa.

Karhubasket solmi viikolla pelaajasopimuksen Teemu Suokkaan kanssa, joka käsittään tämän kauden lisäksi koripallokauden 2022-2023. 20-vuotias ja 188 senttinen takamies tekee debyyttinsä sunnuntaina. Kaksi edellistä kautta Suokas pelasi USA:n NCAA yliopistosarjassa Ball Staten joukkueessa. Ennen sitä Suokas pelasi HBA:n paidassa divari A:ta ja ehätti edustaa Suomen sekä U19 että U16 maajoukkueissa.

Karhubasketin pelaaminen on soljunut loistavasti viime aikoina. Edes poissaolot eivät ole sotkeneet joukkueen otteita. Puolustus on ollut tiivistä, eivätkä vastustajat ole päässeet tekemään kuin 69,3 pistettä oranssipaitojen vartioimaan koriin. Parissa viime pelissä hyökkäyskin on ollut terävää. Miikka Marttinen ja Eero Innamaa ovat johtaneet hyökkäyspeliä tarkoilla kaukoheitoilla. Takamies Severi Kaukiainen on rakennellut peliä ja avannut syötöillään vapaita heittopaikkoja joukkuekaverilleen.

-Sunnuntain tavoitteena kääntää voimasuhteet kauden ensimmäisestä kohtaamisesta, jossa Seagulls oli niskan päällä, Janne Koskimies aloittaa ennakkonsa. – Meidän täytyy pystyä nyt paremmin kontrolloimaan peliä oman puolustuksemme kautta ja saada nostettua intensiteetti korkealle. – Hyökkäyksellisesti meidän tulee pystyä liikuttamaan palloa ja löytämään tilat, joihin hyökätä. – Teemu Suokas pääsee vetämään ensimmäistä kertaa oranssin pelipaidan päälle.

Karhubasketin kokoonpano: Jones, Rougeau, Suokas, Kaukiainen, Innamaa, Marttinen, Hakamaa, Toppin, Carter, Peltonen.

Seagulls on siis pelannut viikolla jo kaksi ottelua. Tiistaina se hävisi kotikentällä Tampereen Pyrinnölle pistein 76-79 ja torstaina tuomisina Joensuusta oli myös tappio, joka tuli lukemin 78-64.

Seagulls on pelannut yhdeksän vierasottelua ja hävinnyt niistä kolme. Ensimmäinen tappio tuli kauden avausottelussa Kouvojen vieraana (83-78). Toinen tappio tuli ennen reilun kuukauden mittaista koronataukoa joulukuun puolivälissä Kotkassa, jossa KTP oli parempi pistein 96-80. Viimeisin oli torstainen peli Katajan vieraana. Kaksi tappiota peräkkäin ja niitä edelsi vierasvoitto Lapualla lukemin 80-84.

Kisahallissa 10 ottelusta voittoja on tullut seitsemän. Tiistaisen Pyrintö tappion lisäksi sarjapisteet ovat hakeneet BC Nokia 7. joulukuuta 54-59 ja Kobrat marraskuun puolivälissä numeroin 67-79. Tiistain tappiopelissä Gulls tyytyi kaukoheittoihin. 38 kolmosta upposivat vain 34 prosentin tarkkuudella ja kakkosia yritettiin 28 kertaa. Kakkoset upposivat hyvällä 57 prosentin tarkkuudella. Aggressiivisuuden puutteesta kertoo vain seitsemän hankittua vapaaheittoa. Joseph Lawson teki Pyrintöä vastaan 22 pistettä. Lassi Nikkarinen teki nolla pistettä, mutta merkkasi +/-tilastoon lukeman +10, poimi viisi levypallo ja jakoi kahdeksan syöttöä. Shawn Huff oli joukkueensa paras lukemalla +13 ja tehden tilastoihin rivin 13/7/10.

Torstaina Gulls hävisi kolmannen kympin 25-10 ja päästi joensuulaiset niskan päälle. Tiistaina Pyrintö oli ollut parempi kolmannella neljänneksellä 16-24. Joensuussa Lawson teki 26 pistettä, mutta muut helsinkiläiset jäivät alle 10 pisteen. Kataja oli parempi levypalloissa peräti 46-33, hakien 16 hyökkäyslevyriä. Gulls osui kolmosissa vain 31 prosentin tarkkuudella, joten se oli ratkaisevassa osassa. Mainittakoon, että päävalmentaja Jussi Laakso puuttui molemmissa otteluissa penkin päästä ja joukkueen valmennusta johti Vesa Vertio. Laakso saattaa palata johtamaan joukkuetta sunnuntaina Kauhajoella.

Gullsien puolustuspelaaminen on ollut sarjan toiseksi parasta. Se on päästänyt omiin 76,4 pistettä ottelua kohden. Hyökkäyspelaaminen on soljunut hyvin, koko sarjan tarkimman kaukoheittopelin (38,6 %) tahdittamana. Kokenut helsinkiläisryhmä jakaa 21,5 syöttöä per peli, joten hyvät heittopaikat saadaan kaivettua esille.

Tappiopeleissä kolmoset eivät ole uponneet. Prosentti on jäänyt 31,2 prosenttiin, eikä syöttöjäkään ole kertynyt kuin 18 ottelua kohden. Voitoissa kolmoset uppoavat erinomaisella 42 prosentin tarkkuudella ja syöttöjä tilastoidaan 23,1 per peli. Voitoissa Gulls on myös ollut aktiivisempi hyökkäämään kohti koria, joka avaa vastustajan puolustusta ja luo hyvällä pallon liikkeellä niitä vapaita heittopaikkoja. Tästä kertoo vapaaheittojen määrä, joita voittopeleissä tulee 14,6 kappaletta, mutta tappioissa vain 9,3 per ottelu.

Valmentaja Jussi Laaksolla on käytössä kokenut ja laaja rotaatio. Kirkkain tähti on maajoukkuetakamies Petteri Koponen (9,8/1,8/3,7), joka palasi takaisin Korisliigaan pelattua useita vuosia Euroopan isoimmissa sarjoissa. Koponen on jäänyt hieman varjoon, sillä Gullsien tärkein pelaaja on ollut takamies Lassi Nikkarinen (11,8/2,7/5,5). Nikkarinen luottaa myös valmennus, sillä hän pelaa otteluissa yli 30 minuuttia. Ja miksei pelaisi, kun syöttöjen lisäksi hän upottaa kakkoset yli 50 ja kolmoset vain hivenen alle 40 prosentin tarkkuudella.

Antti Kanervo (9,8/2,2/2,6), Tuukka Kotti (8,8/7/2,8), Timo Heinonen (6,1/3,4) ja Shawn Huff (11,1/5,5/1,8) muodostavat takamiesten ympärille oivallisen renkaan. Kun tähän lisätään vielä laadukkaat jenkit Zaccheus Darko-Kelly (10,3/4,1/2,4), Kenneth Manigault (9,8/5,5/2,1) ja Joseph Lawson Ill (16,7/3,2), niin ei ole ihme, että helsinkiläisiä pidetään sarjan suurimpana voittajasuosikkina. 201 senttine Lawson on joukkueen uusin tulokas, mutta hänkin on saanut alle jo kuusi ottelua. Tiistaina Pyrintöä vastaan hän teki 22 pistettä ja jatkoi hyviä otteita Katajaa vastaan, keräämällä 26 pisteen saaliin. Uusi tulokas on myös Marius van Andringa (1,6), joka ei vielä ole saanut heittoja uppoamaan entiseen malliin, mutta sekin on tulossa. Ja jos näinä vaikeina aikoina Gullseilla on ollut vaikeuksia saada täyttä kokoonpanoa peleihin, niin aina kentälle voi heittää Sakari Laaksoa (2), Emil Skyttää (3,6), Santeri Makkosta (1,6) tai Samuli Mäkelää (1,3). Näistä varsinkin Laakso on pelannut viime aikoina hyvin.

Karhubasket – Helsinki Seagulls sunnuntaina kello 17 Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallilla. Valitettavasti kärkikamppailuun ei voida määräysten takia ottaa yleisöä, mutta peli on katseltavissa suorana Ruudun välityksellä.