UUTISET

09.11.2023

KARHUBASKETILLE TAPPIO LIETTUASSA

Karhubasket lähti tiistaina aamusta Liettuaan, jossa Jonava CBet isännöi kauhajokisia keskiviikon FIBA Europe Cupin C-alkulohkon kamppailussa. Oranssipaitojen tuorein vahvistus Vincent Sanford ei ollut edustuskelpoinen, vaikka pelilupa saatiin kuntoon ennen ottelua. Näin Sanfordin tekee ensiesiintymisen Karhubasketissa tulevana lauantaina IKH Areenassa, kun kauhajokiset saavat kello 18 alkavaan otteluun vieraaksi Lahden.

Karhubasket piteli johtopaikkaa ensiminuuteilla, kun Oliver Kanden (8) ja Topias Palmi (29/4) upottivat kolmoset. Jonavan Strahinja Micovic (22/8/2) toi isännät peliin mukaan ja liettualaiset pitivät pitkään pisteen tai kahden johtoasemaan hallussaan. Samme Givensin (10/5/6) kori ja vapari antoi kauhajokisille johtopaikan, mutta Jonava pysyi johtopaikalla, kun joukkueet vaihtoivat toiselle kympille.

Topias Palmi upotti hurjat 29 pistettä (kolmoset 8/17) 50 prosentin pelitilanneheitoilla

Edvinas Seskus (25/3/8) upotti illan kolmannen kolmosen toisen neljänneksen alkuun. Hyvässä heittovireessä ollut Palmi, kuittasi tuon nopeasti omalla kolmosellaan ja palautti seuraavalla kolmosellaan Karhubasketin johtoon kympin puolivälin jälkeen. Eero Innamaan (7/1/6) kakkonen ja Shawn Hopkinsin (8/2/1) kolmonen pitivät vieraita johtopaikalla. Takamies Courtney Fortson (11/6/7) viimeisteli vapariviivalta taukolukemiksi 44-47.

Karhubasket sinnitteli johtopaikalla kolmisen minuuttia, mutta sitten Jonava otti johtopaikan itselleen. Ivan Gandian (15/2/4) kakkonen teki lukemiksi 55-50. Parisen minuuttia ennen kolmannen neljänneksen loppua, liettualaiset kasvattivat eron kuuteen pisteeseen, mutta Oliver Kandenin kolmonen leikkasi eron puoleen. Kympin lopuksi takkakätinen Seskus upotti vielä kolmosen, mikä siirsi ottelun viimeiselle neljännekselle lukemissa 71-66.

Fyysinen Jonava ei antanut kauhajokisille yhtään ylimääräistä tilaa

Jonava piti sitkeästi johtopaikkaa ja kasvatti eron seitsemään, kun lukemat olivat 79-72 neljä minuuttia ennen loppua. Innamaa kavensi kolmosella, mutta Aleksandar Marelja (14/5/2) palautti sen seitsemään upottamalla kolmosen levyn kautta. Givens aloitti kirin vaparilla, Palmi paiskasi kolmosen säkkiin ja Horance Spencer ((15/13/3 riistoa) donkkasi lukemiksi 82-81, kun pelaamatta oli alle kaksi minuuttia. Seskus ehätti tehdä kakkosen, mutta Palmi toi vieraat tasoihin kolmosella. Ja Palmin seuraava kolmonen vain noin 20 sekuntia ennen päätöstä vei vieraat 84-87 johtoon. Jonava otti aikalisän ja vei pelin jatkoajalle kolmosella, jonka Gandia pääsi upottamaan vapaasti.

Palmi antoi jälleen Karhubasketille johtopaikan kolmosella, mutta Jonava nakutti pelin tasoihin vapaaheittoviivalta. Molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa, mutta Gandian onnistunut vapari teki lukemiksi 96-94, kun jatkoajan päätökseen oli matkaa vain 17 sekuntia. Karhubasket ei enää onnistunut saamaan palloa koriin, vaan Micovic upotti loppulukemiksi 98-94 vapaaheittoviivalta.

Karhubasket ei saanut Edvinas Seskusta kiinni, vaan hän teki 25 pistettä (3p 5/7)

Karhubasket haki 17 hyökkäyslevypalloa ja teki niistä 21 pistettä. Kauhajokiset pitivät menetykset kurissa, kun niitä tuli vain 11. Jonavalle menetyksiä tuli 14 ja oranssipaidat rankaisivat niistä 16 pisteellä. Isännät voittivat levypallot 43-40 ja voittivat pelin tarkoilla kakkosilla, jotka upposivat 63,6 prosentin tarkkuudella. Karhubasketin vastaava lukema oli 43,5 prosenttia. Viime sunnuntain Loimaa tappion tapaan, Karhubasketilla oli vaikeuksia vapareissa. Nyt vaparit saatiin koriin 62,5 prosentin tarkkuudella, kun 24 heitosta saatiin koriin 15. Tiukassa pelissä se oli liikaa.

Karhubasketin ratkaisu varsinaisen peliajan lopussa aiheutti pelin jälkeen spekulaatiota. Olisiko kauhajokisten pitänyt rikkoa tilanteessa 84-87, kun peliaikaa oli jäljellä vain pikkuisen yli 10 sekuntia ja kolmosen upotessa vielä alle tuon. Verkkotoimituksen mallinnuksen mukaan ratkaisu olla rikkomatta oli ehdottoman oikea. Jonava upotti pelissä kolmoset 38,7 prosentin tarkkuudella, joten kuusi kertaa kymmenestä ratkaisu olla rikkomatta olisi tuonut voiton. Lisäksi pitää muistaa se, että jos Karhubasket olisi rikkonut, niin Jonava olisi rikkonut heti uudelleen vapaaheittojen jälkeen ja olisi näin pakottanut kauhajokiset vapaaheittoviivalle. Kun vaparit eivät ole kahdessa viime pelissä sujuneet, niin sukimalla nuokin ohi, olisi tuhkaa hierottu hiuksiin vieläkin enemmän. Eli niin tai näin, niin aina olisi voinut päästä spekuloimaan ratkaisusta.

-Harmittava tappio, vaikka se tulikin kauden parhaalla pelillä, Karhubasketin päävalmentaja Janne Koskimies aloitti ottelun jälkeen. Vastustaja oli fyysinen ja takamies Fortson sai viidennen virheen neljännellä kympillä, mutta enne päästäneen vastustajaa karkaamaan. Tulimme takaisin peliin, mikä toistui myös jatkoajalla. Pienet marginaalit ja se harmittaa, että jätimme noin paljon pisteitä vapaaheittoviivalle. Toinen perättäinen ottelu, missä heitimme vaparit huonosti. Paljon hyvää joukkueen esityksessä. Olimme henkisesti vahvoja, eikä päät painuneet ja tulimme monta kertaa takaisin peliin, mihin olen tyytyväinen, Koskimies kertoi.

Jonava otti voitolla ison askeleen kohti alkulohko C:n voittoa. Toki lohkovoitto ei vielä ole varma, sillä liettualaiset kohtaavat kahdessa viimeisessä alkulohkon ottelussa vieraissa ensin Petrolina AEK:n Kyproksella ja päätöskierroksella Rostockin Saksassa. Tappio molemmista avaa mahdollisuudet sekä Petrolinalle että Rostockille. Kahden tappion mahdollisuus avaisi vielä mahdollisuuden lohkovoittoon myös kauhajokisille. Toki mahdollisuus on seitin ohut, mutta jos Jonava häviää molemmat pelinsä ja samalla Karhubasket voittaa molemmat jäljellä olevat ottelunsa IKH Areenassa, niin kaikki alkulohkon neljä joukkuetta päätyvät kolmeen voittoon ja kolmeen tappioon.

Tällöin vertailtaisiin joukkueiden korieroja. Ne ovat nyt Jonava +32, Rostock +20, Petrolina -13 ja Karhubasket -39. Eli Karhubasketin pitää voittaa molemmat viimeiset ottelun, mutta voitot pitää vielä tulla isoilla korieroilla. Jos Jonava häviäisi molemmat pelinsä 16 pisteellä, tulisi sen korieroksi 0. Silloin Rostockin koriero olisi +36, joten kauhajokisten yli 20 pisteen voitto ensi keskiviikkona IKH Areenassa tekisi asiat mielenkiintoiseksi.

Karhubasketin seuraava FIBA Europe Cupin ottelun pelataan ensi keskiviikkona eli 15. päivä marraskuuta IKH Areenassa kello 18.30 alkaen. Liput otteluun ovat myynnissä osoitteessa Lippu.fi.