UUTISET

11.02.2020

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – KOUVOLAN KOUVOT

Karhubasket (22 voittoa/9 tappiota) pääsee keskiviikon kotiotteluun mukavassa 12 ottelun kotivoittoputkessa. Joukkue makoilee mukavasti sarjataulukon kolmantena, mutta matkaa runkosarjan päätökseen on vielä 13 ottelua. Keskiviikkona Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahalliin, kello 18.30 alkavaan otteluun vastustajaksi saapuu Kouvolan Kouvot (13/17). Karhubasket kaatoi Kouvot viime keväänä Korisliigan finaaleissa, kun se matkasi toiseen perättäiseen Suomen mestaruuteen.

Keskiviikkona Karhubasketin riveissä nähdään uusi pelaaja, kun alkuviikosta joukkueeseen liittyi Arnold Fripp Jr. Fripp siirtyi Kauhajoelle Forssan Koripojista. 201 senttinen laituri pelasi FoKoPo:ssa 15 ottelua tehoilla 22,4 pistettä, 9,3 levyriä, 1,3 syöttöä ja 1,3 torjuntaa. Paperiasiat ovat kunnossa, joten näin oranssipaidoilla on kentällä neljä jenkkiä keskiviikkona. Jos haluaa varmistaa paikkansa salissa etukäteen, jotta näkee uuden pelaaja tositoimissa, niin lippuja saa ennakkoon Kauhajoen Kesportista ja osoitteesta ennakkolippu.com.

Huolimatta aukosta kokoonpanossa, Karhubasket on pelannut viime otteluissa hyvin. Edellinen kotitappio on lokakuulta, kun sarjakärki Seagulls haki sarjapisteet karhuluolasta lukemin 93-100. Siihen päättyi myös kauhajokisten kolmen ottelun mittainen kotitappioputki. Viimeiset viisi ottelua Karhubasket on edennyt saldolla neljä voittoa ja yksi tappio. 10 viimeisistä kamppailua ovat sujuneet kahdeksan voiton ja kahden tappion merkeissä. Nuo kaksi tappiota ovat tulleet Salossa 22. tammikuuta pistein 90-72 ja ennen vuodenvaihdetta joulukuussa 2019 Tampereella, jolloin Pyrintö piti sarjapisteet itsellään 92-90 voitolla.

Viime lauantaina Karhubasket haki helpohkon vierasvoiton Turusta. Ura Basket kaatui numeroin 80-93. Päätösnumerot hieman mairittelevat Uraa, sillä kauhajokisilla ei tuossa ottelussa ollut sen suurempaa hätää. Oranssipaidat voittivat levypallot 34-49 ja 18 hyökkäyslevypallosta vieraat nostelivat 52 pistettä. Tuota vierasvoittoa edelsi kotivoitto sarjajumbo Korihaista lukemilla 92-76. Tuossakaan ottelussa Karhubasketilla ei sen suurempaa hätää ollut.

Keskiviikkona Karhubasketin Cameron Jones palkitaan Korisliigan tammikuun pelaajana. Jones johdatti kauhajokiset tammikuussa viiteen voittoon ja ahkeroi tilastoihin samalla noissa otteluissa 19,8 pistettä, 4,7 levyriä ja jakoi 7,5 syöttöä. Jonesin lisäksi koko joukkue on pelannut mainiosti. Sentteri Skylar Spencerin mukaan tulo, on siirtänyt osan hyökkäyspelaamisesta aivan uudelle tasolle. Samalla vastustajien on ratkottava sentterin tuoma torjuntauhka mestarien puolustuspäässä.

Karhubasket on kohdannut Kouvot sarjakaudella kaksi kertaa. Ja kauhajokiset ovat molemmat ottelut voittaneet. Lokakuun lopussa voittonumerot olivat Kouvolan Jatke areenalla 75-87 ja marraskuun alussa kouvolalaiset joutuivat kotimatkalla 96-79 tappion jälkeen. Näissä keskinäisissä ottelussa Karhubasket on ollut parempi levypalloissa (KB 37,5, Kouvot 33) ja menettänyt pallon 10,5 kertaa, kun Kouvoille menetyksiä on tullut 13,5 kappaletta. Näistä oranssipaidat ovat saaneet runsaasti enemmän hyökkäysvuoroja. Karhubasket on kirjannut 20,5 syöttöä (Kouvot 17,5), joten kakkosten tarkkuus on ollut erinomainen 63,8 prosenttia. Kouvot on naulanneet kolmoset sisään 34,4 prosentilla, kun kauhajokisten osumatarkkuus on jäänyt vaatimattomaan 26,7 prosenttiin.

Karhubasket ja Kouvot ovat kohdanneet Korisliigassa 51 kertaa. Niistä kauhajokiset ovat voittaneet 29 ottelua ja viimeiset 10 kamppailua ovat menneet Karhubasketin tahdissa, sillä niistä kahdeksan on päättynyt oranssipaitojen voittoon.

– Korisliigasta tutut Woodson ja Johnson nyt ensimmäistä kertaa meitä vastassa Kouvojen paidassa, Janne Koskimies alustaa keskiviikon ottelua. – Aiempia kohtaamisia loka-marraskuun vaihteesta ei kannata liikaa miettiä, koska molempien kokoonpanot muuttuneet merkittävästi. – Vierasjoukkue on saanut vaikeamman jakson jälkeen taas juonesta kiinni ja heillä on laittaa hyvät match-upit meitä vastaan.

Karhubasketin kokoonpano: Skylar Spencer, Cameron Jones, Thomas Vehmanen, Antti Niskanen, Arnold Fripp Jr, Bojan Sarcevic, Mikael Laihonen, Okko Järvi, Eero Innamaa, Joona Hakamaa, Samme Givens.

 

Kouvot löytyvät sarjataulukon kahdeksannelta sijalta eli juuri pudotuspelipaikan yläpuolelta. Kouvolalaisten 13 voittoa 30 ottelusta pitävät sen kahden voiton eli neljän sarjapisteen marginaalilla Lahti Basketballin edellä. Edessä menevät BC Nokia ja Kataja ovat tavoitettavissa, sillä nokialaiset ovat voiton ja joensuulaiset kahden voiton päässä. Kouvot tarvitsevat voittoja, sillä Lahdella on kova hinku mukaan kevään huipennukseen.

Kouvot ovat pelanneet viisi edellistä ottelua saldolla kolme voittoa ja kaksi tappiota. 10 viimeistä ottelua ovat sujuneet neljällä voitolla ja kuudella tappiolla. Vieraissa Kouvot ovat pelanneet 14 ottelua, mutta saaneet vain neljä voittoa. Nämä vierasvoitot ovat tulleet lokakuun alussa Tampereelta (69-94), lokakuun lopussa Lahdesta (95-104), joulukuun lopussa BC Nokiasta (68-77) ja edellisestä vierasottelusta Lahdesta (73-100). Ennen viime keskiviikon Lahti voittoa Kouvot hävisivät kolme vierasottelua putkeen Vilppaalle, Pyrinnöille ja Ura Basketille.

Edellisen ottelun Kouvot hävisivät kotonaan Jatke areenalla paikallisvastustaja KTP:lle lukemin 85-95. Ottelu oli Kouvojen hyppysissä vielä puoliaikaan asti, jolloin he johtivat lukemin 48-46. KTP voitti kolmannen kympin pistein 14-22, eivätkä kouvolalaiset päässeet enää viimeisellä kympillä pelaamaan voitosta. KTP teki 46 pistettä Kouvon kolmensekunninalueelta ja juoksivat Kouvojen 11 menetyksestä 18 pistettä. Kouvojen paras pistemies tuossa kamppailussa oli Derrick Barden 18 pisteellä. Lisäksi vahva laituri poimi kaksi levypalloa ja jakoi kuusi syöttöä. Uusista pelaajista sentteri Kevin Johnson Jr teki 15 pistettä ja poimi 12 levypalloa. Ja takamies Avery Woodson teki 17 pinnaa, heittämällä viisi kolmosta pussiin 50 prosentin tarkkuudella.

Kouvoilla on siis miehistö vaihtunut edellisen Kauhajoen vierailun jälkeen. Sentteri Duke Shelton on vaihtunut Kevin Johnson Jr:ään. Johnson pelasi viime kaudella Pyrinnössä 42 ottelussa tehoilla 12,7/11,7. Nyt hän on pelannut Kouvoissa viisi ottelua ja niissä tilastoihin on tullut 12,4 pistettä, 11,6 levyriä ja kolme syöttöä. Kakkoset Johnson on upottanut lähes 58 prosentin tarkkuudella ja hyökkäyslevypalloja on tarttunut käsiin peräti 5,2 ottelua kohden.

Loukkaantunutta Silas Melsonia paikkaamaan saapui viime kaudella Urassa pelannut Avery Woodson. Ja hyvin on Woodson pelannut. Seitsemässä ottelussa on syntynyt 18,4 pistettä ja kolmosten tarkkuus on kova 50 prosenttia. Viime kaudella Urassa Woodson teki 28 ottelussa 18,1 pistettä per ottelu, kolmosten tarkkuuden ollessa 39 prosenttia.

Kaksi muuta jenkkiä ovat Kouvojen vakiokalustoon jo kuuluva Davis Gonzalvez (12,2/2/3,7) ja vahva laituri Derrick Barden (17,8/7,9/2,5). Gonzalvez pelaa jo kolmatta kautta Kouvoissa. Viime kaudella hän teki 51 ottelussa tilastoihin rivin 14,7 pistettä, 2,6 levypalloa ja 2,8 syöttöä. Kouvojen lisäksi Gonzalvez on pelannut Suomessa Lahden miehistössä kaudella 2014-2015. Barden pelaa huikeita minuutteja. Yli 36 pelattua minuuttia ei näy tehoissa, sillä hän upottaa kakkoset 67,6 prosentin ja kolmoset 42,9 prosentin tarkkuudella. Lisäksi Barden riistää pelivälineen vastustajalta 2,7 kertaa per ottelu.

Tämän jenkkinelikon lisäksi avainpelaajat ovat Severi Kaukiainen (8,6/2,1/4) ja Teemu Knihtinen (6/4,2). Kaukiainen on ottanut Tuomas Hirvosen lähdettyä ykköstakamiehen roolin ja pelaa lähes 30 minuuttia. Knihtinen on kärsinyt loukkaantumisista, mutta kuuluu ehdottomasti valmentaja Tuomas Ojan rotaation kärkinimiin. Sinne on murtautunut myös Vili Nyman (3,9/2,5), jonka peliaika on hienojen esitysten mukana noussut tasaisesti. Myös Mika Nuolivirta (3/1,7), Ilmari Toikkanen (1/1,4) ja Tomi Lommi (3,6).

13 voitto-ottelussa Kouvot ovat upottaneet kakkoset 57,6 prosentin ja kolmoset 39,5 prosentin tarkkuudella. Tappioissa tarkkuudet ovat jääneet kakkosissa 52,4 ja kolmosissa 35,3 prosenttiin. Levypalloja voitoissa tulee 39, menetyksiä 10,2 ja syöttöjä 18,4, kun tappioissa lukemat ovat murheellisemmat 34,8 levyriä, 14,2 menetystä ja 16,1 syöttöä. Karhubasketin pitää keskiviikkona hallita levypalloja ja puristaa tiukalla puolustuksella Kouvot menetyksiin ja samalla estettävä hyvä pallon liike. Kouvot tarvitsevat joukkuepeliä heittopaikkojen luomiseen. Jos heidän pakotetaan yksi vastaan yksi hyökkäämiseen, voivat kauhajokiset poimia jo 14 perättäisen kotivoiton.

– Karhu on pelannut vakuuttavasti, vaikka heidän kokoonpanossaan on ollut vajausta, Kouvojen valmentaja Tuomas Oja kertoo korisliiga.fi sivuston ennakossa. – Meidän pitää pystyä tasaisen hyvään suoritukseen, jotta voimme kilpailla voitosta.

Kouvojen kokoonpano: Woodson, Nyman, Kaukiainen, Gonzalvez, Knihtinen, Barden, Johnson, Nuolivirta, Toikkanen ja Permanto GTD50.

Karhubasket – Kouvot keskiviikkona Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallissa kello 18.30.

Salin ovet ja lipunmyynti alkaa hallilla kello 17. Ennakkoon lippuja saa Kauhajoen Kesportista ja ositteesta ennakkolippu.com.