UUTISET

29.09.2021

OTTELUENNAKKO: KORIHAIT – KARHUBASKET

Perjantaina se sitten alkaa. Vihdoin. Korisliigakausi 2021-2022 pyörähtää käyntiin ottelulla Korihait – Karhubasket. Nämä kaksi joukkuetta ottavat varaslähdön kauteen ja muut joukkueet pelaavat ensimmäisen kierroksen ottelut lauantaina.

Korona on sotkenut pahasti pari edellistä kautta. Keväällä 2020 kausi jäi kokonaan kesken ja viime kaudella suurin osa otteluista pelattiin tyhjille katsomoille. Hartaana toiveena on, että katsomot saadaan väkeä pullolleen, mutta kuinka yleisö houkutellaan takaisin lehtereille, on jokaisen Korisliigaseuran yhteinen ongelma. Onneksi Petteri Koposen kaltainen supertähti on saatu takaisin kotimaisille korisparketeille, mikä kertoo, että Korisliiga on hyvä tasoinen sarja.

Avausottelun suurin mielenkiinto kohdistuu takamies Bojan Šarčevićiin. Šarčević pelasi Kauhajoella kahdeksan kauden ajan ja johdatti oranssipaidat kahteen mestaruuteen sekä yhteen hopeaan. Šarčević aloitti pelit Korisliigassa kaudella 2006-2007, ja tämä tapahtui juuri Ukissa. Uudessakaupungissa hän pelasi viisi kautta, ennen siirtymistä kahden KTP-kauden jälkeen lakeuden koripallopääkaupunkiin. Pelejä on kertynyt huimat 683 ja Šarčević on kiistatta yhdessä kenkänsä viime kauden jälkeen naulaan laittaneen Teemu Rannikon kanssa, koko Korisliigahistorian paras syöttötaituri.

Karhubasket pelasi onnistuneet harjoitusottelut, vaikka kokoonpanosta puuttui sentteri. Sellaista on etsitty, mutta ainakaan vielä, tätä ennakkoa tehtäessä, haaviin ei ole jäänyt pelaajaa, joka vastaisi coach Koskimiehen asettamia standardeja. Takaiskuna oli myös Malik Toppinin loukkaantuminen ennen ensimmäistä harjoituspeliä. Tämä alavartalovamma pitää Toppinin sivussa vielä 1-2 viikkoa. Saattaakin olla niin, että kun sentteriä ei ole löytynyt, eikä Toppin pysty pelaamaan, että Kauhajoelle harjoittelemaan saapunut Brandon Alston hoidetaan edustuskelpoiseksi ja mies täydentää kauhajokisten kokoonpanoa jo perjantaina. Onnistuuko tämä ennen perjantaita, onkin sitten jo toinen kysymys.

Myös Miikka Marttinen on ollut viimeiset harjoituspelit sivussa keskivartalovamman takia. Marttinen on toipunut hyvin, joten hän saattaa olla pelikunnossa perjantaina. Toivottavasti Marttinen pääsee perjantaina kohtaamaan kolmen edellisen kauden joukkueensa iskukyvyn Šarčevićin siipien suojissa.

Karhubasketin jenkkikolmikko Lee Skinner, Cameron Jones ja Rene Rougeau on jo osoittanut olevansa kunnossa. Yllätyksenä ei ole tullut se, että he kaikki ovat erinomaisia joukkuepelaajia, joten pallo on liikkunut mieheltä toiselle iloisesti.

Marttisen lisäksi uusina pelaajina Karhubasketin kokoonpanossa ovat maajoukkuetakamies Henri Kantonen, joka palasi Ranskasta Korisliigaan. Severi Kaukiainen saapui Kouvoista ja on osoittanut kaivattua varmuutta pallollisessa pelaamisessa, sekä heittotaitoa bonuskaaren takaa.

Viime kauden joukkueesta jatkavat Joona Hakamaa, Eero Innamaa ja Kalle Peltonen, jotka kaikki ovat ottaneet askelia eteenpäin hyvän kesäharjoittelun avulla. Jokaisen saappaat ovatkin kaudella kokoa tai kahta isommat edellisiin kausiin verrattuna.

Janne Koskimies on yhdessä valmennustiiminsä kanssa kehittänyt puolustukseen entistä aggressiivisemman tyylin, jossa pelaajavartiointi aloitetaan heti korin jälkeen. Tämä vaatii jokaiselta pelaajalta paljon ja erityisesti liikkuvuutta. Sekin on yksi syy, mikä vaatimuksen sentteriosastolle saapuvan pelaajan kohdalla ovat korkealla. Myös sentterin pitäisi pystyä puolustamaan koko kentän mitalta.

-Korisliigakautemme starttaa Pohitullin Palloiluhallista ja Karhubasket Fan Club on tietysti joukkueen tukena täyden bussin vahvuudella, Janne Koskimies ennakoi perjantain ottelua. – Vastustajamme peliä pyörittää meille kovin tuttu mies, jonka syöttötyöskentelyä meidän tulee pystyä vaikeuttamaan. – Korihait on tehnyt panostuksia uuteen joukkueeseen, eikä Ukista varmasti haeta pisteitä tällä kaudella aiempaan malliin. Karhubasketin kokoonpano: Cameron Jones, Rene Rougeau, Henri Kantonen, Severi Kaukiainen, Eero Innamaa, Miikka Marttinen GTD 75%, Joona Hakamaa, Lee Skinner, Kalle Peltonen.

Toki Korihait on paljon muutakin, kuin takamiestähti Bojan Šarčević. Nuoret takamiehet Aamos Nikula ja Tommi Lehtonen ovat vuoden kokeneempia. Viime kaudella 2003 syntyneet miehet pelasivat hyvin. Nikula teki 19 ottelussa tehot 4,2/1,6/1,5 16 minuutin peliajalla. Lehtonen pelasi kaikissa 22 joukkueensa ottelussa noin 13 minuuttia ja teki tehot 3,2/1,7. Kokenut Atte Perttu (4,8/2,7) jatkaa myös Korihaiden miehistössä. 198 senttinen Manuel Barnes pelasi kaksi edellistä kautta Turun Kristikassa. Tehot olivat kovat, sillä viime kaudella tilastoihin tuli 16,3 pistettä/6,8 levyriä ja 2,4 syöttöä. Barnes on pelannut Korisliigaa KTP:ssä kausilla 2016-2017 (3,5/1,3) ja 2017-2018 (2,9/1,7). Barnes näytti heittotaitoaan harjoitusottelussa Pyrintöä vastaan, tehden 28 pistettä ja upotti 10 kolmosesta seitsemän.

185 senttinen takamies Jaakko Lahti (4,9/2,4) pelasi Korihaissa viime kaudella kahdeksan ottelua. 193 senttinen laituri Sebastian Lindberg saapui HBA:sta, jossa teki viime kaudella divari A:ssa 8,1 pistettä, poimi 2 levyriä ja jakoi 1,6 syöttöä. Kokoonpanosta löytyvät myös Haiden omat kasvatit Mio Hyvönen ja Akseli Arvonen.

Valmentaja Jarno Nikulan kokoonpanossa ratkaisevaan asemaan sijoittuvat jenkit, kun Hait pyrkivät iskemään pudotuspelitaisteluun. 203 senttinen laituri Jalen Henry pelasi kaudella 2019-2020 29 Korisliigaottelua Haiden ja BC Nokian joukkueissa. Pisteitä näissä syntyi 13,3 ottelua kohden ja lisäksi hän poimi 5,9 levypalloa ja jakoi 1,9 syöttöä. Haiden peliasussa lukemat olivat kovemmat (17/6,6/2,2), mutta hän siirtyi loppukaudesta BC Nokian miehistöön, jossa tehot hieman tippuivat. Viime kaudella Henry pelasi Tsekin NBL-liigassa Olomoucko Prostejovin joukkueessa (10,9/7,7/1,3) NBL-liigan lisäksi hän pelasi BCL-karsintaa (7/1,5) ja Portugalin LPB-liigaa (7/5,3) Sporting Clube de Portugal joukkueessa.

187 senttinen takamies Unique McLean on ns. rookie-pelaaja, joka aloittaa yliopistouran jälkeen ensimmäisen kautensa ammattilaisena. Kaksi viimeistä yliopistokautta McLean pelasi St. Francis (NY) yliopistossa. Viime kaudella pisteitä syntyi 13 ottelua kohden, jonka lisäksi hän kaapi 7,3 levpalloa ja jakoi 2,2 syöttöä. Rookie on myös 198 senttinen laituri Koby Thomas. Thomas päätti yliopistouran viime kaudella Coppin Staten yliopistossa tilastoilla 12,1/6,2/1,1.

Sentterinä pelaa 208 senttinen Deng Riak. Riak vaihtoi kaudeksi 2018-2019 Akronin yliopistoon, jossa pelasi myös kauden 2019-2020. Jälkimmäisellä kaudella tilastoihin tuli 3,8 pistettä ja 4,9 levypalloa. Viime kaudella Riak pelasi kahdeksan ottelua Liettuan NKL-liigassa, Delikatesas Joniskis joukkueessa (2,9/3,9) eli Liettuan kakkostasolla.

Korihaissa on potentiaalia, mutta tarvitsee huippukauden takamies Bojan Šarčevićiltä. Jos Bojan saa jaettua palloa totutusti muille pelaajille ja nämä onnistuvat, niin Korihait saattavat kolkutella pudotuspelipaikkaa. Tämä todennäköisesti tulisi alemman loppusarjan kautta, mutta ainakin kauden alussa kaikki on mahdillista.

Korihait – Karhubasket perjantaina 1.10. Uusikaupunki Areenalla kello 18.30.

Uuteenkaupunkiin tuo varmasti tunnelmaa Karhubasketin Fanclub, joka lähtee kannustamaan omiaan täydellä fanibussilla. Tunnelma on varmasti sekä bussissa että Ukissa katossa, sillä viime kaudella fanireissut jäivät vain salien ulkopuolelle, mutta joka tapauksessa niitä tehtiin. Huima suoritus sekin.

Kauden ottelut nähdään totutusti Ruudun välityksellä aina ensimmäisestä ottelusta finaalien ratkaisevaan peliin.