UUTISET

29.10.2019

OTTELUENNAKKO: KOUVOT – KARHUBASKET

Cameron Jones viime kevään finaaleissa (kuva: Erkki Hautaviita)

Keskiviikkona Karhubasket (3 voittoa/5 tappiota) lähtee hakemaan sarjapisteitä viime kevään finaalivastustaja Kouvolan Kouvoilta (5/1). Kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut Karhubasket pääsi viime lauantaina vihdoin kotivoittojen makuun, kun se voitti kotiluolassa ilman voittoja Korisliigan aloittaneen Korihait pistein 81-69. Kouvot on pelannut vahvan alkukauden, kun se on napannut kuudesta ottelusta viisi voittoa. Voitot ovat vieneet kouvolaiset sarjassa kolmanneksi, heti suurten ennakkosuosikkien Vilppaan ja Seagullsien taakse.

Karhubasket oli ennen lauantaita hävinnyt kaikki kolme kotiotteluaan. Peli ei häikäissyt sarjajumbo Korihaita vastaan, joka vieläpä pelasi ilmaan ykköstakamies Casey Bensonia. Mutta voitto on voitto, eikä tyylipisteitä jaeta. Neljästä vierasottelusta se on voittanut kaksi ja hävinnyt vieraissa Pyrinnölle (86-73) ja Vilppaalle (82-68). Voitot ovat tulleet sarjakauden avausottelusta KTP:tä vastaan Kotkassa 88-93 ja paikallisottelusta Kobria vastaan 81-96. Lapualta hävityn voiton jälkeen Karhubasket on hävinnyt kaksi vieraspeliä putkeen Salossa ja viime keskiviikkona Pyynikillä.

Karhubasket on ollut ailahteleva kaukoheittopelissä. Voittokamppailuissa (3 kpl) se on heittänyt kolmoset sukkaan 37,5 prosentin tarkkuudella. Viime lauantaina se voitti Hait, vaikka kolmosten onnistumisprosentti jäi vain 21 (6/28). Tappioissa tarkkuus on ollut 31,4 prosenttia. Karhubasket on hyökkäyspäässä tehnyt mukavat 85,3 pistettä per ottelu, mutta omissa on soinut 87,5 pistettä ottelua kohden, on pelejä vaikea voittaa. Enemmän pisteitä ovat päästäneet vain Pyrintö ja sarjataulukossa alapuolelta löytyvät Ura, Kobrat, Lahti ja Korihait.

Kouvot ovat vaarallinen hyökkäysjoukkue. Se nakuttaa sarjassa eniten pisteitä per ottelu (93,3) ja tekee ne vielä kovilla prosenteilla. Kakkoset uppoavat 60,7 prosentin tarkkuudella ja kolmoset 36,7 prosenttisesti. Kauhajokisten puolustuksella on keskiviikkona näytön paikka, jos se mielii sarjapisteet Kouvolasta hakea. Kouvot ovat lisäksi voittaneet kaikki kolme kotiotteluaan, joten haaste tulee olemaan Karhubasketille kova keskiviikkona.

– Kouvojen joukkueessa näyttää roolitus onnistuneen hyvin, Karhubasketin valmentaja Janne Koskimies aloittaa keskiviikon ottelun alustuksen. – He ovat takoneet viimeiset ottelut 100 tehdyn pisteen keskiarvolla, joten varsinkin amerikkalaisnelikon puolustamisessa on onnistuttava, jotta pystymme viemään sarjapisteet mukanamme Kauhajoelle.

Karhubasketin kokoonpano: Cameron Jones, Juan Davis Jr (GTD 50%), Thomas Vehmanen, Antti Niskanen, Evan Yates, Bojan Sarcevic (GTD 50%), Mikael Laihonen, Okko Järvi, Eero Innamaa, Joona Hakamaa, Alex Thompson (GTD 50%), Samme Givens.

 

Kouvot on aloittanut alkukauden vakuuttavasti. Joukkue menetti Arttu Saarijärven ja ykköstakamies Tuomas Hirvosen Lahteen, mutta nuori takamies Severi Kaukiainen on kiittänyt lisävastuusta, ja nakutellut 9,5 pistettä ottelua kohden, sekä jakanut 5 syöttöä. Myös 194 senttinen laituri Teemu Knihtinen (10,3/6,2/2,7) on murtautunut viisikkoon ja pelannut eriomaisesti. Maanantaina Knihtinen teki tilastoihin rivin 9/3/3 ja kirjasi +/-tilastoon joukkueensa kovimman lukeman +16 runsaan 27 minuutin peliajalla.

Kouvojen kova jenkkinelikko johdatti joukkueen maanantaina voittoon sarjanousija Lahdesta. Loppunumerot kirjoitettiin 95-104. Jenkit nakuttivat hyvillä prosenteilla 86 pistettä. Mutta myöskään kotimaisten pelaajien osuutta ei voi väheksyä ja hekin täyttivät ruutunsa loistavasti. Myös peluutus oli kunnossa, joten Kouvot ovat todella vahva nippu.

Sentteri Duke Shelton (22/10,5/2,2) on pussittanut kakkoset 67,1 prosentin tarkkuudella ja hänen kanssaan Karhubasketilla riittää töitä. Toki Sheltonille tulee 3,2 menetystä per ottelu, joten tuplaamalla kauhajokiset voisivat puristaa mieheltä tilan pois. Maanantaina Shelton teki Lahtea vastaan 28 pistettä, 75 prosentin osumatarkkuudella kakkosissa. Takamiesjenkki David Gonzalvez (9,2/2,5/5,3) voi pelata myös laidassa, mutta ei ole vielä päässyt viime kaudelta tuttuun rytmiin. Toki Gonzalvez on kokenut pelaaja, eikä hän pakota ratkaisujaan. Tuntuu, että Gonzalvezilla on viime kauteen verrattuna rinnallaan parempi jenkkikolmikko, joten hänen ratkaisujaan ei vielä ole tarvittu. Ja viime kaudella Gonzalvez johdatti joukkueensa Korisliigan finaaleihin…

196 senttinen laituri Derrick Barden (17,7/7/3,3) on ollut pelitilanneheitoissa vielä Sheltonia tarkempi heitoissaan. Barden upottaa kakkoset 74,4 prosentin ja kolmoset 46,4 prosentin tarkkuudella. Lisäksi hän ottaa 2,3 riistoa ottelua kohden. Barden pelaa miltei 35 minuuttia ottelua kohden, eikä juurikaan menetä pelivälinettä, joten hän on selvästi Kouvon avainmies. Maanantaina Barden pelasi hurjat 38 minuuttia tehoilla 23/5/3 riistoa. Toivottavasti mies on hyvin väsynyt keskiviikkona. Neljäntenä jenkkinä Kouvoilla on takamies Silas Melson (18,5/3,5/1,5). Melson on ollut mukana Kouvojen neljässä edellisessä ottelussa (kaikki voittoja) ja antaa valmentaja Tuomas Ojalla vaihtoehtoja, sekä tulivoimaa penkiltä.

Korihaista siirtynyt Mika Nuolivirta (6,7/2), Kristika Turusta saapunut 194 senttinen KTP kasvatti Tomi Lommi (2,2) ja Vili Nyman (3,2/1,3) saavat myös vastuuta Ojalta miltei 10 minuuttia per ottelu. – Nopealla tahdilla pelataan, Kouvojen valmentaja Tuomas Oja toteaa korisliiga.fi sivuston ennakkokommentissa. – Avainasemassa palautuminen ja oman tekemisen teroittaminen.

Kouvojen kokoonpano: Melson, Shelton, Lommi, Nyman, Kaukiainen, Gonzalvez, Knihtinen, Barden, Nuolivirta ja Permanto.

Kouvot lähtee keskiviikon kotiotteluun viiden ottelun voittoputkessa. Kouvojen ainoa tappio tuli Salossa kauden avausottelussa Vilpasta vastaan. Silloin Vilpas oli parempi lukemin 95-77. Mutta sen jälkeen kouvolalaisten kovuuden ovat saanet maistaa Seagulls 81-71, Pyrintö 69-94, Korihait 108-75, Kobrat 96-81 ja eilen siis Lahti 95-104. Ainoa alle 10 pisteen voitto on tullut Lahdesta ja keskimäärin voittomarginaali on ollut runsaat 18 pistettä.

Kouvolan Kouvot – Karhubasket Kouvolan Jatke areenalla keskiviikkona kello 18.30 alkaen.

Peliä voi katsella suorana Elisa Viihteen kautta. Virallinen kisakatsomo on taas viritetty Pub Janoiseen Leipuriin, jossa peliä voi katsella hyvässä seurassa virvokkeiden kanssa ja herkutellen Hot Wings buffasta.