UUTISET

10.11.2023

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – LAHTI BASKETBALL

Korisliigan sarjataulukon kahdeksas Karhubasket (3 voittoa/4 tappiota) saa lauantaina vieraaksi IKH Areenaan Lahden (2 voittoa/5 tappiota). Lahtelaiset ovat sarjataulukossa sijalla 11., mutta vierasvoitolla he ohittaisivat oranssipaidat, kun taistelu ylä- ja alaloppusarjan paikoista käy tiiviinä . Kauhajokisten tavoite on ehdottomasti ylemmässä loppusarjassa, jonne pääsee 22 runkosarjaottelun jälkeen kuusi parasta joukkuetta.

Karhubasket – Lahti Basketball lauantaina kello 18 IKH Areenassa. Ennakkoon lippuja saa osoitteesta Lippu.fi. IKH Areenan ovet avautuvat lauantaina kello 16 ja samalla käynnistyy lipunmyynti areenan aulassa.

Karhubasket saa lauantaina kokoonpanoon uuden pelaajan, kun Vincent Sanford pukee päälleen oranssin peliasun. 32-vuotias ja 193 senttinen takamies on pelannut urallaan Ranskan ja Saksan pääsarjoissa, sekä viime kaudella Italian kakkostasolla. Päävalmentaja Janne Koskimies kommentoi tuoreinta sopimusta näin: – ”Vee” Sanford on sen tasoinen pelaaja, jonka saaminen Kauhajoelle ei ollut kesällä vielä mahdollista. Israelin tilanteen vuoksi mies kuitenkin vapautui nyt kesken kauden ja pääsimme sopimukseen. “Vee” on kokenut pelaaja, joka on ollut hyvin arvostettu joukkuekaverina ja ammattilaisena aiemmissa paikoissa, josta kertoo muun muassa se, etteivät joukkueet ole pahemmin vaihtuneet kesken kausien. Hän on kookas ja monipuolinen combo guard, joka pystyy pelaamaan molemmilla takamiehen paikoilla muodostaen Courtneyn kanssa mielenkiintoisen takakentän kaksikon.

Vincent Sanford pelaa lauantaina ensimmäisen ottelunsa Korisliigassa

Karhubasket hävisi keskiviikkona jatkoajan jälkeen Liettuassa Jonava CBetille FIBA Europe Cupin ottelun lukemilla 98-94. Neljästä europelistä kauhajokiset ovat voittaneet yhden ja kärsineet kolme tappiota. Tappio Jonavalle tietää sitä, että mahdollisuudet jatkopaikkaan cupin 16 parhaan joukkoon ovat pienet, mutta siis olemassa. Tappiosta huolimatta Koskimies oli joukkueen esitykseen tyytyväinen: – Harmittava tappio, vaikka se tulikin kauden parhaalla pelillä. Vastustaja oli fyysinen ja takamies Fortson sai viidennen virheen neljännellä kympillä, mutta enne päästäneen vastustajaa karkaamaan. Tulimme takaisin peliin, mikä toistui myös jatkoajalla. Pienet marginaalit ja se harmittaa, että jätimme noin paljon pisteitä vapaaheittoviivalle. Toinen perättäinen ottelu, missä heitimme vaparit huonosti. Paljon hyvää joukkueen esityksessä. Olimme henkisesti vahvoja, eikä päät painuneet ja tulimme monta kertaa takaisin peliin, mihin olen tyytyväinen.

Oranssipaidat palasivat Liettuasta Kauhajoelle torstaina illalla, joten keskittyminen lauantain Korisliigan otteluun jää jälleen lyhyeksi. Keskittymistä tarvitaan, sillä kauhajokisilla on alla tappio vieraspelistä Loimaalta. Bisons oli viime sunnuntaina parempi pistein 85-80.

Seitsemän ottelun jälkeen saldo kolme voittoa ja neljä tappiota on pettymys sekä joukkueelle että faneille. IKH Areenassa oranssipaidat ovat hävinneet kahdesti, kun BC Nokia (67-80) ja Seagulls (75-76) ovat hakeneet sarjapisteen Kauhajoelta. Ainoa kotivoitto on tullut Katajasta (88-80), jonka lisäksi vierasvoitot on haettu Salosta (69-72) ja Kouvolasta (79-88).

Lahden ja koko Korisliigan ehdoton tähti on alkukaudesta ollut Erik Sajantila. Komeetan tavoin pelinsä tasoa nostanut Sajantila on takonut pisteitä seitsemässä ottelussa hurjalla 27,6 pisteen keskiarvolla. Korostetaan tätä nyt vielä; ERIK SAJANTILA ON TEHNYT PISTEITÄ ALKUKAUDESTA 27,6 PISTEEN KESKIARVOLLA! Kakkoset ovat uponneet 57 ja kolmoset 56 prosentin tarkkuudella. Sajantila hankkii 6,3 vaparia ottelua kohden ja nakuttaa ne sukkaan 86 prosenttisesti. Tuosta tarkkuudesta moni Karhubasketin pelaaja saisi ottaa mallia.

Erik Sajantila vaihtoi tälle kaudelle pelinumeroksi 7 ja on ollut hurjassa vireessä (kuva: Ville Vuorinen)

Tapiolan Hongan kasvatti teki 10. lokakuuta Bisonsia vastaan hurjat 49 pistettä. Kahdella edellisellä kaudella Sajantila on tehnyt koreja yhdeksän pisteen keskiarvolla. Sanjantila palkittiin Korisliigan lokakuun pelaajana, kun hän oli ainoa ja oikea pelaaja tuon palkinnon saajaksi.

Lahdella on rivistössä kaksi uudehkoa pelimiestä. Sentteri James Padgett on pelannut kaksi ottelua 15 pisteen ja 7,5 levypallon keskiarvoilla. Padgett pelasi kaudella 2013-2014 Vilppaassa kuusi ottelua (12,8/9,3/1,2) ja samalla kaudella Korihaissa 37 ottelua (15,7/9,8). Antwan Walker pelasi ensimmäisen ottelunsa runsas viikko sitten, kun Lahti voitti kotonaan Bisonsin 93-89. Tuossa kamppailussa Walker teki 19 pinnaa ja poimi kahdeksan levypalloa.

Antwan Walker pelaa ensimmäistä ammattilaiskauttaan.

Lahti on voittanut seitsemästä pelistään kaksi. Molemmat voitot ovat tulleet kotona. Pyrinnön lisäksi Lahdesta on kotimatkalle saanut tappion jälkeen lähteä Kobrat, kun lapualaiset hävisivät lukemin 88-83. Vieraissa Lahti on pelannut kolme ottelua ja tappiot ovat tulleet

Lahti 91,1 pistettä ottelua kohden, mikä on hyvä lukema. Ongelmat ovat olleet puolustuspäässä, sillä sitä vastaan on seitsemässä pelissä tehty pisteitä 102 pisteen keskiarvolla. Tappiot eivät ole olleet avauspelin 41 pisteen häviön Kouvoille jälkeen murskajaisia, vaan lahtelaiset olisivat voineet voiton tai kaksi napata enemmänkin. KTP oli parempi pisteellä ja sarjakärki Gulls kahdeksalla.

Lahden kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#0 Harrison Cleary, takamies, 185 cm (7 ott/33 min/16,9/3,3/5,3/1,4 riistoa)

#1 Arttu Saarijärvi, laituri, 200 cm (3 ott/25 min/3,7/3)

#5 Bobby Planutis, sentteri, 203 cm (7 ott/34 min/15,1/5,6/1,9/1 torjunta)

#7 Erik Sajantila, takamies, 195 cm (7 ott/29 min/27,6/5/3,7/1,1 riistoa)

#9 Eetu Lähdetniemi, sentteri, 206 cm (6 ott/18 min/6,2/2,5/1)

#10 Ville Tolonen, takamies, 192 cm (6 ott/13 min/4,2/1,5)

#13 Pyry Kaunola, takamies, 193 cm (2 ott/3 min)

#15 Antwan Walker, laituri, 203 cm (1 ott/28 min/19/8/1/1 riisto)

#20 Tiitus Turtinen, laituri, 201 cm

#22 Ville Karvonen, laituri, 199 cm (7 ott/10 min/0,6/1,3)

#25 Kalle Koivunen, laituri, 190 cm (7 ott/16 min/4/1)

#33 Jan-Viljam Homanen, laituri, 193 cm (5 ott/5 min)

#34 James Padgett, sentteri, 203 cm (2 ott/21 min/15/7,5/1,5/1 torjunta)

#36 Petrus Stock, laituri, 189 cm

Sajantilan sekä jenkkikaksikko Padgett – Walker lisäksi avainpelaajiin kuuluvat takamies Harrison Cleary, joka tekee 16,9 pistettä ottelua kohden ja jakaa 5,3 syöttöä. Cleary heittää kolmoset sukkaan 45 prosentin tarkkuudella. Sentteri Bobby Planutis osaa myös heittää, sillä hänen osumatarkkuus kolmosissa on 44 prosenttia. Planutis viihtyykin kauempana korista.

Kotimaisella osastolla Sanjatilan lisäksi suurimmassa roolissa ovat Arttu Saarijärvi, joka ei ole kuitenkaan pelannut Bisons ottelun jälkeen. Kalle Koivunen saapui täksi kaudeksi Lahteen Jyväskylän JBA:sta ja Ville Karvonen palasi vuoden sapatilta takaisin lahtelaisten kokoonpanoon. Eetu Lähdetniemi on pelannut vahvan alkukauden ja pääsee lauantaina pelaamaan Kauhajoelle, josta maajoukkuekoripalloilija isä Pekka lähti kultaisella 80-luvulla valloittamaan Suomea. Verkkotoimituksen tietojen mukaan Pekka Lähdetniemi on saapumassa seuraamaan lauantain kamppailua IKH Areenaan.

Asetelmat lauantaille ovat selvät. Vastakkain ovat Karhubasketin puolustus ja Lahden hyökkäys. Lahtelaiset ovat sarjan tarkimpia vapareissa (82,9 %) ja kolmosissa (41,5 %), eikä kakkostenkaan osumatarkkuus ole huono, sen ollessa 53,2 prosenttia. Kauhajokisten osumatarkkuudet kuuluvat jokaisella etäisyydellä sarjan tyvipäähän. Karhubasketilla pitäisi olla etulyöntiasema levypalloissa, mutta puolustuksen pitäisi saada vastustajan heittoprosentit alhaiseksi, jotta niitä olisi edes tarjolla. Molemmille joukkueille tulee paljon menetyksiä (Lahti 15,9 kpl, KB 13,1 kpl), joten se joukkue, joka pitää pelivälineestä huolta, saa edun.

Karhubasket ja Lahti ovat kohdanneet Korisliigassa 13 kertaa ja ainoastaan kerran Lahti on voittanut ottelun. Se tapahtui syksyllä 2019, kun Kauhajoella nostettiin toinen mestaruusviiri kattoon ja Lahti pilasi nuo hipat. Sen jälkeen Karhubasket on voittanut 12 kohtaamista peräkkäin.

Päävalmentajien Janne Koskimiehen ja Tom Coomanin ennakkokommentit tulevat näkyviin alustavien kokoonpanojen kanssa korisliiga.fi -sivustolla viimeistään lauantaina kello 10 ja löytyvät suoraan TÄSTÄ linkistä.

Karhubasket – Lahti Basketball lauantaina IKH Areenassa kello 18.00.

IKH Areenan ovet aukeavat lauantaina kello 16 ja samalla käynnistyy lipunmyynti. Ennakkoon lippuja voi ostaa osoitteesta Lippu.fi.