UUTISET

28.01.2020

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – HELSINKI SEAGULLS

Karhubasket (19 voittoa/9 tappiota) jatkaa Korisliigan kärkiotteluja, kun keskiviikkona kotiluolaan liihottaa sarjaa johtava Helsinki Seagulls (23/4). Karhubasket kärsi viime keskiviikkona tappion vieraissa sarjakakkoselle Salon Vilppaalle. Gulls on kovassa iskussa, sillä viime lauantaina se voitti Suomen Cupin kotisalissaan, kukistamalla juuri Vilppaan jatkoajan jälkeen pistein 94-93.

Karhubasket lähtee lokkeja vastaan mukavassa 10 ottelun kotivoittoputkessa. Viime keskiviikon tappio oli joukkueelle ensimmäinen vuoden 2020 puolella. Kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut Karhubasket on edennyt viidessä edellisessä ottelussa saldolla neljä voittoa ja yksi tappio. 10 edellistä kamppailua ovat tuoneet kahdeksan voittoa ja kaksi tappiota. Tuo toinen tappio tuli joulun välipäivien back to back peleissä Tampereen Pyrinnön vieraana.

Edellinen ottelu päättyi tappioon Salossa lukemin 90-72. Vilpas löi luun kurkkuun heti ensimmäisellä kympillä, kun kotijoukkueen aggressiivinen puolustus hyydytti vieraiden liikkeen. Palloa ei saatu toimitettua vapaille pelaajille, eikä Karhubasket tilastoinut kuin 14 syöttöä. Noista 14 syötöstä seitsemän merkittiin takamies Cameron Jonesille. Lisäksi Karhubasketille tuli 16 menetystä. Tiukan puolustuksen lisäksi Vilpas oli avauspuoliskolla kovassa heittovireessä. Salolaiset naulasivat kolmoset avauspuoliskolla yli 50 prosentin tarkkuudella. Aatu Kivimäki (15/1/2) ja Henri Kantonen (20/6/2) käyttivät heittopaikkansa hyvin. Kauhajokiset olisivat voineet olla puoliajalla tappiolla enemmänkin kuin 14 pistettä (54-40), mutta tarkka kauhaheittopeli piti lukemat siedettävänä.

Karhubasket kiri kolmannen kympin lopussa eron alle 10 pisteen Mikael Laihosen (10/1) johdolla. Vilpas ei tästä hätkähtänyt ja vaikka salolaisten kolmoset eivät enää uponneet avauspuoliskon tapaan, niin Vilpas pääsi ajelemaan pelivälineen kanssa korille. Tämä nosti Vilppaan tarkkuuden kakkosissa 61 prosenttiin. Vilppaan puolustus ei jättänyt Karhubasketin kakkosille tilaa, joten vieraiden tarkkuus kakkosissa jäi vain 43 prosenttiin. Vilpas pelasi sentteri Skylar Spencerin kauas korista, eikä kauhajokiset löytäneet pelin aikana keinoja vastustajan puolustuksen murtamiseen.

Karhubasket on saanut nyt harjoitella rauhassa viikon edellisen pelin jälkeen. Pienet kolhut on saatu hoidettua ja joukkue pääsee melkein täydessä iskussa Gullsien kimppuun. Juan Davis Jr on saanut harjoituksissa alavartalovamman, joten hän on sivussa keskiviin pelistä. Loukkaantumisen vakavuus selviää tarkemmissa tutkimuksissa ja sen jälkeen asiasta tiedotetaan tarkemmin.

– Kärkipään kohtaamiset jatkuvat tuoreen Cup-mestarin saapuessa keskiviikkona Kauhajoelle, Janne Koskimies alustaa keskiviikon kamppailua. – Viime ottelussa Salossa sorruimme hyökkäyksessä pallonmenetyksiin ja puolustuksessa emme pystyneet haastamaan vastustajan heittäjiä riittävästi. – Näillä osa-alueilla meidän on onnistuttava nyt paljon paremmin.

Karhubasketin kokoonpano (päivitetty 29.1. Davis Jr pois): Skylar Spencer, Cameron Jones, Thomas Vehmanen, Antti Niskanen, Bojan Sarcevic, Mikael Laihonen, Okko Järvi, Eero Innamaa, Joona Hakamaa, Samme Givens.

 

Seagulls on Cup-voiton lisäksi edennyt vahvasti Korisliigassa. Helsinkiläiset ovat voittaneet kaikki 14 kotiotteluaan. Edelliset viisi ottelua Gulls on pelannut saldolla neljä voittoa ja yksi tappio. 10 edellisen kamppailun saldo on 9/1. Tuon tappion Gulls kärsi Lahti Basketballin vieraana sunnuntaina 12. tammikuuta lukemin 95-82. Sen jälkeen joukkue on voittanut Kisahallissa Katajan 97-74 ja KTP:n 97-79.

Kauden neljä vierastappiota ovat tulleet Lahden lisäksi syyskuun lopussa Kouvolassa 81-71, Salossa 100-88 ja Kotkassa marraskuun lopussa 101-85. Tappio-otteluissa ´Gulls on onnistunut kolmosissa vain 33,3 prosentin tarkkuudella, poiminut 31,8 levyriä ja jakanut vain 16,3 syöttöä. Tästä muodostuu selvä resepti Karhubasketin voitolla. Voittokamppailussa nämä lukemat ovat olleet selvästi parempia. Kolmoset ovat uponneet 41 prosenttisesti, levypalloja joukkue on poiminut 37,8 ja syöttöjä on tilastoitu 22,7 kappaletta.

Karhubasket ja Seagulls ovat kohdanneet kaudella kaksi kertaa. Molemmat ottelut ovat päättyneet helsinkiläisten voittoon. Lokakuun 20. päivä Gulls haki 93-100 vierasvoiton karhuluolasta. Joulukuun alussa Kisahallissa loppulukemat olivat 72-66. Gullsien vierasvoitto Kauhajoelta on samalla viimeinen kotitappio, jonka Karhubasket on kokenut. Se oli samalla kolmas perättäinen kotitappio, sillä sitä ennen kauhajokiset olivat hävinneet Lahdelle ja BC Nokialle. Kaikkiaan Karhubasket ja Gulls ovat kohdanneet Korisliigassa 31 kertaa. Voitot ovat oranssipaitojen eduksi 19-12.

Karhubasketin kahteen perättäiseen mestaruuteen valmentanut Jussi Laakso jatkoi pokaaliputkea Cup voitolla. Laaksolla on käytössään laaja materiaali, eikä ennakkosuosikin viitta ole ainakaan vielä tuonut joukkueelle liikaa paineita.

Kotimaisella osastolla kärkinimiä ovat maajoukkuemiehet Tuukka Kotti (7,8/6/2,3) ja Antti Kanervo (13,9/2,4/2,5). Kotin rooli on ehkä hieman pienentynyt edellisistä kausista, mutta hän on joukkueensa paras levypallomies ja kokemuksellaan arvokas palanen muille pelaajille. Kanervo on naulannut kolmoset peräti 44,3 prosentin tarkkuudella, joten vapaata heittotilaa tarkkakätiselle pelimiehelle ei kannata jättää. Tähän päälle lasketaan eniten Korisliigaotteluita pelannut Timo Heinonen (8,9/3,4/1,8), niin kolmikko muodostaa ehkäpä kovimman kotimaisen kolmikon kaikista joukkueista.

Ja vaikka kolmikko on kovin, niin lisätään siihen vielä usean vuoden Euroopan ammattilaiskenttiä kolunnut maajoukkue kapteeni Shaw Huff (10,4/4,3/1,2). Huff ei ollut mukana Gullsien edellisellä Kauhajoen vierailulla, joten olisi mukava nähdä mies myös karhuluolassa livenä.

Pistelinko Elijah Stewart (18,6/5,2/1,4) upottaa kakkoset 65 prosentin ja kolmoset 41 prosentin tarkkuudella, joten hänen kanssa pitää olla tarkkana. Jos Stewartin tarkan heiton ottaa pois, niin mies ajelee vahvasti korille. Kottia sentterin tontilla tuuraa Kauhajoellakin pelannut Kazembe Abif (9,8/4,3). Takamiehinä pelaavat jenkit Trae Bell-Haynes (12,7/3,9/4,8) ja Richard Williams (11,8/3,6/6,3). Molemmat osaavat heittää ja ovat erinomaisen hyviä syöttäjiä.

Tätä kahdeksan miehen rotaatiota tuuraa lähinnä Ricky Waxlax (1,9), mutta kentällä on nähty myös tulevaisuuden nimiä, kuten Sakari Laakso (1,6/1), Daniel Lindner, Sami Tahvanainen ja Erik Waxlax.

Keskiviikon kamppailun ennakkoasetelmat ovat selvät. Karhubasketin puolustuksen pitää onnistua pitämään Korisliigan tehokkain hyökkäysjoukkue, joka myös iskee eniten pisteitä (93,5) ottelua kohden, kurissa. Helppoa se ei tule olemaan. Gulls rakentaa peräti 21,7 syötön keskiarvolla hyviä heittopaikkoja liukuhihnalla heittäjille ja upottaa kakkoset 57,8 prosentin ja kolmoset 39,8 prosentin tarkkuudella koriin. Gulls pitää myös pallosta huolta, sillä se menettää vain yhdeksän kertaa pelivälineen ottelua kohden, joka on pienin lukema koko liigassa. Karhubasketin pitää puolustuksen lisäksi onnistua levypallopelissä, jossa se on sarjan kärkipäätä. Vilpasottelussa oranssipaidoilla oli vaikeuksia päästä korille, mutta nyt sinne on päästävä, mikäli voitosta halutaan pelata. Lisäksi toiveissa olisi, että kolmoset uppoaisivat hyvällä prosentilla.

Karhubasket – Helsinki Seagulls keskiviikkona kello 18.30 Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallissa.

Salin ovet ja lipunmyynti alkaa keskiviikkona kello 17. Ennakkoon lippuja saa osoitteesta ennakkolippu.com