UUTISET

29.11.2019

OTTELUENNAKKO: KARHUBASKET – SALON VILPAS

Kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut Karhubasket (10 voittoa/6 tappiota) majailee Korisliigan sarjataulukossa kolmantena. Lauantain vastustaja Salon Vilpas (13/2) on pykälää korkeammalla eli toisena. Salolaiset ovat hävinneet alkukaudesta vain kaksi kertaa. Saman verran tappioita on kerännyt sarjataulukon kärkijoukkue Helsinki Seagulls. Lauantaina kello 17 nähdään koulukeskuksen liikuntahallissa todellinen Korisliigan kärkipään kohtaaminen.

Karhubasketin otteluun valmistautuminen sai torstaina synkempää sävyä, kun Kauhajokisen koriksen voimahahmo Mika Perälä menehtyi. Mikin pois meno oli järkyttävä uutinen. Koripalloyhteisön ajatukset ovat nyt vahvasti Joonan ja Kirsin luona. Karhubasket ottaa osaa läheisten, sukulaisten ja ystävien suureen suruun. Mikin jättämää aukkoa on vaikea paikata. Mutta kuten hän olisi itse sanonut, niin elämä jatkuu, vaikka se hetkeksi pysähtyy.

Karhubasket kunnioittaa Mika Perälän muistoa lauantaina hiljaisella hetkellä. Toivomme, että fanit saapuvat peliin ja pistävät nyt enemmän oranssi päälle kuin koskaan. Mikillä oli suuri oranssi sydän ja oranssi näkyy salilla voimakkaasti myös lauantaina, vaikka mielessä on kauniiden ja hauskojen muistojen lisäksi varmasti sävähdys mustaa tai harmaata.

Mikille voi jättää terveiset muistokirjaan, joka on aulan fanipisteellä. Sinne voi kirjoittaa omia tuntemuksia ja muistoja. Pelin jälkeen kirja siirretään Kauhajoen Kesporttiin, jossa muistokirja on tervehdyksiä varten avoinna, ennen kuin se luovutetaan Kirsille ja Joonalle.

#oranssionmeidän

Karhubasketin kahdeksan ottelun voittoputki päättyi tiistaina Nokialla, kun BC Nokia voitti kamppailun pistein 81-72. Normaalisti hyvä levypallojoukkue jäi nokialaisten jyrän alle tässä tilastokategoriassa, kuten levyrinumerot 50-33 kertoo. Nokia haki peräti 20 hyökkäyslevypalloa Karhubasketin korilta. Kun menetyksiä joukkueelle tuli vielä 17 kappaletta, niin voitosta ei pystytty taistelemaan. Oranssipaidat tekivät 46 pistettä, 59 prosentin tarkkuudella isäntien korin läheisyydestä, mutta kolmoset tuottivat taas tuskaa. 23 kolmosesta onnistui vain viisi ja joten tarkkuudeksi tuli vain 22 prosenttia.

Karhubasket majailee sarjataulukon kolmantena, mutta Nokia on voittanut kauhajokiset jo kahdesti ja ovat pelanneet tiistain vastustajaa kaksi ottelua vähemmän. BC Nokia ja Karhubasketin tavoin myös europelinsä keskiviikkona tältä kaudelta päättynyt Kataja on hävinnyt kuudesti. Muuten sarjataulukko näyttää kärkikaksikko Gulls-Vilpas takana tasaiselta. Myös sarjataulukon peräpää tiivistyy, sillä Korihait nappasivat keskiviikkona kolmannen perättäisen voiton, joten sijoilla yhdeksän – kaksitoista olevat Ura, Lahti, Kobrat ja Korihait ovat nyt kaikki lähes tasapisteissä.

Kotiluolassa Karhubasketin peli yskähteli alkukaudesta. Se hävisi kolme ensimmäistä kotiottelua Lahdelle, Nokialle ja Gullseille, mutta on nyt napsinut neljä perättäistä kotivoittoa. Viime lauantaina se kaatoi kotiluolassa paikallisvastustaja Kobrat lukemin 86-64. Takkuillut kaukoheittopeli on ollut hieman yllättäen huonompaa kotiluolassa, kuin vieraissa. Vieraskentällä Karhubasket on upottanut kolmoset 34,5 prosentin tarkkuudella. Kotona ollaan jääty alle 30 prosentin, sillä tarkkuus on ollut vain 29,8 prosenttia. Kymmenessä voittopelissä osumatarkkuus on ollut 33,9 prosenttia. Voittoputkessa kauhajokisten aseena oli pallon pelaaminen korin läheisyyteen ja sieltä joukkue viimeisteli tarkasti.

Karhubasket on kohdannut Vilppaan tällä kaudella jo kerran. Lokakuun 16. päivä Salohallissa pelattu kamppailu päättyi isäntien 82-68 voittoon. Karhubasket voitti ensimmäisen ja viimeisen kympin, mutta kaksi keskimmäistä Vilpas vei lukemin 48-23, joten voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Henri Kantonen, joka juhli keväällä 2018 mestaruutta Karhubasketin oranssissa paidassa, oli tuon pelin kunkku. Loistavaa alkukautta pelaava Kantonen pussitti tuossa ottelussa 19 pistettä ja poimi sen lisäksi 7 levyriä ja jakoi kolme syöttöä. Karhubasketin tehokkaimmat olivat tuossa pelissä Okko Järvi (18/5) ja Cameron Jones (16/5). Karhubasket oli yllättävästi tuossa pelissä parempi kolmosissa (KB 31 %, Vil 24 %), mutta kun kakkoset upposivat Vilppaan tiukan puolustuksen puristuksessa vain 47 prosentin tarkkuudella, niin sarjapisteet jäivät Saloon.

Karhubasket on kohdannut Vilppaan Korisliigassa 54 kertaa ja on selvin 34-20 numeroin otteluparissa niskan päällä. Joukkueiden kohtaamisissa on pitkä historia, sillä aikoinaan joukkueet pelasivat Korisliigapaikasta divarin finaaleissa ja keväällä 2018 iskettiin yhteen Korisliigan finaalisarjassa. Nuo molemmat päättyivät Karhubasketin voittoon, mutta Vilpas on muutaman vuoden dominoinut runkosarjaa ja sitä voidaan pitää lähes jokaiseen otteluun ennakkosuosikkina.

– Yhden aloitusviisikon pelaajan puuttuessa 129 tehtyä pistettä ja seitsemän miestä kaksinumeroisilla pisteillä, Janne Koskimies alustaa lauantain ottelua. – Vilppaan edellinen peli oli osoitus heidän materiaalin leveysestä ja pelin tasosta tällä hetkellä. – Me kokoamme nyt ajatukset kasaan ja pelaamme Mikin muistolle!

Karhubasketin kokoonpano: Cameron Jones, Juan Davis Jr (GTD 50%), Thomas Vehmanen, Antti Niskanen, Evan Yates, Bojan Sarcevic, Mikael Laihonen, Okko Järvi, Eero Innamaa, Joona Hakamaa, Alex Thompson (GTD 50%), Samme Givens.

 

Sarjakakkonen Vilpas järjesti tiistaina melkoisen näytelmän Kotkassa, jossa se mätti peräti 129 pistettä, voittaessaan KTP:n lukemin 92-129. Samalla se kasvatti voittoputkensa neljään otteluun. Vilppaan edellinen tappio tuli Turussa Ura Basketin vieraana marraskuun 9. päivä. Silloin Ura oli parempi 92-87. Vilppaan kauden toinen tappio tuli myös vieraissa, sillä lokakuussa Kobrat yllättivät mestarisuosikin lukemin 90-84.

Valmentaja Ville Tuomisella on käytössä laaja rosteri, ja jokaiselle pelipaikalle on heittää ainakin kaksi pelaajaa. Orkesteria johtaa ikinuori Teemu ”Taikuri” Rannikko #9 (9/2/6,4), joka pystyy edelleen toimittamaan pelivälineen tekopaikassa olevalle pelaajalle. Henri Kantonen #5 (10,6/5,1/3,6) on nostanut pelinsä sille tasolle, että paikka Susijengissä on mahdollista. Sattuneesta syystä verkkotoimitus ei kuitenkaan maajoukkuepaikkaa pysty lupaamaan. Tim Coleman #11 (17,7/6,8/1,4) on osoittanut olevansa monipuolinen pelimies. Coleman hankkii 5,8 vaparia per peli ja on joukkueensa paras puolustuslevypallomies. Sentteri Jamuni McNeace #17 (11,5/7,5/1,5) on ulottuva ja hakee 2,9 hyökkäyslevypalloa per ottelu. Viisikon täyden kauhajokisten ikisuosikki, Susijengin Juho Nenonen #7 (9,3/3,7). Nenonen ottaa joukkueesta eniten kolmosia, 4,9 kappaletta ottelua kohden ja upottaa ne hyvällä 39,2 prosentin tarkkuudella.

Supervaihtomies ja joukkueensa paras pistemies DJ Laster #22 (17,9/3,8/1,3) tekee 23 minuutissa 17,9 pistettä ottelua kohden. Riku Laineen #21 (5,1/2,5) rooli on suurentenut hyvin otteiden myötä. Mikko Koivisto #4 (7,6/1,2/1,4) tulittaa kolmoset totutun tarkasti, prosentin ollessa 43,2. Mikko sai juuri perheenlisäystä ja siitä isot onnittelut koko perheelle! Aatu Kivimäki #12 (7,3/1,5/2,8) olisi melkein missä muussa tahansa joukkueessa aloittava takamies, mutta antaa nyt Rannikolle lepominuutteja. Kivimäki pystyy myös pelaamaan hyvänä heittäjänä kakkospaikkaa. Pelaavan kokoonpanon täydentää uusin jenkki, 197 senttinen laituri Christopher Flemmings #1 (10,5/3,5), joka on kahdessa pelaamassaan ottelussa osoittanut olevansa tarkkakätinen heittäjä.

Ilmeisesti Coleman ei pelaa lauantaina, joten häntä voi tuurata 198 senttinen laituri Trenton Thompson #33 (2,5). Thompson on ollut mukana neljässä Vilppaan Korisliigaottelussa, mutta hänen roolinsa on jäänyt pieneksi. Divari B:ssä Thompson on pelannut PeU Basketissa kahdeksan ottelua tehoilla 28,6 pistettä ja 7,9 levypalloa.

Vilpas pelaajaa laajalla rotaatiolla ja tasaisilla minuuteilla. Valmentaja Tuominen voi rauhassa hakea jokaisessa ottelussa toimivaa viisikkoa. Kahdessa vierastappiopelissä Vilppaan kolmoset ovat uponneet vain 28,6 prosentin tarkkuudella, joten Karhubasketin pitää aggressiivisella puolustuksella saada tilaa pois Vilppaan hyökkäykseltä ja sitä kautta rajoittaa vapaita heittopaikkoja. Yksi vastaan yksi puolustuksessa pitää pärjätä, jotta apupuolustuksen käyttö ei aukaise heittopaikkoja Vilppaan tarkoille heittäjille.

– Kauhajoelta voiton hakeminen vaatii melko täydellistä suoritusta, varsinkin kun kotijoukkueen peli on alkanut rullaamaan, Ville Tuominen painottaa ennakossaan. – Meillä kokoonpanossa vielä kysymysmerkkejä, mutta niillä mennään ketkä kentälle kykenevät.

Vilppaan kokoonpano: Flemmings, Koivisto (GTD 50%), Kantonen, Nenonen, Rannikko, Kivimäki, McNeace, Laine (GTD 50%), Laster, Thompson (GTD 50%).

Karhubasket – Salon Vilpas lauantaina kello 17 Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahallissa.

Nähdään salilla ja oranssia päälle!