UUTISET

31.10.2023

OTTELUENNAKKO: PETROLINA AEK (KYPROS) – KARHUBASKET

Saavatko Karhubasketin fanit keskiviikkona aihetta tuulettaa? (kuva: Janne Yli-Korhonen)

FIBA Europe Cup jatkuu keskiviikkona Karhubasketin osalta Kyproksella, jossa Petrolina EAK isännöi kauhajokisia alkulohko C:n kolmannessa ottelussa. Ottelu alkaa kello 19 Larnacassa, Kition Athletic Centerissä.

Peli on katsottavissa KorisTV:n välityksellä kello 19 alkaen.

Karhubasket on aloittanut FIBA Europe Cupin kahdella tappiolla. Avausottelussa IKH Areenassa Liettualainen Jonava CBet oli parempi pistein 88-104. Viime keskiviikkona oranssipaidat hävisivät Saksan Rostockissa lukemin 93-65.

Alkulohko C:n tilanne on kahden kierroksen jälkeen sellainen, että Petrolina AEK johtaa lohkoa puhtaalla pelillä, kun he ovat voittaneet molemmat ottelunsa. Kauhajokiset voittaneet Rostock Seawolves ja Jonava CBet ovat yhdessä voitossa ja yhdessä tappiossa. Tappiot ovat tulleet molemmille juuri Petrolinaa vastaan. Rostock on lohkokakkosena paremman korieron turvin, joka on heillä +26 ja Jonavalla +9. Tällä kaudella FIBA Europe Cupissa vain lohkoykköset saavat varman jatkopaikan toiseen lohkovaiheeseen, jonne etenee 16 joukkuetta. 10 lohkoykkösen kanssa jatkolohkoihin etenee kuusi parasta lohkokakkosta, jotka ratkotaan seuraavin kriteerein; 1. voittosuhde, 2. koriero ja 3. tehdyt pisteet.

Karhubasket on keskiviikkona ns. pakkovoiton edessä. On toki mahdollista, että voittamalla loput kolme ottelua keskiviikon jälkeen lohkovoittoon riittää saldo kolme voittoa ja kolme tappiota, mutta silloin Petrolinan ei saisi enää voittaa peliäkään ja muiden jäljellä olevien otteluiden pitäisi mennä sopivasti ristiin. Jos kauhajokiset voittavat keskiviikkona Petrolinan ja loput ottelunsa sen jälkeen, niin alkulohkon voitto on mahdollinen.

Matkustaminen Kyprokselle lomakauden jälkeen ei ole helppoa, joten kauhajokiset joutuvat lähtemään matkaan jo maanantaina. Peli on keskiviikkona ja joukkue palaa Kauhajoelle vasta perjantaina. Seuraava Korisliigan kamppailu on tulevana sunnuntaina Loimaalla, joten viikosta on tulossa haastava. Jokainen harjoitus ja palaveri on käytettävä tehokkaasti hyväksi.

Karhubasket on kahdessa euro-ottelussa tehnyt 76,5 pistettä ja heittotarkkuudet ovat jääneet mataliksi. Kakkoset ovat onnistuneet vain 46,5 ja kolmoset 33,8 prosentin tarkkuudella. Menetyksiä on tullut peräti 19 ottelua kohden, joista vastustaja on rokottanut runsaasti pisteitä. Jonava teki menetyksistä 22 pistettä ja Rostock peräti 34. On sanomattakin selvää, että menetykset pitää karsia minimiin, jos kauhajokiset mielivät voitosta taistella. Petrolina rokotti Rostockia 15 menetyksestä 18 pisteellä ja Jonavaa 15 menetyksestä 24 pisteellä, joten kyproslaiset osaavat hyödyntää mahdollisuutensa.

Topias Palmi on tehnyt eniten pisteitä Karhubasketin joukkueesta

Karhubasketin paras pistemies on kahdessa FIBA Europe Cupin ottelussa ollut Topias Palmi. Palmi on nakuttanut 21 pistettä ottelua kohden ja kolmoset ovat uponneet erinomaisella 52,9 prosentin tarkkuudella. Tahj Eaddy on tehnyt 17 pistettä europeliä kohden ja hänenkin heittotarkkuus on kolmosissa ollut hyvä, 46,7 prosenttia. On selvä, että tämä kaksikko on Petrolinen papereissa merkittyjä miehiä, joten kauhajokiset tarvitsevat hyviä otteita myös muilta pelaajilta. Kaikki muut ovat jääneet alle 10 pisteen, mutta toki on huomioitava, että Samme Givens pelasi Rostockissa melkein suoraan lentokentältä saapuneena.

Karhubasket on ollut Petrolinaa edellä levypallopelaamisessa. Kauhajokiset poimivat 39 levypalloa ottelua kohden. Niistä 16 tulee hyökkäyspäässä. Kyproslaiset poimivat 34 levyriä ottelua kohden. Petrolinalle tulee vain kahdeksan menetystä ottelua kohden, mutta he tekevät vastustajien menetyksistä 21 pistettä. Petrolina tekee 44 pistettä ottelua kohden korin läheisyydestä ja on onnistunut kolmosissa 32,4 prosentin tarkkuudella.

Petrolina AEK:n kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levypallot/syötöt):

#0 Nick GRIFFIN, takamies, 189cm, USA, 1995 (2 ott/15 min/2,5/0,5/1)

#1 Taveion HOLLINGSWORTH, takamies, 187cm, USA, 1999 (2 ott/37 min/17,5/9,5/4,5/3 riistoa)

#2 Christian JONES, laituri, 201cm, USA, 1993 (2 ott/32 min/16,5/5,5/0,5/1,5 riistoa)

#3 Konstantinos SIMITZIS, takamies 184cm, CYP, 1995 (2 ott/19 min/7/0,5/1)

#4 Tookie BROWN, takamies, 184cm, USA, 1995 (2 ott/32 min/21/1,5/2,5/2 riistoa)

#9 Andreas SIZOPOULOS, takamies, 187cm, CYP, 1983 (2 ott/20 min/10,5/1/0,5)

#11 Christos GEORGIOU, laituri, 198cm, CYP, 2004

#13 Pavlos STYLIANOU, takamies, 185cm, CYP, 2000

#17 Christos LOIZIDES, laituri, 201cm, CYP, 1991 (1 ott/7 min/0/2/0/1 riisto)

#34 Jesse HUNT, laituri, 202cm, AUS, 1997 (1 ott/28 min/13(8/2/1 riisto)

#69 Roberto MANTOVANI, laituri, 201cm, CYP, 1994 (2 ott/28 min/1/8,5/2/1,5 torjuntaa)

Iakovos PANTELI, takamies, 185cm, CYP, 1985

Petros TSOULOUPAS, takamies, 182cm, CYP, 2005

Petrolinan #69 Roberto Mantovani on 201 senttinen laituri, joka poimii levypallot ja torjuu vastustajan heittoja.

Petrolina AEK pelaa tiukalla yhdeksän miehen rotaatiolla. Edellisessä ottelussa, kun joukkue haki voiton Liettuasta viime keskiviikkona, kentällä kävi kahdeksan pelaajaa. Takamies Tookie Brown viihtyi kentällä 35 minuuttia ja teki 23 pistettä, poimi kolme levyriä ja jakoi neljä syöttöä. Brown upotti kakkoset 70 prosentin tarkkuudella. Toinen takamies Taveion Hollingsworth viihtyi kentällä yli 37 minuuttia ja teki tuolla peliajalla 10 pinnaa, repi kuusi levypalloa ja jakoi viisi syöttöä. Kumpikaan takamies ei upottanut kolmosta, ja heittoja bonuskaaren takaa tuli Hollingworthille vain yksi. Brown ei ottanut yhtään kolmosta. Christian Jones teki 18 ja Andreas Sizopoulos 10 pistettä.

202 senttinen laituri Jesse Hunt teki edellisessä ottelussa 13 pistettä ja poimi 8 levyriä. Hän ei pelannut Petrolinan ensimmäisessä FIBA Europe Cupin ottelussa. Petrolina ratkaisi voiton Jonavasta heti alussa, kun voittivat avauskympin 13-21. Jonava nousi kolmannella kympillä kolmen pisteen etäisyydelle, mutta vieraat sinetöivät voiton voittamalla päätösneljänneksen 23-26. Petrolina hävisi levypallot 30-33, mutta tekivät liettualaisten 15 menetyksestä 24 pistettä ja menettivät pelivälineen vain kahdeksan kertaa.

Takamies Tookie Brown tekee 21 pistettä per ottelu FIBA Europe Cupissa

Petrolina voitti avausottelun kotona Larnacassa kahdella pisteellä. Kyproslaiset pitivät alussa tukevaa 10 pisteen etumatkaa, mutta Rostock tuli rinnalle ja meni ohikin. Lopussa Petrolina oli parempi ja he kirjasivat voiton lukemin 78-76. Rostock oli parempi levypalloissa 37-44, mutta jälleen menetykset ja niistä tehdyt pisteet olivat ratkaisevassa osassa. Rostock menetti pallon 15 kertaa ja niistä Petrolina teki 18 pistettä.

Takamieskaksikko Hollingsworth (25/13/4) – Brown (19/2 riistoa) oli jälleen isossa roolissa. Christian Jones (15/7) ja Andreas Sizopoulos (11/1/1) säestivät hyvin. Roberto Mantovani pelasi 32 minuuttia ja teki vain yhden pisteen, mutta poimi 12 levaria ja torjui kolme kertaa vastustajan heiton.

Petrolina pelaa FIBA Europe Cupin lisäksi Kyproksen pääsarjaa, jossa pelattuna on kolme ottelua. Petrolina on voittanut noista otteluista kaksi ja kärsinyt yhden tappion. Runkosarja alkoi 96-94 jatkoaikavoitolla AEL:stä 9. päivä lokakuuta vieraissa ja 14. päivä lokakuuta joukkue nappasi kotivoiton Achilleasista 93-71. Ennen viime keskiviikon vierasvoittoa Jonavasta, Petrolina kärsi vierastappion Apoelille 60-62 sunnuntaina 22. lokakuuta.

Takamies Taveion Hollingsworth #1 muodostaa Brownin kanssa tehokkaan takamieskaksikon

Petrolina voitti viime kaudella Kyproksen mestaruuden, kun se voitti finaaleissa Keravnosin otteluvoitoin 3-2. Runkosarjassa ennen pudotuspelejä Petrolina oli kakkonen, kun se voitti 16 kamppailua ja kärsi neljä tappiota. Keravnos oli runkosarjan ykkönen, kun sen runkosarjasaldo oli 19 voittoa ja vain yksi tappio.

Kyproksen mestarina Petrolina karsi Karhubasketin tavoin paikasta BCL:n runkosarjaan, mutta tie nousi pystyyn karsintojen toisella kierroksella, kun Portugalin Benfica oli parempi pistein 87-59. Petrolina sai paikan FIBA Europe Cupiin kauhajokisten tavoin BCL:n karsintojen kautta.

Keskiviikon ottelun ennakkokommentit päävalmentaja Janne Koskimies: – AEK Larnaca on ollut Fiba Europe Cupin toistaiseksi suurin yllättäjä ja johtaa lohkoamme kahden kierroksen jälkeen. He ovat puolustaneet fiksusti ja tehneet paljon pisteitä vastustajien pallon menetyksistä. Hyökkäyksessä nopea takamieskaksikko Brown – Hollingsworth on vaikeasti pysäytettävä päästessään vauhtiin.Kahden tappion jälkeen olemme käytännössä pakkovoiton edessä, mutta toisaalta Larnacan voitot Jonavasta ja Rostockista tarkoittavat sitä, että voitolla lohkon tilanne olisikin sitten täysin auki.

Petrolina AEK – Karhubasket keskiviikkona kello 19 Kyproksen Larnacassa.

Ottelua voi seurata suorana KorisTV:n kautta.