UUTISET

27.10.2023

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – HELSINKI SEAGULLS

Kuva: Janne Yli-Korhonen

Lauantaina pelataan IKH Areenassa kello 18 alkaen viime kauden finaalien uusinta, kun Karhubasket (3 voittoa/2 tappiota) saa vieraaksi Helsinki Seagullsit (4 voittoa/1 tappio). Helsinkiläiset voittivat kauhajokiset viime kauden finaaleissa, joten mukavassa kolmen ottelun voittoputkessa kärkiotteluun lähtevät oranssipaidat, voivat ottaa mukavan revanssin Lokeista.

Lauantain Karhubasket – Seagulls peli alkaa IKH Areenassa kello 18. Lippuja saa ennakkoon osoitteesta Lippu.fi ja R-Kioskeista kautta maan. Lipunmyynti areenalla alkaa lauantaina kello 16, kun IKH Areenan ovet avautuvat.

Karhubasket hävisi keskiviikkona FIBA Europe Cupin ottelun Saksan Rostockissa selvin numeroin, kun isäntäjoukkue Seawolves oli parempi pistein 93-65. Kauhajokiset johtivat ottelun avauskympin jälkeen 12-26, mutta saksalaiset olivat selvästi parempia kolmen viimeisen neljänneksen aikana, jotka menivät Rostockille 81-39. Karhubasketin huolena olivat menetykset, joita tuli peräti 24 kappaletta. Niistä isännät rokottivat 34 pisteellä. Eikä kaukoheittopelissä ollut sihti kohdillaan, sillä kolmoset upposivat vain 20,8 prosentin tarkkuudella.

Topias Palmi pussitti 18 pistettä. Jos Palmin onnistuneet kolmoset, kolme kappaletta, otetaan pois Kauhajokisten kauhajokisten saldosta, niin kolmosten onnistumisprosentti oli murheellinen 10,5. Palmin (18/6) lisäksi vain Horace Spencer (10/5/3 torjuntaa) pääsi yli 10 pisteen. Positiivisena asiana voidaan nähdä Samme Givensin (6/7/2) ensimmäinen peli, sillä vasta sunnuntaina Kauhajoelle saapunut Givens pelasi mukavat 23 minuuttia.

Viimeisen neljänneksen lukemat 29-11 ajoivat Karhubasketin ahtaalle taistelussa FIBA Europe Cupin jatkolohkopaikassa. Vain lohkojen voittajille on luvassa varma paikka jatkossa ja kymmenestä lohkokakkosesta kuusi parasta jatkaa 16 parhaan joukkoon. Jokainen piste on tärkeä, ja kahden ensimmäisen pelin tappio tarkoittaa sitä, että oranssipaidat ovat pakkovoiton edessä ensi keskiviikkona Kyproksella.

Korisliigassa Karhubasket on voittanut kolme peliä putkeen. Kausi alkoi kahdella tappiolla. Korihait olivat sarja-avauksessa parempia pistein 86-81 ja kotiavauksen IKH Areenassa joukkue hävisi BC Nokialle 67-80. Kauhajokisten peli oli sekaisin kahdessa ensimmäisessä ottelussa, eikä viiden sekä 13 pisteen tappiot kerro otteluista koko totuutta.

Karhubasketin kurssi kääntyi vieraspelissä Vilpasta vastaan, jonka kauhajokiset aloittivat räväkästi. Vilpas kuroi takamatkan umpeen, mutta lopussa oranssipaidat voittivat pelin lukemin 69-72. Sitten IKH Areenasta sai kotimatkalle lähteä tappion jälkeen Kataja, kun ottelu päättyi lukemiin 88-80. Edellisen ottelun Karhubasket voitti viime lauantaina Kouvolassa, kun Kouvot selätettiin lukemin 79-88.

Karhubasketin kokoonpano on alkukaudesta elänyt. Chris Brandon lähti Itävaltaan kahden ottelun jälkeen ja ennen Saksan FIBA Europe Cupia Malik Ellisonin sopimus purettiin yhteisymmärryksessä. Näiden pelaajien tilalle ovat saapuneet takamies Courtney Fortson, joka on kahdessa ottelussa tehnyt vajaan 24 minuutin peliajalla keskiarvoiksi 13 pistettä, viisi levypalloa ja kahdeksan syöttöä. Samme Givens liittyi joukkueeseen sunnuntaina ja on edustuskelpoinen myös Korisliigassa tulevana lauantaina.

Karhubasketin puolustus ei vielä ole ollut parhaimmillaan, mutta joukkue on päästänyt vain 78,8 pistettä omiin, mikä on koko sarjan kolmanneksi paras kirjaus BC Nokian (77) ja Katajan (77,4) jälkeen. Menetyksiä tulee edelleen liikaa, kun niitä ilmestyy tilastoihin 13,6 kappaletta ottelua kohden. Pallon liike on parantunut ja syöttöjä tilastoidaan 16,2 per ottelu. Paremman pallonliikkeen ansiosta kaukoheittopeli on tarkentunut, mutta kolmosten osumatarkkuus on edelleen matala 30,6 prosenttia.

Okko Järvi on tehnyt pisteitä 19 ottelua kohden ja upottaa kolmoset 50 prosentin tarkkuudella (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Lauantain vastus Seagulls on voittanut neljä ottelua ja kärsinyt yhden tappion. Voitot ovat tulleet kotona Biisoneista 91-71, vieraissa Lahdesta 108-116, kotona Kobrista 88-64 ja edellisessä ottelussa kotona Pyrinnöstä 109-91 viime lauantaina. Ainoa tappio tuli Kotkassa, jossa KTP oli parempi pistein 84-79.

Gullsien mestaruusjoukkueessa tapahtui ennen tätä kautta seuraavat muutokset. Valmentaja Jussi Laakso siirtyi syrjään, ja Laakson apuna ollut Vesa Vertio otti valmennusvastuun. Avukseen Vertio sai Kimmo Kujansivun. Pelaajistossa merkittävin muutos oli Antti Kanervon siirtyminen Islantiin. Tilalle saapui Pyrinnöstä Tomas Pihlajamäki. Myös Ricky Waxlax liittyi joukkueeseen Lahdesta ja kokoonpanossa on myös Kobrien kasvatti Tuukka Härsilä.

Joukkueessa on myös kolme uutta jenkkiä. 206 senttinen laituri Chuba Ohams, 185 senttinen takamies Mar’Qualen Grant ja 196 senttinen laituri Shavon Coleman. Gullsien tähtinä häärivät kauhajokisille hyvin tutut Rene Rougeau ja Okko Järvi. Takamies Lassi Nikkarinen on pelipaikallaan sarjan terävintä kärkeä ja Timo Heinonen jatkaa tarunhohtoista uraansa, lähestyen 1000 pelatun pääsarjaottelun rajapyykkiä. Sanomattakin on selvää, ettei kukaan muu ole päässyt ottelumäärässä lähellekkään Heinosen lukemaa, sillä tuo tilaston kakkosena on Antero Lehto (866 ottelua) ja kolmantena Bojan Sarcevic (743). Kauhajokiset ovat muuten pelanneet pääsarjassa 695 ottelua.

Rene Rougeau ei esittelyjä kaipaa (kuva: Janne Yli-Korhonen)

Seagullsien kokoonpano ja tilastot (ottelut/minuutit/pisteet/levypallot):

#0 Henri Mennander, laituri, 204 cm (2 ott/4 min/1/1,5)

#1 Chuba Ohams, laituri, 206 cm (5 ott/26 min/12,8/12,6/1,4)

#2 Mar’Qualen Grant, takamies, 185 cm (5 ott/23 min/12,8/4/4,2)

#3 Tomas Pihlajamäki, laituri, 194 cm (5 ott/18 min/9,2/2)

#4 Rene Rougeau, laituri, 198 cm (5 ott/28 min/12,8/5,8/4/1,4 riistoa/2,4 torjuntaa)

#5 Elias Leskinen, laituri, 199 cm (1 ott/2 min)

#8 Timo Heinonen, laituri, 198 cm (5 ott/17 min/8/4/1,2)

#10 Sakari Laakso, laituri, 194 cm (5 ott/7 min/1/0,6/0,8)

#11 Tuukka Härsilä, laituri, 192 cm (3 ott/3 min/1,3)

#13 Lassi Nikkarinen, takamies, 187 cm (5 ott/25 min/6,2/2,6/5,2/1,2 riistoa)

#14 Okko Järvi, laituri 193 cm (5 ott/25 min/19,4/2,4/1,6)

#15 Shavon Coleman, laitahyökkääjä, 196 cm (5 ott/24 min/11,8/5/2/1,2 riistoa)

#25 Lenni Hervola, takamies 179 cm

#47 Ricky Waxlax, laituri, 194 cm (3 ott/7 min/2,3)

Okko Järvi on ollut kauden peleissä hurjassa vireessä. Hieman päälle 25 minuutin peliajalla Järvi on tehnyt 19,4 pistettä ottelua kohden. Ne ovat syntyneet 57,9 prosentin kakkosilla ja 50 prosentin tarkkuudella uppoavilla kolmosilla. Kun hän ottaa 8,8 kolmosta per ottelu, niin jälki on ollut kovaa, eikä hän ole missannut vielä ainoatakaan vapaaheittoa.

Nikkarinen järjestelee tekopaikkoja muille pelaajille, keräten yli viisi syöttöä per ottelu. Muut viisikon pelaajat Rougeau, Ohams ja Coleman nakuttavat aika tarkkaan 12 pinnaa per peli, eikä ole kenellekkään yllätys, että kokenut Rougeau johtaa Korisliigan torjuntatilastoa 2,4 torjunnan keskiarvolla.

Ainoassa tappiopelissä KTP:tä vastaan Gullsien heittoprosentit jäivät matalaksi. Kakkoset osuivat 43 ja kolmoset 32 prosentin tarkkuudella. Syöttöjä tuli tuossa ottelussa vain yhdeksän ja joukkue pääsi vapaaheittoviivalle vain 10 kertaa. Gullsien syöttökeskiarvo on viidessä ottelussa 21,6 ja vapaaheittoviivalle joukkue on päässyt yli 20 kertaa ottelua kohden. Oliko lukemien poikkeuksellisuus KTP:n puolustuksen hyvyyttä vai tuliko helsinkiläisille vain Kotkassa ns. ohipeli.

Gulls tekee 96,6 pistettä ottelua kohden ja on sarjan paras joukkue pisteiden lisäksi myös levypalloissa sekä syötöissä. Joukkue hakee peräti 17 hyökkäyslevaria ottelua kohden, joten näissä kauhajokisten pitää olla lauantaina tarkkana. Gulls on myös pallovarma joukkue, sillä menetyksiä tulee vain 11,6 ottelua kohden. Hieman yllättäen Gulls on koko Korisliigan epätarkin heittojoukkue kakkosissa, kun onnistumisprosentti on 47,1. Gulls ottaa 34 kolmosta per ottelu ja upottaa ne 37,1 prosentin tarkkuudella.

Karhubasket ja Seagulls ovat kohdanneet Korisliigassa 53 kertaa, joista kauhajokiset ovat voittaneet 32. Viimeisistä 10 kohtaamisesta Gulls on voittanut kuusi ja edellinen voitto varmisti helsinkiläisille Suomen mestaruuden Kisahallissa.

Joukkueiden valmentajien kommentit ja alustavat kokoonpanot tulevat näkyviin Korisliiga.fi sivustolla lauantaina kello 10. Ne löytyvät TÄSTÄ linkistä.

Karhubasket – Helsinki Seagulls lauantaina IKH Areenassa kello 18. Ennakkoon lippuja voi ostaa osoitteesta Lippu.fi. IKH Areenan ovet avautuvat lauantaina kello 16 ja samalla kellonlyömällä aukeaa lipunmyynti areenan aulassa.