UUTISET

16.09.2019

OTTELUENNAKKO: BCL KARSINTA R1 KARHUBASKET – TSMOKI MINSK

Kaksi perättäistä Suomen mestaruutta voittanut Karhubasket aloittaa kauden 2019-2020 viralliset ottelut kohtaamalla koripallon mestarien liigan ensimmäisellä karsintakierroksella 11 perättäistä Valko-Venäjän mestaruutta voittaneen Tsmoki-Minskin. Karsinnat käydään perinteiseen eurocup-tyyliin eli jatkoon menijä selviää kahden ottelun yhteistuloksella. Joukkueet iskevät yhteen ensin Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallissa tiistaina 17. syyskuuta kello 18.30. Toinen osaottelu pelataan Minskissä Falcon Clubilla perjantaina 20. syyskuuta kello 19.

Tällä kaudella BCL karsinnoissa on kaksi kierrosta. Karhubasket tai Tsmoki Minsk saa toisella kierroksella vastustajaksi Puolan Polski Cukier Toruńin, joka sijoitetiin suoraan viimeiselle kierrokselle. Mahdollisen toisen kierroksen ottelut pelataan Kauhajoella torstaina 26. syyskuuta ja Puolassa sunnuntaina 29. päivä syyskuuta.

Jos Karhubasket selviää BCL karsintojen toiselle kierrokselle, niin syyskuun loppuun kaavailtu Korisliigan avaus siirtyy eteenpäin. Puolustavan Korisliigan mestarin pitäisi aloittaa sarjapelit lauantaina 28. syyskuuta, mutta jos BCL pelit jatkuvat, niin sarja-avaus on keskiviikkona 2. lokakuuta Kotkassa. Kotiavaus olisi vuorossa sunnuntaina 6. lokakuuta ja samalla myös lauantaille 5. lokakuuta merkitty kauden ensimmäinen paikallisderby Kobrat-Karhubasket siirtyy pelattavaksi lauantaille 12. lokakuuta.

Karhubasket pelasi viime syksynä seurahistorian ensimmäiset euro-ottelut. BCL karsinnoissa se voitti neljä ottelua ja hävisi kaksi. Voitot tulivat kahdella ensimmäisellä kierroksella, kun ensin Romanian mestari Oradea kaatui kaksi kertaa. Voitot jatkuivat toisella kierroksella. Bulgarian mestari Levski Lukoil hävisi myös kahdesti. Kolmannella kierroksella Ranskan Nanterre oli sitten kauhajokisille liian kova pala, joten kaksi selvää häviötä päättivät Karhubasketin euro-ottelut.

Karhubasket on pelannut kolme harjoitusottelua ennen BCL pelejä. Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna se isännöin harjoitusturnausta kotiluolassa, jossa se kohtasi Jämtlandin ja BC Luleån. Jämtlandista kauhajokiset nappasivat 94-75 voiton, mutta sunnuntaina Luulaja juotti kotijoukkueelle karvata kalkkia, nousemalla viimeisellä kympillä 93-101 voittoon.

Harjoitusturnauksessa Karhubasketilla oli kokoonpanossa Dyllon Hudson-Emory, mutta hän palasi takaisin USA:an, kun sopimus purettiin koeajan puitteissa. Jo ennen harjoitusturnausta kauhajokiset palkkasivat kokoonpanoon viime kaudella BC Nokiassa pelanneet Juan Davis Jr:n, mutta hänen lääkärintarkistusta ei saatu suoritettua ennen turnausta, joten hän liittyi joukkueen vahvuuteen vasta viime viikolla.

Davis oli mukana kokoonpanossa, kun Karhubasket kohtasi perjantaina BC Nokian. Nokialaiset kärsivät Kauhajoen turnauksessa kaksi tappiota Jämtlandille ja BC Luulajalle. Silloin joukkueen oli vain päivä ennen pelejä liittynyt neljä jenkkiä, joten yhteisharjoituksia ei ollut alla yhtään. Nyt joukkue oli saanut alle muutamat yhteisharjoitukset, mikä näkyi heti ottelussa. Ottelussa edettiin ensimmäiset 15 minuuttia tasatahtiin, lukemien ollessa 28-28. Sitten BC Nokia vei viimeiset minuutit ennen puoliaikaa 19-10 ja johti puoliajalla 47-38.

Toisella puoliajalla BC Nokian johto pysytteli koko ajan yli 10 pisteen ja summerin soidessa päätöslukemat olivat 97-77. Karhubasketin aloitusviisikko Cameron Jones (6/4/3), Okko Järvi (12/3), Bojan Sarcevic (9/2/5), Evan Yates (15/2/2) ja Samme Givens (8/5) pelasivat runsaat 25 minuuttia. Alex Thompson pelasi ensimmäiset minuuttinsa ja teki 12 pistettä. Karhubasketin kolmoset upposivat vain 25 prosentin tarkkuudella. Jos ajatellaan tiistain ottelua Minskiä vastaan, niin kolmosten lisäksi myös levypallopelaamisessa ja syöttöjen määrässä on parannettavaa. BC Nokia voitti levypallot 40-32 ja kauhajokisille kirjattiin vain 14 syöttöä.

Viime kevään Korisliigan finaalien MVP Cameron Jones näytti harjoituspeleissä, etteivät taidot ole kesän aikana ruostuneet. Sammy Givens ja Evan Yates paransivat otteitaan, ja toivottavasta sama nousutrendi jatkuu. Alex Thompson on ollut sivussa alaraajavamman takia, mutta pelasi viime perjantaina Nokialla runsaat 17 minuuttia. Antti Niskanen oli poissa kokoonpanosta ottelussa Nokiaa vastaan.

Harjoitusotteluista jäi positiivinen maku, sillä Eero Innamaa ja Mikael Laihonen ovat valmiita ottamaan vastaan lisää vastuuta, jos valmentaja Janne Koskimies sitä antaa. Ja miksei antaisi, jos otteet jatkuvat saman kaltaisina. Thomas Vehmanen on väläytellyt nopeuttaan ja myös Joona Hakamaasta on kuoriutumassa pelimies. Myös Okko Järvi sekä kapteeni Bojan Sarcevic ovat kunnossa, ja heille on varattu euro-otteluissa iso rooli.

Jos kaikki pelaajat ovat kunnossa, niin Karhubasket juoksuttaa kentälle joukkueen, jossa kaikki viisi jenkkiä pelaavat. Kuudennen ja viimeisen ns. ulkomaalaispaikan vie nuori Thomas Vehmanen, jota ei lasketa home grown pelaajaksi, sillä hänellä ei ole junioripelejä alla Suomessa.

 

Tsmoki-Minsk

Tsmoki-Minsk on siis voittanut 11 perättäistä mestaruutta Valko-Venäjän sarjassa. Sen lisäksi joukkue on pelannut Venäjän VTB-liigaa, jossa joukkue jäi viime kaudella jumboksi, voittamalla vain neljä ottelua 26 kamppailusta. Minsk on ollut VTB liigan häntäpäässä usean vuoden ajan, jota Valko-Venäläiset lähtevät korjaamaan tällä kaudella.

Tsmoki-Minskin kokoonpano:

#2 Dominez Burnett (USA), 196cm takamies. Heittävä takamies. Viime kaudella Italian II-tasolla Universo De’Longhi Trevisossa 13,2/3,6/3,3. Sitä ennen kaksi kautta Tsekissä NBL liigassa BK JIP Pardubice joukkueessa. Kaudella 2017-2018 tehot 22,3/4,3/3,4 ja kaudella 2016-2017 16,8/4,3/2,2.

#3 Kiryl Sitnik, 190cm takamies. Viime kaudella 14 ottelua VTB liigassa 2,2/1,1.

#6 Aliaksei Trastsinetski, 200cm laituri. Viime kaudella Minskissä 26 ottelua 5,3/2,6/1,1. Tullut seuraan vuonna 2011.

#7 Maksim Salash, 206cm laituri. Kaudella 2017-2018 Minskissä VTB liigaa 4,5/2,3. Viime kaudella BC Kalev VTB liigassa 4,2/2,1.

#10 Vitali Liutych, 198cm takamies. Viime kaudella Minskissä VTB liigassa viisikon mies, 17 ottelua 11,5/3,1. Kaudella 2016-2017 virolaisessa BC Kalevissa VTB liigassa 14,7/3,8. Kaudella 2017-2018 VTB liigaa Enisey Krasnoyarsk joukkueessa 9,3/2,5.

#12 Yauheni Beliankou, 198cm laituri. 8 kautta Minskissä, viime kaudella VTB liigassa 10 ottelua tehoilla 4,8/0,5.

#15 Andreu Stabrouski, 184cm takamies. Viime kaudella Minskin II-joukkueessa 21 ottelua 8,2/2,3.

#17 Andrei Rahozenka, 184cm takamies. Viime kaudella VTB liigassa 3 ottelua, joissa kaksi pistettä per ottelu.

#18 Branko Mirkovich (Serbia), 190cm takamies. Kokenut 36 vuotias Serbi takamies. Kaudella 2012-2013 Bulgariassa 17/3,6/5,8. Pelasi Tsmoki-Minskissä kaudet 2013-2016. Kaudella 2015-2016 VTB liigassa 28 ottelua 9,7/2,4/4,6. Sitten Romaniassa Oradean joukkueessa 18 ottelua 12,5/3,2/4,7 ja BC Kalevissa 12 ottelua VTB liigaa 13/3,6/7,1. Kalevissa hän pelasi myös kaksi edellistä kautta ja viime kaudella VTB liigaa tehoilla 12,5/2,6/5,3.

#21 Jamar Abrams (USA), 201cm laituri. 30 vuotias jenkkilaituri, joka pelasi kaudet 2007-2011 East Carolinan yliopistossa 9 pisteen ja 4,1 levypallon keskiarvolla. Viime kaudella (2018-2019) Saksan Bundesliigassa Science City Jenan joukkueessa 12,2 pistettä ja 4,6 levypalloa. Sitä ennen Giessen 46ers Bundesliiga 10,2/4,3 ja SCM CSU Craiova Romania 16,7/5,9.

#23 Ryan Martin (Englanti), 206cm laituri. Englantilainen isolaituri, joka pelasi viime kaudella Tanskassa Bakken Bears joukkueessa 27 ottelua tehoilla 12,5/5,4. Mukana myös BCL karsinnoissa, joissa 5 ottelua 9/3,2. Sen jälkeen Bakkenin pelit jatkuivat Europe Cupissa, jossa 16 ottelua 8,6/3,6. Ennen Tanskaa Sloveniassa ja Ranskan Pro B:ssä.

#30 Vladimir Veremeenko, 207cm laituri. Joukkueen uusin pelaaja, kokenut 35 vuotias isolaitahyökkääjä. Viime kaudella Kyproksella 27 ottelua 10,3/8,7 ja Europe Cupissa 10 ottelua 6,9/6,2. Kaudella 2017-2018 Nichzy Novgorod 18 ottelua VTB liigassa 9,1/4,8. Kaudella 2016-2017 Brose Baskets Bamberg Bundesliigassa 14 ottelua 5,5/2,8 ja euroliigassa 25 ottelua 2,2/1,4. 2015-2016 Italian ylimmällä tasolla Grissin Bon Reggio Emlia 37 ottelua 8,7/4,8 ja Europe Cupissa 4 ottelua 7/4,7. Pelannut myös Turkissa ja 2011-2014 Unics Kazan joukkueessa, jossa myös Euroliigaa 2011-2012 18 ottelua 8,4/5,8.

#31 Alexandre Gavrilovic (Ranska), 208cm laituri. Ranskalainen iso laitahyökkääjä, joka pelasi kaudet 2011-2015 Daytonin yliopistossa. Kaudet 2015-2017 Ranskan Pro B Chorale Roanne Basket. 2017-2018 ALM Evreux Basket, Ranska Pro B, 7,7/3. 2018-2019 Bulgaria BC Balkan 9,4/7,1 ja Europe Cupissa 11 ottelua 13,5/8,4.

#34 Aliaksandr Pustahvar, 201cm laituri. Kokenut 34 vuotias laituri, joka aloitti uransa kaudella 2011-2012 VTB liigassa Nizhny Novgorod joukkueessa. Pelasi Tsmoki-Minskissä kaudella 2012-2013 VTB liigaa tehoilla 7,2/4. Sen jälkeen kaksi kautta Romaniassa CSM Medias joukkueessa. Ensimmäisellä kaudella 16,7/5,9 ja toisella 16,9/5,9. Kaksi edellistä kautta Unkarissa Falco-Vulcano Energia KC Szombathely joukkueessa. Kaudella 2017-2018 tehot 7,5/3 ja 6 peliä Europe Cupia 11,5/3,2. Kaudella 2018-2019 tehot 5,9/3,1.

Valko-Venäläisten keskipituus on 198 senttiä ja keski-ikä 28 vuotta, kun Karhubasketilla lukemat ovat 194 senttiä ja 25 vuotta.

 

Valmentaja Janne Koskimiehen kommentit:

– Minsk tulee olemaan inhottava vastustaja meille ison kokonsa vuoksi, Koskimies aloitta otteluiden ennakoinnin. – He ovat pelipaikoilla 2-5 meitä 5-10 cm pidempiä ja pyrkivät varmasti pelaamaan palloa korin läheisyyteen. – Olemme tiedostaneet tämän ensimmäisistä harjoituksista lähtien. – Harjoitusotteluissa meillä ei ole kuitenkaan ollut näin isokokoisia joukkueita vastassa, joten tiistai tulee olemaan vasta se todellinen testi, miten 3 sekunnin alueella pärjäämme.

– Miskin parhaat korintekijät löytyvät pelipaikoilta 1-3. Mirkovic, Burnett ja Abrams ovat heidän avainpelaajat, joita sitten valko-venäläiset Beliankou ja Trastsinetski tukevat roolipelaajina. – Isossa päässä Martin, Salash, Gavrilovic ja Veremeenko pelaavat hyvin yksinkertaista koripalloa. – He tekevät isoja screenejä, joista rullaavat korille. Mitä kauempana korista he ovat pallon saadessaan, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on pärjätä 1vs1 tilanteissa.

– Meidän vahvuutemme tässä otteluparissa ovat nopeus ja pallonliike. – Se miten pääsemme hyödyntämään näitä, on aivan ratkaisevaa meille. – Heidän ison pään pelaajat pysyvät mieluummin korin läheisyydessä, joten jos saamme omalla hyökkäyksellämme tuotua heitä ulos 3p kaarelle, he eivät ole enää vahvuusalueillaan.

– Perjantaina Nokialla pelattu viimeinen harjoitusottelu näytti mihin asioihin meidän pitää erityisesti nämä viimeiset harjoituspäivät käyttää ennen tiistaita. – Alex ja Juan saivat myös yhden ottelun alle, joten heidän on varmasti jo paljon helpompi lähteä tiistain otteluun, Koskimies puntaroi.

 

Matkustaminen Valko-Venäjälle:

Kun tiistain ottelu on saatu pelattua alta pois, joukkue siirtyy Valko-Venäjän Minskiin. Valko-Venäjä on jännä maa, sillä sinne saa lentää suoraan ilman viisumia, mutta jos maahan saapuu maitse tai lentäen Venäjältä, jokaisella pitää olla viisumi.

Karhubasket valitsi siirtymiseen maantiet, koska näin joukkue voi palautua keskiviikkona Kauhajoella ja matkaan lähdetään aikaisin torstaina. Lento Vaasasta ennen kukonlaulua Helsingin kautta Liettuan Vilnaan, josta matka jatkuu bussilla Minskiin. Matka bussilla ei ole pitkä, vain noin 190 kilometriä, mutta Liettuan ja Valko-Venäjän raja tuo matkaan esteen, jonka ohittamisen kestosta kenelläkään ei ole esittää tarkkaa kestoa.

Toivottavasti rajan ylitys sujuu yhtä rivakasti, kuin viime syksynä joukkueen siirtyessä Romaniasta Bulgariaan. Viisumit on saatu ja muuten matkajärjestelyt ovat valmiina. Joukkue saapuu Minskiin torstaina iltapäivällä ja pienen levon jälkeen vuorossa on harjoitukset peliareenalla. Perjantaina aamuharjoitukset ja tiukka keskittyminen kello 19 alkavaan toiseen osaotteluun. Kauhajoelle joukkue palaa lauantaina iltapäivällä, mikäli kaikki asiat menevät suunnitellusti.

Oman mausteensa vieraspeliin Minskissä tuovat fanit, joita Karhubasketia tukemaan on matkustamassa 40. Suunnilleen saman suuruinen faniryhmä oli joukkueen tukena myös Romaniassa viime syksynä, joten fanien tukea ei voi kuin kiitellä. Tämä antaa joukkueelle paljon lisävoimia, mikä on todella tarpeen, sillä tiivis pelitahti ja matkustaminen verottavat voimia tavallista enemmän.

Valko-Venäläiset saapuvat Kauhajoelle maanantaina illasta ja pääsevät ottamaan tuntumaa saliin tiistaina aamuharjoituksissa. Vierasjoukkueen lisäksi kansainvälistä tunnelmaa tuovat tuomarit. Tuomarikolmikko saapuu Kauhajoelle Turkista, Ranskasta ja Liettuasta.

 

Lipunmyynti:

BCL karsintaottelu Karhubasket – Tsmoki-Minsk pelataan Kauhajoen Koulukeskuksen liikuntahallissa tiistaina kello 18.30 alkaen. Salin ovet ja lipun myynti alkaa salilla tiistaina kello 17.

Lippuja saa ostettua ennakkoon osoitteesta ennakkolippu.com ja Kauhajoen Kesportista. Lippujen hinnat:

Aikuiset 15 €

Opiskelijat ja eläkeläiset 12 €

Lapset 7-12 v. 6 €

Perhelippu (2 aikuista ja 1-2 kpl 7-12 v. lasta) 35 €

Alle 7-vuotiaat vanhempien kanssa vapaa pääsy

Salin pihassa on myös VIP rekka, jossa on vielä hieman tilaa nopeimmille. VIP rekan hinta on 70 euroa.

VIP pakettiin kuuluu ruoka- ja juomatarjoilu rekassa, joka avautuu kaksi tuntia ennen ottelun alkua. Lisäksi saa päävalmentajan ottelualustuksen, oman sisäänkäynnin saliin, varatun paikan ja puoliaikatarjoilun. VIP lippuja voi varata osoitteesta info@karhubasket.fi tai käymällä Mika Perälän puheilla Kauhajoen Kesportissa.