UUTISET

28.09.2021

KORISLIIGA 2021-2022

Korisliigakausi 2021-2022 pyörähtää käyntiin 1. päivä lokakuuta. Karhubasket ja Uudenkaupungin Korihait ottavat pienen varaslähdön kauteen, sillä perjantaina pelattava ottelu on ainoa kyseisen päivän kamppailu. Muut joukkueet pääsevät tositoimiin lauantaina.

Karhubasketin ja Korihaiden otteluun tuo lisäväriä takamies Bojan Šarčević. Bojan pelasi Kauhajoella kahdeksan kauden ajan ja johdatti oranssipaidat kahteen mestaruuteen sekä yhteen hopeaan. Bojan palasi viime kauden jälkeen Ukiin, jossa hänen uransa Korisliigassa lähti käyntiin vuonna 2006.

Korisliigassa pelataan tällä kaudella kaksinkertainen runkosarja eli kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kotona ja vieraissa. 22 ottelun jälkeen, helmikuun alussa, joukkueet jaetaan sarjasijoitusten perusteella ylempään ja alempaan loppusarjaan. Molemmissa loppusarjoissa on kuusi joukkuetta ja joukkueet kohtaavat toisensa kotona sekä vieraissa. Tästä joukkueille tulee siis 10 ottelua lisää.

32 pelatun ottelun jälkeen kaikki yläloppusarjan kuusi joukkuetta sekä alemman loppusarjan kaksi parasta joukkuetta pääsevät 23. maaliskuuta alkaviin pudotuspeleihin. Puolivälierissä jatkopaikkaan tarvitaan kolme voittoa, välierissä neljällä voitolla etenee finaaleihin. Välierien häviäjät pelaavat runkosarjassa paremmin sijoittuneen kotona pronssiottelun. Välierien voittajat ratkaisevat Suomen mestarin, johon tarvitaan myös neljä voittoa. Mestari on selvillä viimeistään 9. toukokuuta 2022, jolloin ohjelmassa olisi finaalien peli numero seitsemän.

Kaudelle osuu muutama maajoukkuetauko. Koriksen MM-kisoihin karsitaan 22.-30.11. ja 21.2.-1.3.2022. Lisäksi tänäkin vuonna pelataan Suomen Cup, jonka pelipäivät osuvat lauantaille 11. joulukuuta ja Suomen Cup finaaliturnaus pelataan 14.-16. tammikuuta 2022. Suomen Cupiin pääsevät mukaan Korisliigan sarjataulukon kahdeksan parasta joukkuetta, 17.11. voimassa olevan sarjataulukon mukaan.

Korisliigassa on tällä kaudella mukana 11 viime kaudelta tuttua joukkuetta. Kaarinan Ura ei pystynyt pääsarjassa jatkamaan ja sen tilalle Korisliigaan nousi takavuosien mestari Loimaa Bisons. Loimaalaisilla on ollut omat taloudelliset haasteet, mutta nyt on edessä uusi alku pääsarjassa.

Karhubasket päätti viime kauden hopeisiin mitaleihin. Se oli hieno jatkumo kahden perättäisen mestaruuden jälkeen. Mestaruuden voitti Salon Vilpas, joka mestaruuden turvin pääsi karsimaan mestarien liigan lohkopaikasta. BCL:n karsintaturnaus pelattiin Kreikan Ateenassa syyskuun puolivälissä. Perinteisten europelien sijaan, jossa joukkueet kohtaavat toisensa kotona ja vieraissa, ja jatkopaikka ratkeaa näiden kahden ottelun yhteistuloksella, nyt BCL:n runkosarjan paikat ratkottiin turnauksessa ilman matkustusta ja voittaja selvisi yhdessä ottelussa.

Romanian mestari U-BT Cluj-Napoca oli Vilpasta parempi ensimmäisessä ottelussa lukemin 106-97 (48-48), joten salolaiset joutuivat kotimatkalle heti ensimmäisen ottelun jälkeen. Cluj-Napoca näytti ratkovat ottelun heti alkuun, repimällä 16 pisteen etumatkan. Vilpas tuli kuitenkin tasoihin, kun joukkueet lähtivät puoliajalle. Ratkaisu nähtiin viimeisellä kympillä, kun romanialaiset etenivät yhdeksän pisteen voittoon.

Karhubasketin kokoonpanossa tapahtui muutoksia viime kauden jälkeen. Kotimaisista pelaajista Okko Järvi siirtyi ulkomaille. Mikael Laihonen suuntasi Joensuuhun, Thomas Vehmanen Loimaalle ja Antti ”Jumppa” Niskanen palasi pääkaupunkiseudelle. Bojan Šarčević on nyt Korihaiden rivistössä. Karhupaidassa jatkavat seuran oma kasvatti Joona Hakamaa, Eero Innamaa ja Kalle Peltonen.

Uusia pelaajia ovat Korihaista siirtynyt Miikka Marttinen, Kouvoista saapunut takamies Severi Kaukiainen ja Ranskasta takaisin Suomeen palaava Susijengin takamies Henri Kantonen. Jenkkiosastolla vaihtuvuus oli myös suurta, sillä kaikki vahvistukset ovat uusi pelaajia. Toki mestaruuksia Kauhajoella juhlineet Rene Rougeau ja Cameron Jones ovat faneille tuttuja kasvoja. Molemmat aloittavat pienen tauon jälkeen Karhubasketissa kolmannen kauden. Uusia pelaajia ovat Tsekeissä viime kaudella pelannut Lee Skinner ja Saksassa kokemusta hankkinut Malik Toppin. Parhaillaan Karhubasket etsii vielä pelaajamarkkinoilta sentteriä, jota ei vielä kiivaista etsinnöistä huolimatta ole löytynyt.

Korisliigan ennakkosuosikkeina voidaan pitää viime kauden mestaria Salon Vilpasta ja Helsinki Seagullseja. Vilppaan pelinjohdosta puuttuu nyt Teemu Rannikko, joka päätti huikaisevan uransa mestaruuteen. Pois on myös Aatu Kivimäki, mutta tilalle saapui usean ulkomaanvuoden jälkeen Korisliigaan palaava Roope Ahonen. Seagulls teki kesällä kovan kaappauksen. Kovissa sarjaoissa pelannut maajoukkueen selkäranka Petteri Koponen palasi Suomeen, pelattuaan Venäjän, Italian, Saksan ja Espanjan pääsarjoissa. Seagulls taipui viime kaudella mestari Vilppaalle välierissä, mutta tällä kaudella helsinkiläisille ei kelpaa kuin mestaruus.

Joukkueet ovat pelanneet ennen runkosarjaa eri määrän harjoitusotteluita. Kaikki ovat pelanneet laajalla rotaatiolla, hakien tietoa siitä, kuinka eri pelityylit ja kombinaatiot toimivat. Yhtä kaikki, näistä harjoitusotteluista ei suuria johtopäätöksiä kannatta runkosarjaan vetää. Toki koripallo on itseluottamus peli, joten hyvät esitykset harkkapeleissä antavat varmasti joukkueille uskoa omiin kykyihinsä. Toki siinäkin on oma kääntöpuolensa, joka helposti kääntyy pienen vastoinkäymisen jälkeen itseään vastaan.

Lippukauppa Karhubasketin runkosarjaotteluihin on käynnissä osoitteessa ennakkolippu.com. Kausikorttikauppa on käynyt hyvin ja niitä on vielä saatavilla. Kausikortteja myydään ottelupäivinä salilla tai sellaisen voi hankkia lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info@karhubasket.fi.

Kaikki Korisliigan ottelut ovat tuttuun tapaan katsottavissa Ruudun välityksellä.