UUTISET

04.11.2023

OTTELUENNAKKO: BISONS LOIMAA – KARHUBASKET

(kuva: Janne Yli-Korhonen)

Keskiviikkona Kyproksella kauden ensimmäisen FIBA Europe Cupin ottelun voittanut Karhubasket (3 voittoa/3 tappiota) matkustaa sunnuntaina Loimaalle, jossa kauhajokisia isännöi Bisons (1 voittoa/5 tappiota). Karhubasketille ei hirveästi jää aikaa keskittyä sunnuntaina kamppailuun, sillä yhteydet Välimeren Kyprokselle ovat lomakauden ulkopuolella haastavat. Joukkue lähti matkaan maanantaina, pelasi keskiviikkona ja palaa Kauhajoelle vasta perjantaina.

Sunnuntain ottelu alkaa kello 17 Loimaan Liikuntahallilla. Ottelua voi katsella suorana Ruudun välityksellä ja lähetys alkaa kello 16.50. Karhubasket saa jälleen tukea omilta faneilta, joita on lähdössä tukemaan täysi bussilastillinen. Kannustuksesta voiton ottaminen ei ainakaan jää kiinni!

Karhubasket aloitta kauden kahdella tappiolla Korihaita 86-81 ja BC Nokiaa 67-80 vastaan. Kurssi kääntyi Salossa, josta 69-72 voiton myötä alkoi kolmen ottelun voittoputki. Voitot tulivat Katajasta 88-80 ja Kouvoista 79-88. Karhubasketin edellinen ottelu viime lauantaina IKH Areenassa päättyi viime kauden mestarin Seagullsien 75-76 voittoon.

Kauhajokiset ovat kolmessa voittopelissä upottaneet kolmoset 36,7 prosentin tarkkuudella, mutta tappioissa kaukoheitot ovat sujahtaneet sukkaan vain 27.7 prosenttisesti. Toki vastustajien puolustuksellakin on vaikutusta, mutta kaukoheittopeliin saattaa olla merkitystä myös siinä, että voittopeleissä syöttöjä tilastoidaan 19 ottelua kohden. Tappioissa syöttöjä tulee 11,3 per ottelu. Myös menetyksissä on eroa. Voittopeleissä niitä tulee 12,3, mutta tappioissa 14,3. Ja on kakkosissakin toki vaihteluväliä, sillä voitoissa kakkosten onnistumisprosentti on 50,8 ja tappioon päättyneissä kolmessa ottelussa 43,1 prosenttia.

Vaikka heitot eivät ole aina osuneetkaan keskelle keksintöä, niin Karhubasket on tilastollisesti ollut kauden kuudessa pelissä vastustajia tarkempi. Karhubasketin kakkosten osumatarkkuus on 47,1 prosenttia (vastustajat 45,5 %) ja kolmosissa 31,8 prosenttia (30,1).

Kuudetta kautta Kauhajoella Korisliigaa pelaava Eero Innamaa ylitti äskettäin 200 pelatun pääsarjaottelun rajapyykin (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Biisonit ovat aloittaneet kauden viidellä tappiolla ja yhdellä voitolla. Ainokainen voitto tuli kotona Lahdesta lukemin 106-88 10. päivä lokakuuta. Ennen avausvoittoa loimaalaiset hävisivät vieraissa Gullseille 91-71 ja kotona Korihaille 83-86. Lahti voiton jälkeen kolme perättäistä tappiota ovat tulleet vieraissa Kobrille 100-69, kotona KTP:lle 87-93 ja edellisessä ottelussa viime lauantaina Pyrinnölle Tampereella 80-78.

Tampereella Bisons nousi voittotaisteluun viimeisellä kympillä. Isaac Davidsonin johdolla loimaalaiset käänsivät yhdeksän pisteen takamatkan 0-10 jaksolla pisteen johtoon (71-72) neljä minuuttia ennen loppua. Vielä runsaat kaksi minuuttia ennen päätössummeria Bisons johti 75-76, mutta Pyrintö oli loppuhetkillä parempi ja kirjasivat kauden ensimmäisen voiton. Voitolla Pyrintö myös siirtyi pois jumbopaikalta ja jätti tuon sijan loimaalaisille.

Karhubasket pitää BC Nokian ja Katajan tavoin vastustajat alle 80 pisteessä, kun oranssipaitoja vastaan tehdään 78,3 pistettä. Bisons päästää 89,7 pistettä omiin ja vain Pyrintöä (91,3) sekä Lahtea (102) vastaan tehdään enemmän pisteitä. Bisons tekee hyökkäyspäässä 82,3 pistettä ottelua kohden, mikä on tarpeeksi, jotta voittosarakkeessa olisi enemmän sarjapisteitä, mutta puolustuspäässä pitäisi pystyä tyrehdyttää paremmin vastustajan pistetehtailu.

Biisonit upottavat kakkoset 50,5 prosentin tarkkuudella, mutta kolmoset uppoavat vain 30,1 prosentilla. Loimaalaiset pärjäävät hyvin levypalloissa, poimimalla niitä 46,2 keskiarvolla ja hyökkäyspäässä joukkue on aktiivinen kakkospallojen haussa, koska niitä tulee 16,2 ottelua kohden. Dylan Painter hakee 3,8 ja DeVante Brooks 3,5 hyökkäyslevypalloa ottelua kohden.

Bisons Loimaan kokoonpano ja tilastot (minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#1 Devon Goodman, takamies, 183 cm (30 min/12/2,3/5,8)

#2 Lauri Kallio, takamies, 188 cm (10 min/1,8/1/1,5)

#3 Dylan Painter, sentteri, 208 cm (29 min/19/10,3/1/1,8 torjuntaa)

#5 DeVante Brooks, laituri, 198 cm (28 min/14,2/11,3/2,2/1,2 riistoa/1,7 torjuntaa)

#6 Elmo Eräkangas, laituri, 198 cm

#7 Cedric Latimer, laituri, 198 cm

#11 Tiitus Kuukkanen, takamies, 191 cm (14 min/5/1,2)

#12 Emil Uotila, laituri 198 cm (24 min/9,3/4,3/1,3/1,5 riistoa)

#14 Vesa Heinonen, laituri, 194 cm (13 min/0,8/0,7/1)

#19 Isaac Davidson, takamies, 200 cm (30 min/14,5/5,2/3,8)

#21 Sami Tahvanainen, laituri, 195 cm

#24 Eemeli Hollo, laituri, 195 cm (7 min/2,7/0,7)

#31 Aapeli Syrjämäki, laituri, 214 cm (15 min/4,3/3,3)

Karhubasket on kohdannut Bisons Loimaan kaksi kertaa Korisliigassa kaudella 2021-2022 ja voittanut molemmat ottelut. Tuon kauden päätteeksi Loimaa tippui divariin, mutta nousi takaisin Korisliigaan viime keväänä, voittamalla divarin finaaleissa Jyväskylän JBA:n otteluvoitoin 3-1. Biisonit olivat viime kevään divarin pudotuspeleissä tiukoilla jo puolivälierissä, voittamatta Järvenpään Raiders Basketin otteluvoitoin 2-1 ja välierissä se kaatoi ToPo:n 3-2.

Vaikka kausi on vielä alkutekijöissä, niin kohta runkosarjan puoliväli lähestyy. Kauhajokiset kilvoittelevat ylemmän loppusarjan paikasta. Ylempään loppusarjaan pääsee 22 ottelun runkosarjan kuusi parasta joukkuetta. Korisliigaa johtaa Seagulls, jolla on rasitteena vain yksi tappio. Perjantain kärkikamppailussa Gulls voitti kotonaan Kisahallissa BC Nokian, joten nokialaiset ovat KTP:n ja Korihaiden kanssa matkassa kahdella tappiolla. Seuraavassa ryppäässä ovat Karhubasket, Kouvot, Kataja ja Kobrat, joilla on ennen lauantain kamppailuita rasitteena kolme tappiota. Neljässä tappiossa on perjantaina Kouvojen vieraina hävinnyt Vilpas.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Juri Heinämäen valmentama Biisonit käyvät taistelua sarjataulukon tyvipäässä. Biisonien ainoa voitto tuli kotona sarjan kolmanneksi viimeisenä olevalle Lahdelle, joka puolestaan on voittanut Pyrinnön lisäksi Kobrat. Pyrintö hävisi viime keskiviikkona Lahdessa, mutta voitettuaan Pyynikillä Biisonit 80-78 viime lauantaina, avasi se voittotilinsä ja nousi taulukossa loimaalaisten edelle. Toki joukkueet ovat tasapisteissä.

Sunnuntaina kamppailun valmentajien ennakkokommentit ja alustavat kokoonpanot tulevat näkyviin korisiiga.fi -sivustolle viimeistään sunnuntaina kello 10 ja löytyvät TÄSTÄ linkistä.

Bisons Loimaa – Karhubasket sunnuntaina kello 17 Loimaan liikuntahallilla.