UUTISET

17.11.2023

OTTELUENNAKKO: KOBRAT – KARHUBASKET

Onko oranssi jälleen päävärinä Lapuan urheilutalolla? (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Lauantaina käydään odotettu kauden ensimmäinen paikallisottelu, kun Lapuan Kobrat (4 voittoa/4 tappiota) isännöivät Karhubaskettia (4 voittoa/4 tappiota) Lapuan urheilutalolla kello 17 pelattavassa Korisliigan ottelussa. Joukkueet ovat sarjataulukossa tasapisteissä kuudentena ja seitsemäntenä, kun taistelu yläloppusarjan paikoista käy kiivaana. Sarjan kuusi parasta joukkuetta jatkavat otteluita 22 ottelun runkosarjan jälkeen ylemmässä loppusarjassa ja varmistavat samalla paikkansa kevään pudotuspeleihin. Alempaan loppusarjaan päätyvät sijoilla 7-12 olevat joukkueet ja näiden kamppailu käydään putoamista vastaan sekä kahdesta viimeisestä pudotuspelipaikasta.

Karhubasket saa lauantaina jälleen loistavaa tukea omilta faneilta, kun Lapulla lähtee kaksi täyttä fanibussia ja päälle useampi kymmenen pienempää kulkuneuvoa, joissa paikallistaisteluun valmistautuneet fanit ovat virittäneet äänijänteet vireeseen. Jos Lapulle ei pääse, niin ottelua voi katsella suorana Ruudun välityksellä, jossa lähetys alkaa kello 16.50.

Karhubasket palasi Korisliigassa voittokantaan viime lauantaina, kun se murskasi IKH Areenassa Lahden lukemin 106-59. Samalla päättyi kahden ottelun tappioputki, jonka aikana oranssipaidat hävisivät kotonaan sarjakärki Gullseille 75-76 ja vieraissa Biisoneille 85-80.

Eero Innamaa heitti viime lauantaina Lahtea vastaan kolme kolmosta 60 prosentin tarkkuudella (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Keskiviikkona kauhajokiset kärsivät IKH Areenassa 1830 katsojan edessä tappion Saksan Bundesliigan Rostockille. Saksalaiset veivät tasaisen ottelun, kun käänsivät viimeisellä kympillä kuuden pisteen tappioaseman 92-98 voitoksi. Tappiolla kuihtuivat Karhubasketin jatkohaaveet FIBA Europe Cupin 16 parhaan joukkoon. Europelejä on jäljellä yksi ja se on ohjelmassa IKH Areenassa ensi keskiviikkona eli 22. marraskuuta kello 18.30, kun vieraaksi saapuu Petrolina AEK Kyprokselta. Liput tuohon otteluun voi ostaa osoitteesta Lippu.fi.

Karhubasketin otteissa on viime aikoina ollut paljon positiivista virettä. Keskiviikkona Rostockia vastaan syöttöjä tarjoiltiin 25 kappaletta, jolla rakennettiin hyviä heittopaikkoja. Shawn Hopkins oli erinomainen ja sentteri Horace Spencer viimeisteli vahvasti korin läheisyydestä. Viime lauantain Lahti ottelussa puolustuksen intensiteetti oli tavoitellulla tasolla ja sitä pitää Kobria vastaan jatkaa. Myös levypallopelaamisen pitää olla kohdillaan ja hyökkäyskorille pitää lähteä hakemaan kakkospalloja jokaisessa heitossa.

Uusin tuloskas oranssipaidoissa on takamies Vincent Sanford (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Karhubasketin neljä tappiota ovat tulleet Korihaiden vieraana (86-81), kotona BC Nokialle (67-80), Gullseille IKH Areenassa 75-76 ja Loimaalla 85-80. Tappioissa kolmosten heittoprosentti on jäänyt 28 prosenttiin, syöttöjä on tilastoitu 12,8 ja menetyksiä on tullut 13,8 ottelua kohden. Tarkkuus kakkosissa 44,8 ja vapaaheitoissa 65,9 on myös ollut luvattoman heikkoa.

Neljässä voittopelissä kakkosten osumatarkkuus on ollut 52,5, kolmosten 36,4 ja vaparien 77,6 prosenttia. Syöttöjä on kirjattu tilastoihin 19,3 kappaletta, joten paikkojen luonti on ollut parempaa hyvällä pallon liikkeellä. Menetykset on pidetty vain 10,8, mikä ei ole tarjonnut vastustajalle paikkoja rankaista. Neljä voittoa ovat tulleet vieraissa Vilppaasta (69-72), kotona Katajasta (88-80), vieraissa Kouvoista (79-88) ja viime lauantaina kotona Lahdesta (106-59).

Karhubasket ja Kobrat ovat kohdanneet Korisliigassa 42 kertaa. Kauhajokiset ovat olleet paikallisotteluissa selvästi niskan päällä, sillä oranssipaidat ovat voittaneet kohtaamisista 30. Viimeiset 10 kohtaamista ovat menneet Karhubasketin eduksi kahdeksalla voitolla ja kahdella tappiolla. Viime kaudella Kobrat voittivat ensimmäisen kohtaamisen 81-72, mutta toinen ja kauden viimeinen kohtaaminen päättyi IKH Areenassa isäntien eduksi pistein 95-61.

Kauhajokiset ovat päästäneet otteluissa vähiten pisteitä koko Korisliigassa, kun vastustajat ovat tehneet vain 76,8 pistettä ottelua kohden. Myös Kobrien puolustus on ollut hyvällä tasolla, sillä kahdeksassa ottelussa heitä vastaan on tehty 80,1 pistettä. Kobrat ovat voittaneet neljästä kotiottelusta kolme. Voitot ovat tulleet Kouvoista (99-86), Biisoneista (100-69) ja Korihaista (78-73). Edellisen kotipelin Kobrat hävisivät 4. marraskuuta KTP:lle, kun kotkalaiset lähtivät sarjapisteiden kanssa Kymijoen suulle 79-83 voiton jälkeen. Tuon kotitappion jälkeen Kobrat kävivät 8. marraskuuta voittamassa Pyrinnön Pyynikillä pistein 75-88.

Jos kauhajokisilla on eroja heittotarkkuudessa voittojen ja häviöiden välillä, niin sama on nähtävissä myös Kobrilla. Kolmoset uppoavat tappioissa vain 29,4 prosenttisesti, mutta voittopeleissä osumatarkkuus on erinomainen 46,8. Vaparit laitetaan koriin voitoissa 81,3 prosentin tarkkuudella, mutta tappioissa osumatarkkuus jää vain 65,3 prosenttiin. Menetykset jakautuvat tasan pelien kesken, mutta syöttöjä tulee voitoissa 17,3 ja tappioissa 14,8.

Kobrien kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levyrit/syötöt):

#3 Juho Lehtoranta, laituri, 195 cm (8 ott/17 min/2,8/2,6)

#4 Antto Nikkarinen, takamies, 185 cm (8 ott/26 min/4,5/2/6,4/1,1 riistoa)

#5 KJ Buffen, laituri, 203 cm (8 ott/30 min/15/8,1/1,3/1 torjunta)

#9 Lassi Kilpinen, takamies, 185 cm (1 ott/13 min/6/1/2)

#10 Jussi Turja, takamies, 194 cm

#11 Theo Akwuba, sentteri, 211 cm (8 ott/31 min/11/11,1/1,1/1,3 riistoa/3 torjuntaa)

#12 Taz Sherman, takamies, 193 cm (8 ott/32 min/18,9/2,4/4,3/1,6 riistoa)

#14 Eetu Hautala, laituri, 193 cm

#24 Anthony Roberson, laituri, 195 cm (8 ott/26 min/14,5/5,3/0,8/1,3 torjuntaa)

#30 Timi Puittinen, laituri, 193 cm (8 ott/16 min/5,8/2,1/0,6)

#31 Joona Tuomala, laituri, 197 cm (8 ott/20 min/10,3/1,8/0,6)

#32 Juho Pihlajamäki, laituri, 187 cm (1 ott/3 min/0/1)

Kobrien oma kasvatti takamies Jussi Turja ei ole vielä tällä kaudella pelannut peliäkään. Samoin poissa on ollut Pyrinnöstä saapunut takamies Lassi Kilpinen. Kilpinen ehätti pelata yhden pelin lokakuun 21. päivä Lahdessa, mutta on taas sen jälkeen ollut sivussa kolmesta edellisestä ottelusta. Kun sekä Turja että Kilpinen ovat poissa, niin pelinteko vastuu jää takamieslegenda Antto Nikkarisen vastuulle. Nikkarinen jakaa 6,4 syöttöä ottelua kohden ja riistää pelivälineen vastustajalta 1,1 per ottelu.

Antto Nikkarinen johtaa Kobrien peliä (kuva: Pasi Ahola/ Lapuan Sanomat)

Kobrien uudet kasvot ovat Katajasta siirtynyt Joona Tuomaala ja Timi Puittinen. Puittinen on Lappeenrannan NMKY:n kasvatti ja ehätti siellä pelata kaudella 2012-2013 kaksi ja kaudella 2013-2014 20 pääsarjaottelua. Kasvattajaseurasta Puittinen siirtyi Jyväskylään, jossa pelasi divari A:ta kaikkiaan viiden kauden ajan. Jyväskylästä matka jatkui kaudeksi 2020-2021 Turkuun ja Kristikaan, jossa divari A:ssa tuli tilastoihin rivi 8,9 pistettä ja 4,2 levyriä noin 22 minuutin peliajalla. Sitten matka jatkui Äänekoskelle ja Huimassa Puittinen pelasi kaksi edellistä kautta. Viime kaudella divarissa pelejä kertyi 12, peliaikaa noin 25 per ottelu ja tilastoihin keskiarvoiksi 10,3 pinnaa ja 4,1 levypalloa.

Joona Tuomaala pelasi kaksi ensimmäistä pääsarjakautta KTP:ssä, josta matka on jatkunut Uran kautta Katajaan. Viime kaudella Katajassa Tuomaala teki 2,8 pistettä hieman päälle 7 minuutin peliajalla. Kobrissa vastuuta on tullut huomattavasti enemmän ja Lahtea vastaan hän teki 24 pistettä.

Jos ei päävalmentaja Ville Turja keksi mitään mullistavaa tai ei tule mitään yllättäviä poissaoloja, niin Kobrien aloituskokoonpano muodostuu Nikkarisesta sekä neljästä jenkistä, kuten joukkueen jokaisessa kahdeksassa ottelussa. Ja miksei muodostuisi, sillä jälleen kerran Kobrat ovat onnistuneet hankkimaan joukkueeseen kovia vahvistuksia. Sentteri Theo Akwuba on 211 senttinen ja omaa ison sylivälin, jolla hän kaapii 11,1 levyriä per ottelu. Sen lisäksi hän toimii puolustuksen lukkona ja torjuu kolme vastustajan heittoa. Takamies Taz Sherman ottaa 7,4 kolmosta ottelua kohden ja upottaa ne 39 prosentin tarkkuudella. Kouvoja vastaan hän teki peräti 43 pistettä ja on kotiotteluissa takonut pinnoja 27,3 keskiarvolla.

Päävalmentajien Janne Koskimiehen ja Ville Turjan ennakkokommentit sekä alustavat kokoonpanot tulevat näkyviin viimeistää lauantaina kello 10 korisliiga.fi -sivustolle. Ne pääsee lukemaan TÄSTÄ linkistä.

Kobrat – Karhubasket Lapuan urheilutalolla lauantaina 18. marraskuuta kello 17 alkaen.