UUTISET

30.01.2020

KARHUBASKET VOITTI SARJAKÄRKI SEAGULLSIN

Samme Givens tehtaili sarjakärkeä vastaan 23 pistettä (kuva: Erkki Hautaviita)

Korisliigan sarjataulukon ykkösjoukkue ja viime lauantaina Suomen Cupin voittanut Helsinki Seagulls saapui keskiviikkona Kauhajoelle. Helsinkiläisten tavoitteena oli hakea jo kauden toinen vierasvoitto karhuluolasta. Kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut Karhubasket oli kuitenkin asiasta eri mieltä ja eteni kolmen viimeisen neljänneksen aikana 91-71 voittoon.

Seagulls saapui karhuluolaan ilman ykköstakamies Richard Williamsia. Gullsien valmentaja Jussi Laakso oli nostanut Trae Bell-Haynesin ensimmäistä kertaa viisikkoon. Bell-Haynes (21/9/4) johtikin avauskympillä vieraiden peliä mallikkaasti ja Timo Heinosen (11/2) sekä Tuukka Kotin (8/2) kolmoset veivät vieraat runsaassa kahdessa minuutissa 0-8 johtoon. Cameron Jones (20/1/10) avasi kotijoukkueen pistehanat, mutta ote pysyi vahvasti vierailla. Gulls heitti kolmoset avauskympillä 70 prosentin tarkkuudella sisään (7/10) ja teki niistä 21 pistettä. Helsinkiläiset voittivat avauskympin 17-27.

Cameron Jones viimeisteli tarkasti ja jakoi 10 syöttöä (kuva: Erkki Hautaviita)

Karhubasket tiukensi puolustustaan toisella neljänneksellä. Vieraat eivät enää saaneet liikutella palloa vapaasti ja hyvät heittopaikat jäivät vähiin. Skylar Spencerin (13/10/3 torjuntaa) näyttävä donkki kavensi tilanteeksi 21-27, joten Laakso kutsui lokit aikalisälle. Se ei kuitenkaan tuonut muutosta voimasuhteisiin. Jones ja Spencer tekivät tilateeksi 26-27, mikä viimeistään herätti hieman vajaan 1000 hengen katsomon eloon. Bell-Haynes helpotti Gullsien oloa kahdella korilla, mutta hieman myöhemmin Eero Innamaan (9/2) kolmonen tasoitti lukemat numeroihin 31-31. Avauspuoliajan viimeisen minuutin Karhubasket voitti 6-0, Jonesin ja Innamaan kolmosilla, joten puoliajalle lähdettiin lukemista 39-35.

Kolmannen kympin viiden ensimmäisen minuutin aikana Samme Givens (23/7) teki yhdeksän pistettä ja hänen johdollaan ero kasvoi 10 pisteeseen. Laakso yritti muuttaa ottelun suuntaa aikalisällä, mutta erinomaisesti puolustanut Karhubasket meni menojaan. Givens pussitti vielä seuraavat kuusi pistettä, joten ero kasvoi 16 pisteeseen, lukemien ollessa 56-40. Gulls yritti kaventaa Antti Kanervon (4/5/2) johdolla, mutta Okko Järvi (8/2/2) piti eron yli 10 pisteessä, joten päätösneljännekselle lähdettiin lukemista 64-50.

Viimeisen kympin alussa Spencer ja kapteeni Bojan Sarcevic (14/5/9) löivät sinetin ottelulle. Gulls tuli vielä neljänneksen puolivälin jälkeen 12 pisteen etäisyydelle, mutta tuota lähemmäs vieraat eivät päässeet. Lopussa ero kasvoi tasaisesti ja oli suurimmillaan 20 pisteessä, kun summerin soidessa valotaululla olivat päätöslukemat 91-71.

Skylar Spencer hallitsi kärkiottlun ilmatilaa (kuva: Erkki Hautaviita)

Karhubasketin esitys kärkiottelussa oli loistava. Joukkue piti Korisliigan kovimman hyökkäysjoukkueen 71 pisteessä tiiviillä puolustuspelillä, ottaen samalla jo 11 kotivoiton putkeen. Puolustus piti Gullsien syöttölinjat kurissa, eivätkä vieraat saanet tilastoihin kuin seitsemän syöttöä. Samalla heittoprosentit jäivät mataliksi. Kakkoset upposivat vierailla 38 prosentin ja kolmoset 28 prosentin tarkkuudella. Helsinkiläiset upottivat avausneljänneksellä seitsemän kolmosta, mutta onnistuvat sen jälkeen vain yhdessä kaukoheitossa. Karhubasket liikutti palloa hyvin, keräten 25 syöttöä, joten kolmoset upposivat hyvistä paikoista 52 prosentin tarkkuudella. Muutenkin liike toi hyviä heittopaikkoja, sillä kakkosten prosentti oli myös hyvä 55. Gulls voitti levypallot 40-41 ja haki 14 hyökkäyspään levyriä, tehden niistä 18 pistettä, mutta kun heitot eivät uponneet, niin irtopalloja oli paljon poimittavissa.

– Lähtökohdat otteluun olivat kunnossa, Janne Koskimies aloitti omat kommenttinsa ottelun jälkeen. – Saimme alle hyvän harjoitusviikon. – Tappio Vilppaalle oli meille hyvä oppitunti ja pelaajat käsittelivät sen tosi hyvin. – Varmasti Gullsien oli vaikeampi valmistautua otteluun cup-voiton jälkeen. – Hyökkäsimme tänään hyvin ja liike oli kohdallaan. – Pelaajat olivat myös valmiita ratkaisemaan ja tekivät sen hyvällä itseluottamuksella. – Puolustus oli myös parempaa, kuin vastustajalla. – Nyt jatketaan hyvää treeniä ja ollaan valmiina Korihaita vastaan ensi keskiviikkona.

Voitolla Karhubasket pysyy selkeästi sarjataulukon kolmantena. Edellä menevät Gulls sekä Vilpas, ja takana vaanii KTP. Oranssipaidat pääsevät taas treenaamaan hyvin, sillä seuraava ottelu on ohjelmassa vasta ensi keskiviikkona. Silloin Karhuluolaan saapuu Korihait.

Karhubasketilta puuttui kokoonpanosta keskiviikkona Juan Davis Jr, joka kärsii alavartalovammasta. Tämä pitää miehen sivussa tositoimista muutaman viikon.