UUTISET

20.10.2019

KARHUBASKETILLE JO KAUDEN KOLMAS KOTITAPPIO

Timo Heinonen oli heittovireessä Kauhajoella (kuva: Erkki Hautaviita)

Kun puolustavalla mestarilla on takana kolme kotiottelua Korisliigassa, niin kotiotteluiden voittosaldo on pyöreä nolla. Seagulls jatkoi Karhubasketin tuskaa kotiluolassa, tekemällä ottelussa 100 pistettä, joten helsinkiläiset pääsivät kotimatkalle 93-100 (46-52) voiton jälkeen.

Oranssipaidat jäivät lähtötelineisiin heti alussa, kun Antti Kanervo (13/2 syöttöä) pussitti minuutissa vieraat 0-5 johtoon. Cameron Jones (22/3/6) herätti Karhubasketin ja Samme Givens (20/3/3) piti isäntiä mukana, kun suurimman roolin nappasi kentän ja koko Korisliigan kokenein pelaaja Timo Heinonen (17/8/3). Kotijoukkue oli ilmeisesti unohtanut, että Heinonen osaa heittää, vaikka mies on sarjan tarkin kolmosissa. Avausneljänneksen lopussa ero kasvoi Seagullsin 0-7 jaksolla jo 10 pisteeseen ja Heinosen kaksi kolmosta muovasivat numeroiksi 17-32. Givens kavensi eron 11 pisteeseen neljän pisteen suorituksella.

Toisella kympillä Karhubasket sai puolustukseen ryhtiä. Samalla hyökkäyspäässä Evan Yates (13/10/4) ja Alex Thompson (15/4) nakuttivat pisteitä ja ero alkoi kutistua. Bojan Sarcevicin (11/4/7) ja Givensin peräkkäiset kolmoset leikkasivat eron neljään (39-43). Heti perään Givens upotti kakkosen, ja Gullsien valmentaja Jussi Laakso kutsui joukkueensa aikalisälle. Vieraat vastasivat Kazembe Abifin johdolla 0-5 jaksolla, mutta Sarcevic ja Thompson onnistuivat korin teossa. Puoliajalle matkattiin lukemissa 46-52, kun vikkelä Richard Williams (24/1/9) upotti kolmosen.

Puoliajan jälkeen Karhubasket oli väkisin tulossa tasoihin Okko Järven (10/2/3) johtamana, mutta Tuukka Kotti (10/6/2) piti vieraita edellä. Lopulta kympin puolivälissä Yates nosti kauhajokiset tasoihin ja Jonesin kolmonen antoi isännille ensimmäisen johtoaseman lukemissa 62-59. Karhubasket kasvatti 8-0 jaksolla eron yhdeksään pisteeseen ja peli näytti olevan mestarien hallinnassa. Viimeiselle kympille lähdettiin lukemista 74-68.

Viimeisen kympin alku oli Karhubasketilta synkkä. Williams teki mitä halusi ja Trey Bell-Haynes (16/4/3) säesti takamiestä, joten parissa minuutissa Gulls oli noussut 2-9 jaksolla 76-77 johtoon. Janne Koskimies haki joukkueensa pelaamiseen ryhtiä aikalisältä, mutta vieraat painoivat kaasua. Williams – Bell-Haynes kaksikon lisäksi Elijah Stewart löysi heitolleen oikean osoitteen ja kympin puolivälissä oltiin lukemissa 78-86. Vaikka kympin alku oli mennyt vieraille peräti 4-19, niin isännillä oli vielä mahdollisuudet. Jones antoi kotiyleisölle toivoa kolmosella, ja Yates upotti pari vaparia, joten lukemat olivat 83-87, kun peliaikaa oli jäljellä runsaat neljä minuuttia. Sitten Heinosen ja Stewartin kolmoset sulkivat kotijoukkueen oven voitolle, eikä Karhubasket pystynyt hyvästä yrityksestä huolimatta uhkaamaa Seagullsien kauden viidettä voittoa.

Seagulls voitti viimeisen kympin 19-32 ja teki ottelussa 100 pistettä. Kolmessa hävityssä kotipelissä Karhubasket on päästänyt 98 pinnaa omiin ja on koko Korisliigan toiseksi huonoin puolustusjoukkue kotikentällä. Gullseja vastaan se upotti kakkoset 61,9 prosentin, kolmoset 41,7 prosentin ja vaparit 84,6 prosentin tarkkuudella, mutta silti vastustaja kairasi pelistä voiton. Ja vieläpä aika selvällä marginaalilla. Karhubasketin puolustuksen ongelmia kuvaa se, että kun joukkue ”prässää” koko kentällä, niin neljä pelaajaa on korkealla ”puolustamassa”, mutta vastustaja juoksee yksi vastaan kaksi tai kolme hyökkäyksellä helppoja koreja. Tilastoja saa kaivella aika kauaksi, että löytää edellisen kolmen ottelun kotitappioputken. Kriisiksi kotipelaaminen voi edetä ensi lauantaina, jos mestarit eivät avaa kotiluolassa voittotiliä sarjajumbo Korihaita vastaan.

– Onnittelut Jussille ja Seagulls joukkueelle voitosta, Janne Koskimies antoi vastustajalle tunnustusta pelin jälkeen. – Ensimmäinen ja viimeinen kymppi olivat meille tänään hankalat. – Tuntui, ettemme saaneet ekalla peliä kontrolliin. – Gulls tuli ja otti nopeita heittoja, ja laittoi ne vielä sisään. – Viimeistä kymppiä pitää vielä tutkia uudestaan, että mitä siinä tapahtui. – Olimme pelissä hyviä, kun saimme pelattua palloa sisään, mutta sitten lopetimme sen. – Peluutimme tänään Givensiä kolmospaikalla, joten sitä kautta Thompson pääsi paremmin peliin mukaan.

Karhubasket matkustaa ensi keskiviikkona Tampereelle, jossa se kohtaa Sami Toiviaisen luotsaaman Pyrinnön. Joukkueet löytyvät tasaisen Korisliigan sarjataulukon sijoilta kuusi ja seitsemän, joten tasaista ottelua odotetaan. Karhubaskettia on lähdössä tukemaan fanibussi, mikä on hieno asia.