UUTISET

07.02.2020

OTTELUENNAKKO: URA BASKET EGAMESTARS – KARHUBASKET

Samme Givens murtautumassa korille edellisellä Turun vierailulla (kuva: Erkki Hautaviita)

Vahvasti Korisliigan sarjataulukon kolmantena oleva Karhubasket (21 voittoa/9 tappiota) matkustaa lauantaina Turkuun, jossa se kohtaa Kupittaan palloiluhallissa Ura Basket eGameStarsin (10/19). Ura Basket on sarjataulukon kymmenentenä ja hamuaa mukaan taisteluun pudotuspelipaikasta. Jotta Ura Basket voisi viimeisten 15 ottelun aikana kevään huipennukseen nousta, olisi voittoja syytä alkaa poimimaan ja nopeasti.

Ura Basketin ja Karhubasketin tämän kauden ottelut ovat noudattaneet samaa kaavaa, millä ne etenivät viime kaudella, joka oli kaarinalaisen Ura Basketin ensimmäinen pääsarjassa. Viime kaudella Karhubasket voitti kaikki neljä kohtaamista. Tällä kaudella kauhajokisten voittonumerot on kirjattu lukemin 83-117 Kupittaalla marraskuun alussa ja 93-72 karhuluolassa ennen joulua.

Karhubasket voitti viime keskiviikkona kotisalissa sarjajumbo Korihait lukemin 92-76. Se oli samalla 12 perättäinen kotivoitto, eikä kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut joukkue ole hävinnyt kotonaan lokakuun 20. päivän jälkeen, jolloin sarjakärki Gulls haki sarjapisteet Kauhajoelta lukemin 93-100. Vieraissa Karhubasket on pelannut 15 ottelua, voittanut niistä yhdeksän ja hävinnyt kuusi. Karhubasketin edellisestä vierasottelusta on vierähtänyt jo yli kaksi viikkoa. Tammikuun 22. päivä pelattu ottelu Salohallissa Vilpasta vastaan päättyi 90-72 tappioon. Vieraissa tuota tappiota edelsivät voitot Lapualla 71-89 ja Kotkassa 89-95.

Karhubasketin viisi viimeistä ottelua ovat sujuneet saldolla neljä voittoa ja yksi tappio. 10 edellistä ovat menneet saldolla 8/2. Tuo toinen tappio tuli vuoden 2019 päätteeksi Tampereella, kun Pyrintö oli parempi pistein 92-90.

Karhubasket on pelannut kaksi edellistä ottelua kolmella jenkillä. Juan Davis Jr on sivussa vielä viikkoja alaraajavamman takia. Lisäystä kokoonpanoon on odotettavissa, mutta aikataulu ei vielä ole selvillä. Uuden pelaajan pitää olla tiedossa viimeistään 29.2., jolloin siirtoikkuna sulkeutuu.

Karhubasketin peli on sujunut vajaasta miehistöstä huolimatta varsin mallikkaasti. Antti Niskanen on murtautunut aloitusviisikkoon. Skylar Spencerin tulo joukkueeseen on monipuolistanut hyökkäyspeliä. Samalla puolustuspeli on tiivistynyt entisestään ja kauhajokiset ovatkin koko Korisliigan paras puolustusjoukkue. Karhubasket päästää 79,4 pistettä ottelua kohden. Edellisessä ottelussa Spencer tilastoi 19 pistettä, 90 prosentin tarkkuudella, poimi 10 levypalloa ja torjui kolme kertaa vastustajan syötön. Myös Samme Givens ja Cameron Jones ovat olleet vakuuttavia. Jones palkittiin alkuviikosta Korisliigan tammikuun pelaajana. Tuosta hän pokkaa palkinnon oranssipaitojen seuraavassa kotipelissä ensi keskiviikkona, kun vieraaksi karhuluolaan saapuu Kouvot.

– Kotijoukkue ottaa sarjassa eniten ratkaisuja nopeista hyökkäyksistä, joten pallon pysäyttäminen ja heittäjien löytäminen, on omien ohiheittojen jälkeen erittäin tärkeää, Janne Koskimies painottaa. – Emme halua päästää kotijoukkueen hyviä heittäjiä vauhtiin.

Karhubasketin kokoonpano: Skylar Spencer, Cameron Jones, Thomas Vehmanen, Antti Niskanen, Bojan Sarcevic, Mikael Laihonen, Okko Järvi, Eero Innamaa, Joona Hakamaa, Samme Givens.

 

Ura Basket kärsi keskiviikkona rökäletappion Kotkassa, kun KTP oli parempi pistein 113-78. Tuo on varmasti sisuunnuttanut kaarinalaiset. Edellisen kotiottelun sunnuntaina 2.2. Ura hävisi Lahdelle lukemin 73-81. Kolmen ottelun tappioputki alkoi vierastappiolla Joensuussa. Kataja nappasi silloin voiton pistein 102-81. Kolmea tappiota edelsi kaksi kotivoittoa, jotka tulivat Kouvoista 99-89 ja Kobrista 84-75.

10 voitosta Ura on napannut kotona kahdeksan. Viisi viimeistä ottelua ovat tuoneet kaksi voittoa ja kolme tappiota. 10 edellisen kamppailun saldo on neljä voittoa ja kuusi tappiota. 10 voitolla Ura on yhden voiton päässä sarjataulukossa yhdeksäntenä olevasta Lahdesta. Ero pudotuspelipaikkaan eli kahdeksanteen sijaan on kolme voittoa eli kuusi sarjapistettä. Kahdeksantena on BC Nokia, joka on tasapisteissä Kouvojen kanssa. Tuohon tiiviiseen nippuun kuuluu myös Kataja. Jos Ura mieliin mukaan kahdeksan joukkoon, niin voittoja pistäisi alkaa tulla tasaisesti, sillä vaikka runkosarja päättyy vasta kahden kuukauden päästä, niin pelit alkavat käydä vähiin.

Kouvojen jenkkinelikon muodostavat 198 senttinen laituri Darious Moten (12,9/6,4/1,9), 203 senttinen sentteri Dustin Thomas (16,5/11,1/2,3), 201 senttinen laituri Tre’Shaun Fletcher (18,1/7/2,5) ja 188 senttinen takamies Jaytornah Wisseh (11,3/3/5). Thomas pelasi vahvan tammikuun ja johtaa Korisliigan levypallotilastoa, 11,1 levyrin keskiarvolla. Noista levyreistä kolme tulee hyökkäyskorilla ja Thomas viimeistelee kakkoset tarkasti, 60 prosentin tarkkuudella. Fletcher upottaa kolmoset 40 prosenttisesti ja Wisseh pyörittää Ura Basketin hyökkäyspeliä, jakaen viisi syöttöä per ottelu.

Hyvän jenkkinelikon lisäksi valmentaja Kristian Palotiellä on käytössä laaja rinki kotimaisia artisteja. Marius van Andringa (13,3/2,2/2) on hyvä heittäjä. Hän ottaa peräti 7,8 kolmosta per ottelu ja upottaa ne 36,9 prosentin tarkkuudella. Trey Niemi (8,1/1,3/1,6) on jatkanut kehittymistään. Takamies Ville Hänninen (3,7/1,2 syöttöä) pelaa miltei 18 minuuttia per ottelu. Yli 10 minuuttia pelaavat myös Eero Sahlberg (2,9/1,2 syöttöä) ja sentteri Miikka Luosmaa (3,6/3,7). Palotien pelaavaan rosteriin kuuluvat myös Joona Airanne (2,2) sekä Atte Perttu (1,1).

10 voittopelissä Ura on tilastoinut 19,7 syöttöä ja hyvällä pallon liikkeellä on luotu laadukkaita heittopaikkoja. Se on nostanut kakkosten tarkkuuden 58,1 prosenttiin ja kolmosetkin ovat uponneet 38,6 prosenttisesti. Levypalloja joukkue on voittopeleissä poiminut 39,7 kappaletta ja menetyksiä on tullut 12,8.

19 tappiossa lukemat ovat murheellisempiä. 16,1 syöttöä, kakkosten prosentti on 50,3 ja kolmoset ovat onnistuneet vain 30,2 prosentin tarkkuudella. Levyreitä 37,2 ja menetyksiä 13,4. Joukkueet ovat koko kauden vertailussa tasavahvoja puolustuslevypalloissa ja kolmosten tarkkuudessa, joten ratkaisu saatetaan nähdä noilla osa-alueilla. Jos Karhubasket jatkaa viime peleistä tuttua tiukkaa puolustusta, niin Uran menetysherkkyys saattaa myös nousta isoon rooliin.

– Kolmea voittoa on seurannut kolme tappiota, joista kaksi tullut todella heikoilla esityksillä, valmentaja Kristian Palotie alustaa lauantain ottelua korisliiga.fi sivustolla. – Kurssi on käännettävä vauhdilla ja kotona Kupittaalla pelattava huomattavasti kovemmalla asenteella. – Vastus on kovin mahdollinen.

Ura Basketin kokoonpano: Fletcher, Niemi, Thomas, V. Hänninen, van Andringa, Wisseh, Luosmaa, Moten, L. Hänninen, Sahlberg, Perttu, Airenne.

 

Ura Basket eGameStars – Karhubasket lauantaina kello 17 Turussa, Kupittaan palloiluhallilla.

Peliä voi katsella suorana Elisa Viihteen kautta, jossa selostuksesta vastaa legendaarinen urheilun setä Tapio Suominen.

Virallinen kisakatsomo on rakennettu taas Pub Janoiseen Leipuriin, jossa peliä voi katsella hyvässä seurassa ja nauttia Hot Wing buffasta virvokkeiden kera.

Turkuun oli kaavailtu myös fanibussia, mutta lähtijöitä ei ollut tarpeeksi. Fanit keskittyvät ensi keskiviikon kotipeliin ja sitä lauantaina 15.2. seuraavaan faniklubin pikkujoulureissuun.