UUTISET

22.01.2020

VILPAS JYRÄSI KARHUBASKETIN KORISLIIGAN KÄRKIPELISSÄ

Samme Givens tai kukaan muukaan Karhubasketista ei saanut Vilppaan puolustuksen keskellä vapaata tilaa (kuva: Erkki Hautaviita)

Korisliigan kärkipeli Salon Vilppaan ja Karhubasketin väillä sujui alusta saakka isäntien tahdissa. Vilpas oli selvästi sisuuntunut, kärsittyään kauden avaustappionsa Salohallissa viime lauantaina KTP:lle. Valmentaja Ville Tuominen oli laatinut joukkueelleen aggressiivisien puolustustaktiikan, jota vieraat eivät pystyneet missään kohtaa purkamaan.

Salolaisten puolustuksen onnistumista kuvaa se, että kauhajokiset saivat jaettua vain 14 syöttöä. Joukkuepelistä ei tullut mitään, joten ratkaisuihin päästiin vain lähinnä yksilösuoritusten kautta. Jos oli Vilppaan puolustus hyvällä mallilla, niin kotijoukkueen pelaajat olivat Henri Kantosen (20/6/2) johdolla tarkassa heittovireessä. Avauspuoliskolla Vilpas upotti kolmoset 55,6 prosentin ja kakkoset 57,9 prosentin tarkkuudella. Aatu Kivimäki (15/1/2) nakutti puoliaikaan mennessä 12 pistettä, upottaen neljä kaukoheittoa. Puolivälissä ottelu oli lukemissa 54-40. Eroa olisi voinut olla enemmänkin, mutta Karhubasket osui kolmosissa tarkasti. Cameron Jones (21/7/7) onnistui molemmissa yrityksissään ja Samme Givens (19/5) upotti kaksi kolmesta. Vieraiden kolmosprosentti oli ensimmäisellä puoliajalla 46,2.

Cameron Jones teki 21 pistettä (kuva: Erkki Hautaviita)

Karhubasket viritti pientä kiriä kolmannella kympillä. Ensin Vilpas kasvatti eron 19 pisteeseen, mutta Mikael Laihosen (10/1) tahdittamana ero lähti kaventumaan. Joukkueet olivat lukemissa 69-61, kun Bojan Sarcevic (4/2/2) riisti ja juoksi lay-upin sisään. Givens upotti neljänneksen lopussa kaksi vaparia ja ero pysyi yhdeksässä pisteessä. Kantonen vastasi kahdella vapaaheitolla, joten viimeiselle kympille lähdettiin lukemista 74-63.

Mikael Laihosen back to back kolmoset, sekä näyttävä donkki nostivat fiiliksiä oranssipaitojen kannattajien joukossa (kuva: Erkki Hautaviita)

Vilppaan kaukoheittopeli hieman yski, joten joukkue ryhtyi hyökkäämään kohti koria. Karhubasket ei saanut puolustustaan toimimaan ja Tobin Carberryn (17/6/5) johdolla kotijoukkue nosteli helppoja koreja. Tim Coleman (14/7/4) osallistui myös talkoisiin ja hänen korillaan lukemat muokkaantuivat numeroihin 80-63. Karhubasket ei ollut saanut kahteen minuuttiin koriakaan. Vieraat menettivät palloja pahoihin paikkoihin. Menetyksiä tuli toisella puoliajalla 10 kappaletta ja koko pelissä vieraat tilastoivat 16 menetystä. Näistä kotijoukkue rokotti kauhajokisia 17 pisteellä. Vilpas menetti pallon yhdeksän kertaa, joista Karhubasket sai vain kaksi pistettä, ja nosti helpoilla koreilla kakkosten tarkkuuden 61 prosenttiin. Loppunumerot kirjattiin Vilppaan eduksi 90-72.

Joukkueet tasasivat levypallot numeroihin 37-37. Karhubasketin sentteri Skylar Spencer (4/12) kahmi 12 levyriä, joista kuusi tuli hyökkäyspäässä. Vieraat eivät kuitenkaan pystyneet pelaamaan hänelle palloja korin alle, joten Vilppaan sentteri Jamuni McNeace (10/7/3 torjuntaa) vei pidemmän korren korinalustaistelussa. Toki McNeace sai apuja hyvin toimineelta Vilppaan puolustukselta. Vilppaalta puuttuivat kokoonpanosta Juho Nenonen ja Teemu Rannikko, eikä Mikko Koivistoa päästetty irti, koska joukkueella on lauantaina Suomen Cupin finaali Helsingissä Gullseja vastaan. Poissaoloista huolimatta kotijoukkue piti aggressiivisuutensa loppuun asti ja jaksoi hyökätä korille seitsemän miehen rotaatiosta huolimatta.

– Onnittelut Vilppaalle ja Villelle voitosta, Janne Koskimies aloitti pelin jälkeisen lehdistötilaisuuden. – Kova voitto joukkueen loukkaantumissuman keskellä. – Peli ei mennyt meidän suunnitelmien mukaan ja kotijoukkueen esitys oli tänään suvereeni. – Vaikeata on ollut Salohallissa ja vaikeata oli tänäänkin. – Kuten lokakuussa, niin tänäänkin Vilpas puolusti kovaan, emmekä saaneet hyökkäyksiä käyntiin. – Vilpas ei päästänyt meitä sinne, minne olisimme halunneet, emmekä löytäneet sellaista juttua, jolla olisimme saaneet yökkäyspelin toimimaan. – Pääsimme lähelle, kun heitot osuivat, mutta se ei ole hyvän joukkueen merkki. – Vilpas teki hyviä yksilösuorituksia, mutta he myös liikuttivat palloa hyvin ja saivat hyviä tekopaikkoja, Koskimies harmitteli.

Karhubasket pääsee toipumaan tappiosta rauhassa, sillä joukkueen seuraava ottelu on viikon päästä keskiviikkona, kun sarjakärki Seagulls liihottaa karhuluolaan. Keskiviikon kierros myös selkeytti sarjataulukkoa kärjen osalta. Gulls voitti kotonaan KTP:n ja johtaa sarjaa neljän sarjapisteen erolla Vilppaaseen. Vilppaan 18 pisteen voitto tarkoittaa sitä, että kauhajokisten takamatka sarjataulukossa on neljän pisteen sijaan käytännössä kuusi pistettä.

Karhubasketin takana KTP ja Pyrintö käyvät kiivaasti taistelua neljännestä sijasta. BC Nokia ja Kataja ovat seuraava kaksikko. Pudotuspeliviivalla Ura Basket nappasi kotisalissa voiton Kouvoista, joten joukkueet ovat nyt tasapisteissä sijoilla kahdeksan ja yhdeksän. Tuossa pudotuspelitaistelussa mukana ovat myös Lahti ja Kobrat. Sarjajumbo Korihait viilettää mukavassa kahden ottelun voittoputkessa, mutta matkaa pois putoajanpaikalta on kuusi pistettä, joten voittoja tarvitaan.