UUTISET

08.12.2023

OTTELUENNAKKO: BC NOKIA – KARHUBASKET

Hei tonttu-ukot hyppikää, nyt on tosipaikan aika (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Korisliigan sarjataulukon sijalta yhdeksän löytyvä Karhubasket (4 voittoa/7 tappiota) matkaa lauantaina BC Nokia vieraaksi (9 voittoa/3 tappiota). Joukkueiden alkukaudet ovat olleet peilikuvia toisilleen. Nokialaisten peli on luistanut ja Näädät komeilevat 12 pelatun ottelun jälkeen sarjataulukon toisella sijalla. Kauhajokisilla on ollut turbulenssia joukkueessa, eikä toimivaa pelityyliä ole saatu kaivettua esille, joten sarjasijoitus on kaikkea muuta kuin odotettu.

Karhubasketilla alkaa tulla kiire, jos joukkue mielii päästä mukaan ylempään loppusarjaan. Takataskussa on rästiottelu KTP:tä vastaan, joten pelattuna on 11 ottelua. Matkaa ylempään loppusarjaan on tällä hetkellä neljä sarjapistettä eli kaksi voittoa. Seuraavat viisi ottelua tulevat ratkaisemaan ylemmän loppusarjapaikan. Pystyvätkö kauhajokiset voittamaan tarpeeksi otteluita, jotta taistelu kuuden parhaan joukkoon pysyy hengissä? Nokian jälkeen oranssipaidat kohtaavat kotona IKH Areenassa lauantaina 16. joulukuuta Vilppaan, sitten matkataan Lahteen 19. päivä. Vielä ennen joulua KTP saapuu IKH Areenaan 22. päivä. 28. joulukuuta Karhubasket kohtaa kotona KTP:n ja vuoden viimeinen ottelu pelataan Helsingin Kisahallissa, jossa sarjakärki Seagulls isännöi kauhajokisia.

Lauantain ottelu alkaa Harjuniityn liikuntahallissa lauantaina kello 18. Ilahduttavaa on, että vaikka pelit eivät ole sujuneet toivotulla tavalla, niin jälleen oranssipaidat saavat tukea omilta faneilta, jotka matkaavat Nokialle täydellä bussilla. Jos Nokialle ei pääse peliä seuraamaan, niin ottelua voi katsella suorana Ruudun välityksellä, jossa lähetys alkaa kello 17.50.

Karhubasketin edellinen ottelu päättyi tappioon Korihaille IKH Areenassa. Voittaja selvisi vasta kahden jatkoajan jälkeen, kun 50 peliminuutin jälkeen IKH Areenan valotauluilla seisoivat loppulukemat 111-116. Karhubasket lähti tuohon otteluun ilman sentteri Horace Spenceriä (alavartalovamma). Myös Vincent Sanford oli sivussa alavartalovamman takia. Pelin tuoksinassa valmennus tiputti kiukuttelevan takamies Courtney Fortsonin pelaavasta kokoonpanosta. Kun myös Eemi Luukkonen oli sivussa (alavartalovamma), niin kapea kokoonpano kutistui jatkoaikojen edetessä viiteen mieheen, koska sekä Joona Hakamaan että Samme Givensin virhetilit tulivat täyteen.

Karhubasket on purkamassa sekä Spencerin että Fortsonin pelaajasopimuksia, joten kokoonpanossa on kahden pelimiehen aukko. Sama aukko on näkynyt myös harjoituksissa, eikä viisi vastaan viisi harjoituksia päästä vetämään, ennen kuin uusille pelimiehille on saatu sopimukset ja pelaajat Kauhajoelle. Pelaajauutisia suuntaan tai toiseen on luvassa ensi viikon alkupuolella, mutta valmennus tekee kovasti töitä oikeiden palasten löytymisen eteen. Uusista pelaajasopimuksista tiedotetaan heti, kun ne valmistuvat. Ilahduttavaa on, että Luukkonen ja Sanford ovat pystyneet jo harjoittelemaan, mutta heidän pelaamisensa on lauantaina vielä kysymysmerkki. Lähempänä pelaamista on Luukkonen, sillä Sanford ei ole vielä pystynyt vetämään täysiä harjoituksia.

Karhubasket kohtasi Nokian IKH Areenassa lokakuun 7. päivä, kauden toisessa ottelussa. Alla oli vierastappio Korihaille, joten kun nokialaiset saivat tuulettaa lukemin 67-80 tullutta vierasvoittoa, niin kausi alkoi kahdella peräkkäisellä tappiolla. Ottelu ratkaistiin kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana. Jo puoliajalla Näädät johtivat 27-42 ja 30 minuutin jälkeen lukemat olivat 39-62. Karhubasket vei viimeisen kympin 28-18, mutta sillä oli enää lopputulokseen vain kosmeettista vaikutusta. Nokia voitti levypallot 42-46, menettivät pelivälineen 10 kertaa ja rankaisivat kotijoukkuetta 15 menetyksestä 15 pisteellä. Nokialaiset hakivat 11 hyökkäyspään kakkospalloa, joista nostelivat 20 pistettä. Heittoprosenteissa ei suurta eroa ollut (KB 2p 50 %, 3p 23 %, BC Nokia 2p 53 %, 3p 25 %), mutta tekivät kuitenkin suuren eron joukkueiden välille.

Karhubasketista Topias Palmi upotti 14 pistettä, mutta muuten kotijoukkueen esitys jätti valjun maun suuhun. Nokian Both Gach (21/3/1) oli ottelun paras pistemies 21 pinnalla. Gachiä säestivät Fiifi Aidoo (20/4) ja Tucker Richardson (14/11/5). Ensimmäisen ottelunsa nokialaisten keltaisissa paidoissa pelannut Kahron Ross teki vajaassa 27 minuutissa 13 pistettä.

Both Gach päättää ajot näyttäviin donkkeihin, mutta pystyy upottamaan hyppyheitotkin joka etäisyydeltä (kuva: Janne Yli-Korhonen)

BC Nokialla on alla kaksi voittoa, jotka ovat tulleet vieraissa Pyrintöä (84-94) ja KTP:tä (93-98) vastaan. Kauden seitsemästä vierasottelusta on tullut vain yksi tappio, joka tuli Gullsien vieraana marraskuun alussa, kun loppulukemat Kisahallissa olivat 106-77. Vierasvoittoa KTP:stä edelsi kotitappio Kobrielle numeroin 74-91 ja lokakuun puolivälissä Vilpas haki vierasvoiton Harjuniitystä pistein 84-90.

Kolmessa tappio-ottelussa Näädät ovat jääneet 35 levyriin, menettäneet pallon 14 kertaa ja kolmoset ovat uponneet vain 29 prosenttisesti. Näillä osa-alueilla oranssipaitojen pitää onnistua lauantaina, jos joukkue mielii napata kauden viidennen voittonsa. Joukkueet ovat tehneet otteluissa lähes yhtä paljon pisteitä (Nokia 85,1 %, KB 87,1 %), mutta kakkosissa nokialaiset ovat olleet selvästi tarkempia (Nokia 55,2 %, KB 49,4 %). Ennakkoon Karhubasketilla on etulyöntiasema levyreissä, mutta sentterin puute saattaa kääntää tämän edun kotijoukkueelle.

Karhubasket ja BC Nokia ovat kohdanneet Korisliigassa 37 kertaa, joissa kauhajokiset ovat voittaneet 25 ottelua. Viimeiset 10 ottelua ovat menneet kauhajokisten eduksi 8/2, mutta alkukauden otteet nostavat BC Nokia suureksi ennakkosuosikiksi.

BC Nokian kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#1 Kahron Ross, takamies, 180 cm (10 ott/31 min/13/2,9/3)

#3 Hugo Boman, takamies, 200 cm (10 ott/12 min/5,3/1,1/0,6)

#6 Niki Juntunen, takamies, 188 cm (5 ott/6 min/1,2/0,8/0,4)

#7 Gabriel Mupapa, laituri, 194 cm (3 ott/2 min)

#8 Antti Ahonen, laituri, 202 cm

#10 Patrick Tapé, sentteri, 210 cm (12 ott/24 min/12,8/7,3/2,3(1,2 riistoa/1 torjunta)

#11 Both Gach, laituri, 200 cm (12 ott/31 min/20,9/6,2/2,9)

#12 Alvin Cannady III, sentteri, 206 cm (1 ott/6 min/4/1)

#14 Aku Välimäki, laituri, 194 cm (4 ott/3 min/0/0,3/0,3)

#15 Tucker Richardson, takamies, 198 cm (12 ott/32 min/16,8/7,7/4,3/1,8 riistoa)

#17 Niko Mattila, takamies, 192 cm (11 ott/23 min/6,7/3,8/3,5/1,5 riistoa)

#33 Tomas Murphy, sentteri, 204 cm (11 ott/15 min/6,2/3,2/0,9)

#55 Fiifi Aidoo , takamies, 189 cm (11 ott/26 min/7,2/3/2/1,8 riistoa)

#95 Kalle Peltonen, laituri, 201 cm (12 ott/12 min/1,8/1,6/0,9)

Both Gach on Korisliigan pistetilaston kolmonen, 20,9 pisteen keskiarvolla. Gach ajelee hanakasti korille, keräten 7,3 vaparia ottelua kohden. Hän pystyy kuitenkin upottamaan heitot myös kauempaa, josta kertoo 37 prosentin tarkkuudella uppoavat kolmoset. Gach on liikkuva, nopea ja ulottuva, mikä tuottaa hankaluuksia vastustajille löytää sopivaa puolustajaa. Tucker Richardson pelaa nokialaisista eniten ja on todella monipuolinen. 1,8 riistoa ja joukkueen paras levypallokeskiarvo 7,7 ottelua kohden. 16,8 pistettä ottelua kohden syntyvät 59,6 prosentin kakkosilla ja 37 prosentin kolmosilla.

Patrick Tapé torjumassa Topias Palmin heittoa joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Sentteriosastolla Patrick Tapé ja Tomas Murphy pitävät vastustajan isot aisoissa, saaden tarvittaessa taustatukea Kalle Peltoselta. Takamiesosasto on Nokialla ehkä Korisliigan laajin. Niko Mattila ja Fiifi Aidoo ovat olleet säännöllisesti avausviisikossa, mutta Kahron Ross tuo pelintekovoimaa vielä penkiltä. Kun tuohon lisätään vielä Hugo Boman, niin Näätien takakenttä pystyy pitämään vauhtia ja prässäämään vastustajaa, tuottaen vastustajalle yli 15 menetystä ottelua kohden ja napaten samalla vastustajilta pallon 8,9 riiston edestä.

Joukkueiden alustavat kokoonpanot tulevat näkyviin Korisliiga.fi sivustolle viimeistään lauantaina kello 10 ja löytyvät TÄSTÄ linkistä. Samasta paikasta löytyvät myös Janne Koskimiehen ja Greg Gibsonin ottelua ennakoivat kommentit.

BC Nokia – Karhubasket lauantaina kello 18 Nokia Harhuniityssä.