UUTISET

03.01.2020

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – LAHTI BASKETBALL

Pieni joulutauko on takana, vuosi on vaihtunut ja on aika käynnistää vuoden 2020 ottelut Korisliigassa kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittaneen Karhubasketin osalta. Karhubasket (15 voittoa/8 tappiota) kohtaa sunnuntaina Lahti Basketballin (7/15). Karhubasket on sarjataulukossa kolmantena, mutta takana tuleva viiden joukkueen rypäs on ihan imussa, joten voittoja tarvitaan. Lahti on seitsemällä voitolla kolmen voiton päässä pudotuspeliviivasta, joten lahtelaisten pitää napsia voittoja kiihtyvällä tahdilla, jotta paikka kevään pudotuspeleihin aukeaisi.

Karhubasketin kokoonpanossa on tapahtunut muutoksia vuoden vaihtuessa. Joukkueeseen on kiinnitetty uusi sentteri, kun Liettuasta saapuu 206 senttinen Skylar Spencer. Spencer pukee sunnuntaina päälleen oranssin peliasun numerolla 0, jos kaikki paperityöt saadaan valmiiksi ennen ottelua. Lisäksi Karhubasket on purkanut yhteisymmärryksessä pelaajasopimuksen Alex Thompsonin kanssa.

Karhubasket ja Lahti ovat iskeneet kaudella yhteen kaksi kertaa. Kauhajokiset aloittivat Korisliigan kotiottelulla Lahtea vastaan. Sarjanousija oli tyly vierailija, ja aiheutti 84-92 vierasvoitolla pienen särön mestarien viirinnostamisjuhliin. Toinen kohtaaminen pelattiin Lahden Energia areenalla marraskuun puolivälissä. Silloin oranssipaidat hakivat vierasvoiton lukemin 75-84.

Karhubasketilla on alla tuplaottelut Tampereen Pyrintöä vastaan. Välipäivien ottelut noudattivat tuttua kaavaa, sillä molemmat joukkueet voittivat kotipelinsä. Kauhajoella lukemat olivat 79-75 ja sunnuntaina Pyynikillä Pyrinnön voittokirjattiin pistein 92-90. Karhubasket oli molemmissa otteluissa köysissä viimeisellä kympillä. Kotiluolassa joukkue onnistui yleisön tukemana nousemaan 10 pisteen tappioasemasta voittoon. Sunnuntaina Pyrintö suorastaan tarjosi voittomahdollisuutta tai ainakin jatkoaikaa vieraille, kun parit menetykset toivat Karhubasketin kahden pisteen etäisyydelle. Kauhajokisten omat menetykset ja virheet päästivät kotijoukkueen huokaamaan helpotuksesta.

Karhubasketilla on alla kahdeksan perättäistä kotivoittoa. Kun kausi alkoi kolmella kotitappiolla Lahdelle, BC Nokialle ja Seagullseille, niin sen jälkeen joukkueet ovat joutuneet kotimatkalle ilman sarjapisteitä. Viimeiset viisi ottelua mestarit ovat edenneet tahdilla 4 voittoa ja yksi tappio. 10 edellistä kamppailua ovat tuoneet seitsemän voittoa ja kolme tappiota.

Karhubasketin asemointia sarjataulukon kolmantena helpotti Katajan voitto KTP:stä maanantain kierroksella. Toisaalta se tiivisti kauhajokisten takana tulevaa ryhmää entisestään. KTP:llä ja Katajalla on nyt 10 tappiota, Pyrinnöllä ja BC Nokialla 11 ja Kouvoilla 12. BC Nokia kärsi maanantaina häviön Uralle, joten Lahti, Ura ja Kobrat ovat nyt kaikki kolmen voiton päässä pudotuspeliviivasta.

Viime sunnuntain ottelusta Karhubasket sai huonoja uutisia, kun erinomaisia otteita esittänyt Mikael Laihonen sai ylävartalovamman. Lisätutkimuksia tehdään torstaina, joissa selviää vamman vakavuus, mutta ensitiedot kertovat, ettei Laihonen pysty pelaamaan sunnuntaina. Karhubasketilla on uusi sentteri kiikarissa, mutta hän tuskin on pelaavassa kokoonpanossa tulevana sunnuntaina. Uudesta pelaajasta tiedotetaan heti, kun kaikki on selvillä.

  • Lahti tulee varmasti sisuuntuneena Kobrat-tappion jälkeen ja meidän tulee olla mahdollisimman valmiina heti alussa, Janne Koskimies aloittaa sunnuntain ottelun alustuksen. – Kokoonpanomme on vielä tätä kirjoittaessa melkoinen arvoitus ison pään osalta. – Toivottavasti saamme Skylarin heti mukaan peliin.
  • Karhubasketin kokoonpano: Spencer (GTD 50%), Jones, Davis, Vehmanen, Niskanen, Sarcevic, Laihonen (GTD 50%), Järvi, Innamaa, Hakamaa, Givens.

Lahti tulee varmasti sisuuntuneena Kobrat-tappion jälkeen ja meidän tulee olla mahdollisimman valmiina heti alussa. Kokoonpanomme on vielä tätä kirjoittaessa melkoinen arvoitus ison pään osalta. Toivottavasti saamme Skylarin heti mukaan peliin. Kokoonpano: Spencer (GTD 50%), Jones, Davis, Vehmanen, Niskanen, Sarcevic, Laihonen (GTD 50%), Järvi, Innamaa, Hakamaa, Givens.

Lahti lähtee Kauhajoelle kahden perättäisen tappion rasittamana. Viime sunnuntaina Kobrat hakivat 81-92 voiton Lahdesta, mikä tasoitti pudotuspeliviivan alapuolista taistelua ja oli kova kolaus lahtelaisten taistelulle kohti kevään huipennusta. Lauantaina Lahti hävisi KTP:n vieraana 94-85. Näitä kahta tappiota edelsi kaksi kotivoittoa Katajasta 86-69 ja Urasta 84-81.

Vieraissa lahtelaiset ovat pelanneet saldolla 4 voittoa ja 7 tappiota. Kauhajoen lisäksi Lahti on hakenut sarjapisteet Joensuusta, Lapualta ja Uudestakaupungista. Voitto Korihaista tuli numeroin 66-87 joulukuun 7. päivä ja sitä edelsi kolme perättäistä tappiota Kouvoille, Gullseille ja BC Nokialle. Lahti on vieraissa upottanut kolmoset 37,9 prosentin ja kakkoset 56,2 prosentin tarkkuudella. Joukkue on myös ollut vieraissa parempi levyreissä 38,4 ja syötöissä 17,6, kuin kotiotteluissa. Menetyksiä lahtelaiset ovat tilastoineet vieraskentälle kotisalia enemmän, sillä niitä tulee 13,5 per peli.

Voitto-otteluissa Lahti upottaa kakkoset 62 prosentin ja kolmoset 39,4 prosentin tarkkuudella. Pallon liike on joukkueella tällöin parempaa, josta kertoo 19,6 jaettua syöttöä, kun tappioissa määrä jää 15,7 syöttöön. Voitto-otteluissa myös levypallot tarttuvat hyvin käsiin, 40,3 irtopallon keskiarvolla ja menetyksiä tulee 11,6 kappaletta. Kun vertaillaan Karhubaskettia ja Lahtea, niin suuria eroja tilastoissa ei ole, vaikka sarjasijoituksessa on. Suurimmat erot ovat syötöissä (KB 18,7 – LaBa 17), tehokkuudessa (KB 102,5 – LaBa 97,4) ja kolmosissa (KB 32 – LaBa 36,7). Karhubasketin puolustuksen pitää ottaa vieraiden hyökkäykseltä tila pois, jottei Lahti saa vapaita heittopaikkoja.

Lahden kokoonpanossa on nähty kaksi muutosta sen jälkeen, kun joukkueet edellisen kerran kohtasivat. Poissa ovat Jerry Evans Jr. ja Desmond Hubert. Tilalle joukkue on hankkinut Karhubasketissa viime kaudella pelanneen 201 senttisen sentteri Taylor Johnsin (8,9/7,1/2,1). Johns on pelannut Lahdessa nyt kahdeksan ottelua ja upottanut kakkoset hyvällä 65 prosentin ja kolmoset 50 prosentin tarkkuudella. Vapariviivalla hänellä on ollut vaikeampaa, sillä ne ovat löytäneet pussiin vain 45 prosenttisesti.

Toinen uusi sentteri on 206 senttinen Logan McLane (14,8/6,8). McLane on ollut mukana neljässä ottelussa ja hän on upottanut pelitilanne heittonsa 63,3 (2p) ja 36,4 (3p) tarkkuudella. Kaksi muuta jenkkiä kokoonpanossa ovat Courtney Stockard (16,9/6,1/2,9) ja tarkkakätinen Devante Wallace (14,1/3,6/3,1). Wallace on upottanut kolmoset 39,4 prosentin tarkkuudella ja ottaa yli seitsemän kolmosta ottelua kohden. Stockard ja Wallace ovat myös joukkueen ainoat pelaajat, jotka ovat pelanneet jokaisessa 22 ottelussa. Tämä kertoo siitä, että lahtelaiset ovat valitettavasti kärsineet loukkaantumisista.

Ykköstakamies Tuomas Hirvonen (12,7/3,7/5,1) on pienen loukkaantumisen jälkeen ollut mukana kahdessa edellisessä ottelussa. Hirvonen jakaa 5,1 passia ottelua kohden, joten hyökkäyspelin pyörittäminen on paljolti hänen vastuulla. Hirvosen lisäksi kokenut Vesa Mäkäläinen (11,7/4,9/2,4) on isossa roolissa. Mäkäläinen hakee hyvällä sijoittumisella ja pelin luvulla 1,9 hyökkäyslevypalloa, osaten myös löytää vapaat pelaajat syötöillään.

Muista pelaajista esiin pitää nostaa Arttu Saarijärvi (6,1/2,7) ja Aleksanteri Ahola (2,7/2). Sami Ikävalko (1,4), Roi Byman (2,2) ja Otto Aalto (1,2) kuuluvat myös valmentaja Petri Vellingin pelaavaan kokoonpanoon. – Uusi vuosi ja vastassa Kauhajoki, Lahden valmentaja Petri Velling aloittaa oman ennakkonsa. – Paljon kokeneita pelaajia, jotka henkilökohtaisilla suorituksilla pystyvät kääntämään otteluita edukseen. – Tasaisuutta omiin otteisiin tarvitaan mikäli haluamme kamppailla voitosta. – Lähdetään haastamaan.

Lahden kokoonpano: McLane, Saarijärvi, Mäkäläinen, Hirvonen, Johns, Ikävalko, Stockard, Wallace, Byman, Ahola, Aalto.

Karhubasket – Lahti Basketball sunnuntaina kello 17 Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallissa.

Lippuja saa tuttuun tapaan ennakkoon osoitteesta ennakkolippu.com.

Oranssia päälle ja ääntä saliin!