UUTISET

14.02.2020

OTTELUENNAKKO: LAHTI BASKETBALL – KARHUBASKET

Koko muu Korisliiga on hiljentynyt tauolle, mutta kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut Karhubasket (23 voittoa/9 tappiota) matkaa lauantaina Lahteen, jossa se kohtaa Lahti Basketball (12/20) joukkueen. Karhubasket on turvallisen tuntuisesti sarjakolmosena, mutta lahtelaisten tavoitteena on kammeta mukaan kevään pudotuspeleihin.

Karhubasket kasvatti keskiviikkona kotivoittoputkensa 14 otteluun. Samalla perättäisten voittojen määrä kasvoi neljään. Keskiviikkona Kouvot saivat lähteä kotimatkalle 94-86 tappion jälkeen. Kouvot on juuri se joukkue, jota vastaan Lahti tällä hetkellä pelaa pudotuspelipaikasta, joten mastokaupungissa ollaan varmasti tyytyväisiä.

Vieraskentällä Karhubasket on tällä kaudella pelannut 16 ottelua ja voittanut niistä kymmenen. Viimeiset viisi ottelua kauhajokiset ovat pelanneet saldolla neljä voittoa ja yksi tappio. 10 edellisen kamppailun saldo on kahdeksan voittoa ja kaksi tappiota. Edellinen tappio tuli Salohallissa sarjakakkosta Vilpasta vastaan tammikuun 22. päivä lukemin 90-72. Sen jälkeen oranssipaidat ovat ottaneet sarjapisteet kotiluolassa sarjakärki Gullseilta 91-71 ja sarjajumbo Korihailta 92-76. Vieraissa se kävi voittamamassa Ura Basketin 80-93, ennen keskiviikon voittoa Kouvoista.

Karhubasket on täydentänyt kokoonpanoa Arnold Fripp Jr:llä, mutta hän ei keskiviikon pelissä minuutteja saanut. Fripp saapuu Kauhajoella paikkaamaan Juan Davisin loukkaantumista, sillä muuten harjoituksissa olisi liian vähän ukkoja. Karhubasketilla saattaa olla mukana myös uusi pelaaja, jos kaikki paperiasiat saadaan kuntoon perjantaina ennen määräaikaa, joka on kello 17. Jos asiat loksahtavat paikalleen, niin uudesta pelaajasta tiedotetaan erikseen.

Lauantain kamppailu joukkueiden välillä on kauden neljäs ja samalla viimeinen, ellei joukkueet sitten kohtaa pudotuspeleissä. Lahti voitti ensimmäisen kohtaamisen Kauhajoella lokakuussa pistein 84-92. Tuosta käynnistyi Karhubasketin kolmen ottelun kotitappioputki, jonka päätyttyä lokakuussa, kauhajokiset eivät ole kotona hävinneet. Kaksi seuraavaa kohtaamista Karhubasket voitti selvästi lukemin 75-84 ja 88-67.

– Lauantaina edessä viimeinen ottelu ennen maajoukkuetaukoa ja samalla viimeinen runkosarjakohtaaminen Lahden kanssa, Janne Koskimies aloittaa ottelun ennakoinnin. – Kotijoukkueelta löytyy korintekovoimaa melko tasaisesti kaikilta pelipaikoilta ja he saattavat välillä pelata hyvinkin isokokoisella viisikolla. – Saamme Kauhajoelta mukaan runsaslukuisen faniryhmän, joka antaa meille toivottavasti sen energialisän, jonka avulle viemme sarjapisteet Etelä-Pohjanmaalle.

Karhubasketin kokoonpano: Skylar Spencer, Cameron Jones, Thomas Vehmanen, Antti Niskanen, Arnold Fripp Jr, Bojan Sarcevic, Mikael Laihonen, Okko Järvi, Eero Innamaa, Samme Givens.

 

Korisliigaan tälle kaudelle noussut Lahti on voittanut sekä kotona Lahti Energia Areenalla että vieraissa kuusi ottelua. Viimeiset viisi ottelua Lahti on pelannut saldolla kolme voittoa ja kaksi tappiota. 10 edellistä on mennyt viidellä voitolla ja viidellä tappiolla. Keskiviikkona Lahti haki 77-90 voiton Lapualta. Tuossa ottelussa lahtelaiset tekivät 44 pistettä Kobrien kolmensekunninalueelta ja rankaisivat Kobria 20 pisteellä heidän 19 menetyksestä. Lahti voitti myös levypallot 27-38 ja upotti kakkoset 66 prosentin tarkkuudella. Taylor Johns (23/8/4) oli tehokkaalla päällä ja viimeisteli 23 pistettä, kakkosten tarkkuuden ollessa kova 82 prosenttia. Johnsin lisäksi vireessä olivat muutkin jäsenet jenkkinelikosta. Devante Wallace (18/5/3) teki 18 pistettä ja saman määrän pisteitä pussitti myös Courtney Stockard (18/9/6/5 riistoa). Logan McLane (16/5) teki 16 pistettä, upottaen kakkoset 100 prosentin ja kolmoset 75 prosentin tarkkuudella.

Kobrat voittoa edelsivät tappiot Katajalle Joensuussa 91-86 ja kotona Kouvoille 73-100. Tämä tappio Kouvoille oli Lahdelle paha isku pudotuspelipaikkaa ajatellen, sillä nyt näiden kahden joukkueen kolme keskinäistä ottelua ovat menneet kouvolalaisten tahdissa, joten Kouvot ovat tasapisteissä edellä. Lahden pitäisi siis saalistaa viimeisistä 12 ottelusta kaksi voittoa Kouvoja enemmän, jos he mielivät kiilata pudotuspeleihin. Toki on mahdollista, että Lahti kiilaa BC Nokian tai Katajan edelle, mutta silloin voittoja pitää tulla reilusti. Nämä kaksi joukkuetta ovat Lahtea kuusi sarjapistettä eli kolme voittoa edellä.

Lahden vahvuudet ovat kaukoheitoissa. Kolmoset ovat uponneet kaudella 36,7 prosentin tarkkuudella. 12 voitto-ottelussa kolmoset ovat uponneet 38,2 prosentin tarkkuudella. Lahti on ollut tarkkana voitoissa myös kakkosissa, sillä ne uppoavat 61 prosentilla. Voitoissa levyreitä tulee 39,9 kappaletta, menetyksiä 13 ja syöttöjä 18,6. Tappioon päättyneissä kamppailuissa levyreitä on poimittu 35,4, menetyksiä on tullut 13,2 ja jaettuja syöttöjä on tilastoitu 15,8.

Lapualla kovassa vedossa ollut jenkkinelikko on pelannut kaudella tasaisesti. Courtney Stockard (16,3/5,9/2,6) on ollut mukana jokaisessa 32 ottelussa ja upottaa kakkoset miltei 60 prosentilla. Riistoja Stockard tekee 1,5 per ottelu. Myös Devante Wallace (14,2/3,5/3) on pukenut peliasun päälle jokaiseen otteluun. Wallace ottaa 7,1 kolmosta per ottelu ja upottaa ne hyvällä 38,3 prosentin tarkkuudella.

Viime kaudella Karhubasketissa pelannut Taylor Johns (10,3/6,7/2,3) on ollut mukana 18 ottelussa ja Logan McLane (13,6/6,8/1,3) neljässätoista. McLane upottaa kakkoset 54,4 ja kolmoset 38 prosentin tarkkuudella. Johns on hyvä kakkosissa (59,8 %), mutta kolmoset ovat uponneet vain 25 prosentin ja vaparit 48,3 prosentin tarkkuudella.

Jenkkien lisäksi Kouvoista siirtynyt takamies Tuomas Hirvonen (11,7/3,3/4,6) kuuluu joukkueen tärkeimpiin pelaajiin. Hirvonen vastaa pelin pyörittämisestä ja jakaa 4,6 passia ottelua kohden. Hirvonen osaa myös heittää kolmosia, vaikka kauden onnistumisprosentti on jäänyt 33,5. Kaiken kokenut ja nähnyt Vesa Mäkäläinen (11/4,4/2,1) on tunnettu hyvästä puolustuksesta. Tällä kaudella Mäkäläinen on upottanut kolmoset 46 prosentin tarkkuudella, kun koko uran (430 ottelua) keskiarvo on 33,8 prosenttia.

Hirvosen ja Mäkäläisen lisäksi valmentaja Petri Vellingin antaa runsaasti vastuuta Arttu Saarijärvelle (6/2,8/1,1). Pienemmässä roolissa kentällä viihtyvät Aleksanteri Ahola (2,6/1,8) ja Sami Ikävalko (1,6). Lahti on pelannut hyvin, sillä sarjanousijan rooli ei ole helppo. Lahtelaiset ovat antaneet vastustajille 87,1 pistettä ottelua kohden ja tehneet itse 84,9 pistettä. Koriero ei siis ole hirveästi miinuksella. Se missä lahtelaiset ovat antaneet vastustajille tasoitusta, on menetykset. Niitä joukkueelle tulee 13,1 ottelua kohden ja näistä extra-pallonhallinnoista vastustajat ovat rokottaneet ankarasti.

– Viimeksi Kauhajoen vierailulla kotijoukkue söi meidät elävältä heti kättelyssä, valmentaja Petri Velling harmittelee korisliiga.fi sivuston ennakossa. – Muutenkin Kauhajoki on parantanut otteitaan roimasti. – Fyysisyyttä ja pelikovuutta pitää löytyä alusta alkaen, mikäli mielitään edes kilpailla heitä vastaan. – Lähdetään haastamaan.

Lahden kokoonpano: McLane, Saarijärvi, Mäkäläinen, Hirvonen, Johns, Ikävalko, Stockard, Wallace, Byman, Aalto.

Lahti Basketball – Karhubasket lauantaina kello 17 Lahti Energia Areenalla.

Peliä voi katsella suorana Elisa Viihteen kanavalta.

Kisastudio on tuttuun tapaan Pub Janoisessa Leipurissa, jossa peliä voi katsella hyvässä seurassa ja nauttia Hot Wing Buffasta virvokkeiden kera.