UUTISET

22.10.2019

OTTELUENNAKKO: PYRINTÖ – KARHUBASKET

Karhubasket (2 voittoa/4 tappiota) lähtee keskiviikkona vierailulle Tampereelle, jossa Pyrintö (3/3) isännöi kauhajokisia. Kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut Karhubasket on tuskaillut kotiluolassa, sillä se ei ole voittanut yhtään kauden kolmesta kotiottelusta. Kauden molemmat voitot ovat tulleet vieraissa, joten toivottavasti sanonta ei kahta ilman kolmatta toteutuu Tampereella.

Viime sunnuntaina yksi sarjan ennakkosuosikeista Helsinki Seagulls haki vierasvoiton karhuluolasta numeroin 93-100. Myös BC Nokia teki vierasvoitossa yli 100 pistettä ja kun Lahti Basketball mätti kotiavauksessa 92 pistettä, niin kauhajokisten ongelmana on ollut puolustuspeli. Erityisesti vastustajan tarkat heittoprosentit karhuluolassa ovat tuoneet valmennuskaksikko Koskimies – Hänninen päänvaivaa. Vieraissa kotijoukkueet ovat onneksi jääneet alle 90 pisteen, joten Karhubasket on hakenut voitot Kotkasta ja Lapualta.

Jos Karhubasket onnistuu tiivistämään puolustustaan, niin sen on mahdollista avata voittohanat missä tahansa pelissä. Hyökkäyspeli on tehokasta ja edellisessä ottelussa Gullseja vastaan, joukkue sai vihdoin myös Alex Thompsonin vahvuudet esiin. Cameron Jones pääsi vauhtiin, ja Samme Givens on viimeistellyt tarkasti joka etäisyydeltä.

Voitto-otteluissa kauhajokiset ovat upottaneet kolmoset peräti 46,2 prosentin tarkkuudella. Myös levypallopeli on ollut hyvää voittokamppailuissa, sillä levyreitä on poimittu 39,5 kappaletta, kun tappioissa niitä on tullut 36 ottelua kohden. Varmasti nämä kaksi osa-aluetta ovat ratkaisevassa osassa myös keskiviikkona. Molemmat joukkueet ovat vahvoja hyökkäyslevypalloissa. Pyrintö johtaa koko Korisliigaa 14,5 hyökkäyslevyrin keskiarvolla ja Karhubasket on tuossa tilastossa kolmantena, 12,7 levyrillä.

– Pyrintö tulee varmasti laittamaan kovan paineen meidän takakentän pelaajiin, joten meidän tulee hyökätä järkevästi joukkueena, Janne Koskimies ennakoi keskiviikon ottelua. – Raymond-Yates on erittäin mielenkiintoinen taistelupari 3 sekunnin alueella.

Karhubasketin kokoonpano: Cameron Jones, Juan Davis Jr (GTD 50%), Thomas Vehmanen, Antti Niskanen (GTD 50%), Evan Yates, Bojan Sarcevic, Mikael Laihonen, Okko Järvi, Eero Innamaa, Joona Hakamaa, Alex Thompson (GTD 50%), Samme Givens.

Pyrintöä kaavailtiin etukäteisveikkauksissa Korisliigan kärkipäähän. Kolme voittoa ja kolme tappiota voi olla tamperelaisille pienoinen pettymys, mutta joukkue on pelannut alkukauden ilman tarkkakätistä heittäjä Osku Heinosta ja tärkeää roolipelaaja Petri Heinosta. Kun vielä takamies LJ Rose on ollut sivussa sarja-avauksen jälkeen, niin voi sanoa, että hyvin Pyrintö on pelannut. Rose muuten pelasi avauksessa Korihaita vastaan 32 minuuttia, teki 14 pistettä, repi 8 levypalloa ja jakoi 6 syöttöä. Myös Khalil Small on ollut sivussa yhdestä pelistä.

Tuossa avausottelussa, jossa Rose oli mukana, Pyrintö voitti Korihait 87-78. Sen jälkeen se haki voiton Urasta 83-86, hävisi kotona Kouvoille 69-94 ja vieraissa Katajalle 88-73, nappasi maukkaan jatkoaikavoiton Lahdesta 115-104. Viime perjantaina se hävisi Kotkassa KTP:lle 104-96.

Pyrinnön kotisaldo on kaksi voittoa ja yksi tappio. Pienestä oli kiinni, ettei tuo tilasto olisi toisin päin, sillä ottelu Lahtea vastaan eteni jatkoajalle, kun BJ Raymond upotti tasoittavan kolmosen summerin soidessa varsinaisen peliajan päättymisen merkiksi. Jatkoajalla Pyrintö meni sitten menojaan ja teki lisäajalla 17 pistettä.

Ilman Osku Heinosta Pyrintö on takkuillut kaukoheittopelin kanssa. Tappio-otteluissa kolmoset ovat uponneet vain 22,8 prosentin tarkkuudella. Voittokamppailuissa on päästy yli 32 prosentin, mutta lukema on silti varsin vaatimaton. Niistä pelaajista, jotka ottavat yli kaksi kolmosta ottelua kohden, vain Raymond on upottanut kolkit yli 30 prosenttisesti (37,5 %). Myös neljässä ottelussa esiintynyt Ville Haapoja on heittänyt hyvin (2p 100 %, 3p 41,7 %).

Pyrinnössä mestaruuden takuumiehenä kaudella 2013-2014 toiminut BJ Raymond palasi siis takaisin Tampereelle. Kun Petri Heinonen puuttuu Pyrinnön korin alustalta, niin vahva Raymond pystyy häntä tuuraamaan. Lahtea vastaan hän pussitti 28 pistettä. Toinen kokenut pelimies on Ray Nixon, joka on valmentaja Sami Toiviaiselle tuttu pelaaja Lahdesta. Sekä Raymond että Nixon ovat takoneet yli 17 pistettä per ottelu. Vaikka sekä Raymond että Nixon pystyvät puolustamaan isompia pelaajia (onko niitä Korisliigassa?), niin hyökkäyspelin tilanteiden rakentelua oikean sisäpelaajan puute haittaa. Pallolta puuttuu syvyyssuunnan liike, eikä Lehto ja kumppanit ole päässeet sihtaamaan vastapalloon.

Viime kaudella Kobrissa 17,7 pistettä per ottelu tehnyt Khalil Small ei vielä ole päässyt samanlaiseen lentoon kuin Lapualla. Toki Pyrinnössä pelityyli on kurinalaisempi, kuin viime kaudella Kobrissa. Small on jatkanut samaa vahvaa hyökkäyslevypallopelaamista. Vain 188 senttinen Small hakee 2,4 hyökkäyslevypalloa per ottelu. Toinen uusi pelaaja punaisten rivistössä tulee myös Lapualta. Panu Peltokangas tuo P. Heinosen puuttuessa Toiviaiselle mukavia vaihtoehtoja.

Pyrintö kaudella 2019-2020:

#4 Antero Lehto, 185 cm, takamies. 6 ottelua, 14,7/3,5/4,2.

#5 LJ Rose, 193 cm, takamies. 1 ottelua, 14/8/6.

#6 BJ Raymond, 203 cm, laituri. 6 ottelua, 17,8/5/1,7.

#7 Khalil Small, 188 cm, takamies. 5 ottelua, 11/6,2/1,6.

#9 Lassi Kilpinen, 185 cm, takamies. 6 ottelua, 4,8/1,8/2.

#10 Osku Heinonen, 194 cm, laituri.

#11 Ville Haapoja, 200 cm, laituri. 4 ottelua, 4,8/1,5/1,8.

#13 Raymond Nixon, 203 cm, laituri. 6 ottelua, 17,2/7,3/1,7.

#16 Panu Peltokangas, 210 cm, laituri. 6 ottelua, 5,3/4,3/2.

#17 Tuomas Flinck, 182 cm, takamies. 6 ottelua, 2/0,8/2.

#21 Petri Heinonen, 207 cm, sentteri.

#31 Jonne Saarinen, 197 cm, laituri. 3 ottelua, 1,7.

#40 Justus Kilpinen, 193 cm, laituri. 6 ottelua, 8,8/4,3/1,3.

#41 Eero Lehtonen, 195 cm, laituri. 4 ottelua, 2,3/1,5.

– Yksittäisen pelaajan pysäyttäminen ei tule riittämään, vaan meidän on omalla puolustamisella saatava Karhubasketin hyökkäys pois mukavuusalueelta, Sami Toiviainen painottaa omassa ennakossaan. – Oma hyökkäys on rullannut jo astetta paremmin viime otteluissa. – Nyt on saatava vielä enemmän pelattua palloa korin läheisyyteen, jotta voimme käyttää pientä koko etuamme ottelussa.

Pyrinnön kokoonpano: Lehto, Rose (GTD 50%), Raymond, Small, Kilpinen L., Haapoja (GTD 75%), Nixon, Peltokangas, Flinck, Kilpinen J., Lehtonen.

Karhubasket saa keskiviikkona tukea omalta fanibussilta, joka on lähdössä tukemaan omiaan. Kotiluolassa kärsityt tappiot näkyvät hieman fanien aktiivisuudessa, mutta hienosti puuhamiehet Pertsa & Tuppu aktivoivat ja motivoivat omaa joukkoaan, joten eiköhän oranssipaitaisia faneja nähdä keskiviikkona Pyynikin lehtereillä.

Toivoa sopii, että Karhubasket saa pelinsä rullaamaan. Joukkue kuitenkin tekee koko ajan hartiavoimin töitä, että peli lähtee kulkemaan.

Tampereen Pyrintö – Karhubasket Tampereella Pyynikin palloiluhallissa keskiviikkona kello 18.30 alkaen.

Jos Tampereelle ei fanibussilla tai muilla kulkuneuvoilla ennätä, niin peliä voi katsella suorana Elisa Viihteen kautta. Virallinen kisakatsomo on taas viritetty Pub Janoiseen Leipuriin, jossa peliä voi katsella hyvässä seurassa virvokkeiden kanssa ja herkutellen Hot Wings buffassa.