UUTISET

05.02.2019

OTTELUENNAKKO: KOBRAT – KARHUBASKET

Seitsemän ottelun voittoputkessa etenevä Karhubasket (16 voittoa/8 tappiota) lähtee keskiviikkona hakemaan voittoputkelle jatkoa, kun se kohtaa Lapuan urheilutalolla kauden kolmannessa paikallisottelussa Kobrat (8/17). Perättäisten voittojen myötä kauhajokiset ovat kivunneet Korisliigan sarjataulukossa kakkospaikalle. Toki Pyrintö ja KTP ovat tasapisteissä, mutta niillä on yksi tappio enemmän sarjataulukossa. Kobrat vaihtoivat valmentajaksi Ville Turjan, mikä on piristänyt lapualaisten otteita.

Karhubasket ei ole hävinnyt vielä vuoden 2019 puolella yhtään ottelua. Tammikuussa voittoja tuli kuusi ja putki sai jatkoa viime lauantaina kotiluolassa, kun Helsinki Seagulls sai poistua kotimatkalle 85-75 tappion jälkeen. Parin pelaajamuutoksen jälkeen Karhubasketin puolustuspeli on tiivistynyt, eikä vastustajat ole saaneet helppoja koreja. Muutos näkyy myös hyökkäyspäässä, jossa pallo liikkuu nyt mukavasti pelaajalta pelaajalle ja heitot uppoavat paremmilla prosenteilla.

Tammikuussa syöttöjä tilastoitiin kuudessa ottelussa 21,2 ottelua kohden. Viime lauantaina Gullsien puolustusta viipaloitiin 24 syötöllä. Kakkoset upposivat tammikuussa yli 60 prosentin tarkkuudella. Lauantaina prosentti oli 55,6. Kolmoset upposivat tammikuussa 36,7 prosentin tarkkuudella, mutta helsinkiläisiä vastaan kaukoheitot eivät uponneet ja prosentiksi tuli 26,3.

Okko Järvi (13,2/3,5/2) on ollut mahtivedossa. Hänen ajoja vastustajat eivät ole saaneet kiinni ja Järvi onkin koko Korisliigan tarkin kahdenpisteen heitoissa, upottaen ne 69,6 prosentin tarkkuudella. Järven huikea vire toikin 23 vuotiaalle pelimiehelle tammikuun kuukauden pelaaja palkinnon. Greg Mangano (17,8/7,4/2,1) on jatkanut saavuttuaan lakeuksille siitä, mihin viime keväänä jäi. Pienet loukkaantumiset ovat sotkeneet sekä joukkueen harjoittelua että pelaamista, mutta valmennuskaksikko Laakso – Koskimies on operoinut upeasti pienellä rosterilla otteluruuhkassa. Palautumiseen on käytetty paljon aikaa, mikä on näkynyt mm. viime viikolla, josta oli tuloksena kuudesta päivästä kolme voittoa.

Karhubasket on Korisliigan kuumin joukkue. Seitsemän voittoa perättäin ja 10 viimeisen ottelun saldo on 9/1. Edellinen tappio on vuoden 2018 lopulta, jolloin oranssipaidat hävisivät Pyynikillä Pyrinnölle 83-80. Karhubasket on pelannut kaudella 10 vierasottelua ja voittanut niistä viisi. Tappioita on myös viisi ja ne ovat tulleet lokakuun lopussa Lapualla 101-85, Salossa 83-77, Helsingissä 82-81, Kouvolassa 94-79 ja viimeisin siis Tampereella.

Karhubasketin loukkaantumistilanne sai käänteen huonompaan suuntaan edellisessä ottelussa. Okko Järvi joutuu olemaan sivussa pelikentiltä muutaman viikon alavartalovamman takia. Myös Antti Niskasen ja Mikael Laihosen pelaaminen keskiviikkona on epävarmaa ja pelaajat onkin merkitty ennakoivaan kokoonpanossa merkinnällä GTD 50 %. Päätös pelaamisesta tehdään kunnon mukaan vasta pelipäivänä. Myös Jussi Myllyniemen pelaaminen on epävarmaa. Kazembe Abifin ja Taylor Johnsin kaudet ovat päättyneet loukkaantumisten takia. Myös Joona Hakamaa on sivussa loukkaantumisen takia.

– Kobrat on joukkue, joka pelaa hyvin eri tyylistä koripalloa kuin edellinen vastustajamme Seagulls, Jussi Laakso kertoo keskiviikon vastustajasta. – Joukkueesta löytyy paljon 1-1 -voimaa ja he ovat sarjan kärkeä mm. hyökkäyslevypalloissa. – Jatkaaksemme voittoputkea meidän on kyettävä rajoittamaan Kobrien toisia mahdollisuuksia eli pärjättävä oman pään levypalloissa. – Joukkue on kohdannut epäonnea loukkaantumisten muodossa, eikä edellinen peli tarjonnut siihen valitettavasti muuta kuin uusia kolhuja, Laakso harmittelee.

Karhubasketin kokoonpano: Cameron Jones, Rene Rougeau, Antti Niskanen (GTD 50 %), Bojan Sarcevic, Mikael Laihonen (GTD 50 %), Marvin Singleton, Eero Innamaa, Jussi Myllyniemi (GTD 50 %), Greg Mangano.

 

Keskiviikkona on vuodessa Korisliigahistorian 31 kohtaaminen Kobria vastaan. Karhubasket on ollut niskanpäällä kohtaamisissa, voitettuaan 30 ottelusta kaksikymmentä. Lokakuussa Kobrat nappasivat selvän kotovoiton lukemin 101-85. Silloin Karhubasket menetti pallon peräti 20 kertaa ja kakkoset upposivat vain 42 ja kolmoset 32 prosentin tarkkuudella. Kauhajokiset kuittasivat tappion joulukuun loppupuolella kotiluolassa, kun se voitti kohtaamisen pistein 83-74. Toisessa kamppailussa Kobrille tuli runsaasti menetyksiä (19 kpl) ja heidän kakkoset upposivat alle 50 prosentin tarkkuudella (46). Keskiviikkona onkin tärkeää pitää pelivälineestä huolta ja hakea maltilla hyviä heittopaikkoja.

 

Kobrat vaihtoivat päävalmentajaksi oman kasvatin Ville Turjan. Sen jälkeen Kobrat ovat ottaneet kaksi voittoa ja hävinneet neljästi. Voitot tulivat joukkueen edellisestä ottelusta keskiviikkona 29. tammikuuta vieraissa Gullseja vastaan 79-80 ja kotisalissa Tampereen Pyrinnöstä 75-69. Tappiot Turjan alaisuudessa ovat tulleet vieraissa Katajaa 91-72, Korihaita 79-78 ja Vilpasta 103-76 vastaan. Kotona joukkue hävisi KTP:lle 77-100. Eli ohjelma ei ole ollut helppo. Viime keskiviikon vierasvoitto tuli Jussi Turjan viimeisen sekunnin kolmosella, joka upposi hienon sivurajakuvion jälkeen ja ratkaisi ottelun.

Viimeiset viisi ottelua Kobrat ovat pelanneet saldolla 2 voittoa ja kolme tappiota. 10 edellistä ovat menneet 4/6. Piristyneen peli-ilmeen myöstä lapualaiset ovat kivunneet sarjataulukon jumbopaikalta pois. Takana ovat Hait ja Ura Basket, eron ollessa neljä sarjapistettä eli kaksi voittoa.

Kobrilla on laadukas jenkkinelikko. Sentteri Zane Waterman (12,3/7,6/1,3) on piristynyt valmentajavaihdoksen jälkeen. Khalil Small (19,6/6,6/2) on Korisliigan kovimpia pistelinkoja ja Larry Anderson (18,9/6,6/3,5) on myös tehokas sekä sarjan parhaita yleispelaajia. Neljäntenä jenkkinä on Jaron Hopkins (16,3/6,1/2,3). Small on lyhyestä varresta huolimatta sarjan parhaita hyökkäyslevypalloissa ja Anderson nakuttaa kakkoset yli 63 prosentin tarkkuudella sisään.

Kobrat ei kuitenkaan ole täysin jenkkien varassa. Oma kasvatti Jussi Turja (6,6/1,3/1,2) on kärsinyt loukkaantumisista, mutta upotti viime kierroksella kovan kolmosen, jolla sarjapisteet lähtivät Helsingistä mukaan. Sentteri ja joukkueen kapteeni Lauri Toivonen (6,3/3,8) on ollut hyvässä vedossa. Panu Peltokangas (5,2/4,1) on aina ollut hyvä kauhajokisia vastaan. Robert Juvosen lopettaminen hieman kavensi Kobrien rosteria, mutta takamies Peetu Drockilan (2) vastuu on kasvanut.

Kobrat ovat kahdeksassa voitto-ottelussa upottaneet kakkoset 54 prosentin ja kolmoset 32 prosentin tarkkuudella. Voittokamppailussa hyökkäyslevypalloja on poimittu 14 kappaletta, joten niissä Karhubasketin pitää olla tarkkana. Kobrat ovat koko Korisliigan paras hyökkäyslevypallojoukkue 12,8 levyrin keskiarvolla. Samoin lapualaiset johtavat koko levyritilastoa 40,2 keskiarvolla. Karhubasket on tuossa tilastossa toisena, 40 levypallon keskiarvolla.

– Karhu vaihtoi kaksi parasta pisteidentekijäänsä ja ei voi muuta kuin ihailla heidän valmennuksen sekä taustaryhmän rohkeutta tehdä muutoksia joukkueessa, Kobrien valmentaja Ville Turja kertoo otteluennakossa. – Sen jälkeen, kun he saivat joukkueeseen sopimattomat palaset korvattua sopivilla pelaajilla, on heillä kulkenut peli hienolla tavalla, josta kertoo käynnissä oleva 7-ottelun voittoputki. – Pystyäksemme haastamaan heidät, tulee meidän saada otteluun riittävän hyvä alku sekä pyrkiä välttämään ottelunaikana liian suuret notkahdukset eli pyritään pelaamaan ehjä 40minuuttinen. – Hieno ottelu tulossa, josta ei varmasti tunnelmaa puutu.

Kobrien kokoonpano: Small, Anderson, Hopkins, Waterman, Peltokangas, Toivonen, Drockila, J Turja, Kujala, Mantere.

Kobrat – Karhubasket keskviikkona Lapuan urheilutalolla alkaen kello 18.30.

Peliä voi katsella suorana lähetyksenä Elisa Viihteen kanavalta.

Karhubaskettia on lähdössä tukemaan täysi bussilastillinen faneja, joten katsomosta löytyy joukkueelle tukea. Mukaan voi vielä ilmoittautua, josko matkaan saadaan myös toinen bussi.

Jos Lapualle ei pääse, niin Pub Janoisessa Leipurissa on virallinen kisakatsomo. Siellä tarjolla on myös Hot Wings buffa ja virvokkeita.