UUTISET

08.02.2019

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – TAMPEREEN PYRINTÖ

Korisliigan sarjataulukon kakkospaikalle kivunnut Karhubasket (17 voittoa/8 tappiota) saa lauantaina vieraaksi Tampereen Pyrinnön (17/9). Kauhajokiset ovat kiilanneet kakkospaikalle ohi Pyrinnön ja KTP:n komealla kahdeksan ottelun voittoputkella. Karhubasket ei ole vuoden 2019 puolella hävinnyt vielä otteluakaan ja edellinen tappio on Pyrinnön isännöimästä kamppailusta vuoden 2018 lopussa. Silloin Pyrintö oli parempi lukemin 83-80.

Karhubasket kasvatti voittoputken keskiviikkona kahdeksaan otteluun, kun se voitti Kobrat Lapualla pelatussa ottelussa 71-81. 10 viimeistä ottelua Karhubasket on pelannut saldolla yhdeksän voittoa ja yksi tappio. Kotiluolassa oranssipaidat ovat olleet vahvoja. 14 ottelusta vai kolme kertaa voitto ja sarjapisteet ovat lähteneet vierasjoukkueen mukaan. Voiton karhuluolasta ovat napanneet BC Nokia, KTP ja Joensuun Kataja.

Lapualla Karhubasket nappasi voiton vain kuudella pelaajalla. Tammikuun kuukauden pelaajaksi Korisliigassa valittu Okko Järvi on sivussa arviolta kuukauden. Antti Niskanen käy loppuviikosta tarkemmissa tutkimuksissa ja sitten hänen tilanteesta tiedetään enemmän. Sivussa ovat olleet myös nuoret omat kasvatit Joona Hakamaa ja Jussi Myllyniemi. Taylor Johnsin ja Kazembe Abifin kaudet päättyivät alaraajavammoihin. Kobrat pelin lehdistötilaisuudessa valmentaja Jussi Laakso lupaili, että sivussa ollut Mikael Laihonen on palaamassa kentälle mahdollisesti jo ottelussa Pyrintöä vastaan.

Karhubasket on viimeisen 10 ottelun aikana onnistunut tiivistämään puolustusta. Hyökkäyspäässä pallo on liikkunut hyvin pelaajalta pelaajalle ja sitä kautta heittopaikkoihin on saatu lisää laatua. Tämä näkyy myös onnistumisprosenteissa. Kovassa vedossa olleet Järven puuttuminen hyökkäyspäässä on kova kolaus, mutta muuta pelaajat ovat häntä valmiita tuuraamaan. Karhubasket on lisäämässä kokoonpanon vielä yhden jenkin, ennen helmikuun lopussa päättyvää siirtoaikaa. Siitä tiedotetaan heti, kun on jotain tiedotettavaa.

– Joukkueellamme on tiukka paikka, kun loukkaantumisten vuoksi pelaajat joutuvat isolle kuormitukselle, Karhubasketin valmentaja Jussi Laakso harmittelee. – Tärkeimpänä asiana lauantaita ajatellen on taas kerran palautuminen keskiviikon rupeamasta. – Pyrintö on pelannut iloista hyökkäystä läpi koko kauden ja ovatkin sarjataulukon kärkisijoilla ihan ansaitusti. – Viime ottelussa kaaren takaa pommittanut Osku Heinonen on ollut erittäin hyvä koko kauden, joten Oskun ja muunkin Pyrinnön joukkueen hidastamiseksi puolustuksemme on oltava yhtä vahvaa, kuin viimeisimmissä otteluissa. – Tämä mahdollistaisi ottelun voittamisen, Laakso pohtii.

Karhubasketin kokoonpano: Cameron Jones, Rene Rougeau, Antti Niskanen (GTD 25 %), Bojan Sarcevic, Mikael Laihonen, Marvin Singleton, Eero Innamaa, Jussi Myllyniemi, Greg Mangano.

 

Karhubasket ja Pyrintö kohtasivat kahdesti joulun välipäivien aikaan. Ensin oli vuorossa kohtaaminen karhuluolassa, jonka oranssipaidat voittivat pistein 84-76. Tuon kamppailun Karhubasket otti haltuun kolmannella kympillä, jonka se voitti pistein 30-19. Pyrintö pääsi mukaan voittokamppailuun vielä päätösneljänneksellä, mutta sarjapisteet jäivät kotijoukkueelle. Karhubasket voitti levypallot 45-33, jakoi 21 syöttöä (Pyrintö 10) ja upotti kakkoset 60 prosentin tarkkuudella. 15 menetystä meinasi olla liikaa, mutta Pyrinnöllä ei ollut paras heittopäivä kolmosissa, sillä ne upposivat joukkueelle huonolla 31 prosentin tarkkuudella.

Heti seuraavana päivänä joukkueet iskivät uudelleen yhteen Pyynikillä. Nyt oli Pyrinnön vuoro olla niskanpäällä läpi ottelun. Viimeisellä kympillä kauhajokiset ilahduttivat runsasta fanilaumaansa kirimälle eroa umpeen, mutta tasoihin joukkue ei päässyt. Pyrintö nosti prosentin kolmosissa yli neljänkymmenen (44 %), Osku Heinosen johdolla. Kakkoset molemmat joukkueet heittivät 52 prosentin tarkkuudella. Vaikka Karhubasket menetti pelivälineen vain kahdeksan kertaa (Pyrintö 15) ja voitti levypallot niukasti 31-32, niin sarjapisteet jäivät Tampereelle.

 

Karhubasket ja Pyrintö ovat suurimmassa osassa tilastoja tasavahvoja joukkueita. Löytyväthän ne peräkkäisiltä sijoilta sarjataulukon kärkipäästä. Pyrintö on sarjan toiseksi tarkin kolmosissa 37,1 prosentin tarkkuudella. Karhubasket on koko Korisliigan paras levypallojoukkue 40,1 levyrin keskiarvolla. Lauantain kamppailun ratkaisu nähtäneenkin noissa osa-alueissa. Jos Pyrintö onnistuu kaukoheitossa, on sitä vaikea voittaa. Jos Karhubasket poimii levypallot pääsee se hyökkäyspäässä tekemään koreja ylimääräisistä heitoista ja puolustuslevypalloilla se voi kontrolloida ottelun tempoa.

Joonas Cáven on ollut pitkään sivussa Pyrinnön kokoonpanosta loukkaantumisen takia, mutta hänen paluupäivä alkaa lähestyä. Myös Lassi Kilpinen on kuntoutumassa, joten miehet saatetaan nähdä kokoonpanossa lauantaina Kauhajoella. Takamies Antero Lehto (11,4/2,1/3,6) on palannut kokoonpanoon loukkaantumisen jälkeen. Osku Heinonen (12,1/1,9/1,6) heittää kolmoset 42,3 prosentilla koriin, joten hänelle ei heittopaikkoja kannata antaa. Petri Heinonen (5/4,1/1,2) hoitaa roolinsa varmasti ja Justus Kilpinen (7,3/3,5/1,3) oli edellisessä kohtaamisessa Pyynikillä isosti esillä.

Jenkkinelikko on myös laadukas. Kenneth Manigault (17,6/5,5/2,5) on parhaimmillaan lähes pysäyttämätön, sillä hän upottaa tarkasti keskimatkan kakkoset, mutta ajaa myös vahvasti korille. Takamies Jaylon Tate (15,2/2,5/5) jakaa palloja tekopaikkoihin ja upottaa kolmoset 43 prosenttisesti. Toinen jenkkitakamies Eron Harris (12,6/2,5/1,5) pystyy myös monipuolisiin ratkaisuihin. Sentterin tontilla häärii Kevin Johnson Jr (11,4/10,8/2) kuuluu sarjan parhaimpiin levypallopelaajiin ja hakee hyökkäyspäässä 3,5 levyriä ottelua kohden.

Sami Toiviaisen valmentaja Pyrintö on voitto-otteluissa upottanut kakkoset 56 prosentin ja kakkoset 41 prosentin tarkkuudella. Tappiossa prosentit ovat kakkosissa jääneet alle 50 ja kolmosissa alle 30 prosentin. Laadukkaat heittopaikat, joista osumatarkkuus on luonnollisesti parempi, syntyvät hyvällä pallon liikkeellä. Tästä kertaa voitoissa jaetut 19,9 syöttöä. Tappioissa syöttöjen määrä on jäänyt 14 kappaleeseen. Tästä löytyvät lääkkeet, joilla Karhubasket voi napata voiton lauantain kamppailusta.

Pyrintö on pelannut kaudella 13 vierasottelua ja voittanut niistä kuusi. Voitot ovat tulleet Lapualta, Kotkasta ja Uudestakaupungista kaksi kertaa sekä Joensuusta. Edellisen vierasottelun Pyrintö hävisi Kouvolassa 94-75 helmikuun ensimmäinen päivä. Keskiviikkona tamperelaiset nappasivat pisteen voiton Pyynikillä Seagullsseista. Eron Harris teki loppunumerot 86-85 ottelun viimeisellä sekunnilla vapaaheittoviivalta. Gullseja vastaan Pyrintö upotti kolmoset 42 prosentin ja kakkoset 52 prosentin tarkkuudella. Osku Heinonen teki 21 pistettä seitsemällä kolmosella ja upotti ne 78 prosentin tarkkuudella. Harrisin saalis oli 16 pistettä, Manigaultin 15 ja Kevin Johnson urakoi tupla-tuplan 14 pisteellä 10 levypallolla.

– Vastassa on tämän hetken ylivoimaisesti kuumin joukkue Kauhajoki ja vielä heidän kotikentällään, Pyrinnön valmentaja Sami Toiviainen aloittaa oman ennakon. – He ovat voittaneet nyt kahdeksan ottelua putkeen, eivätkä ole kärsineet tämän vuoden puolella yhtään tappiota. – Lisäksi mestarivalmentaja Laakso on varmasti keksinyt kaikenlaista kivaa meidän päänmenoksi, joten vaikea peli on tulossa, Toiviainen ennakoi.

Pyrinnön kokoonpano: Jaylon Tate, Kenneth Manigault, Antero Lehto, Lassi Kilpinen (GTD 75 %), Osku Heinonen, Tuomas Flinck (GTD 50 %), Eron Harris, Jonne Saarinen, Justus Kilpinen, Kevin Johnson Jr, Joonas Cáven (GTD 75 %).

Karhubasket – Tampereen Pyrintö lauantaina kello 17 Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallilla. Tervetuloa!